Πόσα τραγούδια διατηρεί ένα Gigabyte αποθήκευσης;

Δεν είναι ασυνήθιστο για φορητές συσκευές να αθληθούν μεγάλες χωρητικότητες αποθήκευσης που υποστηρίζουν δεκάδες gigabytes διαθέσιμης αποθήκευσης δεδομένων. Αυτός ο χώρος είναι ιδανικός για να μεταφέρετε μια καλή επιλογή της ψηφιακής μουσικής σας βιβλιοθήκης μαζί με άλλους τύπους αρχείων πολυμέσων. Παρόλο που αυτές οι συσκευές μεγαλύτερης χωρητικότητας απομακρύνουν μεγάλο μέρος της πρόκλησης των περιορισμών αποθήκευσης υλικού, είναι ακόμα χρήσιμο να μετράτε τον αριθμό των τραγουδιών που μπορείτε να γεμίσετε στις υπόλοιπες ελεύθερες συναυλίες του χώρου.

Μήκος τραγουδιών

Τα περισσότερα σύγχρονα ρολόγια λαϊκής μουσικής σε διάστημα τριών έως πέντε λεπτών, έτσι ώστε οι περισσότεροι σε απευθείας σύνδεση εκτιμητές να αναλαμβάνουν αρχεία περίπου αυτής της διάρκειας. Εντούτοις, ενδέχεται να έχετε άλλα αντικείμενα στη συλλογή σας, τα οποία μπορούν να παραλύσουν τις εκτιμήσεις σας, όπως τα remixes ή τα ψηφιοποιημένα ξεχωριστά βινύλια 12 ιντσών. Αυτά μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερα από το συνηθισμένο μήκος τραγουδιού - όπως μπορεί να είναι ορχηστρικά έργα, όπερες, podcasts και παρόμοιο περιεχόμενο.

Μέθοδος Bitrate και Κωδικοποίηση

Το bitrate που χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση ενός τραγουδιού έχει μεγάλη επίδραση στο μέγεθος του αρχείου. Για παράδειγμα, ένα τραγούδι που κωδικοποιείται στα 256 Kbps αποδίδει μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου από το ίδιο τραγούδι που έχει κωδικοποιηθεί με ταχύτητα 128 Kbps. Η μέθοδος κωδικοποίησης μπορεί επίσης να επηρεάσει πόσα τραγούδια θα χωρέσουν στα αρχεία bitrate μεταβλητής συσκευής - μεταβλητής δημιουργούν ένα μικρότερο αρχείο σε σύγκριση με τα σταθερά αρχεία bitrate .

Ένας λόγος για τον οποίο η ερώτηση VBR εναντίον CBR είναι ότι τα αρχεία VBR γενικά παράγουν καλύτερο ήχο και μερικές φορές καταλήγουν σε μικρότερα αρχεία αν τα ακουστικά χαρακτηριστικά του πρωτότυπου ήχου την υποστηρίζουν, αλλά αποκωδικοποιούν πιο αργά και έτσι ορισμένες συσκευές αναπαραγωγής δεν μπορούν να τα χειριστούν. Το CBR είναι παγκοσμίως αποδεκτό παρά τους γνωστούς περιορισμούς στην ακουστική ποιότητα.

Μορφή ήχου

Επιλέγοντας μια μορφή ήχου για το συγκεκριμένο φορητό σας είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξετάσετε. Το πρότυπο MP3 μπορεί να είναι η πιο υποστηριζόμενη μορφή ήχου, αλλά η συσκευή σας ενδέχεται να μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εναλλακτική μορφή που παράγει μικρότερα αρχεία. Το AAC, για παράδειγμα, θεωρείται ότι είναι καλύτερο από το MP3. Παράγει τυπικά υψηλότερης ποιότητας ήχο και είναι πιο αποτελεσματικό στη συμπίεση. Αυτή η μορφή θα μπορούσε να σας δώσει περισσότερα τραγούδια ανά gigabyte από ό, τι εάν χρησιμοποιείτε μόνο MP3.

Άλλες μορφές , όπως το Windows Media Audio, Ogg Vorbis και ο Free Lossless Audio Codec, μπορούν να αποφέρουν μικρότερα μεγέθη αρχείων με πλουσιότερες ακουστικές ιδιότητες από MP3, αλλά MP3 ως πρότυπο - εκτός από την Apple, η οποία βασίζεται σε AAC- MP3, αλλά ίσως όχι και οι άλλοι τύποι, ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείτε.

Παραδείγματα

Υποθέστε ένα smartphone με 4 GB διαθέσιμης αποθήκευσης δεδομένων. Αν η ποπ μουσική σας υπολογίζει κατά μέσο όρο 3,5 λεπτά ανά τραγούδι, στα 128 Kbps το καθένα σε μορφή MP3, τότε θα έχετε λίγο περισσότερο από 74 ώρες μουσικής διαθέσιμο, που είναι καλό για περίπου 1.280 τραγούδια.

Με τον ίδιο όγκο χώρου, η συλλογή σας από συμφωνίες που φτάνουν τα 7 λεπτά ανά κομματιού στα 256 Kbps αποδίδει λίγο περισσότερο από 37 ώρες μουσικής, συνολικά 320 τραγούδια.

Αντίθετα, ένα podcast που σπρώχνει μονοφωνικό ήχο στα 64 Kbps και λειτουργεί για 45 λεπτά ανά επεισόδιο σας δίνει 150 ώρες ομιλίας πάνω από 200 παραστάσεις.

Εναλλακτικές λύσεις για τις μεταφορές αρχείων

Είναι λιγότερο συνηθισμένο να κατεβάζετε αρχεία ήχου σε φορητές συσκευές, όπως ήταν όταν συσκευές όπως το iPod ή το Zune οδήγησαν την αγορά, καθώς οι υπηρεσίες streaming όπως το Spotify και η Pandora γίνονται πιο συνηθισμένες στα smartphones. Αν τρέχετε σε μια διαταραχή διαστήματος, σκεφτείτε την αποδέσμευση της βιβλιοθήκης αρχείων και την αντιστοίχιση των αρχείων MP3 με μια υπηρεσία συνεχούς ροής. Θα έχετε το πλεονέκτημα της μουσικής σας χωρίς να χάσετε χώρο στο smartphone σας - συν, μπορείτε συχνά να κατεβάσετε συγκεκριμένες λίστες αναπαραγωγής για να φτάσετε σε εκείνους τους χρόνους όταν δεν έχετε σήματα κυττάρων ή Wi-Fi.

Άλλες εκτιμήσεις

Η μορφή MP3 υποστηρίζει ετικέτες και τέχνη άλμπουμ. Παρόλο που τα στοιχεία αυτά δεν είναι γενικά μεγάλα, προσθέτουν λίγο επιπλέον παραγεμίσματα σε μεμονωμένα μεγέθη αρχείων.

Ιδιαίτερα με podcasts και άλλα κομμάτια ομιλίας, ένα αρχείο που κατέρρευσε από στερεοφωνικό σε μονοφωνικό παίρνει λιγότερο χώρο, συχνά με ελάχιστη επίδραση στην εμπειρία ακρόασης.

Παρόλο που οι παραγωγοί ήχου πρέπει να επιλέξουν τη σωστή μορφή ήχου και bitrate για τη μουσική τους, αν χρειαστεί να ξυρίσετε μερικά megabytes από τη συλλογή MP3, επωφεληθείτε από το λογισμικό που αναδιαμορφώνει δυναμικά αρχεία MP3 ή άλλα αρχεία ήχου.