Τι είναι ένα αρχείο SO;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία SO

Ένα αρχείο με επέκταση αρχείου .SO είναι ένα αρχείο κοινής βιβλιοθήκης. Περιέχουν πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα ή περισσότερα προγράμματα για να αφαιρέσουν τους πόρους, έτσι ώστε οι εφαρμογές που καλούν το αρχείο SO δεν χρειάζεται να παράσχουν στην πραγματικότητα το αρχείο SO

Για παράδειγμα, ένα αρχείο SO μπορεί να περιέχει πληροφορίες και λειτουργίες σχετικά με τον τρόπο γρήγορης αναζήτησης σε ολόκληρο τον υπολογιστή. Ορισμένα προγράμματα μπορούν στη συνέχεια να καλέσουν το συγκεκριμένο αρχείο SO για να χρησιμοποιήσουν αυτό το χαρακτηριστικό στα δικά τους αντίστοιχα προγράμματα.

Ωστόσο, αντί να χρειάζεται να το μεταγλωττίσετε στον δικό του δυαδικό κώδικα του προγράμματος, το αρχείο SO χρησιμεύει ως επέκταση που το πρόγραμμα πρέπει απλώς να καλέσει για να χρησιμοποιήσει τα βοηθητικά του προγράμματα. Το αρχείο SO μπορεί ακόμη και να ενημερωθεί / αντικατασταθεί αργότερα χωρίς αυτά τα προγράμματα να πρέπει να κάνουν οποιεσδήποτε αλλαγές στον δικό τους κώδικα.

Τα αρχεία κοινής βιβλιοθήκης είναι παρόμοια με τα αρχεία DLL ( Dynamic Link Link ) που χρησιμοποιούνται στα αρχεία των Windows και του Mach-O Dynamic Library (DYLIB) στο macOS, εκτός από τα αρχεία SO που βρίσκονται σε συστήματα που βασίζονται στο Linux και στο λειτουργικό σύστημα Android.

Σημείωση: Το SO δεν αναφέρεται μόνο σε ένα αρχείο Shared Library. Είναι επίσης ένα ακρωνύμιο για επιλογές διακομιστή , αντικείμενο υπηρεσίας , υπερφόρτωση συστήματος , μόνο αποστολή , διακοπή συστήματος , σειριακή έξοδος και ανοικτή . Ωστόσο, μην το συγχέετε με το λειτουργικό σύστημα, τη συντομογραφία του λειτουργικού συστήματος .

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο SO

Τα αρχεία SO μπορούν να ανοίξουν τεχνικά με τη Συλλογή του GNU Compiler, αλλά αυτοί οι τύποι αρχείων δεν προορίζονται για προβολή ή χρήση, όπως ίσως και άλλου τύπου αρχείο. Αντ 'αυτού, τοποθετούνται ακριβώς σε ένα κατάλληλο φάκελο και χρησιμοποιούνται αυτόματα από άλλα προγράμματα μέσω του δυναμικού φορτωτή συνδέσμων του Linux.

Ωστόσο, ενδέχεται να μπορείτε να διαβάσετε το αρχείο SO ως αρχείο κειμένου, ανοίγοντάς το σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, όπως το Leafpad, το gedit, το KWrite ή το Geany αν βρίσκεστε σε Linux ή το Notepad ++ στα Windows. Είναι απίθανο, ωστόσο, ότι το κείμενο θα είναι σε μορφή αναγνώσιμη από άνθρωπο.

Πώς να μετατρέψετε αρχεία SO

Δεν γνωρίζουμε κανένα πρόγραμμα που μπορεί να μετατρέψει το SO σε DLL για χρήση σε Windows και αν σκεφτεί τι αυτά τα αρχεία είναι αυτά που κάνουν, δεν είναι πιθανό να υπάρχει κάποιος εκεί έξω. Δεν είναι επίσης ένα απλό έργο μετατροπής SO σε άλλες μορφές αρχείων όπως το JAR ή το A (αρχείο βιβλιοθήκης Stat).

Ίσως να μπορείτε να "μετατρέψετε" τα αρχεία SO σε αρχεία JAR, απλά να τα φέρετε σε μορφή αρχείου αρχείου όπως το .ZIP και στη συνέχεια να μετονομάσετε το σε .JAR.

Περισσότερες πληροφορίες για αρχεία SO

Το όνομα ενός αρχείου Shared Library ονομάζεται soname . Αρχίζει με "lib" στην αρχή ακολουθούμενο από ένα όνομα για τη βιβλιοθήκη και στη συνέχεια με την επέκταση αρχείου .SO. Ορισμένα αρχεία κοινής βιβλιοθήκης έχουν επίσης άλλους αριθμούς προσαρτημένους στο τέλος μετά το ".SO" για να υποδείξουν έναν αριθμό έκδοσης.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα: libdaemon.SO.14 , libchromeXvMC.SO.0 , libecal-1.2.SO.100 , libgdata.SO.2 και libgnome-bluetooth.SO.4.0.1 .

Ο αριθμός στο τέλος επιτρέπει να υπάρχουν πολλαπλές εκδόσεις του ίδιου αρχείου χωρίς να προκαλούνται προβλήματα με επικαλυπτόμενα ονόματα. Αυτά τα αρχεία αποθηκεύονται συνήθως στο / lib / ή / usr / lib / .

Σε μια συσκευή Android, τα αρχεία SO αποθηκεύονται μέσα στο APK με / lib //. Εδώ, το "ABI" μπορεί να είναι ένας φάκελος που ονομάζεται armeabi , armeabi-v7a , arm64-v8a , mips , mips64 , x86 ή x86_64 . Τα αρχεία SO μέσα στον σωστό φάκελο που σχετίζεται με τη συσκευή, είναι αυτά που χρησιμοποιούνται όταν οι εφαρμογές είναι εγκατεστημένες μέσω του αρχείου APK.

Τα αρχεία κοινής βιβλιοθήκης καλούνται μερικές φορές δυναμικά συνδεδεμένες βιβλιοθήκες κοινών αντικειμένων , κοινόχρηστα αντικείμενα , κοινόχρηστες βιβλιοθήκες και κοινόχρηστες βιβλιοθήκες αντικειμένων .

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις κοινές βιβλιοθήκες στο Linux, ανατρέξτε στο Πρόγραμμα τεκμηρίωσης του Linux ή δείτε το ph0b για περισσότερα σχετικά με τα αρχεία SO που χρησιμοποιούνται με το Android, συμπεριλαμβανομένων και των διαφόρων πράξεων που μπορεί να μην είναι σωστές.

Ακόμα δεν μπορεί να ανοίξει το αρχείο;

Ένας προφανής λόγος που μπορεί να μην μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο SO είναι επειδή δεν είναι πραγματικά ένα αρχείο SO. Ίσως να έχετε ένα αρχείο που μοιράζεται μερικά κοινά γράμματα σαν αυτή την επέκταση αρχείου. Παρόμοιες επεκτάσεις αρχείων ήχου δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι μορφές αρχείων είναι παρόμοιες, ούτε ότι μπορεί να λειτουργούν με τα ίδια προγράμματα.

Για παράδειγμα, η μορφή αρχείου ISO είναι μια δημοφιλής μορφή που μοιάζει πολύ με ".SO" στο τέλος του αρχείου, αλλά τα δύο δεν σχετίζονται και δεν μπορούν να ανοίξουν με τα ίδια προγράμματα.

Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να δει με αρχεία SOL, τα οποία είναι αρχεία Flash Local Shared Object. Χρησιμοποιούνται με το Adobe Flash και δεν σχετίζονται με αρχεία SO.