Πνευματικά δικαιώματα στον Ιστό

Η ύπαρξη στον ιστό δεν το καθιστά δημόσιο τομέα - Προστατέψτε τα δικαιώματά σας

Η πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο φαίνεται να είναι μια δύσκολη ιδέα για να καταλάβουν κάποιοι. Αλλά είναι πραγματικά απλό: Εάν δεν γράψατε ή δεν δημιουργήσατε το άρθρο, το γραφικό ή τα δεδομένα που βρήκατε, τότε χρειάζεστε άδεια από τον ιδιοκτήτη για να το αντιγράψετε. Θυμηθείτε, όταν χρησιμοποιείτε γραφικό, HTML ή κείμενο κάποιου ατόμου χωρίς άδεια, κλέβετε και μπορούν να λάβουν μέτρα εναντίον σας.

Τι είναι το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας;

Το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να αναπαράγει ή να επιτρέπει σε κάποιον άλλο να αναπαράγει έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Τα έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα περιλαμβάνουν:

Εάν δεν είστε σίγουροι αν ένα αντικείμενο έχει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, πιθανότατα είναι.

Η αναπαραγωγή μπορεί να περιλαμβάνει:

Οι περισσότεροι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο δεν θα αντιταχθούν στην προσωπική χρήση των ιστοσελίδων τους. Για παράδειγμα, αν βρήκατε μια ιστοσελίδα που θέλετε να εκτυπώσετε, οι περισσότεροι προγραμματιστές δεν θα θεωρούσαν παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τους εάν εκτυπώνετε τη σελίδα.

Σημείωση πνευματικών δικαιωμάτων

Ακόμη και αν ένα έγγραφο ή μια εικόνα στο διαδίκτυο δεν έχει ειδοποίηση πνευματικών δικαιωμάτων, εξακολουθεί να προστατεύεται από νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Αν προσπαθείτε να προστατέψετε τη δουλειά σας, είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε μια ειδοποίηση πνευματικών δικαιωμάτων στη σελίδα σας. Για εικόνες, μπορείτε να προσθέσετε υδατογραφήματα και άλλες πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων στην ίδια την εικόνα χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό και θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε τα πνευματικά σας δικαιώματα στο alt κείμενο .

Πότε αντιγράφει κάτι παραβίαση;

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στον ιστό είναι οι εικόνες που χρησιμοποιούνται σε ιστότοπους διαφορετικούς από τους ιδιοκτήτες. Δεν έχει σημασία αν αντιγράφετε την εικόνα στον διακομιστή ιστού σας ή τον τοποθετείτε στο διακομιστή ιστού του. Αν χρησιμοποιείτε μια εικόνα στον ιστότοπό σας που δεν δημιουργήσατε, πρέπει να λάβετε άδεια από τον κάτοχο. Είναι επίσης κοινό για το κείμενο, τα HTML και τα στοιχεία σεναρίων μιας σελίδας που πρέπει να ληφθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν. Εάν δεν έχετε λάβει άδεια, έχετε παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα του κατόχου.

Πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά αυτό το είδος παράβασης. Για παράδειγμα, υπάρχει μια νομική ομάδα που χειρίζεται την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και το δίκτυο Fox TV είναι πολύ επιμελής στην αναζήτηση σε ανεμιστήρες που χρησιμοποιούν τις εικόνες και τη μουσική τους και θα απαιτήσει την κατάργηση του υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Αλλά πώς θα ξέρουν;

Πριν απαντήσω αυτό, να θυμάστε αυτό το απόσπασμα: "Η ακεραιότητα κάνει το σωστό, ακόμα κι αν κανείς δεν θα ξέρει".

Πολλές εταιρείες έχουν προγράμματα που ονομάζονται "αράχνες" που θα αναζητήσουν εικόνες και κείμενο σε ιστοσελίδες. Αν ταιριάζει με τα κριτήρια (το ίδιο όνομα αρχείου, αντιστοιχίσεις περιεχομένου και άλλα πράγματα), θα επισημάνουν αυτόν τον ιστότοπο για έλεγχο και θα εξεταστούν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτές οι αράχνες πάντα σερφάρουν στο διαδίκτυο και νέες εταιρείες τις χρησιμοποιούν συνεχώς.

Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, ο πιο συνηθισμένος τρόπος να εντοπιστεί η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων είναι τυχαία ή έχει ειπωθεί για την παράβαση. Για παράδειγμα, ως οδηγός για την Αναζήτηση, πρέπει να ψάξουμε στον ιστό για νέα άρθρα και πληροφορίες σχετικά με τα θέματα μας. Πολλοί οδηγοί έχουν πραγματοποιήσει έρευνες και έρχονται με ιστότοπους που είναι ακριβή αντίγραφα των δικών τους, μέχρι το περιεχόμενο που έγραψαν. Άλλοι οδηγοί έχουν λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άτομα που είτε αναφέρουν πιθανή παράβαση είτε απλά ανακοινώνουν τον ιστότοπο που αποδεικνύεται ότι έχει κλαπεί περιεχόμενο.

Αλλά πρόσφατα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναδύονται γύρω από το θέμα της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Εταιρείες όπως το Copyscape και το FairShare θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τις ιστοσελίδες σας και να σαρώσετε για παραβάσεις. Επιπλέον, μπορείτε να ρυθμίσετε τις ειδοποιήσεις Google για να σας στέλνουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν η Google βρίσκει μια λέξη ή μια φράση που χρησιμοποιείτε πολλά. Αυτά τα εργαλεία διευκολύνουν πολύ τις μικρές επιχειρήσεις να βρουν και να αντιμετωπίσουν τους λογοτέχνες.

Δίκαιη χρήση

Πολλοί άνθρωποι μιλάνε για δίκαιη χρήση σαν να είναι εντάξει για να αντιγράψετε το έργο κάποιου άλλου. Ωστόσο, εάν κάποιος σας οδηγήσει στο δικαστήριο για ένα θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας, πρέπει να παραδεχθείτε την παράβαση και στη συνέχεια να ισχυριστείτε ότι είναι "δίκαιη χρήση". Ο δικαστής στη συνέχεια λαμβάνει μια απόφαση με βάση τα επιχειρήματα. Με άλλα λόγια, το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν διεκδικείτε δίκαιη χρήση αναγνωρίζεται ότι έκλεψα το περιεχόμενο.

Αν κάνετε παρωδία, σχολιασμό ή εκπαιδευτικές πληροφορίες, ίσως μπορέσετε να διεκδικήσετε δίκαιη χρήση. Ωστόσο, η δίκαιη χρήση είναι σχεδόν πάντα ένα σύντομο απόσπασμα από ένα άρθρο και συνήθως αποδίδεται στην πηγή. Επίσης, εάν η χρήση του αποσπάσματος βλάπτει την εμπορική αξία του έργου (σύμφωνα με την περίπτωση που διαβάζουν το άρθρο σας δεν θα χρειαστεί να διαβάσουν το πρωτότυπο), τότε ο ισχυρισμός σας για δίκαιη χρήση μπορεί να ακυρωθεί. Με αυτή την έννοια, αν αντιγράψετε μια εικόνα στον ιστότοπό σας, αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους θεατές σας να μεταβούν στον ιστότοπο του ιδιοκτήτη για να δουν την εικόνα.

Όταν χρησιμοποιείτε γραφικά ή κείμενο κάποιου άλλου στην ιστοσελίδα σας, θα συνιστούσα να λάβετε άδεια. Όπως είπα και προηγουμένως, αν είστε εναγόμενος για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, να διεκδικήσετε δίκαιη χρήση πρέπει να παραδεχτείτε την παράβαση και στη συνέχεια να ελπίζετε ότι ο δικαστής ή η κριτική επιτροπή συμφωνεί με τα επιχειρήματά σας. Είναι πιο γρήγορο και ασφαλέστερο να ζητήσετε άδεια. Και αν χρησιμοποιείτε πραγματικά μόνο ένα μικρό τμήμα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα χαρούν να σας χορηγήσουν άδεια.

Αποποίηση ευθυνών

Δεν είμαι δικηγόρος. Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν νοείται ως νομική συμβουλή. Αν έχετε συγκεκριμένες νομικές ερωτήσεις σχετικά με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον ιστό, θα πρέπει να μιλήσετε με δικηγόρο που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα.