Είναι η Bayonetta 2 Sexist, και πρέπει να φροντίζετε;

Είναι η Bayonetta εξουσιοδοτημένη ή αξιοποιηθεί; Θα μπορούσε να είναι ... Και οι δύο;

Η Bayonetta είναι σέξι. Με τα κομψά, σφιχτά ρούχα, προχωράει στις μπότες της όπλου σαν πρότυπο σε μια πασαρέλα. Είναι ικανή και απίστευτα ευέλικτη. Είναι δροσερή και πνευματώδης, ισχυρή και ικανή, πιστή και, κάτω από το ψεύτικο εξωτερικό της, ευγενική και φροντίδα.

Είναι επίσης πολύ γυμνός και έχει την τάση να στέκεται σε τετριμμένες θέσεις που υπολογίζονται για να δείξουν τις καμπύλες της. Τόσο πολύ, ώστε το παιχνίδι reviewer του Polygon να έχει ένα σχετικά χαμηλό αποτέλεσμα λόγω της "σεξιστικής, ακατάπαυστης εμφάνισής του".

Αυτό έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με το αν η Bayonetta είναι σεξιστική και αν έχει σημασία.

Κάποιο υπόβαθρο: Γυναίκες και βιντεοπαιχνίδια και άθλια άτομα

Πολλοί παίκτες δεν αισθάνονται ότι πρόκειται για συζήτηση που αξίζει τον κόπο, φωνάζοντας "SJW" σε όποιον προβαίνει στο θέμα. ( SJW σημαίνει Κοινωνική Δικαιοσύνη Πολεμιστής και φαίνεται να έχει αντικατασταθεί ως "πολιτικά σωστό" ως ο όρος "υποτιμητικός" για όσους βρίσκονται στα αριστερά και θέλουν να συζητήσουν τον πολιτισμό και την πολιτική. να απασχολούν τους διδακτικούς σοσιαλιστές που περνούν ώρες που σας κατηγορούν για το προνόμιο, αλλά για μένα, ο «κοινωνικός δικαιοσύνης δικαιοσύνης» ζωγραφίζει μια εικόνα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και της Έμμα Γκόλντμαν, που κρύβουν άσπρα χείλη, χρυσά ξίφη που κρατούνται ψηλά).

Μερικοί παίκτες κάνουν περισσότερα από ό, τι φωνάζουν "SJW". Οι πρόσφατες εποχές έχουν δει τρελούς παίκτες που στέλνουν απειλές θανάτου σε γυναίκες που μιλάνε για αυτά τα θέματα. Είναι σαν να ανεβαίνατε σε ένα τραπέζι σε ένα καφέ και είπατε "είναι αυτό το κάθισμα που λαμβάνονται;" και η απάντηση ήταν, "Θα σας σκοτώσω και τα παιδιά σας και το σκυλί σας!"

Οι χαρακτήρες των γυναικών στα παιχνίδια παίρνουν τόση προσοχή σε μεγάλο βαθμό επειδή είναι τόσο σπάνιες. Δείτε τα πιο δημοφιλή franchises παιχνιδιών. Στην πλειοψηφία, μόνο οι άνδρες μπορούν να παίξουν. Σε μερικούς, όπως το Call of Duty και η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών τίτλων, οι γυναίκες δεν παίζουν κανένα ρόλο, ενώ σε άλλες εκπληρώνουν το ρόλο των κοριτσιών που διατρέχουν κίνδυνο. Τα παιχνίδια που έχουν πρωταγωνιστές τόσο άνδρες όσο και γυναίκες και δεν φορούν τις γυναίκες με μπικίνι είναι ασυνήθιστες και οι μοναχικοί πρωταγωνιστές είναι μια σταγόνα στον κουβά παιχνιδιών.

Οι λόγοι για αυτό είναι ανοιχτοί στη συζήτηση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι παίκτες είναι άνδρες και ότι όταν οι γυναίκες παίζουν παιχνίδια, αποφεύγουν τους τίτλους τριπλής Α για casual παιχνίδια. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες των ΑΑΑ που παίζουν σε μεγάλους αριθμούς, όπως το The Sims και το Final Fantasy , είναι παιχνίδια στα οποία οι άνδρες και οι γυναίκες δίνουν περισσότερη ισοτιμία (στις γυναίκες της Final Fantasy συχνά φορούν απίστευτα ρούχα, αλλά και οι άνδρες). Θα κάνατε Call of Duty καλύτερα με τις γυναίκες αν είχε πολλές γυναίκες στρατιώτες; Είναι δύσκολο να πούμε, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί γυναικείοι παίκτες εκεί έξω.

Όταν οι γυναίκες εμφανίζονται στα παιχνίδια, είναι γενικά μεγάλα και σκεπασμένα, κάνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται ότι δεν είναι το κοινό που επιθυμούν και ενισχύοντας τα στερεότυπα των γυναικών ως πολύτιμα μόνο για την εμφάνισή τους.

Απάντηση στο δεύτερο ερώτημα Πρώτον: Μήπως έχει σημασία;

Έτσι τι, μερικοί παίκτες κλαίνε, είναι μόνο ένα παιχνίδι! Τέλος πάντων, οι γυναίκες κάνουν μερικές φορές φόρεμα σέξι, έτσι γιατί όχι στα παιχνίδια; Οι τύποι είναι επίσης συχνά υπερβολικά σωματικά υπερβολικοί ως μυϊκές κούρσες, δεν είναι το ίδιο πράγμα; Και υπάρχουν έξυπνοι, ισχυροί, πλήρεις γυναικείοι πρωταγωνιστές όπως η Rebecca Chambers και οι April Ryan και Faith Connors και Chell. Απλά πρέπει να τα ψάξετε.

Λοιπόν, ποια είναι η μεγάλη υπόθεση;

Για να απαντήσουμε σε αυτό, ας μιλήσουμε για την απεικόνιση ταινιών Αφροαμερικανών στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Αν κοιτάξετε μια ταινία από τη δεκαετία του 1940 με ένα μαύρο χαρακτήρα και ότι ο μαύρος χαρακτήρας είναι φοβισμένος και παιδαριώδης και ηλίθιος και κακώς ομιλημένος, θα μπορούσατε να πείτε εύκολα τι; Μετά από όλα, την ίδια περίοδο περιλάμβανε αφθονία ηλίθιων λευκών χαρακτήρων, όπως ο Lou Costello ή οι Three Stooges. Και δεν είναι σαν να μην υπάρχουν ανόητοι μαύροι άνθρωποι στον κόσμο. Και ο Paul Robeson έκανε μερικές ταινίες στην Αγγλία όπου έπαιζε έξυπνους μαύρους άντρες. Λοιπόν, ποια είναι η μεγάλη υπόθεση;

Αλλά για κάθε Lou Costello, υπήρχε ένα Clark Gable ή δύο. Για κάθε Stepin Fetchit, υπήρχαν άλλα τρία ίδια. Αυτό ενθάρρυνε και ενίσχυσε την επικρατούσα πεποίθηση μεταξύ πολλών λευκών ανθρώπων ότι ήταν η ανώτερη φυλή.

Εάν υπήρχαν όλα τα είδη των γυναικών πρωταγωνιστών σε παιχνίδια, από πενιχρούς υδραυλικούς σε στρατιώτες που είχαν καλύψει λάσπη σε τρομακτικούς γκάνγκστερ, η περιστασιακά σέξι γυναίκα δεν θα ήταν εκτός τόπου. Αλλά αν ονομάζετε κάθε γυναίκα που ήταν ποτέ ο μη σεξουαλικός πρωταγωνιστής ενός παιχνιδιού και στη συνέχεια ονομάστε όλες τις σέξι, υποδουλωμένες γυναίκες από ένα μόνο παιχνίδι Dead or Alive , ποιος κατάλογος θα ήταν μεγαλύτερος;

Εάν οι περισσότερες γυναίκες στα βιντεοπαιχνίδια είναι γατάκια σεξ ή σχολαστικά ανίκανα, ενισχύετε τις υπάρχουσες σεξιστικές απόψεις. Έτσι ναι, η εκπροσώπηση των γυναικών στα παιχνίδια είναι σημαντική. Αυτό μας φέρνει πίσω στην πρώτη ερώτηση:

Είναι η Bayonetta Sexist;

Είναι η Bayonetta σεξιστική; Ως υπερήφανος SJW, θα μπορούσα απλά να πω ναι και να γίνω μαζί του, αλλά δεν είναι τόσο απλό.

Όπως ανέφερα παραπάνω, η Bayonetta έχει πολλές αξιοθαύμαστες ιδιότητες. Σε αυτό, μοιράζεται ένα μέρος με τον πιο δημοφιλή γυναικεία πρωταγωνιστή παιχνιδιών όλων, η Lara Croft . Η Λάρα είναι ένας σπουδαίος, ακροβατικός κληρονόμος με ενδιαφέρον για τους αρχαίους πολιτισμούς και μια εξειδίκευση στα melee και τα κυνηγετικά όπλα.

Είναι επίσης μια μεγάλη γυναίκα με κοντό σορτς.

Έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στις τελευταίες πτυχές (τουλάχιστον μέχρι το πιο πρόσφατο παιχνίδι, το οποίο σμίκρυνε το στήθος της και έδωσε τα τζιν), επειδή η ιστορία είναι ένα μικροσκοπικό μέρος ενός παιχνιδιού. Η Λάρα είναι μόνο έξυπνη και πεπειραμένη σε λίγες σκηνές, αλλά μεγάλες έτρεξε όλη την ώρα.

Ακόμα, δεν είναι λάθος να απορρίπτεται έξυπνες, ικανές γυναίκες επειδή έχουν μεγάλα στήθη και φορούν σφιχτά ρούχα; Σε ένα χώρο ψυχαγωγίας, όπου οι γυναίκες είναι τόσο συχνά θύματα που πρέπει να εκδικηθούν, ή το βραβείο που πρέπει να σωθεί, δεν πρέπει να καλωσορίσουμε τις γυναίκες που δεν έχουν ανοιχτές αγκάλες;

Η Bayonetta είναι τόσο έξυπνη όσο η Lara Croft και είναι πολύ πιο ισχυρή. Είναι γρήγορη και εκφοβιστική. Δεν παίρνει φυλακισμένους.

Τα ρούχα της είναι σφιχτά και σέξι, αλλά για να είμαστε δίκαιοι, είναι μάγισσα με αίσθηση στυλ, οπότε δεν θα περίμενε κανείς να φορέσει μια στολή ή ένα ζευγάρι τζιν και όταν τα μαλλιά της είναι στη θέση της δείχνει λιγότερη σάρκα από πολλούς άλλους θηλυκούς χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών.

Ποιο ειναι το πρόβλημα?

Αυτό δεν είναι μια εύκολη ερώτηση και για να την απαντήσετε πρέπει να λάβετε υπόψη ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της προσωπικότητας ενός χαρακτήρα και της χρήσης του. Αυτό το κάνει μια καλή στιγμή για να μιλήσουμε για την πριγκίπισσα Ζέλντα.

Η πριγκίπισσα Ζέλντα είναι βασίλειο. Είναι ευγενής, είναι σοφός, είναι γενναίος.

Αλλά ο σκοπός της στα παιχνίδια Zelda δεν είναι να είναι σοφός ή γενναίος, αλλά να είναι η παθητική, απαχθεί κορίτσι που πρέπει να διασωθεί από το αγόρι με το πεπρωμένο. Ανεξάρτητα από το πόσο θαυμάσιο είναι το Zelda, είναι ένα παιχνίδι για τους προγραμματιστές. Δεν έχει υπηρεσία. Είναι μια προπόνηση.

Ενώ Bayonetta έχει πρακτορείο στην ιστορία, εξακολουθεί να θεωρείται ως μια προπέτα από την κάμερα παιχνιδιών, η οποία συχνά leers σε αυτήν, ζουμ σε κώλο της, καθώς γλιστρά κάτω από το στενό αυτό το κοστούμι dominatrix. Η Bayonetta μπορεί να είναι ο καλύτερος κακός άγγελος, αλλά είναι ανίσχυρος ενάντια σε εκείνη την κάμερα, η οποία μπορεί να την αντικατοπτρίζει για φτηνές συγκινήσεις, ακόμα και όταν αποσπά την προσοχή από την ιστορία και το χαρακτήρα.

Αυτή είναι η πρωταρχική διαφορά μεταξύ του πώς απεικονίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες στα βιντεοπαιχνίδια. Οι άνδρες δεν προβάλλονται ποτέ στα παιχνίδια. Ο Master Chief δεν βλέπει να βγαίνει από το κοστούμι του και σε ένα ζευγάρι μπόξερ ενώ η κάμερα γλιστράει κατά μήκος του θωρακικού στήθους του. Τα παιχνίδια δεν κάνουν τον κόπο να ελέγξουν τον κώλο του Sam Fisher . Εάν τα ιδιωτικά μέρη ενός ατόμου επισημαίνονται, είναι πιθανό να είναι ένα αστείο.

Κάθε φορά που η κάμερα ακούει μια γυναίκα, κάνει μια πολύ απλή δήλωση: αυτό το παιχνίδι είναι για παιδιά. Είμαστε παιδιά και έχουμε κάνει ένα παιχνίδι για άλλους τύπους και να δούμε παιδιά, δεν είναι αυτό το κορίτσι ζεστό; Παρακολουθήστε με να την σκύψω, για να μπορέσετε να κοιτάξετε την κορυφή της. Cool, ε;

Μερικοί άνδρες έχουν απορρίψει αυτές τις καταγγελίες ως αντι-σεξ, αλλά αυτό είναι αναληθές. Ως χαρακτήρας, η Bayonetta κατέχει την σεξουαλικότητά της με ενδυναμωμένο τρόπο, και αυτό είναι καλό. Αλλά η φωτογραφική μηχανή έχει την απόλυτη δύναμη, και λέει, εδώ είναι ένα καυτό γκόμενα για σας παιδιά να οργήσουν.

Από περιθώριο, δεν είναι μεγάλη υπόθεση όταν ένα παιχνίδι με πολλές σκηνές σε ευρεία κλίμακα κόμικς και μια στάση από τη γλώσσα σε μάγουλο δείχνει σκόπιμα τυρώδες πλάγια πλάνα της ηρωίδας. Αλλά στο πλαίσιο της γυναικείας υποεκδήλωσης και υπερβολικής σεξουαλικότητας, η Bayonetta αποτελεί μέρος ενός μοντέλου σεξισμού στα βιντεοπαιχνίδια.

Το Bayonetta 2 είναι ένα απολύτως λαμπρό παιχνίδι το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να γνωρίζετε το μήνυμα που στέλνει και να συνειδητοποιήσετε ότι ένα ισχυρό, σέξι Bayonetta θα ήταν εξίσου συναρπαστικό σε ένα παιχνίδι το οποίο ποτέ δεν έχει μεγεθύνει τον κώλο .