Πώς να χρησιμοποιήσετε το Facebook: Προφίλ, Wall και News Feed

Τι πρέπει να κάνετε έπειτα από τη σύνδεση

Η χρήση του Facebook δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Πολλοί άνθρωποι είναι πολύ αμήχανοι για να παραδεχτούν ότι ελάχιστα ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το Facebook. Παραμένουν αμήχανα μετά από να ξεπεράσουν τα στοιχεία σύνδεσης στο Facebook και να κοιτάξουν το κουτάκι του εκδότη ή του Facebook, το οποίο ρωτάει: "Τι στο μυαλό σου;"

Οι περισσότεροι χρήστες του Facebook, ακόμη και οι αρχάριοι, γνωρίζουν ότι το πλαίσιο είναι όπου πληκτρολογείτε στα μηνύματα κατάστασης και ανεβάζετε φωτογραφίες για να μοιράζεστε με φίλους - και ότι το περιεχόμενο κάτω από αυτό είναι η "ροή ειδήσεων" τους.

Αλλά ένας εκπληκτικός αριθμός δεν γνωρίζει τις διαφορές μεταξύ της σελίδας του σπιτιού, του προφίλ και της σελίδας του χρόνου, ή των "ειδήσεων ειδήσεων" και "τείχους" που εμφανίζονται σε αυτές τις σελίδες. Δεδομένου ότι η δύναμη των εργαλείων δημοσίευσης του Facebook βασίζεται σε τέτοιες αποχρώσεις, αξίζει τον κόπο να τους καταλάβουμε.

Τα βασικά στοιχεία "ανάγκης για γνώση" περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό του πού εμφανίζονται τα μηνύματά σας για τους άλλους και τον προσδιορισμό ποιος μπορεί να δει ποια μέρη της δραστηριότητας σας στο Facebook. Το Facebook αλλάζει αρκετά συχνά τα εργαλεία του, αλλά οι περισσότερες βασικές λειτουργίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Και μόλις καταλάβετε πώς λειτουργούν τα βασικά χαρακτηριστικά του Facebook, θα πρέπει να βρείτε το Facebook ένα πιο ζωντανό, πιο φιλικό μέρος. (Εάν είστε ήδη εξοικειωμένοι με τις βασικές λειτουργίες που περιγράφονται παρακάτω, ίσως θέλετε να μεταβείτε στο βήμα-προς-βήμα εκπαιδευτικό υλικό του Facebook .)

Βασικά χαρακτηριστικά του Facebook και τι κάνουν

Η καρδιά και η ψυχή του Facebook βρίσκονται σε επτά βασικά χαρακτηριστικά:

Η ροή ειδήσεων αφορά τους φίλους. Το χρονολόγιο είναι Σχετικά με εσάς

Το κλειδί είναι να κατανοήσετε τι βλέπετε όταν βλέπετε την αρχική σας σελίδα και τις σελίδες του προφίλ σας / Χρονοδιάγραμμα. Η αρχική σελίδα Feed News είναι για τους φίλους σας και για το τι κάνουν. το περιεχόμενο του χρονοδιαγράμματος / περιεχομένου της σελίδας του προφίλ σας είναι μόνο για εσάς. Αυτό είναι ένα πράγμα που τείνει να ξεφύγει από τους χρήστες του Facebook newbie - δεν κατανοεί τις διαφορές μεταξύ του τι εμφανίζεται σε κάθε περιοχή.

Η ιδιωτική σας, εξατομικευμένη ροή ειδήσεων στο Facebook

Το News Feed στην αρχική σελίδα σας είναι δύσκολο να χάσετε, φαίνεται σκατά στην κεντρική στήλη. Αυτό το ρεύμα ενημερώσεων που δημοσιεύτηκε από τους φίλους σας στο Facebook είναι εξατομικευμένο για εσάς. κανένας άλλος δεν μπορεί να το δει. Από προεπιλογή, είναι ιδιωτική και η προεπιλογή δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό είναι διαφορετικό από τις ενημερώσεις και το άλλο περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε στο Timeline / Wall, το οποίο προορίζεται για προβολή από άλλους ανθρώπους. Έχετε τη δυνατότητα να προβάλλετε το περιεχόμενο του Χρονολογίου σας μόνο στους φίλους σας, μόνο εσείς, το ευρύ κοινό ή μια προσαρμοσμένη λίστα ανθρώπων.

Επιλογές προβολής ετικετών ειδήσεων: Οι νέοι χρήστες συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις περιορισμένες και συγχέοντας επιλογές τους για να αλλάξουν ή να επηρεάσουν αυτό που εμφανίζεται στην εξατομικευμένη ροή ειδήσεων στην αρχική σελίδα τους. Υπάρχουν δύο διαφορετικές ροές περιεχομένου που μπορείτε να δείτε στην αρχική σας σελίδα. μπορείτε απλά να αλλάξετε μεταξύ τους κάνοντας κλικ στα κουμπιά "Κορυφαία νέα" και "Πιο πρόσφατα" .

Η "πιο πρόσφατη" εμφανίζει το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου περιεχομένου για τους φίλους σας, με την πιο πρόσφατη εμφάνιση. Το "Top News" δείχνει ένα περιορισμένο υποσύνολο, το οποίο επιλέγεται από ένα μυστικό φόρματο του Facebook που επιχειρεί να κρίνει τι θα σας αρέσει περισσότερο με την καταμέτρηση των "αρετών" και των σχολίων άλλων χρηστών.

Συμβουλή εμπειρογνωμόνων: Αν έχετε έναν φίλο των οποίων οι αναρτήσεις είναι ενοχλητικές, μπορείτε να αναβάλετε τις ενημερώσεις αυτού του ατόμου, ώστε να μην τις βλέπετε. Εξακολουθείτε να είστε φίλοι με αυτό το άτομο, αλλά είναι ενοχλητικές ενημερώσεις, μην γεμίζετε τη ροή ειδήσεων.

Ticker Προστέθηκε το 2011 : Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το φθινόπωρο του 2011, το Facebook δημιούργησε μια ξεχωριστή επιλογή εμφάνισης που ονομάζεται Ticker, ένα είδος μίνι ροής ειδήσεων. Τότε, το Facebook έβαλε μια εκτεταμένη έκδοση της "πιο πρόσφατης" ειδησεογραφικής ειδήσεως σε ένα στενό δεξιό γραμμικό παράθυρο που μετακινεί τη σελίδα σας σε πραγματικό χρόνο, δείχνοντας όλα όσα κάνουν οι φίλοι σας όπως το κάνουν.

Το δημόσιο χρονοδιάγραμμά σας / Περιεχόμενο τοίχου στο Facebook

Οι νέοι χρήστες συχνά αποτυγχάνουν επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι ενώ η αρχική τους σελίδα και η ροή ειδήσεων τους είναι ιδιωτικές και εμφανίζονται μόνο σε αυτούς, το περιεχόμενο του τοίχου τους είναι από προεπιλογή πιο δημόσιο. Ορισμένοι αρχάριοι μπερδεύονται επίσης από το γεγονός ότι έχουν δύο βασικές περιοχές στο Facebook - μια αρχική σελίδα και το Timeline / Wall - αλλά βλέπουν μόνο μία σελίδα (το Timeline / Wall) όταν επισκέπτονται τους φίλους τους στο Facebook.

Βοηθά να έχετε κατά νου ότι η σελίδα προφίλ όλων των χρηστών και το σχετικό περιεχόμενο Timeline / Wall πρέπει να είναι ορατό από άλλους ανθρώπους, τουλάχιστον από τους φίλους σας. Είναι όπου οι χρήστες του Facebook συνήθως πηγαίνουν να ελέγχουν ο ένας τον άλλον έξω, και έτσι είναι η μία περιοχή του δικού τους Facebook, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν ένα δίκαιο χρονικό διάστημα preening και αναρωτιούνται για το πώς φαίνονται σε άλλους. Τα εργαλεία διαχείρισης του Timeline / Wall έχουν αλλάξει με την πάροδο των ετών, συχνά απογοητευτικά βετεράνοι χρήστες του Facebook, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του ως δημόσιο πρόσωπο σας στο κοινωνικό δίκτυο παραμένει το ίδιο.

Η επεξεργασία του Timeline / Wall του Facebook είναι δύσκολη

Μπορείτε να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου για περιεχόμενο στο Timeline / Wall, κυρίως διαγράφοντας στοιχεία ή αλλάζοντας ποιος μπορεί να τα δει. Μπορείτε να διαγράψετε οτιδήποτε έχει αναρτηθεί εκεί, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων που δημοσιεύσατε και τι έβαζαν οι φίλοι σας εκεί. Μπορείτε επίσης να αποφασίσετε επιλεκτικά ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να δει κάποιο αντικείμενο χρησιμοποιώντας το κουμπί "επιλογής κοινού" που εμφανίζεται δίπλα σε κάθε στοιχείο. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το εργαλείο επιλογής κοινού, γνωστό και ως το μενού γραμμής Facebook, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε το Facebook ιδιωτικό , σε αυτό το άρθρο.

Πλοήγηση: Σύνδεσμοι αριστερά στην κεντρική σελίδα και στο προφίλ / χρονοδιάγραμμα

Όπως αναφέρθηκε, το Home and Profile / Timeline είναι οι δύο κύριες σελίδες σας στο Facebook. Μπορείτε εναλλαγή μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τις δύο μικρές συνδέσεις στην επάνω δεξιά δεξιά μπάρ οριζόντια γραμμή μενού του Facebook που φέρει το όνομά σας και το "Home". Κάνοντας κλικ στο όνομά σας στη μπλε γραμμή (ή στην εικόνα) θα μεταφερθείτε πάντα στη σελίδα Χρονοδιάγραμμα / Προφίλ.

Και στις δύο σελίδες, οι σύνδεσμοι πλοήγησης στην αριστερή πλευρά της οθόνης σας επιτρέπουν να αλλάξετε τι εμφανίζεται στην κεντρική στήλη. Από προεπιλογή, η Ενημερωμένη Ενημέρωση εμφανίζεται στην κεντρική σελίδα σας στο κέντρο, ακριβώς κάτω από τη σύνδεση "Ενημέρωση κατάστασης", όπου πραγματοποιείτε ενημερώσεις κατάστασης. Η ενημερωτική έκδοση περιέχει μια σταθερή ροή σύντομων περιλήψεων που περιγράφουν τις δραστηριότητες και τα μηνύματα που μοιράζονται οι φίλοι σας στο Facebook.

Για να αλλάξετε αυτό που εμφανίζεται στην κεντρική στήλη, μπορείτε να κάνετε κλικ στα στοιχεία στην αριστερή πλαϊνή γραμμή (όνομα ομάδας, ας πούμε ή "συμβάντα") ή να κάνετε κλικ σε ένα από τα εικονίδια ανταλλαγής μηνυμάτων που βρίσκονται στην επάνω αριστερή άκρη της οριζόντιας γραμμής πλοήγησης. Το μεσαίο εικονίδιο είναι για τα προσωπικά σας μηνύματα στο Facebook. κάντε κλικ σε αυτό και έπειτα "δείτε όλα τα μηνύματα" για να εμφανιστούν όλα τα μηνύματά σας από φίλους στην κεντρική στήλη, αντικαθιστώντας τη ροή ειδήσεων. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ σε περισσότερα στοιχεία σε κάθε αριστερή πλαϊνή μπάρα για να εμφανιστεί το σχετικό περιεχόμενο στη μεσαία στήλη της αρχικής σας σελίδας στο Facebook. Θυμηθείτε, όμως, ότι όλο αυτό το περιεχόμενο της αρχικής σελίδας είναι εξατομικευμένο σε εσάς και είναι ορατό μόνο από εσάς. Κάντε κλικ στο "Αρχική" για να επιστρέψετε εδώ οποιαδήποτε στιγμή.

Δεν μπορείτε να δείτε αυτή την περιοχή της αρχικής σελίδας των φίλων σας, φυσικά. Η αρχική σελίδα κάθε χρήστη είναι απόλυτα ιδιωτική. Κάθε φορά που κάνετε κλικ στο όνομα ενός φίλου για να δείτε τη σελίδα του Facebook, βλέπετε μόνο μία περιοχή - τις σελίδες του χρονοδιαγράμματος / προφίλ του, οι οποίες εμφανίζουν το δικό τους περιεχόμενο τοίχου.

Πλοήγηση στη σελίδα προφίλ σας, βιογραφικό και χρονοδιάγραμμα / τοίχο

Οι σελίδες προφίλ όλων των χρηστών βρίσκονται σε μια περιοχή που ονομάζεται Χρονολογική σειρά. Τι είναι εκεί? Λοιπόν, στη σελίδα του προφίλ σας και στις σελίδες προφίλ των φίλων σας, υπάρχει μια σύντομη περίληψη της προσωπικής βιογραφίας κάθε χρήστη (ή "Πληροφορίες" όπως το καλεί το Facebook). Απλά κάντε κλικ στο "Σχετικά" κάτω από την εικόνα κάθε χρήστη για να αποκτήσετε πρόσβαση στις βιογραφικές πληροφορίες.

Στη σελίδα "Χρονολόγιο" και στις σελίδες "Χρονολόγιο" των φίλων σας, εμφανίζεται μια μεγάλη εικόνα banner στην κορυφή. Κάτω από αυτό είναι ένα απόσπασμα βιογραφίας σχετικά με το άτομο και ένα "Τείχος" μιας στήλης που συνοψίζει τις δραστηριότητές τους στο Facebook, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων αναρτήσεων από και γύρω τους, καθώς και οποιεσδήποτε φωτογραφίες, βίντεο, ενημερώσεις κατάστασης που έχουν μοιραστεί.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Σχετικά" κάτω από την εικόνα προφίλ τους στο πάνω αριστερό μέρος για να δείτε το πλήρες βιογραφικό του χρήστη - ή το δικό σας. Κάντε κλικ σε οποιαδήποτε από τις εικόνες μικρογραφιών στα δεξιά για να δείτε άλλο περιεχόμενο που εσείς ή οι φίλοι σας έχετε επιλέξει να επισημάνετε.

Εκτός αν κάποιος έχει επιλέξει να το κρύψει, η λίστα φίλων του χρήστη θα είναι επίσης ορατή κοντά στην κορυφή.

Χρησιμοποιήστε την κυμαινόμενη γραμμή πλοήγησης που περιέχει το όνομα του χρήστη και δύο ετικέτες με αναπτυσσόμενο μενού "Χρονοδιάγραμμα" και "Τώρα" για να μετακινηθείτε πίσω στο ιστορικό του χρήστη στο Facebook. Κάτω από το "Now" είναι ένα αναπτυσσόμενο ημερολόγιο με τα χρόνια που μπορείτε να επιλέξετε, ανάλογα με το πότε κάποιος εισήλθε στο Facebook. Κάτω από το "Χρονοδιάγραμμα" υπάρχουν διάφορες άλλες κατηγορίες περιεχομένου που μπορείτε να μετακινηθείτε επίσης.

Και πάλι, το κύριο μέρος της Γραμμής Χρόνου είναι το Τείχος κάθε χρήστη, η κύρια οθόνη μιας στήλης όπου τα πράγματα εμφανίζονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά με τα πιο πρόσφατα στην κορυφή. Δεν υπάρχει όμως ετικέτα "Wall" σε αυτό.

Για ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο χρήσης, ανατρέξτε στον Οδηγό Facebook.