Πώς να υπολογίσετε σταθμισμένους μέσους όρους στο Excel με το SUMPRODUCT

01 του 01

Λειτουργία Excel SUMPRODUCT

Εύρεση σταθμικού μέσου με SUMPRODUCT. © Ted French

Σταθμισμένη και μη σταθμισμένη μέση επισκόπηση

Συνήθως, κατά τον υπολογισμό του μέσου ή αριθμητικού μέσου, κάθε αριθμός έχει την ίδια αξία ή το βάρος.

Ο μέσος όρος υπολογίζεται προσθέτοντας μια σειρά αριθμών μαζί και στη συνέχεια διαιρώντας αυτό το σύνολο με τον αριθμό των τιμών στην περιοχή .

Ένα παράδειγμα θα είναι (2 + 3 + 4 + 5 + 6) / 5 που δίνει ένα μη σταθμισμένο μέσο όρο 4.

Στο Excel, αυτοί οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται εύκολα χρησιμοποιώντας τη λειτουργία AVERAGE .

Ο μέσος σταθμικός μέσος όρος, από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι ένας ή περισσότεροι αριθμοί στην κλίμακα αξίζουν περισσότερο ή έχουν μεγαλύτερο βάρος από τους άλλους αριθμούς.

Για παράδειγμα, ορισμένα σήματα στο σχολείο, όπως οι μεσοπρόθεσμες και τελικές εξετάσεις, συνήθως αξίζουν περισσότερο από τα κανονικά τεστ ή αποστολές.

Εάν χρησιμοποιείται ο μέσος όρος για τον υπολογισμό του τελικού σημείου ενός φοιτητή, οι μεσοπρόθεσμες και τελικές εξετάσεις θα έχουν μεγαλύτερο βάρος.

Στο Excel, οι σταθμισμένοι μέσοι όροι μπορούν να υπολογιστούν χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση SUMPRODUCT .

Πώς λειτουργεί η λειτουργία SUMPRODUCT

Αυτό που κάνει το SUMPRODUCT είναι να πολλαπλασιάσει τα στοιχεία δύο ή περισσοτέρων σειρών και στη συνέχεια να προσθέσει ή να συγκεντρώσει τα προϊόντα.

Για παράδειγμα, σε μια κατάσταση όπου δύο πίνακες με τέσσερα στοιχεία κάθε ένα εισάγονται ως επιχειρήματα για τη συνάρτηση SUMPRODUCT:

Στη συνέχεια, τα προϊόντα των τεσσάρων πράξεων πολλαπλασιασμού αθροίζονται και επιστρέφονται από τη λειτουργία ως αποτέλεσμα.

Λειτουργία σύνταξης και επιχειρήματα του Excel SUMPRODUCT

Η σύνταξη μιας συνάρτησης αναφέρεται στη διάταξη της λειτουργίας και περιλαμβάνει το όνομα, τις αγκύλες και τα επιχειρήματα της συνάρτησης.

Η σύνταξη για τη συνάρτηση SUMPRODUCT είναι:

= SUMPRODUCT (array1, array2, array3, ... array255)

Τα επιχειρήματα για τη συνάρτηση SUMPRODUCT είναι:

array1: (απαιτείται) το πρώτο παράγων πίνακα.

array2, array3, ... array255: (προαιρετικά) πρόσθετες συστοιχίες, μέχρι 255. Με δύο ή περισσότερους πίνακες, η λειτουργία πολλαπλασιάζει τα στοιχεία κάθε πίνακα μαζί και στη συνέχεια προσθέτει τα αποτελέσματα.

- Τα στοιχεία πίνακα μπορούν να είναι αναφορές κελιών στη θέση των δεδομένων στο φύλλο εργασίας ή σε αριθμούς που χωρίζονται από αριθμητικούς χειριστές - όπως συν (+) ή μείον σημάδια (-). Εάν εισάγονται αριθμοί χωρίς να διαχωρίζονται από τους φορείς εκμετάλλευσης, το Excel τις αντιμετωπίζει ως δεδομένα κειμένου. Αυτή η κατάσταση καλύπτεται στο παρακάτω παράδειγμα.

Σημείωση :

Παράδειγμα: Υπολογισμός σταθμισμένου μέσου όρου στο Excel

Το παράδειγμα που εμφανίζεται στην παραπάνω εικόνα υπολογίζει τον σταθμισμένο μέσο όρο για την τελική βαθμολογία ενός φοιτητή χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση SUMPRODUCT.

Η λειτουργία αυτή επιτυγχάνεται με:

Εισαγωγή στη φόρμουλα στάθμισης

Όπως και οι περισσότερες άλλες λειτουργίες στο Excel, το SUMPRODUCT εισάγεται κανονικά σε ένα φύλλο εργασίας χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου της λειτουργίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι η φόρμουλα στάθμισης χρησιμοποιεί το SUMPRODUCT με μη τυποποιημένο τρόπο - το αποτέλεσμα της λειτουργίας διαιρείται με το συντελεστή βάρους - ο τύπος στάθμισης πρέπει να πληκτρολογηθεί σε ένα φύλλο φύλλου εργασίας .

Χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα βήματα για να εισαχθεί η φόρμουλα στάθμισης στο κύτταρο C7:

  1. Κάντε κλικ στο κελί C7 για να γίνει το ενεργό κελί - η θέση όπου θα εμφανιστεί η τελική βαθμολογία του φοιτητή
  2. Πληκτρολογήστε τον ακόλουθο τύπο στο κελί:

    = ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (Β3: Β6, C3: C6) / (1 + 1 + 2 + 3)

  3. Πατήστε το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο

  4. Η απάντηση 78.6 θα πρέπει να εμφανίζεται στο κελί C7 - η απάντησή σας μπορεί να έχει περισσότερα δεκαδικά ψηφία

Ο μη σταθμισμένος μέσος όρος για τα ίδια τέσσερα σημάδια θα ήταν 76,5

Δεδομένου ότι ο φοιτητής είχε καλύτερα αποτελέσματα για τις ενδιάμεσες και τελικές εξετάσεις του, η στάθμιση του μέσου βοήθησε να βελτιωθεί ο συνολικός βαθμός του.

Παραλλαγές τύπου

Για να υπογραμμιστεί ότι τα αποτελέσματα της συνάρτησης SUMPRODUCT διαιρούνται με το άθροισμα των βαρών για κάθε ομάδα αξιολόγησης, ο διαιρέτης - το μέρος που κάνει τη διαίρεση - εισήχθη ως (1 + 1 + 2 + 3).

Ο γενικός τύπος στάθμισης θα μπορούσε να απλουστευθεί εισάγοντας τον αριθμό 7 (το άθροισμα των βαρών) ως διαιρέτη. Ο τύπος θα είναι τότε:

= ΥΠΟΔΟΜΗ (Β3: Β6, C3: C6) / 7

Αυτή η επιλογή είναι καλή αν ο αριθμός των στοιχείων στη συστοιχία στάθμισης είναι μικρός και μπορεί εύκολα να προστεθεί μαζί, αλλά γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός καθώς ο αριθμός των στοιχείων στη συστοιχία στάθμισης αυξάνεται καθιστώντας την προσθήκη τους πιο δύσκολη.

Μια άλλη επιλογή και ίσως η καλύτερη επιλογή - δεδομένου ότι χρησιμοποιεί αναφορές κυττάρων και όχι αριθμούς στο σύνολο του διαιρέτη - θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε τη συνάρτηση SUM για να ομαδοποιήσουμε τον διαιρέτη με τον τύπο:

= ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (Β3: Β6, C3: C6) / SUM (Β3: Β6)

Συνήθως είναι καλύτερο να εισαγάγετε αναφορές κυττάρων παρά πραγματικούς αριθμούς σε τύπους, καθώς απλοποιεί την ενημέρωσή τους εάν αλλάξουν τα δεδομένα του τύπου.

Για παράδειγμα, εάν οι συντελεστές στάθμισης για τις αντιστοίχιες μεταβλήθηκαν σε 0,5 στο παράδειγμα και για τις δοκιμές σε 1,5, οι δύο πρώτες μορφές του τύπου θα πρέπει να επεξεργαστούν με το χέρι για να διορθώσουν τον διαιρέτη.

Στην τρίτη παραλλαγή, μόνο τα δεδομένα στα κελιά B3 και B4 πρέπει να ενημερωθούν και ο τύπος θα υπολογίσει εκ νέου το αποτέλεσμα.