Τι είναι η προσαρμοστική μορφή πολλαπλής συχνότητας (AMR);

Στον ψηφιακό ήχο, τα γράμματα AMR είναι σύντομα για ένα Daptive M ulti - R ate και αφορούν τη μορφή ήχου AMR. Αυτή η μορφή αρχείου ήχου, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1999, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη συμπίεση και αποθήκευση εγγραφών φωνής σε σύγκριση με κοινές μορφές όπως MP3 , WMA και AAC για παράδειγμα. Πρόκειται για μια μορφή απώλειας με αρχεία που αναγνωρίζονται συνήθως με την επέκταση .amr - η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι ότι η μορφή δοχείου 3GP μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ροών AMR μαζί με βίντεο. Παρεμπιπτόντως, αυτός ο τύπος τεχνικής κωδικοποίησης φωνής αναφέρεται μερικές φορές ως φωνοκωδικοποίηση.

AMR κοντινές και ευρείας ζώνης εκδόσεις

Υπάρχουν ουσιαστικά δύο πρότυπα AMR που είναι AMR-NB και AMR-WB. Η πρώτη (AMR-NB) είναι μια έκδοση στενής ζώνης που χρησιμοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις όπου τα χαμηλά bitrates είναι επαρκή - όπως μια βασική συσκευή εγγραφής φωνής που μπορεί να έχετε στο MP3 player σας . Το εύρος συχνοτήτων που χρησιμοποιείται για το AMR-NB είναι 300-3400 Hz, το οποίο είναι ικανό να παράγει ποιότητα ήχου συγκρίσιμη με την παραδοσιακή τηλεφωνία. Αυτή η έκδοση στενής ζώνης χρησιμοποιεί τα ακόλουθα bitrates:

Η δεύτερη έκδοση του AMR είναι ο τύπος ευρείας ζώνης που αντιπροσωπεύεται από το ακρωνύμιο AMR-WB. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό είναι ένας βελτιωμένος φωνοκωδικοποιητής που χρησιμοποιεί ένα ευρύτερο εύρος ζώνης από την AMR-NB για να αποθηκεύει τη φωνή σε πολύ υψηλότερη ποιότητα - η περιοχή συχνοτήτων που χρησιμοποιείται για αυτό είναι 50 -7000 Hz. Τα bitrate που χρησιμοποιούνται για την ευρυζωνική έκδοση του AMR είναι:

Λόγω της υψηλότερης περιοχής συχνοτήτων και επομένως της ανώτερης ποιότητας ομιλίας, η AMR-WB είναι βελτιστοποιημένη για χρήση σε τεχνολογίες GSM (Παγκόσμιο Σύστημα Κινητών Επικοινωνιών) και UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) - γνωστές και ως 2G και 3G κινητά δίκτυα αντίστοιχα.

AMR Vs. MP3 για εγγραφές φωνής

Αν και η μορφή MP3 είναι πιθανώς η πιο δημοφιλής μορφή ήχου που υπάρχει, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική (σε σύγκριση με την AMR) όταν πρόκειται για κωδικοποίηση ομιλίας. Η μορφή AMR, από την άλλη πλευρά, είναι εξαιρετική σε μια τέτοια εργασία και είναι η προτιμώμενη μορφή αν και δεν υποστηρίζεται τόσο ευρέως από το υλικό και το λογισμικό.

Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή για AMR που πιθανότατα συναντάτε στην ψηφιακή μουσική είναι η χρήση φορητής συσκευής (όπως MP3 player ή smartphone) για τη λήψη ήχου. πολλές συσκευές αναπαραγωγής MP3 αυτές τις μέρες μπορούν να διπλασιαστούν ως συσκευές καταγραφής φωνής χρησιμοποιώντας ένα ενσωματωμένο μικρόφωνο συμπυκνωτή. Προκειμένου να γίνει αποτελεσματική χρήση της περιορισμένης αποθήκευσης του MP3 player - ειδικά εάν βασίζεται στο φλας - ο κατασκευαστής της συσκευής μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει τη μορφή AMR. Τα αρχεία στη μορφή AMR είναι σημαντικά μικρότερα κατά μέσο όρο από τα πιο δημοφιλή φορμά που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση μουσικής - όπως MP3, AAC, WAV και WMA για παράδειγμα.