Πρέπει να κλείσετε έναν υπολογιστή όταν δεν χρησιμοποιείται;

Μπορείτε να αφήσετε τον υπολογιστή σας 24/7;

Αφήστε τον υπολογιστή σας συνεχώς ή κλείστε τον όταν δεν χρησιμοποιείται. κάνει πραγματικά τη διαφορά; Εάν έχετε αναρωτηθεί αυτό το ερώτημα, τότε θα είστε ευτυχείς να ακούσετε ότι μπορείτε να επιλέξετε όποιο τρόπο θέλετε. Απλά πρέπει να κατανοήσετε τις συνέπειες της επιλογής σας και να λάβετε μερικές προφυλάξεις για να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τον υπολογιστή σας.

Η πιο σημαντική προφύλαξη είναι να προσθέσετε ένα UPS (Uninterruptible Power Supply), ανεξάρτητα από τη μέθοδο που επιλέγετε. Ένα UPS μπορεί να προστατεύσει τον υπολογιστή σας από πολλούς από τους κινδύνους που πιθανόν να αντιμετωπίσει.

Τα πράγματα που μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή σας

Όλα τα μέρη που απαρτίζουν τον υπολογιστή σας έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Ο επεξεργαστής , η μνήμη RAM και οι κάρτες γραφικών βιώνουν τη γήρανση που προκαλείται, μεταξύ άλλων, από τη θερμότητα και τη θερμοκρασία. Πρόσθετες λειτουργίες αστοχίας προέρχονται από το άγχος του ποδηλάτου και της απενεργοποίησης ενός υπολογιστή.

Αλλά δεν επηρεάζονται μόνο οι ημιαγωγοί του υπολογιστή σας. Τα μηχανικά εξαρτήματα, όπως αυτά των σκληρών δίσκων , των οπτικών δίσκων, των εκτυπωτών και των σαρωτών , επηρεάζονται από τον κυκλώνα ισχύος που ενδέχεται να υποστούν όταν ο υπολογιστής σας είναι απενεργοποιημένος ή ενεργοποιημένος. Σε πολλές περιπτώσεις, περιφερειακά, όπως εκτυπωτές και εξωτερικοί δίσκοι, μπορεί να έχουν κύκλωμα που αισθάνεται όταν ο υπολογιστής σας είναι ενεργοποιημένος ή απενεργοποιημένος και ενεργοποιεί την ίδια κατάσταση ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τη συσκευή ανάλογα με τις ανάγκες.

Υπάρχουν και άλλες λειτουργίες αποτυχίας που θεωρείτε ότι προέρχονται εξωτερικά από τον υπολογιστή σας. Το πιο συχνά αναφερόμενο είναι μια υπερβολική ισχύς και πτώση ισχύος, όπου υπάρχει μια απότομη άνοδος ή πτώση της τάσης στο ηλεκτρικό κύκλωμα στον οποίο είναι συνδεδεμένος ο υπολογιστής σας. Συχνά συσχετίζουμε αυτές τις υπερτάσεις με παροδικά γεγονότα, όπως κοντά σε απεργίες κεραυνού, ή συσκευές που χρησιμοποιούν μεγάλη ισχύ ταυτόχρονα (ηλεκτρική σκούπα, στεγνωτήρα μαλλιών, κ.λπ.).

Όλοι αυτοί οι τύποι αποτυχίας πρέπει να ληφθούν υπόψη. Εάν αφήσετε έναν υπολογιστή σε λειτουργία, μπορεί να μειωθεί η έκθεση σε ορισμένους τύπους προβλημάτων, ενώ η απενεργοποίηση του υπολογιστή σας μπορεί να αποτρέψει τους περισσότερους εξωτερικούς φορείς που μπορεί να προκαλέσουν την αποτυχία των στοιχείων του υπολογιστή.

Η ερώτηση γίνεται τότε, ποιο είναι το καλύτερο: on or off; Αποδεικνύει, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας, είναι λίγο από τα δύο. Εάν ο στόχος σας είναι να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής, υπάρχει μια χρονική περίοδος όταν ενεργοποιείτε και απενεργοποιείτε έναν νέο υπολογιστή. αργότερα, αφήνοντας το σε 24/7 έχει νόημα.

Δοκιμές και ποσοστά αποτυχίας υπολογιστών

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποτυχίας που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τον υπολογιστή σας, καθώς αποτυγχάνουν. Οι κατασκευαστές υπολογιστών έχουν μερικά κόλπα επάνω στα μανίκια τους για να μειώσουν το ποσοστό αποτυχίας που αντιμετωπίζουν οι τελικοί χρήστες.

Αυτό που κάνει αυτό το ενδιαφέρον είναι ότι οι παραδοχές του κατασκευαστή σχετικά με τις περιόδους εγγύησης μπορούν να διαταραχθούν από την απόφαση να εγκαταλείψουν έναν υπολογιστή στις 24 / ας μάθουμε γιατί.

Οι κατασκευαστές υπολογιστών και εξαρτημάτων χρησιμοποιούν διάφορες δοκιμές για να εξασφαλίσουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Ένας από αυτούς είναι γνωστός ως δοκιμή Life, ο οποίος χρησιμοποιεί μια διαδικασία καύσης που επιταχύνει το ρυθμό γήρανσης μιας υπό δοκιμή συσκευής με κυκλοφοριακή ενέργεια, εκτελώντας συσκευές σε αυξημένη τάση και θερμοκρασία και εκθέτοντας τις συσκευές σε συνθήκες πέραν του περιβάλλοντος που προορίζονταν να λειτουργούν.

Οι κατασκευαστές διαπίστωσαν ότι οι συσκευές που επιβίωσαν την παιδική τους ηλικία θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα έως ότου επιτευχθεί ο αναμενόμενος χρόνος ζωής τους. Οι συσκευές στα μεσαία τους χρόνια σπάνια αποτυγχάνουν, ακόμη και όταν εκτίθενται σε συνθήκες λίγο έξω από το αναμενόμενο εύρος λειτουργίας τους.

Το γράφημα που δείχνει το ποσοστό αποτυχίας με την πάροδο του χρόνου γίνεται γνωστό ως καμπύλη της μπανιέρας, επειδή μοιάζει με μπανιέρα που βλέπει από την πλευρά. Τα εξαρτήματα που είναι φρέσκα από τη γραμμή παραγωγής θα εμφανίζουν υψηλό ρυθμό αποτυχίας κατά την πρώτη ενεργοποίησή τους . Αυτό το ποσοστό αποτυχίας θα πέσει γρήγορα, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να σημειωθεί σταθερό αλλά εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό αποτυχίας κατά τα υπόλοιπα αναμενόμενα έτη. Κοντά στο τέλος της ζωής του εξαρτήματος, το ποσοστό αποτυχίας θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι, μέχρι να φτάσει γρήγορα σε πολύ υψηλό ρυθμό αποτυχίας, όπως αυτό που παρατηρείται κοντά στην αρχή της ζωής του εξαρτήματος.

Ο έλεγχος της ζωής έδειξε ότι τα συστατικά ήταν εξαιρετικά αξιόπιστα όταν ήταν πέρα ​​από την περίοδο βρεφικής ηλικίας. Οι κατασκευαστές θα προσφέρουν στη συνέχεια τα συστατικά τους, αφού χρησιμοποιήσουν μια διαδικασία καύσης που γήρανσε τις συσκευές πέρα ​​από την περίοδο βρεφικής ηλικίας. Οι πελάτες που χρειάζονται υψηλή αξιοπιστία θα πληρώσουν επιπλέον για αυτές τις συσκευές που έχουν καεί. Τυπικοί πελάτες αυτής της υπηρεσίας ήταν οι στρατιωτικοί, οι εργολάβοι της NASA, οι αερομεταφορές και οι ιατρικές.

Συσκευές που δεν πέρασαν από μια περίπλοκη διαδικασία καύσης πωλήθηκαν κυρίως για κατανάλωση από τους καταναλωτές, αλλά οι κατασκευαστές συμπεριέλαβαν μια εγγύηση της οποίας το χρονικό πλαίσιο συνήθως αντιστοιχούσε ή υπερέβαινε το χρόνο βρεφικής ηλικίας στην καμπύλη της μπανιέρας.

Η απενεργοποίηση του υπολογιστή κάθε βράδυ ή όταν δεν χρησιμοποιείται, φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι αιτία για βλάβη εξαρτήματος και είναι αλήθεια ότι καθώς ο υπολογιστής σας μεγαλώνει, είναι πιθανό να αποτύχει όταν είναι απενεργοποιημένος ή ενεργοποιημένος. Αλλά είναι σίγουρα λίγο αντιληπτό να μάθετε ότι η τοποθέτηση άγχους στο σύστημά σας όταν είναι νέος, και υπό την εγγύηση, μπορεί να είναι καλό πράγμα.

Θυμηθείτε την καμπύλη της μπανιέρας, η οποία λέει ότι η πρόωρη αποτυχία της συσκευής είναι πιο πιθανή όταν τα εξαρτήματα είναι πολύ μικρά και ότι, καθώς μεγαλώνουν, μειώνονται τα ποσοστά αποτυχίας; Αν αφαιρέσετε μερικά από τα αναμενόμενα είδη στρες με ποτέ μηδέν ποδήλατο τον υπολογιστή σας, επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης. Στην ουσία, επεκτείνετε το χρονικό διάστημα που η συσκευή παραμένει ευαίσθητη στις πρώιμες βλάβες.

Όταν ο υπολογιστής σας είναι υπό εγγύηση, μπορεί να είναι ωφέλιμη η παροχή μικρής πίεσης απενεργοποιώντας τον υπολογιστή σας όταν δεν χρησιμοποιείται, έτσι ώστε τυχόν αποτυχία που προκαλείται λόγω ενεργοποίησης / απενεργοποίησης του στρες να γίνεται υπό εγγύηση.

Εάν αφήσετε τον υπολογιστή σας ενεργοποιημένο 24 ώρες το 24ωρο, μπορείτε να αφαιρέσετε μερικά από τα γνωστά συμβάντα άγχους που οδηγούν σε βλάβη του στοιχείου, συμπεριλαμβανομένης της ριπής ρεύματος που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ορισμένες συσκευές, εναλλαγές τάσης και υπερτάσεις που συμβαίνουν κατά την απενεργοποίηση του υπολογιστή.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς ο υπολογιστής σας μεγαλώνει και έρχεται πιο κοντά στο τέλος της αναμενόμενης ζωής του. Μη περιστρέφοντας την ισχύ, μπορείτε να προστατέψετε τους παλαιότερους υπολογιστές από αποτυχία, τουλάχιστον για λίγο.

Ωστόσο, για τους νεότερους υπολογιστές, μπορεί να είναι περισσότερο ένα θέμα "δεν με νοιάζει", καθώς η έρευνα έχει δείξει ότι τα συστατικά της εφηβείας μέσα από τα ενήλικα χρόνια παραμένουν πολύ σταθερά και δεν δείχνουν πιθανότητα αποτυχίας από συμβατικές κυκλώματα ισχύος ο υπολογιστής είναι εκτός λειτουργίας τη νύχτα).

Για τους νέους υπολογιστές, υπάρχει το ζήτημα της εξάλειψης της πίεσης που αποτελεί παράγοντα επιβράδυνσης της γήρανσης, διευρύνοντας έτσι το χρονικό πλαίσιο για την πρόωρη αποτυχία να συμβεί πέρα ​​από την κανονική περίοδο εγγύησης.

Χρησιμοποιώντας και τις δύο επιλογές: Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή όταν είναι καινούργιο και αφήστε το με την ηλικία

Κάνετε ό, τι μπορείτε για να μετριάσετε τους περιβαλλοντικούς παράγοντες πίεσης, όπως η θερμοκρασία λειτουργίας. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ο ανεμιστήρας στους ζεστούς μήνες για να εξασφαλιστεί η κίνηση του αέρα γύρω από το σύστημα του υπολογιστή σας. Χρησιμοποιήστε ένα UPS για να διατηρήσετε τις τάσεις τάσης στον κόλπο και διατηρήστε τα επίπεδα τάσης σταθερά.

Χρησιμοποιήστε μια κανονική ενεργοποίηση και απενεργοποιήστε τον κύκλο. δηλαδή, απενεργοποιήστε τον υπολογιστή όταν δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου εγγύησης του κατασκευαστή. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι όλα τα εξαρτήματα θα παραμείνουν υπό εγγύηση σε ένα χρονικό πλαίσιο, όταν τα ποσοστά αποτυχίας πέσουν σε χαμηλό επίπεδο. Βοηθά επίσης να διασφαλίσετε ότι τυχόν αποτυχία που μπορεί να συμβεί θα συμβεί κάτω από την εγγύηση, εξοικονομώντας σας κάποιο σοβαρό νόμισμα.

Μόλις προχωρήσετε πέρα ​​από την περίοδο εγγύησης, τα εξαρτήματα πρέπει να έχουν ξεπεράσει το χρονικό πλαίσιο της βρεφικής θνησιμότητας και να εισέλθουν στα εφηβικά τους χρόνια, όταν είναι σκληρά και μπορούν να αντέξουν σε κάθε λογική ποσότητα πίεσης που τους έπληξε. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να μεταβείτε σε λειτουργία λειτουργίας 24/7, αν θέλετε.

Έτσι, ο νέος υπολογιστής, ενεργοποιήστε τον και απενεργοποιήστε όπως απαιτείται. Έφηβος σε ενήλικες, εξαρτάται από εσάς. δεν υπάρχει πραγματικό όφελος ούτε τρόπος. Ανώτερος, κρατήστε τον στις 24/7 για να επεκτείνει τη ζωή του.

Όταν τρέχετε όλο το 24ωρο, το οποίο είναι καλύτερο, νάρκη ή αδρανοποίηση;

Ένα πιθανό πρόβλημα με την εκτέλεση του υπολογιστή σας 24 ώρες το 24ωρο, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείται ενεργά, είναι ότι μπορεί να ανακαλύψετε ότι ο υπολογιστής σας έχει εισαχθεί σε λειτουργία αδρανοποίησης που είναι πολύ παρόμοια με την απενεργοποίηση του υπολογιστή και ξανά ενεργοποίηση.

Ανάλογα με τον υπολογιστή σας και το λειτουργικό σύστημα που εκτελεί, μπορεί να υποστηρίζει πολλαπλές επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας.

Σε γενικές γραμμές, ο τρόπος ύπνου έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας ενώ διατηρεί τον υπολογιστή σε ημι-λειτουργική κατάσταση.

Σε αυτή τη λειτουργία, ο υπολογιστής σας περιστρέφει τυχόν σκληρούς δίσκους και οπτικούς δίσκους που μπορεί να έχει. Η μνήμη RAM τροφοδοτείται σε χαμηλότερη κατάσταση δραστηριότητας. Οι οθόνες είναι συνήθως αχνές, αν δεν είναι απενεργοποιημένες. Οι επεξεργαστές λειτουργούν με μειωμένο ρυθμό ρολογιού ή σε ειδική κατάσταση χαμηλού επιπέδου. Σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, ο υπολογιστής μπορεί συνήθως να συνεχίσει να εκτελεί ορισμένες βασικές εργασίες, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο σε κανονική κατάσταση. Οι περισσότερες ανοιχτές εφαρμογές χρήστη εξακολουθούν να είναι φορτωμένες αλλά βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Υπάρχουν εξαιρέσεις, ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα, αλλά έχετε την ιδέα. Η κατάσταση αναστολής λειτουργίας διατηρεί την τροφοδοσία ενώ διατηρεί τον υπολογιστή σε λειτουργία.

Η αδρανοποίηση, μια άλλη έκδοση της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, ποικίλλει λίγο μεταξύ Mac, Windows και Linux OS.

Σε κατάσταση λειτουργίας αδρανοποίησης, οι εφαρμογές που εκτελούνται τίθενται σε κατάσταση αναμονής και, στη συνέχεια, το περιεχόμενο της μνήμης RAM αντιγράφεται στη συσκευή αποθήκευσης του υπολογιστή σας. Σε αυτό το σημείο, η μνήμη RAM και οι συσκευές αποθήκευσης είναι απενεργοποιημένες.

Τα περισσότερα περιφερειακά τοποθετούνται σε κατάσταση αναμονής, συμπεριλαμβανομένης της οθόνης. Μόλις εξασφαλιστούν όλα τα δεδομένα, ο υπολογιστής είναι ουσιαστικά απενεργοποιημένος. Η επανεκκίνηση από τη λειτουργία αδρανοποίησης δεν είναι πολύ πιο διαφορετική, τουλάχιστον όπως βιώνουν τα εξαρτήματα που συνθέτουν τον υπολογιστή σας, από τη μετατροπή του υπολογιστή σας.

Όπως μπορείτε να δείτε, εάν δεν έχετε εξασφαλίσει ότι ο υπολογιστής σας δεν θα τεθεί σε κατάσταση αδρανοποίησης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, δεν διατηρείτε πραγματικά τον υπολογιστή σας 24/7. Έτσι, ίσως να μην συνειδητοποιήσετε το αποτέλεσμα που θέλατε να επιτύχετε μη σβήνοντας τον υπολογιστή σας.

Εάν σκοπεύετε να εκτελέσετε τον υπολογιστή σας 24 ώρες το 24ωρο για να εκτελέσετε διάφορες εργασίες επεξεργασίας, θα θέλετε να απενεργοποιήσετε όλες τις λειτουργίες ύπνου, εκτός από τον ύπνο εμφάνισης. Ίσως δεν χρειάζεται η οθόνη να είναι ενεργή για να εκτελέσει κάποια από τις εργασίες. Η μέθοδος για τη χρήση μόνο του ύπνου εμφάνισης διαφέρει για τα διάφορα λειτουργικά συστήματα.

Ορισμένα λειτουργικά συστήματα OS έχουν άλλη λειτουργία αναστολής λειτουργίας που επιτρέπει την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών ενώ τοποθετούνται όλες οι υπόλοιπες εργασίες σε κατάσταση αναμονής. Σε αυτήν τη λειτουργία, η ισχύς διατηρείται αλλά οι διεργασίες που πρέπει να εκτελεστούν επιτρέπεται να συνεχίσουν. Στο Mac OS, αυτό είναι γνωστό ως App Nap . Τα Windows έχουν ισοδύναμο γνωστό ως Συνδεδεμένη αναμονή ή Σύγχρονη αναμονή στα Windows 10.

Ανεξάρτητα από το τι λέγεται ή το λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί, ο σκοπός είναι να εξοικονομηθεί ενέργεια επιτρέποντας την εκτέλεση ορισμένων εφαρμογών. Όσον αφορά τη λειτουργία του υπολογιστή σας 24 ώρες το 24ωρο, αυτός ο τρόπος ύπνου δεν παρουσιάζει τον τύπο κυκλώματος ισχύος που παρατηρείται στη λειτουργία αδρανοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες εκείνων που δεν επιθυμούν να απενεργοποιήσουν τους υπολογιστές τους.

Αφήστε τον υπολογιστή ενεργοποιημένο ή απενεργοποιήστε τον: Τελικές σκέψεις

Εάν ρωτάτε αν είναι ασφαλές να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας ανάλογα με τις ανάγκες, η απάντηση είναι ναι. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχήσετε μέχρι ο υπολογιστής να φτάσει στα γηρατειά.

Εάν ρωτάτε αν είναι ασφαλές να αφήσετε έναν υπολογιστή στις 24/7, θα λέγαμε ότι η απάντηση είναι επίσης ναι, αλλά με μερικές προειδοποιήσεις. Πρέπει να προστατεύσετε τον υπολογιστή από εξωτερικά γεγονότα πίεσης, όπως τάσεις τάσης, αστραπές και διακοπή ρεύματος. έχετε την ιδέα. Φυσικά, θα πρέπει να το κάνετε αυτό ακόμα και αν σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή, αλλά ο κίνδυνος είναι ελαφρώς μεγαλύτερος για τους υπολογιστές που απομένουν στις 24/7, μόνο επειδή είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν όταν συμβαίνει ένα σοβαρό συμβάν, όπως μια καταιγίδα καλοκαιριού που περνάει μέσα από την περιοχή σας.