Ποιο είναι το Σύνδρομο της Λεβάντας της Πόκαμον;

Εάν είστε οπαδός του Pokemon και ενός συχνού χρήστη του Διαδικτύου, μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο "Σύνδρομο Λεβάντας" που εμφανίζεται στις συζητήσεις για τα παιχνίδια Pokemon (ειδικά όταν αρχίζει ο Οκτώβριος και η ετήσια Απόκριση της Απόκρισης διογκώνεται). Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτή τη ζωντανή θλίψη, το σύνδρομο Lavender Town αποτελεί μέρος ενός αστικού μύθου για μια ανατριχιαστική μελωδία στην αρχική πορεία της Pokemon Red / Green για το Game Boy . Το τραγούδι της Πόλης της Λεβάντας φέρεται να έκανε άρρωστα παιδιά όταν το άκουσαν - και, σε ακραίες περιπτώσεις, τα οδήγησε να αυτοκτονήσουν.

Τα παιχνίδια που γνωρίζουμε ως Pokemon Red / Blue κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ιαπωνία ως Pokemon Red / Green το 1996. Όλες οι εκδόσεις του παιχνιδιού οδηγούν τελικά τον παίκτη να επισκεφτεί το "Lavender Town", ένα μικρό χωριό που χρησιμεύει ως νεκροταφείο για Pokemon και είναι επομένως παχύ με φαντάσματα και πνεύματα.

Γιατί είναι τόσο τρομακτικό;

Η πόλη της Λεβάντας είναι μια ανησυχητική τοποθεσία για πολλούς λόγους. Για αρχάριους, οι Pokemon είναι συνήθως χαριτωμένοι και ασαφείς πλάσματα, οπότε δεν σκέφτομαι τη θνησιμότητα τους όταν δεν είμαστε αναγκασμένοι να (όταν ο Pokemon αγωνιστεί, απλώς κάνουν ο ένας τον άλλον "αχνό"). Η Λεβάντα είναι επίσης η έδρα του Pokemon Tower, μιας μυστηριώδους δομής που στοιχειώνει το φάντασμα ενός Marowak που σκοτώθηκε ενώ υπερασπίζει το μωρό του από την Team Rocket. Τέλος, η θεματική μουσική της Lavender Town είναι κάπως τρομακτική και είναι γύρω από αυτή τη μουσική που βασίζεται στο Σύνδρομο της Λεβάντας.

Ταξινόμηση μέσω των μύθων

Σύμφωνα με το μύθο, το σύνδρομο Lavender Town (που ονομάζεται επίσης Lavender Town Tone, Lavender Town Conspiracy ή Lavender Town Suicides) γεννήθηκε όταν περίπου 100 ιαπωνικά παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 15 πήδησαν στους θανάτους τους, κρεμάστηκαν ή εξευγενίστηκαν λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του Pokemon Red / Green . Άλλα παιδιά υποτίθεται ότι παραπονέθηκαν για ναυτία και σοβαρούς πονοκεφάλους.

Οι "αξιωματούχοι" τελικά ανακάλυψαν ότι τα παιδιά τους έβλαψαν ή αισθάνθηκαν άρρωστοι μετά από να ακούσουν τη μουσική υπόκρουση της Λεβάντας. Ο μύθος δηλώνει ότι το αρχικό θέμα της Λεβάντας της Πόλης περιέχει έναν υψηλό τόνο που αναγκάζει τα παιδιά να χάσουν το μυαλό τους. Δεδομένου ότι η ικανότητά μας να ακούμε ψηλά τόνους μειώνεται καθώς γερνάμε, τα μικρά παιδιά υποτίθεται ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην κατάρα της Λεβάντας.

Μερικές εκδοχές του μύθου δηλώνουν ότι ο σκηνοθέτης των παιχνιδιών, Satoshi Tajiri, ζήτησε ρητά να τεθεί ο τόνος στην κόκκινη έκδοση του παιχνιδιού για να «ενοχλήσει» τα παιδιά που πήραν την κόκκινη έκδοση πάνω από το πράσινο (ο μύθος προσφέρει επίσης μια μακρά εξήγηση για την υποτιθέμενη αποστροφή του Σατροσίου προς το κόκκινο χρώμα χάρη στις βίαιες συναντήσεις με τους φοιτητές του σχολείου). Σχεδόν κάθε έκδοση του μύθου κατηγορεί τη Nintendo ότι καλύπτει τις αυτοκτονίες για να προστατεύσει την αθωότητα και τη δημοτικότητα του franchise του Pokemon.

Ο θρύλος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Nintendo άλλαξε τη μουσική της Lavender Town για την έκδοση Αγγλικής γλώσσας του Pokemon Red / Blue , κάτι που είναι αλήθεια. Το θέμα της Λεβάντας της Βόρειας Αμερικής σίγουρα ακούγεται λίγο λιγότερο «σκληρό» και συγκλονιστικό απ 'ό, τι η Ιαπωνία, αν και δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να μεταβληθούν οι συνθέσεις μουσικής παιχνιδιού όταν ένα παιχνίδι εντοπίζεται για αγορές έξω από την Ιαπωνία.

Η αλήθεια

Περιττό να πούμε ότι το Σύνδρομο Λεβάντας δεν είναι πραγματικό. Η αυθεντική μουσική της Lavender Town δεν θα σας κάνει να τρελαίνετε, ούτε και οποιαδήποτε έκδοση της μουσικής. Οι πιο δύσκολες ιστορίες περιέχουν ένα στίγμα της αλήθειας, όμως, και μάλιστα, ακόμα και ο Pokemon έχει τη σκοτεινή του πλευρά. Το 1997, το anime βασισμένο στη σειρά έκανε τίτλους σε όλο τον κόσμο όταν αναβοσβήνουν εικόνες από το επεισόδιο "Dennō Senshi Porigon" ("Computer Soldier Porygon") προκάλεσε κατασχέσεις σε πάνω από 600 ιαπωνικά παιδιά. Αν και τα περισσότερα από τα παιδιά ήταν καλά, δύο έπρεπε να νοσηλευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και το anime Pokemon τραβήχτηκε από τον αέρα για μερικούς μήνες.

Το "Pokemon Shock" προσφέρει ένα στέρεο υπόβαθρο για το μύθο της πόλης της Λεβάντας. Μετά από όλα, τι είναι πιο απειλητικό από τις περιπτώσεις μιας δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής ή ενός παιχνιδιού που μεταδίδει εικόνες ή μουσική που μπορούν να βλάψουν τα παιδιά χωρίς να τα αγγίξουν; Και δεδομένης της ασυνήθιστα ανατριχιαστικής ατμόσφαιρας της Λεβάντας - ο νεκρός Pokemon, ο στοιχειωμένος πύργος, η μητέρα Μάρροουκ που πέθανε υπερασπιζόμενος το παιδί της και η μουσική που ομολογεί ότι ακούγεται σαν ένα ρολόι που τείνει προς ένα αναπόφευκτο τέλος - το υπόλοιπο μύθο πρακτικά γράφει ο ίδιος.

Γνωστό επίσης ως: Τόνος Λεβάντας, Συνωμοσία Λεβάντας, Αυτοκτονίες Λεβάντας