Διαχειριστείτε τις προσθήκες Sandboxed και Unsandboxed στο Chrome

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες που εκτελούν το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome σε λειτουργικά συστήματα Chrome OS, Linux, Mac OS X ή Windows.

Τα plugins του προγράμματος περιήγησης αποτελούν βασικό στοιχείο της συνολικής εμπειρίας στο Web, παρέχοντας στο Chrome τη δυνατότητα να επεξεργάζεται περιεχόμενο όπως το Flash και να εμφανίζει ορισμένους δημοφιλείς τύπους αρχείων, όπως το PDF. Ενώ είναι απαραίτητο σε μερικά σενάρια, τα plugins είναι παραδοσιακά ένα από τα πιο εξεζητημένα στοιχεία του προγράμματος περιήγησης από όσους έχουν λιγότερες από τίμιες προθέσεις. Λόγω αυτών των εγγενών τρωτών σημείων, η κατανόηση του τρόπου χειρισμού της λειτουργίας του Chrome είναι καθοριστικής σημασίας. Αυτό το σεμινάριο περιγράφει λεπτομερώς τις ενσωματώσεις και τις προσθήκες των προσθηκών του Chrome.

Αρχικά, ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Κάντε κλικ στο κουμπί μενού του Chrome, που αντιπροσωπεύεται από τρεις οριζόντιες γραμμές και βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή Ρυθμίσεις . Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση στη διεπαφή ρυθμίσεων του Chrome εισάγοντας το ακόλουθο κείμενο στο γενικό πλαίσιο του προγράμματος περιήγησης, επίσης γνωστό ως γραμμή διευθύνσεων: chrome: // settings

Οι Ρυθμίσεις του Chrome πρέπει τώρα να εμφανίζονται σε μια νέα καρτέλα. Μετακινηθείτε προς τα κάτω, αν είναι απαραίτητο, στο κάτω μέρος της οθόνης. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο σύνδεσμο Εμφάνιση σύνθετων ρυθμίσεων . Οι ρυθμίσεις απορρήτου του προγράμματος περιήγησής σας πρέπει τώρα να είναι ορατές. Επιλέξτε το κουμπί Ρυθμίσεις περιεχομένου ... που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κεφαλίδα ενότητας. Το αναδυόμενο παράθυρο ρυθμίσεων περιεχομένου του Chrome θα εμφανιστεί τώρα. Κάντε κύλιση προς τα κάτω έως ότου εντοπίσετε την ενότητα Plug-ins , η οποία περιλαμβάνει τρεις επιλογές, οι οποίες συνοδεύονται από ένα κουμπί επιλογής. Είναι ως εξής.

Για να επιτρέψετε ή να αποκλείσετε τη λειτουργία συγκεκριμένων προσθηκών στο Chrome, κάντε κλικ στο κουμπί Διαχείριση εξαιρέσεων . Όλες οι εξαιρέσεις που ορίζονται από το χρήστη παρακάμπτουν αυτόματα τις παραπάνω ρυθμίσεις.

Στο κάτω μέρος της ενότητας Plugins υπάρχει ένας σύνδεσμος με την ετικέτα " Διαχείριση μεμονωμένων προσθηκών" . Κάνοντας κλικ σε αυτόν το σύνδεσμο ανοίγει μια νέα καρτέλα που εμφανίζει όλα τα plugins που είναι εγκατεστημένα στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το καθένα συνοδεύεται από τον τίτλο και τις σχετικές πληροφορίες. Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες σε βάθος για το καθένα, κάντε κλικ στον σύνδεσμο Λεπτομέρειες που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Επίσης, κάθε πρόσθετο στοιχείο είναι ένας σύνδεσμος Ενεργοποίηση / Απενεργοποίηση , ο οποίος σας επιτρέπει να αλλάζετε και να αλλάζετε εύκολα τη λειτουργικότητά του. Αν θέλετε να έχετε ένα συγκεκριμένο plugin για να είναι πάντα διαθέσιμο στο πρόγραμμα περιήγησης, ανεξάρτητα από την κατάσταση, τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στην επιλογή Πάντα επιτρεπτή .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απενεργοποίηση επεκτάσεων και προσθηκών Chrome, επισκεφθείτε αυτό το σχετικό σεμινάριο .

Unsandboxed Plugins

Παρόλο που το Google Chrome χρησιμοποιεί την εσωτερική λειτουργία του sandboxing για να αποτρέψει την αύξηση της πρόσβασης των περισσότερων προσθηκών στον υπολογιστή σας, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεση πρόσβαση. Μερικά παραδείγματα είναι όταν ένας ιστότοπος πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα πρόσθετο για να εγκαταστήσει νέο λογισμικό ή για να προστατεύσει ροές πολυμέσων περιεχομένου, που χρειάζονται απρόσκοπτα - και επομένως ξεχωριστά - δικαιώματα.

Επειδή οι κακόβουλες τοποθεσίες ενδέχεται να προσπαθήσουν να παρακάμψουν το sandbox για να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες, είναι επιτακτική η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτό το χαρακτηριστικό για να σας προστατεύσει, καθώς και τον τρόπο ρύθμισης των ρυθμίσεών του σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Αρχικά, επιστρέψτε στο αναδυόμενο παράθυρο ρυθμίσεων περιεχομένου του Chrome. Κάντε κύλιση προς τα κάτω έως ότου εντοπίσετε την ενότητα προσπελάσεων Unsandboxed , η οποία περιέχει τις ακόλουθες τρεις επιλογές, οι οποίες συνοδεύονται από ένα κουμπί επιλογής.