Ασπρόμαυρο με επιλεκτικό αποτέλεσμα χρώματος σε Photoshop Elements

Ένα από τα πιο δημοφιλή εφέ φωτογραφίας που μπορεί να έχετε δει είναι όταν μια φωτογραφία μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη, εκτός από ένα αντικείμενο της φωτογραφίας που δημιουργείται να ξεχωρίζει κρατώντας το σε χρώμα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Τα παρακάτω δείχνουν έναν μη καταστρεπτικό τρόπο για να το κάνετε χρησιμοποιώντας τα επίπεδα προσαρμογής στο Photoshop Elements. Η ίδια μέθοδος θα λειτουργήσει στο Photoshop ή σε άλλο λογισμικό που προσφέρει στρώματα προσαρμογής .

01 από 08

Μετατροπή σε ασπρόμαυρο με εντολή αποκορεσμού

Αυτή είναι η εικόνα με την οποία θα συνεργαστούμε. (D. Spluga)

Για το πρώτο βήμα πρέπει να μετατρέψουμε την εικόνα σε ασπρόμαυρη . Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε αυτό. Ας περάσουμε από μερικά από αυτά ώστε να μπορείτε να δείτε γιατί είναι η προτιμώμενη μέθοδος για αυτό το σεμινάριο.

Ξεκινήστε ανοίγοντας τη δική σας εικόνα ή μπορείτε να αποθηκεύσετε τη φωτογραφία που εμφανίζεται εδώ για να εξασκηθείτε καθώς ακολουθείτε.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αφαίρεσης χρώματος από μια εικόνα είναι η μετάβαση στην επιλογή Βελτίωση> Ρύθμιση χρώματος> Κατάργηση χρώματος. (Στο Photoshop ονομάζεται εντολή Desaturate.) Αν θέλετε, προχωρήστε και δοκιμάστε το, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την εντολή Undo για να επιστρέψετε στην έγχρωμη φωτογραφία σας. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη μέθοδο επειδή αλλάζει μόνιμα την εικόνα και θέλουμε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε το χρώμα σε επιλεγμένες περιοχές.

02 από 08

Μετατροπή σε Ασπρόμαυρη με ρύθμιση Hue / Saturation

Προσθήκη στρώματος προσαρμογής απόχρωσης / κορεσμού.

Ένας άλλος τρόπος για να αφαιρέσετε το χρώμα είναι η χρήση στρώματος προσαρμογής απόχρωσης / κορεσμού . Μεταβείτε στην παλέτα "Επίπεδα" τώρα και κάντε κλικ στο κουμπί "Στρώμα νέας ρύθμισης" που μοιάζει με ασπρόμαυρο κύκλο και, στη συνέχεια, επιλέξτε την καταχώριση Απόχρωση / Κορεσμός από το μενού. Στο παράθυρο διαλόγου Απόχρωση / Κορεσμός, σύρετε το μεσαίο ρυθμιστικό για τον Κορεσμό προς τα αριστερά για μια ρύθμιση -100 και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK. Μπορείτε να δείτε ότι η εικόνα έχει μετατραπεί σε ασπρόμαυρη, αλλά αν κοιτάξετε την παλέτα στρώσεων μπορείτε να δείτε ότι το στρώμα φόντου παραμένει έγχρωμο, οπότε το πρωτότυπο δεν έχει τροποποιηθεί μόνιμα.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο ματιών δίπλα στο στρώμα προσαρμογής απόχρωσης / κορεσμού για να το απενεργοποιήσετε προσωρινά. Το μάτι είναι μια εναλλαγή για να γίνει ορατό το αποτέλεσμα. Αφήστε το για τώρα.

Η ρύθμιση του κορεσμού είναι ένας τρόπος για να μετατρέψετε μια φωτογραφία σε ασπρόμαυρη, αλλά η αποκορεσμένη ασπρόμαυρη έκδοση δεν έχει αντίθεση και εμφανίζεται ξεθωριασμένη. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε μια άλλη μέθοδο που παράγει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

03 του 08

Μετατροπή σε Ασπρόμαυρη με προσαρμογή χάρτη κλίσης

Εφαρμογή προσαρμογής χάρτη κλίσης.

Δημιουργήστε ένα άλλο νέο στρώμα προσαρμογής, αλλά αυτή τη φορά επιλέξτε Χάρτης κλίσεων ως προσαρμογή αντί για Απόχρωση / Κορεσμός. Στο παράθυρο διαλόγου Χάρτης διαβαθμίσεων, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει κλίση από άσπρο σε άσπρο, όπως φαίνεται εδώ. Εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη κλίση, κάντε κλικ στο βέλος δίπλα στην κλίση και επιλέξτε τη μικρογραφία κλίσης "Μαύρο, Λευκό". (Ίσως χρειαστεί να κάνετε κλικ στο μικρό βέλος στην παλέτα κλίσεων και να φορτώσετε τις προεπιλεγμένες κλίσεις.)

Αν η εικόνα σας μοιάζει με υπέρυθρες αντί για ασπρόμαυρη, έχετε την κλίση προς τα πίσω και μπορείτε απλά να επιλέξετε το κουμπί "Αντιστροφή" κάτω από τις επιλογές κλίσης.

Κάντε κλικ στο κουμπί OK για να εφαρμόσετε το χάρτη κλίσεων.

Τώρα πατήστε ξανά το μάτι για το επίπεδο προσαρμογής απόχρωσης / κορεσμού και χρησιμοποιήστε το εικονίδιο του ματιού στο στρώμα Χάρτη διαβαθμίσεων για να συγκρίνετε τα αποτελέσματα και των δύο μεθόδων μετατροπής ασπρόμαυρων. Νομίζω ότι θα δείτε ότι η έκδοση του χάρτη κλίσης έχει καλύτερη υφή και μεγαλύτερη αντίθεση.

Τώρα μπορείτε να διαγράψετε το στρώμα προσαρμογής απόχρωσης / κορεσμού σύροντάς το στο εικονίδιο κάδου απορριμμάτων στην παλέτα στρώσεων.

04 του 08

Κατανόηση των μάσκας επιπέδων

Παλέτα επιπέδων που εμφανίζει ένα στρώμα προσαρμογής και τη μάσκα του.

Τώρα θα δώσουμε αυτή τη φωτογραφία μια γροθιά του χρώματος αποκαθιστώντας το χρώμα στα μήλα. Επειδή χρησιμοποιήσαμε ένα στρώμα προσαρμογής, εξακολουθούμε να έχουμε την έγχρωμη εικόνα στο στρώμα φόντου. Πρόκειται να ζωγραφίσουμε στη μάσκα του στρώματος προσαρμογής για να αποκαλύψουμε το χρώμα στο κάτω στρώμα φόντου. Αν έχετε ακολουθήσει κάποιο από τα προηγούμενα μαθήματα μου, μπορεί να είστε ήδη εξοικειωμένοι με τις μάσκες στρώματος. Για εκείνους που δεν είναι, εδώ είναι μια ανακεφαλαίωση:

Ρίξτε μια ματιά στην παλέτα των στρωμάτων σας και παρατηρήστε ότι το επίπεδο χάρτη της κλίσης έχει δύο εικονίδια μικρογραφιών. Το ένα προς τα αριστερά υποδεικνύει τον τύπο του επιπέδου ρύθμισης και μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ πάνω του για να αλλάξετε τη ρύθμιση. Η μικρογραφία στα δεξιά είναι η μάσκα στρώματος, η οποία θα είναι όλη αυτή τη στιγμή λευκή. Η μάσκα στρώματος σάς επιτρέπει να διαγράψετε την προσαρμογή σας ζωγραφίζοντας πάνω σε αυτήν. Το λευκό αποκαλύπτει την προσαρμογή, το μαύρο μπλοκάρει εντελώς, και οι αποχρώσεις του γκρι αποκαλύπτουν μερικώς. Θα αποκαλύψουμε το χρώμα των μήλων από το στρώμα φόντου ζωγραφίζοντας στη μάσκα στρώματος με μαύρο χρώμα.

05 του 08

Αποκατάσταση χρώματος στα μήλα με ζωγραφική στη μάσκα επιπέδου

Επαναφορά χρωμάτων στα μήλα με ζωγραφική στη μάσκα επιπέδου.

Τώρα, πίσω στην εικόνα μας ...

Μεγέθυνση στα μήλα της φωτογραφίας ώστε να γεμίσει το χώρο εργασίας σας. Ενεργοποιήστε το εργαλείο βούρτσας, επιλέξτε μια βούρτσα κατάλληλου μεγέθους και ρυθμίστε την αδιαφάνεια έως το 100%. Ρυθμίστε το χρώμα του προσκηνίου στο μαύρο (μπορείτε να το κάνετε πατώντας D, στη συνέχεια Χ). Τώρα κάντε κλικ στη μικρογραφία της μάσκας στρώματος στην παλέτα στρώσεων και στη συνέχεια ξεκινήστε τη ζωγραφική πάνω στα μήλα της φωτογραφίας. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να χρησιμοποιήσετε ένα tablet γραφικών εάν έχετε ένα.

Καθώς ζωγραφίζετε, χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα για να αυξήσετε ή να μειώσετε το μέγεθος της βούρτσας.
[κάνει το πινέλο μικρότερο
] κάνει τη βούρτσα μεγαλύτερη
Η μετατόπιση + [κάνει τη βούρτσα πιο μαλακή
Shift +] καθιστά τη βούρτσα πιο δύσκολη

Να είστε προσεκτικοί, αλλά μην πανικοβληθείτε εάν πηγαίνετε έξω από τις γραμμές. Θα δούμε πώς να το καθαρίσετε στη συνέχεια.

Προαιρετική μέθοδος: Αν είστε πιο άνετοι κάνοντας επιλογές εκτός από τη ζωγραφική στο χρώμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια επιλογή για να απομονώσετε το αντικείμενο που θέλετε να χρωματίσετε. Κάντε κλικ στο μάτι για να απενεργοποιήσετε τη στρώση προσαρμογής χάρτη κλίσης, να κάνετε την επιλογή σας, στη συνέχεια να γυρίσετε ξανά το επίπεδο ρύθμισης, να κάνετε κλικ στη μικρογραφία της μάσκας στρώματος και, στη συνέχεια, να μεταβείτε στην επιλογή Επεξεργασία> Συμπλήρωση επιλογής, χρησιμοποιώντας το χρώμα μαύρου χρώματος.

06 του 08

Καθαρισμός των άκρων με ζωγραφική στη μάσκα επιπέδου

Καθαρισμός των άκρων με ζωγραφική στη μάσκα επιπέδου.

Εάν είστε άνθρωπος, πιθανότατα ζωγραφίσατε το χρώμα σε ορισμένες περιοχές που δεν προτίθεστε να κάνετε. Μην ανησυχείτε, απλά μεταβείτε στο χρώμα του προσκηνίου σε λευκό πιέζοντας το κουμπί X και διαγράψτε το χρώμα πίσω στο γκρι χρησιμοποιώντας μια μικρή βούρτσα. Μεγέθυνση κοντά και καθαρίστε τις άκρες χρησιμοποιώντας τις συντομεύσεις που έχετε μάθει.

Όταν νομίζετε ότι ολοκληρώσατε, ρυθμίστε το επίπεδο ζουμ σας στο 100% (πραγματικά εικονοστοιχεία). Μπορείτε να το κάνετε κάνοντας διπλό κλικ στο εργαλείο ζουμ στη γραμμή εργαλείων ή πατώντας Alt + Ctrl + 0. Εάν οι έγχρωμες άκρες φαίνονται πολύ σκληρές, μπορείτε να τις μαλακώσετε ελαφρώς μεταβαίνοντας στο Φίλτρο> Θόλωση> Gaussian Blur και ορίζοντας ακτίνα θολώματος 1-2 pixels.

07 του 08

Προσθέστε θόρυβο για μια τελική αφή

Προσθέστε θόρυβο για μια τελική αφή.

Υπάρχει ακόμα μια τελική πινελιά για να προσθέσετε σε αυτήν την εικόνα. Η παραδοσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία θα είχε συνήθως κάποια κόκκους φιλμ. Επειδή αυτή ήταν μια ψηφιακή φωτογραφία, δεν παίρνετε εκείνη την κοκκώδη ποιότητα, αλλά μπορούμε να την προσθέσουμε με το φίλτρο θορύβου.

Κάντε διπλότυπο του στρώματος φόντου σύροντάς το στο νέο εικονίδιο στρώματος στην παλέτα στρώσεων. Με αυτόν τον τρόπο αφήνουμε το πρωτότυπο ανέπαφο και μπορεί να αφαιρέσει το αποτέλεσμα απλά διαγράφοντας το στρώμα.

Με το επιλεγμένο αντίγραφο φόντου, μεταβείτε στο στοιχείο Φίλτρο> Θόρυβος> Προσθήκη θορύβου. Ορίστε το ποσό μεταξύ 3-5%, Έλεγχος διανομής Gaussian και Monochromatic. Μπορείτε να συγκρίνετε τη διαφορά με και χωρίς το φαινόμενο θορύβου, επιλέγοντας ή αποεπιλέγοντας το πλαίσιο προεπισκόπησης στο παράθυρο διαλόγου Add Noise (Προσθήκη θορύβου). Εάν σας αρέσει, πατήστε OK. Αν όχι, ρυθμίστε περισσότερο το ποσό θορύβου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας ή ακυρώστε το.

08 από 08

Η ολοκληρωμένη εικόνα με επιλεκτικό χρωματισμό

Η ολοκληρωμένη εικόνα με επιλεκτικό χρωματισμό. © Copyright Δ. Σπλούγκα. Χρησιμοποιείται με άδεια.

Εδώ είναι τα αποτελέσματα.