Πώς να δημιουργήσετε μια μονάδα δίσκου USB πολλαπλών λειτουργιών χρησιμοποιώντας τα Windows

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να εγκαταστήσετε πολλά λειτουργικά συστήματα σε μια ενιαία μονάδα USB.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να το κάνετε αυτό. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το Linux σε έναν ισχυρό υπολογιστή τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu ή το Linux Mint . Αυτό το σεμινάριο θα σας διδάξει πώς να δημιουργήσετε μια μονάδα δίσκου USB πολλαπλών εκκινήσεων με Linux . Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε λιγότερο ισχυρό υπολογιστή, ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Lubuntu ή το Q4OS .

Με την εγκατάσταση περισσότερων από μία κατανομής Linux σε μια μονάδα USB, μπορείτε να έχετε διαθέσιμο το Linux όπου κι αν πάτε.

Αυτός ο οδηγός υποθέτει ότι χρησιμοποιείτε το λειτουργικό σύστημα Windows για τη δημιουργία της μονάδας USB και ότι το εργαλείο που επισημαίνεται απαιτεί τα Windows 7, 8, 8.1 ή 10.

01 από 09

Παρουσιάζοντας τον δημιουργό YUMI Multiboot Creator

Εργαλεία για την εκκίνηση πολλαπλών διανομών.

Για να δημιουργήσετε τη μονάδα USB, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το YUMI. Το YUMI είναι ένας δημιουργός USB με πολλαπλές λειτουργίες και, εάν δεν το εξοικειάζεστε, πρέπει να διαβάσετε το YUMI πριν συνεχίσετε.

02 του 09

Αποκτήστε το YUMI Multiboot USB Creator

Πώς να πάρει YUMI.

Για να κάνετε λήψη του YUMI, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:

Κάντε κύλιση προς τα κάτω στη σελίδα μέχρι να δείτε τα 2 κουμπιά με το ακόλουθο κείμενο σε αυτά:

Μπορείτε να επιλέξετε να κατεβάσετε οποιαδήποτε έκδοση αλλά σας συνιστώ να πάτε για την έκδοση UEFI YUMI Beta παρά το γεγονός ότι έχει τη λέξη beta σε αυτήν.

Το Beta γενικά σημαίνει ότι το λογισμικό δεν έχει δοκιμαστεί πλήρως, αλλά από την εμπειρία μου λειτουργεί πολύ καλά και θα σας επιτρέψει να εκτελέσετε τις διανομές Linux που εγκαθιστάτε στη μονάδα USB σε όλους τους υπολογιστές χωρίς να χρειάζεται να μεταβείτε στη λειτουργία παλαιού τύπου.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές έχουν τώρα UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) σε αντίθεση με το παλιό σχολείο BIOS (Basic Input Output System) .

Ως εκ τούτου, για καλύτερα αποτελέσματα, κάντε κλικ στην επιλογή "Λήψη YUMI (UEFI YUMI BETA)".

03 του 09

Εγκαταστήστε και εκτελέστε το YUMI

Εγκαταστήστε το Yumi.

Για να εκτελέσετε το YUMI ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

 1. Τοποθετήστε μια διαμορφωμένη μονάδα USB (ή μια μονάδα USB όπου δεν ενδιαφέρεστε για τα δεδομένα σε αυτήν)
 2. Ανοίξτε την Εξερεύνηση των Windows και μεταβείτε στο φάκελο λήψεων.
 3. Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο UEFI-YUMI-BETA.exe.
 4. Θα εμφανιστεί μια συμφωνία άδειας χρήσης. Κάντε κλικ στην επιλογή "Συμφωνώ"

Θα πρέπει τώρα να δείτε την κύρια οθόνη YUMI

04 του 09

Προσθέστε το πρώτο λειτουργικό σύστημα στη μονάδα USB

Εγκαταστήστε το πρώτο λειτουργικό σύστημα.

Η διεπαφή YUMI είναι αρκετά ευθεία προς τα εμπρός, αλλά αφήνει να περάσουν τα βήματα για να προσθέσετε το πρώτο λειτουργικό σύστημα στη μονάδα USB.

 1. Κάντε κλικ στη λίστα κάτω από το "Βήμα 1" και επιλέξτε τη μονάδα USB όπου θέλετε να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα.
 2. Αν δεν μπορείτε να δείτε τη μονάδα USB, τοποθετήστε τον έλεγχο στην ενότητα "Εμφάνιση όλων των μονάδων δίσκου" και κάντε ξανά κλικ στη λίστα και επιλέξτε τη μονάδα USB.
 3. Κάντε κλικ στη λίστα κάτω από το "Βήμα 2" και μετακινηθείτε στη λίστα για να βρείτε τη διανομή Linux ή μάλιστα τον Windows Installer εάν θέλετε να την εγκαταστήσετε.
 4. Αν δεν έχετε ήδη κατεβάσει την εικόνα ISO στον υπολογιστή σας, κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου "Κατεβάστε το ISO (Προαιρετικό)".
 5. Αν έχετε ήδη κατεβάσει την εικόνα ISO της διανομής Linux που θέλετε να εγκαταστήσετε, κάντε κλικ στο κουμπί περιήγησης και μεταβείτε στη θέση της εικόνας ISO της διανομής που θέλετε να προσθέσετε.
 6. Εάν η μονάδα δίσκου δεν είναι κενή, θα πρέπει να διαμορφώσετε τη μονάδα δίσκου. Κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου "Μορφοποίηση μονάδας δίσκου (Διαγραφή όλου του περιεχομένου)".
 7. Τέλος, κάντε κλικ στην επιλογή "Δημιουργία" για να προσθέσετε τη διανομή

05 του 09

Εγκαταστήστε την πρώτη διανομή

YUMI Εγκατάσταση διανομής.

Θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα σας πει ακριβώς τι θα συμβεί αν επιλέξετε να συνεχίσετε. Το μήνυμα σάς ενημερώνει εάν η μονάδα θα διαμορφωθεί, θα γραφτεί μια εγγραφή εκκίνησης, θα προστεθεί μια ετικέτα και θα εγκατασταθεί το λειτουργικό σύστημα.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Ναι" για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης.

Αυτό που συμβαίνει τώρα εξαρτάται από το αν επιλέξατε να κατεβάσετε τη διανομή ή να εγκαταστήσετε από μια προ-κατεβασμένη εικόνα ISO.

Εάν επιλέξετε να κάνετε λήψη, τότε θα πρέπει να περιμένετε να τελειώσει η λήψη πριν εξαχθούν τα αρχεία στη μονάδα δίσκου.

Εάν επιλέξετε να εγκαταστήσετε μια εικόνα ISO που έχετε ήδη κατεβάσει, αυτό το αρχείο θα αντιγραφεί στη μονάδα USB και θα εξαχθεί.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενο".

Θα εμφανιστεί ένα μήνυμα με το ερώτημα εάν θέλετε να προσθέσετε περισσότερα λειτουργικά συστήματα. Αν κάνετε κλικ στη συνέχεια "Ναι".

06 του 09

Τώρα προσθέστε περισσότερα λειτουργικά συστήματα στη μονάδα USB

Προσθέστε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα.

Για να προσθέσετε ένα δεύτερο λειτουργικό σύστημα στη μονάδα δίσκου ακολουθείτε τα ίδια βήματα με τα προηγούμενα, εκτός από το ότι δεν πρέπει να κάνετε κλικ στην επιλογή "Μορφοποίηση μονάδας δίσκου".

 1. Επιλέξτε τη μονάδα στην οποία θέλετε να προσθέσετε ένα λειτουργικό σύστημα.
 2. Επιλέξτε το λειτουργικό σύστημα από τη λίστα στο "Βήμα 2" και επιλέξτε το επόμενο λειτουργικό σύστημα που θέλετε να προσθέσετε
 3. Εάν επιθυμείτε να κάνετε λήψη του λειτουργικού συστήματος, τοποθετήστε το πλαίσιο ελέγχου
 4. Αν θέλετε να επιλέξετε μια εικόνα ISO που κατεβάσατε παλαιότερα, κάντε κλικ στο κουμπί περιήγησης και βρείτε το ISO που θέλετε να προσθέσετε.

Υπάρχουν μερικές επιλογές που πρέπει επίσης να γνωρίζετε.

Το πλαίσιο ελέγχου "Εμφάνιση όλων των ISO" θα σας επιτρέψει να δείτε όλες τις εικόνες ISO όταν κάνετε κλικ στο κουμπί περιήγησης και όχι μόνο στα ISO για το λειτουργικό σύστημα που επιλέξατε στην αναπτυσσόμενη λίστα.

Κάτω από το "Βήμα 4" στην οθόνη μπορείτε να σύρετε ένα ρυθμιστικό για να ορίσετε μια περιοχή επιμονής. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποθηκεύσετε αλλαγές στα λειτουργικά συστήματα που εγκαθιστάτε στη μονάδα USB.

Από προεπιλογή, αυτό δεν έχει ρυθμιστεί σε τίποτα και συνεπώς τίποτα που κάνετε στα λειτουργικά συστήματα της μονάδας USB θα χαθεί και θα επαναρυθμιστεί την επόμενη φορά που θα επανεκκινήσετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστείτε το αρχείο persistence καθώς δημιουργεί μια περιοχή στη μονάδα USB που είναι έτοιμη για την αποθήκευση δεδομένων

Για να συνεχίσετε να προσθέτετε τη δεύτερη διανομή, κάντε κλικ στην επιλογή "Δημιουργία".

Μπορείτε να συνεχίσετε να προσθέτετε όλο και περισσότερα λειτουργικά συστήματα στη μονάδα USB έως ότου έχετε όσα χρειάζεστε ή όντως εξαντληθείτε.

07 του 09

Πώς να αφαιρέσετε λειτουργικά συστήματα από τη μονάδα USB

Κατάργηση λειτουργικού συστήματος από μονάδα USB.

Εάν σε κάποιο σημείο αποφασίσετε ότι θέλετε να καταργήσετε ένα από τα λειτουργικά συστήματα από τη μονάδα USB, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες:

 1. Τοποθετήστε τη μονάδα USB στον υπολογιστή
 2. Εκτελέστε YUMI
 3. Κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου "Προβολή ή κατάργηση εγκατεστημένων διανομών"
 4. Επιλέξτε τη μονάδα USB από τη λίστα στο βήμα 1
 5. Επιλέξτε το λειτουργικό σύστημα που θέλετε να καταργήσετε από το βήμα 2
 6. Κάντε κλικ στην επιλογή "Κατάργηση"

08 από 09

Πώς να ξεκινήσετε τη χρήση της μονάδας USB

Εμφάνιση του μενού εκκίνησης.

Για να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα USB, βεβαιωθείτε ότι είναι συνδεδεμένη στον υπολογιστή και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

Όταν ξεκινήσει πρώτα το σύστημα, πατήστε το αντίστοιχο πλήκτρο λειτουργίας για να μπείτε στο μενού εκκίνησης. Το σχετικό κλειδί διαφέρει από τον έναν κατασκευαστή στον άλλο. Η παρακάτω λίστα θα βοηθήσει:

Εάν ο κατασκευαστής του υπολογιστή σας δεν εμφανίζεται στη λίστα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το Google για να αναζητήσετε το κλειδί του μενού εκκίνησης πληκτρολογώντας (το όνομα του μενού εκκίνησης του ονόματος κατασκευαστή) στη γραμμή αναζήτησης.

Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να πιέσετε τα ESC, F2, F12 κ.λπ. κατά την εκκίνηση. Αργότερα ή αργότερα θα εμφανιστεί το μενού και θα μοιάζει με αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω.

Όταν εμφανιστεί το μενού, χρησιμοποιήστε το κάτω βέλος για να επιλέξετε τη μονάδα USB και πατήστε enter.

09 του 09

Επιλέξτε το λειτουργικό σας σύστημα

Εκκίνηση στο λειτουργικό σύστημα της επιλογής σας.

Θα εμφανιστεί τώρα το μενού εκκίνησης YUMI.

Η πρώτη οθόνη ρωτά εάν θέλετε να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας ή να δείτε τα λειτουργικά συστήματα που έχετε εγκαταστήσει στη μονάδα δίσκου.

Εάν επιλέξετε να δείτε τα λειτουργικά συστήματα που έχετε εγκαταστήσει στη μονάδα, θα δείτε μια λίστα με όλα τα λειτουργικά συστήματα που έχετε εγκαταστήσει.

Μπορείτε να εκκινήσετε το λειτουργικό σύστημα της επιλογής σας χρησιμοποιώντας τα βέλη προς τα πάνω και προς τα κάτω για να επιλέξετε το στοιχείο που θέλετε και το πλήκτρο Enter για να το εκκινήσετε.

Το λειτουργικό σύστημα που επιλέξατε θα εκκινήσει τώρα και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.