Δικτύωση του εκτυπωτή σας στα Windows

Επιτρέψτε σε πολλές συσκευές να χρησιμοποιούν τον εκτυπωτή σας

Ο προκάτοχός μου, ο Πέτρος, έκανε σπουδαία δουλειά σε αυτό το κομμάτι δικτύωσης, αλλά αυτό ήταν πολύ πριν από λίγο καιρό. Τα Windows 8 και 10 συμπεριφέρονται λίγο διαφορετικά από την έκδοση 7.

==================== Παλαιότερο άρθρο παρακάτω ========================

Οι εκτυπωτές που έρχονται έτοιμοι για δικτύωση έχουν συνήθως εγκατεστημένο προσαρμογέα δικτύου. Ελέγξτε το εγχειρίδιο του εκτυπωτή σας για περισσότερες πληροφορίες, αλλά οι εκτυπωτές που είναι έτοιμοι να συνδεθούν σε ένα ενσύρματο δίκτυο έχουν μια ειδική υποδοχή που ονομάζεται RJ-45, η οποία μοιάζει με μια κανονική πρίζα τηλεφώνου, μεγαλύτερη.

Με απλούστερους όρους, οι εκτυπωτές συνδέονται με ενσύρματα δίκτυα μέσω του δρομολογητή. Ένα από τα βύσματα μπαίνει στον δρομολογητή και το άλλο άκρο εισέρχεται στην υποδοχή του εκτυπωτή. Όταν επανεκκινούν όλα τα κομμάτια, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα οδήγησης εκτύπωσης σε όλους τους υπολογιστές που θα χρησιμοποιήσουν τον εκτυπωτή. Αυτό μπορεί να βρεθεί συνήθως στο CD που συνοδεύει τον εκτυπωτή (καθώς και στον ιστότοπο του κατασκευαστή).

Ασύρματος

Αν ο εκτυπωτής σας είναι ασύρματα, δεν χρειάζεται να συνδέσετε καθόλου καλώδια σε αυτόν. Θα χρειαστεί να αναγνωριστεί από το δίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι αν έχετε ενεργοποιήσει τις λειτουργίες ασφαλείας στον ασύρματο δρομολογητή (και θα έπρεπε), θα πρέπει να τις μοιραστείτε με τον εκτυπωτή. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του εκτυπωτή για λεπτομέρειες, καθώς αυτή η διαδικασία διαφέρει από τον εκτυπωτή στον εκτυπωτή. Για πιο λεπτομερή εμφάνιση, δοκιμάστε τα Βασικά στοιχεία της Ασύρματης Δικτύωσης .

Διακομιστές εκτύπωσης

Ακόμη και οι εκτυπωτές που δεν είναι ενεργοποιημένοι από το δίκτυο από το κουτί μπορούν συχνά να συνδεθούν στο δίκτυο χρησιμοποιώντας έναν διακομιστή εκτύπωσης, μια συσκευή που συνδέεται στο δρομολογητή και στον εκτυπωτή σας. Αυτό επιτρέπει την κοινή χρήση του εκτυπωτή από οποιονδήποτε υπολογιστή στο δίκτυο.

Bluetooth

Το Bluetooth είναι ένα ασύρματο πρωτόκολλο μικρής εμβέλειας το οποίο χρησιμοποιούν πολλοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα (για παράδειγμα, για ένα ασύρματο ακουστικό). Μπορείτε να βρείτε πολλούς εκτυπωτές που μπορούν να ενεργοποιηθούν και με Bluetooth, ώστε να μπορείτε να εκτυπώνετε από το τηλέφωνό σας ή (αν δεν είστε πολύ μακριά) από το φορητό υπολογιστή σας. Είναι απίθανο να έρθει ένας εκτυπωτής με ενσωματωμένο Bluetooth, οπότε θα χρειαστείτε έναν προσαρμογέα. Πρόκειται για μονάδες δίσκου που συνδέονται απευθείας στη θύρα USB του εκτυπωτή. Αν σκοπεύετε να εκτυπώσετε από το τηλέφωνό σας, το Bluetooth είναι μια εύχρηστη επιλογή.

Κοινή χρήση εκτυπωτή

Το μενού "Προτιμήσεις εκτύπωσης" για τον εκτυπωτή σας θα σας δώσει τη δυνατότητα να μοιραστείτε τον εκτυπωτή εάν είναι έτοιμο προς το δίκτυο. Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως αρκετά απλή: ανοίξτε τις ιδιότητες του εκτυπωτή (στα Windows θα ανοίξετε τον Πίνακα Ελέγχου, επιλέξτε Εκτυπωτές και άλλο υλικό και στη συνέχεια Προβολή εγκατεστημένων εκτυπωτών) και αναζητήστε μια καρτέλα που ονομάζεται "Κοινή χρήση". Θα χρειαστεί να δώσετε ο εκτυπωτής ένα όνομα, έτσι ώστε να μπορούν να το βρουν οι άλλοι υπολογιστές του δικτύου.

Εάν χρησιμοποιείτε τα Windows 7 και θέλετε να μοιραστείτε έναν εκτυπωτή σε ένα οικιακό δίκτυο, ακολουθήστε τους συνδέσμους στην ενότητα Τρόπος κοινής χρήσης ενός εκτυπωτή σε ένα οικιακό δίκτυο με Windows 7 .

Κατώτατη γραμμή: Εάν έχετε πολλούς υπολογιστές που χρειάζονται πρόσβαση σε έναν μόνο εκτυπωτή, κάντε τη ζωή σας ευκολότερη και αναζητήστε έναν εκτυπωτή που είναι έτοιμος για το δίκτυο από το κουτί. Είναι ένα πρόσθετο για πολλούς εκτυπωτές, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τυχόν αξεσουάρ δικτύωσης που δεν περιλαμβάνονται.