Πόσο μεγάλο εύρος ζώνης απαιτείται για την κλήση βίντεο HD του Skype;

Προκειμένου να κάνετε τηλεοπτικές κλήσεις Skype HD (υψηλής ευκρίνειας) , πρέπει να πληρούνται κάποιες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας καλής κάμερας HD, ενός αρκετά ισχυρού υπολογιστή κ.λπ. Μεταξύ αυτών είναι επαρκές εύρος ζώνης, δηλαδή μια σύνδεση στο Internet που είναι αρκετά γρήγορη για να μεταφέρει μεγάλο μέρος των πλαισίων βίντεο σε υψηλή ποιότητα.

Το βίντεο υψηλής ευκρίνειας στην επικοινωνία καταναλώνει πολλά δεδομένα. Το βίντεο είναι στην πραγματικότητα ένα ρεύμα εικόνων υψηλής ποιότητας που βουρτσίζουν τα μάτια σας στην οθόνη με ρυθμό τουλάχιστον 30 εικόνων (τεχνικά αποκαλούμενων καρέ) σε ένα δευτερόλεπτο. Υπάρχει συνήθως κάποια συμπίεση (ή πολλή) συμπίεση, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση δεδομένων και αποτρέποντας την υστέρηση, αλλά αν θέλετε βίντεο υψηλής ευκρίνειας, η συμπίεση αποφεύγει. Επιπλέον, το Skype είναι μία από τις εφαρμογές VoIP που διαθέτουν την ποιότητα του βίντεο. Χρησιμοποιούν ειδικούς κωδικοποιητές και άλλες τεχνολογίες για την παροχή τραγανών εικόνων και βίντεο υψηλής ποιότητας, αλλά αυτό συμβαίνει με κόστος.

Ως εκ τούτου, ακόμα και έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για κλήσεις βίντεο HD με το Skype, αλλά αν δεν έχετε αρκετό εύρος ζώνης, ποτέ δεν θα έχετε την καθαρή, ευκρινή και φωτεινή ποιότητα εικόνας HD. Μπορεί ακόμη και να μην μπορείτε να έχετε μια αξιοπρεπή συνομιλία. Τα πλαίσια θα χαθούν και η φωνή, η οποία είναι πιο σημαντική από τα γραφικά σε μια συζήτηση, μπορεί να υποφέρει πολύ. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να απενεργοποιήσουν τις κάμερές τους και να θυσιάσουν το βίντεο για χάρη μιας καθαρής συνομιλίας.

Πόσο εύρος ζώνης είναι αρκετό; Για απλές βιντεοκλήσεις αρκεί 300 kbps (kilobits ανά δευτερόλεπτο). Για βίντεο HD, χρειάζεστε τουλάχιστον 1 Mbps (Megabits ανά δευτερόλεπτο) και βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή ποιότητα με 1,5 Mbps. Αυτό είναι για μια συνομιλία ενός προς ένα. Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν περισσότεροι συμμετέχοντες; Προσθέστε ακόμα 1 Mbps ανά προστιθέμενο συμμετέχοντα για άνετη τηλεδιάσκεψη. Για παράδειγμα, για ομαδική βιντεοκλήση με 7-8 άτομα, τα 8 Mbps θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό επαρκή για την ποιότητα βίντεο HD αν θέλετε να μιλήσετε ταυτόχρονα σε αυτά.

Για να έχετε μια καλύτερη ιδέα, μπορείτε να ελέγξετε πόσο εύρος ζώνης χρησιμοποιεί μια κλήση βίντεο. Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης βίντεο HD , κάντε κλικ στην επιλογή Κλήση στη γραμμή μενού και επιλέξτε Κλήση τεχνικών πληροφοριών. Εμφανίζεται ένα παράθυρο με λεπτομέρειες σχετικά με την κατανάλωση εύρους ζώνης. Παρατηρήστε ότι η μονάδα είναι σε kBps, με κεφαλαία Β. Πρόκειται για Byte. Θα χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε αυτήν την τιμή με 8 για να πάρετε το ισοδύναμό της σε kbps (με το μικρό γράμμα b) επειδή ένα byte περιέχει 8 bits. Τόσο το φορτίο όσο και το εύρος ζώνης λήψης δίνονται. Για εκδόσεις προγενέστερες του 5.2, η επιλογή Τεχνικές πληροφορίες κλήσης είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή. Πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις για να την εμφανίσετε πριν ξεκινήσετε την κλήση σας.

Μπορείτε επίσης, σε πραγματικό χρόνο, να ελέγξετε αν η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο επαρκεί για μια κλήση βίντεο Skype. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε οποιαδήποτε επαφή, που κανονικά θα είναι το άτομο που θέλετε να καλέσετε και στην κεφαλίδα συνομιλίας, επιλέξτε Έλεγχος ρυθμίσεων. Μία σειρά από μικρές ράβδους, παρόμοια με την ένδειξη δικτύου σε κινητά τηλέφωνα, θα δείξει την υγεία του εύρους ζώνης σε σχέση με την κλήση που θέλετε να κάνετε. Όσο περισσότερες γραμμές βλέπετε στο πράσινο, τόσο καλύτερη είναι η σύνδεσή σας.