Χειροκίνητες ρυθμίσεις κάμερας: Χρήση χειροκίνητης λειτουργίας

Όταν η κάμερα smartphone σας δεν είναι αρκετή, μια φωτογραφική μηχανή DSLR μπορεί να είναι τέλεια

Μερικές φορές, το κινητό σας τηλέφωνο δεν είναι αρκετό για τη φωτογραφία σας. Ίσως θελήσετε να μετακινήσετε μια βασική φωτογραφική μηχανή DSLR στη θέση σας ή τουλάχιστον να έχετε ένα χειροκίνητο στο αυτοκίνητο. Όταν γνωρίζετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις χειροκίνητες ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής DSLR, θα έχετε τη δυνατότητα να τραβήξετε ακόμη καλύτερες λήψεις για κινητά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η χρήση της χειροκίνητης λειτουργίας κάμερας DSLR μπορεί να φανεί σαν μια τρομακτική προοπτική, αλλά είναι μια μεγάλη φωτογραφική μηχανή για να ταξιδέψετε με. Σε αυτή τη λειτουργία, η κάμερα δίνει στον χρήστη πλήρη έλεγχο όλων των ρυθμίσεων και μπορεί να υπάρξει ένα δίκαιο ποσό που πρέπει να θυμάστε. Αλλά εάν έχετε ασκήσει τη χρήση των τρόπων προτεραιότητας διαφράγματος και προτεραιότητας λήψης , τότε είναι ένα απλό βήμα για να προχωρήσετε στη διαδικασία χρήσης ρυθμίσεων χειροκίνητης κάμερας.

Ας δούμε τα τρία βασικά στοιχεία της χρήσης χειροκίνητης λειτουργίας.

Ανοιγμα

Το Aperture ελέγχει την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στη φωτογραφική μηχανή μέσω της ίριδας στο φακό. Αυτά τα ποσά αντιπροσωπεύονται από "f-στάσεις" και ένα μεγάλο άνοιγμα αντιπροσωπεύεται από μικρότερο αριθμό. Έτσι, για παράδειγμα, το f / 2 είναι ένα μεγάλο άνοιγμα και το f / 22 είναι ένα μικρό άνοιγμα. Η εκμάθηση του ανοίγματος είναι μια σημαντική πτυχή της προηγμένης φωτογραφίας.

Ωστόσο, το διάφραγμα ελέγχει επίσης το βάθος πεδίου. Το βάθος πεδίου αναφέρεται στο μέγεθος της εικόνας που βρίσκεται γύρω και πίσω από το θέμα. Ένα μικρό βάθος πεδίου αντιπροσωπεύεται από ένα μικρό αριθμό, οπότε το f2 θα έδινε στον φωτογράφο ένα μικρό βάθος πεδίου, ενώ το f / 22 θα έδινε ένα μεγάλο βάθος πεδίου.

Το βάθος του πεδίου είναι εξαιρετικά σημαντικό στη φωτογραφία και πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που ένας φωτογράφος λαμβάνει υπόψη κατά τη σύνταξη μιας φωτογραφίας. Για παράδειγμα, ένα πανέμορφο τοπίο δεν θα είναι τόσο όμορφο αν χρησιμοποιείται πολύ λίγο βάθος πεδίου!

Ταχύτητα κλείστρου

Η ταχύτητα κλείστρου ελέγχει την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στη φωτογραφική μηχανή μέσω του καθρέφτη - δηλαδή, μέσα από την οπή της κάμερας, σε αντίθεση με τον φακό.

Τα DSLR επιτρέπουν στους χρήστες να ρυθμίζουν την ταχύτητα κλείστρου από ρυθμίσεις περίπου 1/4000 του δευτερολέπτου σε περίπου 30 δευτερόλεπτα ... και σε μερικά μοντέλα "Bulb", που επιτρέπει στον φωτογράφο να διατηρεί το κλείστρο ανοιχτό για όσο διάστημα επιλέγουν.

Οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν γρήγορες ταχύτητες κλείστρου για να παγώσουν τη δράση και χρησιμοποιούν χαμηλές ταχύτητες κλείστρου τη νύχτα για να επιτρέψουν περισσότερο φωτισμό στην κάμερα.

Αυτά είναι προφανώς μόνο μερικά παραδείγματα. Ωστόσο, οι βραδύτερες ταχύτητες κλείστρου σημαίνουν ότι οι φωτογράφοι δεν θα μπορούν να κρατούν τις κάμερές τους και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τρίποδο. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το 1 / 60ο του δευτερολέπτου είναι η πιο αργή ταχύτητα με την οποία είναι δυνατό να κρατηθεί.

Έτσι, μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου επιτρέπει μόνο μια μικρή ποσότητα φωτός στην κάμερα, ενώ μια αργή ταχύτητα κλείστρου επιτρέπει πολύ φως στην κάμερα.

ISO

Το ISO αναφέρεται στην ευαισθησία της φωτογραφικής μηχανής στο φως και έχει τις ρίζες της στην κινηματογραφική φωτογραφία, όπου οι διαφορετικές ταχύτητες του φιλμ είχαν διαφορετικές ευαισθησίες.

Οι ρυθμίσεις ISO στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές κυμαίνονται συνήθως από 100 έως 6400. Οι υψηλότερες ρυθμίσεις ISO επιτρέπουν μεγαλύτερη φωτεινότητα στην κάμερα και επιτρέπουν στο χρήστη να φωτογραφίζει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αλλά το συμβιβασμό είναι ότι, σε υψηλότερα ISO, η εικόνα θα αρχίσει να δείχνει αξιοσημείωτο θόρυβο και κόκκους.

Το ISO πρέπει πάντα να είναι το τελευταίο πράγμα που αλλάζετε, γιατί ο θόρυβος δεν είναι επιθυμητός! Αφήστε το ISO σας στη χαμηλότερη ρύθμιση ως προεπιλογή, αλλάζοντας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Βάζοντας τα πάντα μαζί

Έτσι, με όλα αυτά τα πράγματα που πρέπει να θυμάστε, γιατί να πυροβολείτε σε χειροκίνητη λειτουργία καθόλου;

Λοιπόν, είναι συνήθως για όλους τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω - θέλετε να έχετε τον έλεγχο του βάθους του πεδίου σας επειδή τραβάτε ένα τοπίο ή θέλετε να παγώσετε δράση ή δεν θέλετε θόρυβο στην εικόνα σας. Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Καθώς θα γίνετε πιο προηγμένος φωτογράφος, θα θελήσετε να έχετε τον έλεγχο της φωτογραφικής σας μηχανής. Τα DSLR είναι εξαιρετικά έξυπνα, αλλά δεν γνωρίζουν πάντα τι προσπαθείτε να φωτογραφίσετε. Ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να αποκτήσουν αρκετό φως στην εικόνα και δεν γνωρίζουν πάντα τι είναι αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε από τη φωτογραφία σας.

Έτσι λοιπόν, εδώ μπορείτε να θυμηθείτε: Αν αφήσετε πολύ φωτισμό στην κάμερά σας με το διάφραγμα σας, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου και χαμηλό ISO, ώστε η εικόνα σας να μην είναι υπερβολική, εκτεθειμένος. Ή, εάν χρησιμοποιείτε αργή ταχύτητα κλείστρου, πιθανότατα θα χρειαστείτε μικρότερο άνοιγμα, καθώς το κλείστρο αφήνει άφθονο φως στην κάμερα. Μόλις έχετε τη γενική ιδέα, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε τις διάφορες ρυθμίσεις που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Τι ρυθμίσεις θα χρειαστείτε εξαρτάται επίσης από το πόσο διαθέσιμο φως υπάρχει. Για παράδειγμα, μένω στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο καιρός είναι γενικά αρκετά γκρίζος και συχνά προσπαθώ να φτάσω αρκετό φως στην κάμερά μου. Σε άμεση αντίθεση, όταν έζησα στην Αφρική, έπρεπε συχνά να προσέχω για υπερβολική έκθεση και χρησιμοποιώντας ένα μικρό βάθος πεδίου (και ως εκ τούτου ένα μεγάλο διάφραγμα) θα μπορούσε μερικές φορές να είναι μια πραγματική πρόκληση! Δεν υπάρχουν απόλυτα με τις ρυθμίσεις, δυστυχώς.

Επίτευξη της σωστής έκθεσης

Ευτυχώς, γνωρίζοντας αν έχετε τη σωστή έκθεση δεν εξαρτάται πλήρως από εικασίες. Όλα τα DSLR έχουν μέτρηση και δείκτη στάθμης έκθεσης. Αυτό θα εμφανίζεται τόσο στο σκόπευτρο, και στην οθόνη LCD της κάμερας ή στην εξωτερική οθόνη πληροφοριών (ανάλογα με το είδος και το μοντέλο του DSLR που έχετε). Θα το αναγνωρίσετε ως γραμμή με τους αριθμούς -2 (ή -3) έως +2 (ή +3) που τρέχουν σε αυτό.

Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν f-στάσεις και υπάρχουν εσοχές στη γραμμή που είναι στα τρίτα μιας στάσης. Όταν ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα και το ISO σε αυτό που χρειάζεστε, πατήστε το κουμπί λήψης μέχρι τη μέση και κοιτάξτε αυτή τη γραμμή. Αν διαβάζει έναν αρνητικό αριθμό, σημαίνει ότι ο πυροβολισμός σας θα υποεκτιμηθεί και ένας θετικός αριθμός σημαίνει υπερβολική έκθεση. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μέτρηση "μηδέν", αν και δεν τείνω να ανησυχώ αν είναι το ένα τρίτο μιας στάσης πάνω ή κάτω από αυτό, καθώς η φωτογραφία είναι υποκειμενική για το δικό σου μάτι.

Έτσι, εάν ο πυροβολισμός σας πρόκειται να εκτεθεί εκτεταμένα, για παράδειγμα, θα χρειαστεί να αφήσετε λίγο περισσότερο φωτισμό στη βολή σας. Ανάλογα με το θέμα της εικόνας σας, μπορείτε στη συνέχεια να αποφασίσετε αν θα ρυθμίσετε το διάφραγμα ή την ταχύτητα κλείστρου ... ή, ως έσχατη λύση, το ISO σας.

Ακολουθήστε όλες αυτές τις συμβουλές και σύντομα θα έχετε πλήρη χειρωνακτική λειτουργία υπό έλεγχο!