Επικάλυψη 101: Δημιουργία διάταξης UV

Ανασυγκρότηση μοντέλου και δημιουργία διάταξης UV

Τι είναι το Surfacing;

Από προεπιλογή, ένα πρόσφατα ολοκληρωμένο μοντέλο 3D είναι πολύ σαν ένα κενό καμβά - τα περισσότερα πακέτα λογισμικού θα το εμφανίσουν ως ομοιόμορφα φωτισμένη, ουδέτερη απόχρωση του γκρι. Δεν υπάρχουν αντανακλάσεις, κανένα χρώμα, καμία υφή. Απλά παλιά, βαρετό γκρι.

Προφανώς, αυτό δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο το μοντέλο τελικά εμφανίζεται στην τελική απόδοση , έτσι πώς ένα μοντέλο πηγαίνει από μια σκιά γκρίζου ενδιαφέροντος στους πλήρως λεπτομερείς χαρακτήρες και τα περιβάλλοντα που βλέπουμε στις ταινίες και τα παιχνίδια;

Η επιφανειακή επικάλυψη , η οποία περιλαμβάνει τις διατάξεις UV , τη χαρτογράφηση υφής και το κτίριο shader , είναι η συνολική διαδικασία προσθήκης λεπτομερειών στην επιφάνεια ενός αντικειμένου 3D.

Η δουλειά ενός ειδικού σχεδιαστή ή σκιάστρου μπορεί να ακούγεται κάπως λιγότερο λαμπερή από αυτή ενός μοντέλου ή εμψυχωτή, αλλά είναι εξίσου καθοριστικής σημασίας για τη διαδικασία της αποκατάστασης μιας ταινίας ή ενός παιχνιδιού 3D.

Προσπαθήστε να φανταστείτε το Rango χωρίς το πολύχρωμο, λείο δέρμα του. Ή το Wall-E χωρίς την φανταστικά φθαρμένη και φθαρμένη εργασία του. Χωρίς μια καλή ομάδα ζωγράφων υφής και συγγραφέων σκιάστρων, οποιαδήποτε παραγωγή CG θα φανεί τελικά επίπεδη και μη πειστική.

Η σκίαση και η υφή μπορεί να είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αλλά εξακολουθούν να είναι θεμελιωδώς διαφορετικές διαδικασίες, κάθε μία από τις οποίες αξίζει τη δική της συζήτηση. Σε αυτό το πρώτο τμήμα, θα συζητήσουμε τις διατάξεις UV και όλα όσα σχετίζονται με τη δημιουργία τους. Σε μερικά δύο θα επιστρέψουμε με μια εξήγηση της χαρτογράφησης υφής και στη συνέχεια θα ολοκληρώσουμε τη σειρά με μια γρήγορη ματιά στα δίκτυα shader.

Ανασυγκρότηση μοντέλου και δημιουργία διάταξης UV

Η χαρτογράφηση υφής, που εφευρέθηκε από τον Ed Catmull το 1974, είναι μια από τις πιο έξυπνες ανακαλύψεις στην ιστορία των γραφικών υπολογιστών. Για να θέσουμε τα πράγματα με πολύ γενικούς όρους, η χαρτογράφηση υφής είναι η διαδικασία προσθήκης χρωμάτων (ή άλλων πληροφοριών) σε ένα 3D μοντέλο, προβάλλοντας μια δισδιάστατη εικόνα στην επιφάνειά της.

Ωστόσο, προκειμένου να εφαρμοστεί ένας χάρτης υφής στην επιφάνεια ενός μοντέλου, πρέπει πρώτα να ξετυλιχθεί και να δοθεί μια λειτουργική διάταξη UV για τους καλλιτέχνες υφής που θα δουλέψουν.

Και αυτό είναι! Μόλις το μοντέλο είναι ανοιχτό, η διαδικασία τοποθετείται στα χέρια των ζωγράφων υφής που θα αναπτύξουν λεπτομερείς χάρτες εικόνας πάνω από την ολοκληρωμένη διάταξη UV.