Πώς να Zip και αποσυμπιέστε αρχεία και φακέλους σε Mac

Η συμπίεση αρχείων είναι ενσωματωμένη στο Mac OS

Υπάρχουν διαθέσιμες δωρεάν και χαμηλού κόστους εφαρμογές συμπίεσης τρίτου μέρους για Mac. Το Mac OS έρχεται επίσης με δικό του ενσωματωμένο σύστημα συμπίεσης που μπορεί να φερμουάρ και να αποσυμπιέσετε αρχεία. Αυτό το ενσωματωμένο σύστημα είναι αρκετά βασικό, γι 'αυτό και υπάρχουν πολλές εφαρμογές τρίτων . Μια γρήγορη ματιά στο Mac App Store αποκάλυψε πάνω από 50 εφαρμογές για φερμουάρ και αποσυμπίεση αρχείων.

Παρακάτω υπάρχουν οδηγίες που σας δείχνουν τον τρόπο συμπίεσης και αποσυμπίεσης αρχείων και φακέλων χρησιμοποιώντας το εργαλείο φερμουάρ ενσωματωμένο στο Mac. Είναι ένα βασικό εργαλείο, αλλά κάνει τη δουλειά.

Εφαρμογή συμπίεσης OS X

Η εφαρμογή ονομάζεται Βοηθητικό πρόγραμμα αρχείων και περιλαμβάνει πολλές επιλογές που μπορείτε να τροποποιήσετε. Αλλά μην διστάσετε να το αναζητήσετε στο φάκελο Applications (Εφαρμογές). δεν είναι εκεί. Η Apple αποκρύπτει την εφαρμογή επειδή θεωρείται βασική υπηρεσία του λειτουργικού συστήματος. Οι προγραμματιστές της Apple και των εφαρμογών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις βασικές υπηρεσίες για να ενισχύσουν τις δυνατότητες μιας εφαρμογής. Για παράδειγμα, το Mac Mail χρησιμοποιεί την υπηρεσία για τη συμπίεση και αποσυμπίεση συνημμένων. Το Safari το χρησιμοποιεί για να αποσυμπιέσει αρχεία που κατεβάζετε.

Το βοηθητικό πρόγραμμα αρχειοθέτησης είχε πολλές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν και μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες αλλαγές αργότερα. Αυτή τη στιγμή είναι μια καλύτερη ιδέα να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα όπως διαμορφώθηκε στην προεπιλεγμένη του κατάσταση, μπορείτε να δοκιμάσετε τις νέες ρυθμίσεις αργότερα.

Το βοηθητικό πρόγραμμα Αρχείο μπορεί να είναι κρυμμένο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες του. Η Apple κάνει το zipping και την αποσυμπίεση αρχείων και φακέλων εξαιρετικά εύκολο επιτρέποντας στο Finder να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιεί την εφαρμογή Archive Utility.

Zipping ένα αρχείο ή φάκελο

  1. Ανοίξτε ένα παράθυρο Finder και μεταβείτε στο αρχείο ή το φάκελο που θέλετε να συμπληρώσετε.
  2. Κάντε κλικ με το ποντίκι (ή κάντε δεξί κλικ αν έχετε ένα ποντίκι με αυτήν την δυνατότητα) και επιλέξτε Συμπίεση από το αναδυόμενο μενού. Το όνομα του στοιχείου που επιλέγετε θα εμφανιστεί μετά τη λέξη "Συμπίεση", έτσι ώστε το πραγματικό στοιχείο του μενού να διαβάσει τη συμπίεση "όνομα στοιχείου".

Το Βοηθητικό πρόγραμμα αρχείου θα φερθεί με zip στο επιλεγμένο αρχείο. θα εμφανιστεί μια γραμμή προόδου κατά τη διάρκεια της συμπίεσης.

Το αρχικό αρχείο ή φάκελος θα παραμείνει άθικτο. Θα βρείτε την συμπιεσμένη έκδοση στον ίδιο φάκελο με το πρωτότυπο (ή στην επιφάνεια εργασίας, εάν βρίσκεται εκεί το αρχείο ή ο φάκελος), με το .zip να είναι προσαρτημένο στο όνομά του.

Zipping πολλαπλά αρχεία

Η συμπίεση πολλών αρχείων και φακέλων λειτουργεί σχεδόν το ίδιο με τη συμπίεση ενός μόνο στοιχείου. Οι μόνες πραγματικές διαφορές είναι τα ονόματα των στοιχείων που εμφανίζονται στο αναδυόμενο μενού και το όνομα του αρχείου zip που δημιουργείται.

  1. Ανοίξτε το φάκελο που περιέχει τα αρχεία ή τους φακέλους που θέλετε να μεταφέρετε με zip.
  2. Επιλέξτε τα στοιχεία που θέλετε να συμπεριλάβετε στο αρχείο zip. Μπορείτε να κάνετε κλικ με εντολή για να επιλέξετε μη γειτονικά στοιχεία.
  3. Όταν έχετε επιλέξει όλα τα στοιχεία που θέλετε να συμπεριλάβετε στο αρχείο zip, κάντε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε από τα στοιχεία και επιλέξτε Συμπίεση από το αναδυόμενο μενού. Αυτή τη φορά, η λέξη Συμπίεση θα ακολουθηθεί από τον αριθμό των στοιχείων που έχετε επιλέξει, όπως η συμπίεση 5 στοιχείων. Για άλλη μια φορά θα εμφανιστεί μια γραμμή προόδου.

Όταν ολοκληρωθεί η συμπίεση, τα στοιχεία θα αποθηκευτούν σε ένα αρχείο που ονομάζεται Archive.zip, το οποίο θα βρίσκεται στον ίδιο φάκελο με τα αρχικά στοιχεία.

Εάν διαθέτετε ήδη ένα στοιχείο σε αυτόν το φάκελο με το όνομα Archive.zip, θα επισυναφθεί ένας αριθμός στο νέο όνομα του αρχείου. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να έχετε Archive.zip, Αρχείο 2.zip, Αρχείο 3.zip κ.λπ.

Μια περίεργη πτυχή του συστήματος αρίθμησης είναι ότι εάν διαγράψετε αργότερα τα αρχεία Archive.zip και στη συνέχεια συμπιεστείτε πολλά αρχεία στον ίδιο φάκελο, το νέο αρχείο Archive.zip θα έχει τον επόμενο αριθμό στην ακολουθία που προσαρτάται σε αυτό. δεν θα αρχίσει πάλι. Για παράδειγμα, αν συμπιέσετε τρεις ομάδες πολλαπλών αντικειμένων σε ένα φάκελο, θα καταλήξετε σε αρχεία που ονομάζονται Archive.zip, Archive 2.zip και Archive 3.zip. Αν διαγράψετε τα αρχεία zip από το φάκελο και μετά φέρετε μια άλλη ομάδα στοιχείων, το νέο αρχείο θα ονομάζεται Αρχείο 4.zip, παρόλο που τα αρχεία Archive.zip, Archive 2.zip και Archive 3.zip δεν υπάρχουν πλέον (ή τουλάχιστον, όχι σε αυτόν το φάκελο).

Αποσυμπιέστε ένα αρχείο

Η αποσυμπίεση ενός αρχείου ή ενός φακέλου δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη. Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο zip και το αρχείο ή ο φάκελος θα αποσυμπιεστεί στον ίδιο φάκελο με το συμπιεσμένο αρχείο.

Αν το στοιχείο που κάνετε αποσυμπίεση περιέχει ένα μόνο αρχείο, το νέο αποσυμπιεσμένο στοιχείο θα έχει το ίδιο όνομα με το αρχικό αρχείο.

Εάν ένα αρχείο με το ίδιο όνομα υπάρχει ήδη στον τρέχοντα φάκελο, το αποσυμπιεσμένο αρχείο θα έχει έναν αριθμό προσαρτημένο στο όνομα του.

Για αρχεία που περιέχουν πολλά στοιχεία

Όταν ένα αρχείο zip περιέχει πολλά στοιχεία, τα unzipped αρχεία θα αποθηκευτούν σε ένα φάκελο που έχει το ίδιο όνομα με το αρχείο zip. Για παράδειγμα, εάν αποσυμπιέστε ένα αρχείο που ονομάζεται Archive.zip, τα αρχεία θα τοποθετηθούν σε ένα φάκελο που ονομάζεται Αρχείο. Αυτός ο φάκελος θα τοποθετηθεί στον ίδιο φάκελο με το αρχείο Archive.zip. Εάν ο φάκελος περιέχει ήδη ένα φάκελο Αρχειοθέτησης, θα επισυνάπτεται ένας αριθμός στον νέο φάκελο, όπως το Αρχείο 2.

5 εφαρμογές για συμπίεση ή αποσυμπίεση αρχείων Mac

Εάν θέλετε περισσότερες δυνατότητες από ό, τι προσφέρει η Apple, εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μας.