Πώς το Facebook άλλαξε την πολιτική

Θέλετε να μάθετε πώς διαμορφώνονται οι προεδρικές εκλογές; Ελέγξτε τη σελίδα σας στο Facebook. Από τις λεγόμενες "εκλογές στο Facebook" του προέδρου Ομπάμα το 2008, ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης υπήρξε πολιτικό σημείο αναφοράς για τους πολίτες, τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ. Και κρίνοντας από τις πρόσφατες ενέργειές του, το Facebook προτίθεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Τον περασμένο χρόνο, το Facebook δημιούργησε τη δική του επιτροπή πολιτικής δράσης για να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ουάσιγκτον, DC, και ανακοίνωσε δύο νέες εφαρμογές πολιτικού χαρακτήρα. Η εφαρμογή "MyVote", που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Microsoft και την πολιτεία της Ουάσινγκτον, δίνει στους χρήστες του Facebook την ευκαιρία να εγγραφούν για να ψηφίσουν online και να αναθεωρήσουν τις χρήσιμες πληροφορίες των ψηφοφόρων. Η εφαρμογή "I'm Voting", μια κοινή συνεργασία με το CNN, επιτρέπει στους χρήστες να δεσμεύονται δημοσίως να ψηφίζουν, να προσδιορίζουν τους προτιμώμενους υποψηφίους και να μοιράζονται τις πολιτικές τους απόψεις με φίλους.

Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος: Οι εξουσίες που υπάρχουν στο Facebook δεν οδηγούν την πολιτική αλλαγή σε κενό. Οι χρήστες του 1 δισεκατομμυρίου συνδρομητών του Facebook αξίζουν το μερίδιο του λέοντος στην πίστωση για τη βαθιά αλλοίωση των πολιτικών διαδικασιών όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στο εξωτερικό. Εδώ είναι έξι τρόποι που το Facebook και οι χρήστες του έχουν αλλάξει για πάντα το "πρόσωπο" της πολιτικής.

01 του 06

Κάντε την πολιτική και τους πολιτικούς πιο προσβάσιμες

Facebook copyright

Από την έλευση του Facebook, το ευρύ κοινό συνδέεται περισσότερο με την πολιτική από ποτέ άλλοτε. Αντί να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να ψάχνετε στο Διαδίκτυο για τις τελευταίες πολιτικές ειδήσεις, οι χρήστες του Facebook μπορούν να πάνε απευθείας στη σελίδα fan του πολιτικού για τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες. Μπορούν επίσης να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με υποψήφιους και εκλεγμένους αξιωματούχους σχετικά με σημαντικά θέματα, αποστέλλοντάς τα ιδιωτικά μηνύματα ή δημοσιεύοντας τους τοίχους τους. Η προσωπική επαφή με τους πολιτικούς παρέχει στους πολίτες πιο άμεση πρόσβαση σε πολιτικές πληροφορίες και περισσότερη εξουσία για να κρατούν τους νομοθέτες υπεύθυνοι για τα λόγια και τις πράξεις τους.

02 του 06

Να επιτρέπεται στους στρατηγικούς της καμπάνιας να βελτιώνουν τους ψηφοφόρους στόχων

Επειδή οι πολιτικοί είναι πιο προσιτοί στο κοινό μέσω του Facebook, λαμβάνουν σχεδόν άμεση ανατροφοδότηση σχετικά με τις θέσεις τους σχετικά με τα θέματα από υποστηρικτές και αντιπάλους. Οι διοργανωτές καμπάνιας και οι στρατηγικοί παρακολουθούν και αναλύουν αυτό το σχόλιο με εφαρμογές κοινωνικής νοημοσύνης όπως η Wisdom, οι οποίες προσδιορίζουν τα δημογραφικά στοιχεία, τα "ενδιαφέροντα", τα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές των πολιτικών Facebook fan bases. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν τους στρατηγικούς της καμπάνιας να στοχεύουν συγκεκριμένες ομάδες για να συγκεντρώσουν νέους και υπάρχοντες υποστηρικτές και να αντλήσουν κεφάλαια.

03 του 06

Αναγκάστε τα μέσα να παρέχουν ανακλαστική κάλυψη

Η επικοινωνία μεταξύ των πολιτικών και του κοινού σχετικά με το Facebook υποχρεώνει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να βρεθούν πίσω στη διαδικασία υποβολής εκθέσεων. Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό και να μιλήσουν απευθείας σε υποστηρικτές, οι πολιτικοί συχνά υπονομεύουν τον τύπο δημοσιεύοντας μηνύματα στις δικές τους σελίδες στο Facebook. Οι χρήστες του Facebook βλέπουν αυτά τα μηνύματα και απαντούν σε αυτά. Τα μέσα ενημέρωσης πρέπει στη συνέχεια να αναφέρουν την απάντηση του κοινού στο μήνυμα πολιτικού και όχι στο ίδιο το μήνυμα. Αυτή η διαδικασία αντικαθιστά την παραδοσιακή, ανακριτική αναφορά του Τύπου με ένα αντανακλαστικό στυλ κάλυψης που απαιτεί από τον Τύπο να αναφέρει σχετικά με τα νέα θέματα αντί για νέες ιστορίες.

04 του 06

Αυξήστε τα ποσοστά ψήφου των νέων

Παρέχοντας έναν εύκολο και άμεσο τρόπο για να μοιραστείτε και να αποκτήσετε πρόσβαση σε πληροφορίες καμπάνιας και να υποστηρίξετε υποψηφίους, το Facebook αύξησε την πολιτική κινητοποίηση των νέων, ιδιαίτερα των φοιτητών. Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο του Facebook έχει πιστωθεί ως ένας σημαντικός παράγοντας στην ιστορική προσέλευση των ψηφοφόρων για τις προεδρικές εκλογές του 2008, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην αμερικανική ιστορία (η μεγαλύτερη προσέλευση ήταν το 1972, οι ηλικιωμένοι είχαν δικαίωμα ψήφου σε προεδρικές εκλογές). Καθώς οι νέοι εντείνουν τη συμμετοχή τους στην πολιτική διαδικασία, έχουν μεγαλύτερο λόγο στον καθορισμό των ζητημάτων που οδηγούν τις εκστρατείες και κάνουν τις ψηφοφορίες.

05 του 06

Οργανώστε διαμαρτυρίες και επαναστάσεις

Στιγμιότυπο οθόνης από το Facebook © 2012

Το Facebook λειτουργεί όχι μόνο ως πηγή υποστήριξης για τα πολιτικά συστήματα αλλά και ως μέσο αντίστασης. Το 2008, μια ομάδα στο Facebook που ονομάζεται "Ένα εκατομμύριο φωνές κατά της FARC" διοργάνωσε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο FARC (το ισπανικό σύνδρομο για τις επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας) στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Και όπως αποδεικνύεται από τις εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» στη Μέση Ανατολή, οι ακτιβιστές χρησιμοποίησαν το Facebook για να οργανώσουν τις δικές τους χώρες και βασίστηκαν σε άλλες μορφές κοινωνικών μέσων όπως το Twitter και το YouTube για να βγάλουν τη λέξη στον υπόλοιπο κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες σε αυταρχικά έθνη μπορούν να συμμετάσχουν στην πολιτική, παρακάμπτοντας την κρατική λογοκρισία.

06 του 06

Προώθηση της Παγκόσμιας Ειρήνης

Παρόλο που το Facebook προωθεί ενεργά την ειρήνη στη σελίδα της Ειρήνης στο Facebook, τα περισσότερα από 900 εκατομμύρια άτομα που αποτελούν αυτή την παγκόσμια κοινότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην άρση των συνόρων μεταξύ εθνών, θρησκειών, φυλών και πολιτικών ομάδων. Καθώς οι χρήστες του Facebook από διαφορετικές χώρες συνδέουν και μοιράζονται τις απόψεις τους, είναι συχνά έκπληκτοι να μάθουν πόσο έχουν κοινό. Και στην καλύτερη περίπτωση, αρχίζουν να αναρωτιούνται γιατί έμαθαν ποτέ να μισούν ο ένας τον άλλον στην πρώτη θέση.