Στη διασταύρωση της τεχνολογίας και της απροσδόκητης οδήγησης

Η απροσδόκητη οδήγηση μπορεί να έχει μόλις αρχίσει πραγματικά να συγκρατήσει τη δημόσια συνείδηση ​​τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά το ίδιο το πρόβλημα ήταν γύρω για όλη την ιστορία του αυτοκινήτου. Μερικές από τις μεγαλύτερες περισπασμούς που αντιμετωπίζουμε σήμερα έρχονται με τη μορφή τεχνολογιών όπως τα κινητά τηλέφωνα και τις κακώς σχεδιασμένες διασυνδέσεις ψυχαγωγίας και τηλεματικής. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι γονείς ανησυχούν τόσο πολύ για αυτούς τους τύπους προβλημάτων που εγκαθιστούν εφαρμογές οδήγησης στα τηλέφωνα των εφήβων τους, για να μειώσουν την αποσπασματική οδήγηση .

Ιστορικά, οι άνθρωποι άρχισαν να δουλεύουν πίσω όταν τα ραδιόφωνα αυτοκινήτων έγιναν για πρώτη φορά και άλλα αποσπάσματα - τόσο μέσα όσο και έξω από το όχημά σας - δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την τεχνολογία καθόλου. Ακόμη και όταν εμπλέκεται η τεχνολογία, δεν είναι πάντα ο κακός στην εξίσωση. Στην πραγματικότητα, οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της αποσύνδεσης της οδήγησης. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, αλλά με ένα συνδυασμό εκπαίδευσης και τις σωστές τεχνολογίες, μπορεί να είναι δυνατόν να επιβιώσουμε από τη διασταύρωση της τεχνολογίας και την αποσπασματική οδήγηση.

Τι είναι η αποστασιοποιημένη οδήγηση;

Η οδήγηση έχει γίνει μια τόσο κοσμική δουλειά που είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι συχνά είστε υπό την διοίκηση ενός τόνου ή περισσότερων χαλύβδινων τροχών κάθε φορά που είστε στο δρόμο. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των ζημιών που μπορεί να κάνει ένα αυτοκίνητο εκτός ελέγχου - τόσο στον οδηγό όσο και στους αθώους παρευρισκόμενους - η οδήγηση είναι μια τεράστια ευθύνη, αλλά πολλοί από εμάς έχουμε οδηγήσει τόσες φορές και οδηγούμε τόσο συχνά, ώστε να καταλήξουμε σε αυτόματο πιλότο. Είναι εξαιρετικά εύκολο να ξεχνάμε ότι η ασφαλής οδήγηση έχει πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση και υπάρχουν τόσα πράγματα τόσο μέσα όσο και έξω από τα αυτοκίνητά μας που μπορούν να δημιουργήσουν περισπασμούς.

Στην ουσία, η αποσπασματική οδήγηση είναι η κατάσταση της λειτουργίας ενός οχήματος χωρίς το εκατό τοις εκατό της εστίασής σας που είναι αφιερωμένο στο έργο. Αντί να οδηγεί απλώς και να δίδει προσοχή στο δρόμο, ένας αποσπασμένος οδηγός ασχολείται με δύο ή περισσότερες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο οδήγηση όσο και απόσπαση της προσοχής, όπως η λειτουργία του ραδιοφώνου, η επικοινωνία με τον επιβάτη, η πειθαρχία των παιδιών ή ακόμα και η φθορά του ελαστικού ένα ατύχημα. Δεδομένου ότι οι περισπασμοί απαιτούν τουλάχιστον ένα μέρος της προσοχής του οδηγού, όλες οδηγούν σε μια πιο επικίνδυνη κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους.

Γιατί είναι ανήσυχος η οδήγηση ενός προβλήματος;

Οι διαφορετικοί τύποι αποσπασματικής οδήγησης σχετίζονται με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου, αλλά κάθε επίπεδο απόσπασης της προσοχής μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ορισμένες πηγές βάζουν την ευθύνη για περίπου το ένα τέταρτο όλων των ατυχημάτων μία μορφή αποσπασματικής οδήγησης ή οτιδήποτε άλλο και περίπου το 16% όλων των θανατηφόρων συντριβών συνεπάγεται την αποσπασματική οδήγηση ως παράγοντα που συμβάλλει. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, με αποσπασματικό παράγοντα οδήγησης σε πάνω από το ήμισυ όλων των ατυχημάτων που αφορούν έναν έφηβο οδηγό σύμφωνα με το ίδρυμα ΑΑΑ.

Αν και η αποσύνδεση οδήγησης ήταν πάντα ένα πρόβλημα, σε ένα ή το άλλο επίπεδο, οι οδηγοί έχουν περισσότερες περισπασμούς για να ασχοληθούν με το σήμερα από οποιονδήποτε άλλο χρόνο στην ιστορία. Οι διαταραχές, όπως το φαγητό, το ξύρισμα, η εφαρμογή μακιγιάζ ή ακόμη και η επικοινωνία με τους επιβάτες, υπήρχαν πάντα, αλλά οι επιλογές ψυχαγωγίας όπως οι συσκευές αναπαραγωγής DVD στο αυτοκίνητο , οι συσκευές επικοινωνίας όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα φανταχτερά συστήματα infotainment δεν υπήρχαν πριν από λίγες δεκαετίες , και αυτοί είναι μερικοί από τους χειρότερους παραβάτες όσον αφορά τις περισπασμούς. Για παράδειγμα, όταν μιλάτε στο τηλέφωνο και μιλάτε σε έναν επιβάτη είναι και οι δύο περισπασμοί, έχοντας έναν επιβάτη στο αυτοκίνητο σημαίνει μια άλλη σειρά από μάτια που κοιτάζουν έξω για πιθανούς κινδύνους, που μετριάζει τις πιθανώς επικίνδυνες επιδράσεις της οδήγησης αποσπάται σε κάποιο βαθμό.

Πώς μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει να μειωθεί η αποσταθεροποιημένη οδήγηση;

Η τεχνολογία είναι συνήθως το πρόβλημα όταν πρόκειται να μας αποσπάσει το δρόμο, αλλά αρκετοί κατασκευαστές αυτοκινητοβιομηχανιών και άλλοι καινοτόμοι προσπαθούν επίσης να δημιουργήσουν τρόπους ώστε η τεχνολογία να μετριάσει τα αποτελέσματα της αποσύνδεσης της οδήγησης. Για παράδειγμα, η σύζευξη ενός τηλεφώνου για κλήσεις ανοιχτής συνομιλίας αναφέρεται συχνά ως ασφαλέστερη από την τοποθέτηση κλήσεων με τον παλιό τρόπο - αν και μιλάμε για ένα κινητό τηλέφωνο εξακολουθεί να είναι μια απόσπαση της προσοχής, ωστόσο το κάνετε.

Άλλες τεχνολογίες έχουν σχεδιαστεί για να κλωτσήσουν πριν ένας ανυπόμονος οδηγός μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Πολλά από αυτά τα συστήματα βρίσκονται ήδη στο δρόμο με τη μορφή προσαρμοστικού συστήματος ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού , αυτόματης πέδησης , συστήματα προειδοποίησης απόπλου από λωρίδες κυκλοφορίας και άλλες παρόμοιες τεχνολογίες. Παρόλο που όλα αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθοδολογίες για να εκτελούν μοναδικές λειτουργίες, η βασική ιδέα είναι ότι παρακολουθούν την κίνηση ενός οχήματος και ενεργοποιούνται αν εντοπιστεί μια επικίνδυνη κατάσταση. Για παράδειγμα, εάν ένα σύστημα προειδοποίησης αναχώρησης από τη λωρίδα ανιχνεύει ότι ένα όχημα πρόκειται να βγει έξω από τη λωρίδα του, μπορεί να ακούγεται συναγερμός ή ακόμα και να λαμβάνει διορθωτική ενέργεια διεύθυνσης, ενώ το προσαρμοστικό σύστημα ελέγχου ταχύτητας μπορεί να εμποδίσει έναν απρόσεκτο οδηγό από το θάλαμο υποδοχής. να αποτρέψετε μια σύγκρουση στο οπίσθιο άκρο.

Μπορούν οι τεχνολογίες ασφάλειας αυτοκινήτων να πάνε πάρα πολύ μακριά;

Ορισμένες τεχνολογίες ασφάλειας είναι αδιαμφισβήτητες σωσίβια, όπως ζώνες ασφαλείας και άλλες, όπως αερόσακοι , είναι απολύτως ζωτικής σημασίας, με μερικές σημαντικές προειδοποιήσεις. Άλλες τεχνολογίες, όπως αυτές που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα, αντιμετωπίστηκαν με μικτά συναισθήματα από πολλούς οδηγούς. Για παράδειγμα, είναι εύκολο να δούμε πώς ένας ασφαλής και ευσυνείδητος οδηγός μπορεί να αντιδράσει με τον τρόπο που ένα προσαρμοστικό σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού επιχειρεί να "πάρει τον έλεγχο", αντί να καθίσει πίσω και να απολαύσει τη βόλτα. Όλοι αντιδρούν στις τεχνολογίες αυτές με τον δικό τους τρόπο και ενώ η αποτελεσματικότητα του κάθε συστήματος εξακολουθεί να μελετάται - και οι εξελίξεις γίνονται ακόμα - είναι δύσκολο να πούμε έναν τρόπο ή τον άλλο που έχει δίκιο. Μπορούν, όμως, ορισμένες λεγόμενες τεχνολογίες ασφάλειας να πάνε πάρα πολύ μακριά;

Προς το συμφέρον της πρόληψης των ατυχημάτων που μπορεί να προκύψουν ως άμεσο αποτέλεσμα συμπεριφορών όπως η αποσπασματική οδήγηση και η οδική οργή, το αυτοκίνητό σας μπορεί μία ημέρα να «διαβάσει» τη συναισθηματική σας κατάσταση ή το επίπεδο προσοχής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ένα σύστημα που θα ψάχνει για το κεφάλι σας να νεύει, υποδεικνύοντας μια κατάσταση υπνηλίας , η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει έναν συναγερμό που θα μπορούσατε να σταματήσετε μόνο τραβώντας πάνω, βγάζοντας από το αυτοκίνητό σας και περπατώντας για λίγα λεπτά για να ξυπνήσετε. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένα σύστημα που θα διαβάσει πραγματικά μικροεκφράσεις για να καθορίσει τη συναισθηματική σας κατάσταση. Αυτός ο τύπος συστήματος θα μπορούσε τότε να είναι σε θέση να λάβει διορθωτικά μέτρα για να αποφευχθεί η εμφάνιση οδικής οργής.

Αυτοί οι τύποι συστημάτων μπορεί να ακούγονται καλά στη θεωρία - ειδικά όταν επιβάλλονται σε άλλους οδηγούς - αλλά ζητούν επίσης το πόσο έλεγχο είμαστε πρόθυμοι να παραιτηθούμε όταν γυρίζουμε πίσω από το τιμόνι. Εάν έχετε πέσει θύμα οδικής οργής, μπορεί να αισθανθείτε κάποια ανακούφιση από το γεγονός ότι γνωρίζετε ότι οι άλλοι οδηγοί είναι συνδεδεμένοι με συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να τους αποτρέψουν από το στέγνωμα, να σας κόψουν ή να σας φρενάρουν. Αλλά έως ότου και αν οι τεχνολογίες αυτές δεν είναι τυποποιημένες, πόσο πιθανό είναι ότι ένας νομίμως μη ασφαλής οδηγός ή κάποιος που είναι επιρρεπής στην οργή του δρόμου θα αναζητήσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο ικανό να διαβάζει τη συναισθηματική του κατάσταση και να το κόβει στο πέρασμα;