Λογισμικό δημιουργίας υφής, επικάλυψης και UV

Plugins, Εφαρμογές και Εργαλεία Αποδοτικότητας για καλλιτέχνες υφής

Έχω πει πολλές φορές ότι είναι μια πολύ καλή στιγμή να γίνεις καλλιτέχνης υφής. Τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, έχουν αναδυθεί πολλά νέα εργαλεία χαρτογράφησης, επανασύνδεσης και UV χαρτογράφησης που έχουν καταστήσει την πιο κουραστική διαδικασία επικάλυψης ενός 3D μοντέλου πολύ πιο ευχάριστη. Είτε πρόκειται για λύσεις UV με ένα κλικ είτε για εξελιγμένη εφαρμογή 3D ζωγραφικής, είστε υποχρεωμένοι να βρείτε κάτι σε αυτόν τον κατάλογο που σας κάνει να σας αρέσει η υφή λίγο περισσότερο:

01 του 06

Σάρωση / Ευελιξία

Pixologic ZBrush. Πνευματικά δικαιώματα © 2011 Pixologic

Ενώ η κύρια χρήση για κάθε ένα από αυτά τα τρία πακέτα είναι ψηφιακή γλυπτική και high-poly λεπτομέρειες, όλα κάνουν πολύ περισσότερο από αυτό. Ο καθένας από αυτά έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και αδυναμίες και ενώ ο ZBrush είναι σίγουρα ο πιο πανταχούρος από τους τρεις, αξίζει τον κόπο. Η χρησιμότητά τους σε ένα αγωγό υφής προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσετε ένα απίστευτο ποσό λεπτομέρειας στο μοντέλο σας, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να ψηθεί σε διάχυτους, κανονικούς, αποφράξεις περιβάλλοντος και χάρτες κοιλοτήτων. Και οι τρεις από αυτές έχουν επίσης δυνατότητες 3D ζωγραφικής για απρόσκοπτη ζωγραφική υφής.

ZBrush - ZBrush φοράει πολλά καπέλα, προφανώς. Νομίζω ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες θα έλεγαν ότι είναι το καλύτερο στην κατηγορία για τη γλυπτική και είναι ειλικρινά μόνο λίγα βήματα μακριά από το πακέτο δημιουργίας περιεχομένου all-in-one. Η μάθηση ZBrush είναι ένα ασφαλές στοίχημα ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχετε (ή φιλοδοξείτε) στη βιομηχανία.

Mudbox - Κάθε φορά που αρχίζω να σκέφτομαι ότι το Mudbox είναι επίσης ένα παιχνίδι στο γλυπτό παιχνίδι, μαθαίνω έναν άλλο κορυφαίο καλλιτέχνη που τον χρησιμοποιεί αντί του ZBrush στη δουλειά του. Οι εφαρμογές μοιράζονται πολλά κοινά και, όπου το ZBrush έχει εξαιρετική γκάμα και λεπτομέρειες, το Mudbox διαθέτει καλύτερα εργαλεία ζωγραφικής και ευκολότερη διασύνδεση. Και οι δύο κάνουν τη δουλειά, αλλά θα το πω - το Mudbox αναγνωρίζεται σχεδόν παγκοσμίως ότι έχει καλύτερη ροή εργασίας για τη ζωγραφική διάχυτων υφασμάτων απευθείας στην επιφάνεια του μοντέλου σας. Πολλά παρόμοια εργαλεία ζωγραφικής του Mudbox σε μια τρισδιάστατη έκδοση του Photoshop, και αυτό λέει πραγματικά κάτι.

3DCoat - Δεν χρησιμοποιώ το 3DCoat, αλλά έχω ελέγξει όλη την τεκμηρίωση σχετικά με την πρόσφατη Έκδοση 4 έκδοση beta και είναι εντυπωσιακά εντυπωσιακό. Το 3DCoat είναι πιο κοντά στην ισοτιμία με το ZBrush και το Mudbox από όσο και εγώ, και μάλιστα τους χτυπάει από ορισμένες απόψεις. Είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή η εκκίνηση.

02 του 06

3D Ζωγραφική

Yuri_Arcurs / Getty Images

Οι εφαρμογές 3D ζωγραφικής:

03 του 06

Χαρτοπαραγωγή / Ψήσιμο

designalldone / Getty Images

Αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται κυρίως για το ψήσιμο υψηλών πολύ λεπτομερειών σε ένα πολύ χαμηλό πολυ mesh, δημιουργώντας απόφραξη περιβάλλοντος και normals από μια εικόνα bitmap και δημιουργώντας υφές επεξεργασίας:

XNormal - XNormal είναι λίγο πολύ το εργαλείο επιλογής για λεπτομέρειες ψησίματος από ένα υψηλό πολύ πλέγμα πάνω σε ένα στόχο χαμηλού poly. Το λογισμικό είναι δωρεάν και αμφιβάλλω ότι υπάρχει ένας καλλιτέχνης παιχνιδιών στον πλανήτη που δεν τον έχει χρησιμοποιήσει. Φανταστικό για το ψήσιμο των κανονικών και κατά τη γνώμη μου οι χάρτες AO που παράγει εύκολα κερδίζουν αυτό που μπορείτε να πάρετε από το Knald ή nDo2, ακόμα κι αν αυτό διαρκεί λίγο περισσότερο.

Σχεδιαστής ουσιών - Η ουσία είναι μια πλήρως χαρακτηρισμένη γεννήτρια διαδικαστικής υφής που χρησιμοποιεί ένα workflow για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μοναδικές υφές πλακιδίων. Μόλις άρχισα να χρησιμοποιώ την Substance πρόσφατα - είναι απλά μια έκρηξη για να δουλέψετε, και είναι απίστευτο πόσο γρήγορα μπορείτε να πάρετε έναν εντυπωσιακό χάρτη που φαίνεται εξαιρετικά από αυτό.

Το Knald - Knald είναι ένα ολοκαίνουργιο εργαλείο δημιουργίας χαρτών που χρησιμοποιεί τη GPU σας για να αποδίδει AO, κοιλότητα, κυρτότητα και κανονικούς χάρτες από οποιαδήποτε εικόνα bitmap ή heightmap. Το Knald είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία του είδους του και έχει έναν από τους καλύτερους θεατές μοντέλου σε πραγματικό χρόνο εκεί έξω. Επιπλέον είναι τρελός γρήγορα.

Crazybump - Crazybump είναι ένας πολύ, πολύ παρόμοιος προκάτοχος του Knald. Είναι ένα δημοφιλές εργαλείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πραγματικά αρχίζει να δείχνει την ηλικία του. Απλά πιστεύω ότι έχετε καλύτερα αποτελέσματα από νεότερες εφαρμογές όπως το Bitmap2Material και το Knald.

nDo2 - nDo2 είναι η κορυφαία plugin της Quixel για χαρτογράφηση για το Photoshop και σας επιτρέπει να δημιουργείτε εξαιρετικά προσαρμόσιμους κανονικούς χάρτες μόνο ζωγραφίζοντας τους στον 2D καμβά σας. Ενώ το nDo δεν είναι το πρώτο κομμάτι του λογισμικού που μπορεί να παράγει κανονικά από μια εικόνα 2D, προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο ελέγχου από μακριά. Το nDo2 μπορεί επίσης να ψηφίσει τους χάρτες περιβάλλοντος απόφραξης, ύψους, κοιλότητος και κυρτότητας από τους κανονικούς σας.

dDo - Επίσης από το Quixel, το dDo είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια εφαρμογή "αυτόματης σύνθεσης". Ενώ το dDo προσφέρει ως επί το πλείστον την υπόσχεσή του να σας δώσει χρήσιμες βάσεις υφής σε απλά λεπτά, η ποιότητα των αποτελεσμάτων που επιστρέφει είναι άμεσα ανάλογη με τις πληροφορίες που τροφοδοτείτε. Με άλλα λόγια, το λογισμικό απαιτεί ακόμα έναν εξειδικευμένο χειριστή. Το dDo λειτουργεί καλά ως μέρος του αγωγού σας, αλλά μην το αφήνετε να γίνει δεκανίκι.

04 του 06

Επεξεργασία / Ρετοπολογία

Wikimedia Commons

Παρόλο που η ρετοopιολογία έχει περισσότερα κοινά με την μοντελοποίηση παρά με την υφή, εξακολουθώ να θεωρώ ότι αποτελεί μέρος της συνολικής διαδικασίας επικάλυψης:

Το Topogun - Το Topogun είναι ένα αυτόνομο εργαλείο επανεμφάνισης ματιών, το οποίο συμβαίνει επίσης να έχει δυνατότητες ψησίματος χαρτών. Αυτό είναι ένα αγαπημένο εργαλείο με τους καλλιτέχνες παιχνιδιών για πολλά χρόνια όταν πρόκειται για σύνθετα καθήκοντα τεστολολογίας. Παρόλο που το χειροποίητο retopo έχει καταστεί περιττό για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία (για παράδειγμα, ένας πολύ χαμηλός βράχος), το Topogun εξακολουθεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή για την περιπλάνηση του σύνθετου χαρακτήρα.

Το Meshlab - Meshlab είναι μια λύση ανοιχτού κώδικα για εργασίες επεξεργασίας ματιών όπως μείωση και καθαρισμός πολυγώνων. Ειλικρινά, είναι πιο χρήσιμο για τα δεδομένα τρισδιάστατης σάρωσης, ωστόσο θα λειτουργήσει σε ένα τσίμπημα για αποδεκατισμό ματιών δεν έχετε πρόσβαση στα ZBrush, 3DCoat, Mudbox ή Topogun.

05 του 06

UVs / χαρτογράφηση

Wikimedia Commons

Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει υπεριώδεις χάρτες (εντάξει, ίσως κάποιος), αλλά αυτά τα plugins σίγουρα διευκολύνουν:

Diamant Εργαλεία Μοντελοποίησης - Diamant είναι ένα αρκετά πλήρως χαρακτηρισμένο plugin μοντελοποίησης για Maya που συμβαίνει επίσης να περιλαμβάνει κάποια πολύ φοβερό εργαλεία UV. Στην πραγματικότητα, τα εργαλεία που περιλαμβάνονται με το Diamant είναι αρκετά συγκρίσιμα με αυτά που παίρνετε με Headus, Roadkill και Topogun, αλλά ποτέ δεν πρέπει να φύγετε από τη Maya επειδή είναι όλα ενσωματωμένα. Φυσικά, αν είστε χρήστης Maya αυτό δεν θα σας βοηθήσει πολύ, αλλά μου αρέσει πολύ!

Maya Bonus Tools - MBT είναι μια λίστα εργαλείων για Maya που η Autodesk διανέμει "όπως είναι", που σημαίνει ότι δεν υποστηρίζονται επίσημα. Αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμες και περιλαμβάνουν ένα εργαλείο αυτόματης αναδίπλωσης UV που εύκολα χτυπά οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνεται με τη Maya. Υπάρχει μεγάλη αλληλεπικάλυψη στα εργαλεία μπόνους με άλλα πρόσθετα όπως το Diamant, αλλά τα Εργαλεία Μπόης Μάγια είναι δωρεάν, έτσι δεν έχετε τίποτα να χάσετε παίρνοντας χρόνο για να τα εγκαταστήσετε.

Headus - Headus UVLayout είναι ένα άλλο αυτόνομο εργαλείο χαρτογράφησης. Σε ένα σημείο, αυτό ήταν το χέρι κάτω από το γρηγορότερο εργαλείο UV στο παιχνίδι, αλλά πολλά άλλα πακέτα (όπως τα εργαλεία Μάγια Bonus, Diamant, κλπ.) Έφτασαν αρκετά. Η ανατροφοδότηση χρώματος για το UV stretching είναι ένα ωραίο χαρακτηριστικό.

Roadkill UV Tool - Το Roadkill είναι ένας αυτόνομος χαρτογράφος UV για το Max & Maya. Είναι λίγο απαρχαιωμένο και δεν αναπτύσσεται πλέον, αλλά είναι ένα από τα λίγα εργαλεία με ένα (πολύ χρήσιμο) UV stretch shader.

06 του 06

Εργαλειοθήκη Marmoset

WikimediaCommons

Και τέλος - Toolbag είναι ένα αυτόνομο renderer πραγματικού χρόνου, και ενώ δεν είναι ένα εργαλείο υφή καθαυτό, είναι αναμφισβήτητα ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος για να προκαλέσετε τις υφές σας σε έναν ποιοτικό κινητήρα σε πραγματικό χρόνο. Το Marmoset έχει προεπιλογές φωτισμού υψηλής ποιότητας, τόνους μετα-επεξεργασίας και είναι πολύ πιο γρήγορο από τη φόρτωση του μοντέλου σας στο UDK ή το Cryengine μόνο για να διαπιστώσετε εάν ένα WIP είναι (ή δεν λειτουργεί). Περισσότερο "