Οι καλύτεροι τρόποι να επιταχύνετε τον υπολογιστή σας

Τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε ταχύτερα ένα PC με Windows

Μπορεί να ξέρετε τι αισθάνεται να έχετε έναν ολοκαίνουργιο υπολογιστή. Ένας που έχει σχήμα κορυφής και μοιάζει να φτάνει ακόμα και στις πιο δύσκολες προκλήσεις. Ωστόσο, αυτό το φρέσκο ​​κομμάτι του υπολογιστή εξασθενεί και μερικές φορές γρήγορα.

Τα αρχεία και οι φάκελοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανοίξουν, τα προγράμματα δεν κλείνουν όσο πιο γρήγορα ελπίζετε, οι καθυστερημένες συνδέσεις και οι αρχάριοι φαίνεται να είναι καθημερινό φαινόμενο, και απλά δεν μπορείτε να μαστίγετε όπως συνέβαινε. Επιπλέον, είναι μερικές φορές ειδικά φταίξιμα προγράμματα, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε από πού να αρχίσουμε να καθαρίζουμε τα πράγματα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε τον υπολογιστή σας, ώστε να φανεί και πάλι νέα. Πριν εξετάσουμε πάλι πώς να φτιάξουμε έναν γρήγορο υπολογιστή πάλι, ας δούμε πρώτα γιατί ο υπολογιστής είναι αργός στην πρώτη θέση.

Γιατί ο υπολογιστής μου είναι αργός ούτως ή άλλως;

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς κατεβάζετε αρχεία, περιηγείστε στο διαδίκτυο, αφαιρείτε τα προγράμματα, αφήνετε εφαρμογές ανοιχτά και κάνετε σχεδόν οτιδήποτε άλλο στον υπολογιστή σας, συλλέγει αργά σκουπίδια και προκαλεί προβλήματα πίσω από τα σκηνικά που δεν είναι πάντα τόσο εύκολα αρχικά.

Ο κατακερματισμός των αρχείων είναι ένας πραγματικά μεγάλος ένοχος. Έτσι είναι η συσσώρευση αποθηκευμένων αρχείων web browser, μια γεμάτη επιφάνεια εργασίας, ένας πλήρης σκληρός δίσκος , αργός εξοπλισμός , βρώμικο υλικό και πολλά άλλα πράγματα.

Ωστόσο, ο υπολογιστής σας μπορεί να μην είναι αργός. Ίσως να αντιμετωπίζετε αργή σύνδεση στο διαδίκτυο λόγω ελαττωματικού δρομολογητή, κακής σύνδεσης ή περιορισμένης ταχύτητας που προσφέρει ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου . Σε κάθε περίπτωση, ίσως χρειαστεί να επιταχύνετε την πρόσβαση στο διαδίκτυο .

Σημείωση: Τα βήματα αυτά προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κατά προσέγγιση στην ίδια σειρά όπως εμφανίζονται. Η ιδέα είναι να κάνουμε πρώτα το πιο απλό και λιγότερο επεμβατικό πράγμα μέχρι να αρχίσει να ανταποκρίνεται καλύτερα το σύστημά σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε όσες από τις άλλες εργασίες θέλετε να δοκιμάσετε πιέζοντας όσο το δυνατόν περισσότερη ταχύτητα από τον υπολογιστή σας όσο μπορείτε.

Καθαρισμός ανεπιθύμητων αρχείων και προγραμμάτων

Χρησιμοποιήστε ένα δωρεάν σύστημα καθαρισμού όπως το CCleaner για να διαγράψετε τα περιττά αρχεία ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα Windows, το Registry των Windows και προγράμματα τρίτων όπως τα προγράμματα περιήγησης ιστού που σας αρέσουν να συλλέγετε αρχεία cache.

Αν αυτά τα προσωρινά αρχεία διαδικτύου και άλλα άχρηστα αντικείμενα παραμείνουν για πάρα πολύ καιρό, δεν μπορούν μόνο να προκαλέσουν προγράμματα να κρεμάσουν και να μην ανταποκρίνονται και να υποχωρούν, αλλά και να πάρουν πολύτιμο χώρο στο σκληρό δίσκο.

Καθαρίστε την επιφάνεια εργασίας σας εάν είναι γεμάτη. Κάνοντας την Εξερεύνηση των Windows να φορτώνει αυτά τα εικονίδια και τους φακέλους κάθε φορά που ανανεώνεται η επιφάνεια εργασίας μπορεί να βάλει άσκοπο φορτίο στο υλικό σας, το οποίο αφαιρεί τους πόρους του συστήματος που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού.

Καταργήστε τα ανεπιθύμητα προγράμματα που παραμένουν απλά στον υπολογιστή σας. Αυτά όχι μόνο καταλαμβάνουν χώρο στο σκληρό δίσκο, αλλά μπορούν να ανοίξουν αυτόματα με τα Windows και να εκτελούνται συνεχώς στο παρασκήνιο, απορροφώντας τον επεξεργαστή και τη μνήμη . Υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία κατάργησης εγκατάστασης που κάνουν αυτό πραγματικά εύκολο.

Επίσης, θεωρείται ότι τα ανεπιθύμητα αρχεία είναι οτιδήποτε απλά δεν χρησιμοποιείτε ή θέλετε πια. Έτσι, διαγράψτε τα παλιά αρχεία βίντεο που έχετε λάβει πριν από ένα χρόνο και δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων που δεν χρησιμοποιείτε άμεσα , όπως εικόνες διακοπών.

Μόλις ο υπολογιστής σας είναι απαλλαγμένος από περιττά προσωρινά και ανεπιθύμητα αρχεία, θα πρέπει να έχετε περισσότερο ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο διαθέσιμο για άλλα σημαντικά πράγματα. Ο μεγαλύτερος ελεύθερος χώρος στο σκληρό δίσκο βοηθά επίσης στην απόδοση, επειδή η χωρητικότητα του οδηγού δεν ωθείται συνεχώς στα όριά του.

Defrag το σκληρό σας δίσκο

Για να αποκαταστήσετε τον σκληρό δίσκο σας, πρέπει να ενοποιήσετε όλους τους κενούς χώρους που δημιουργούνται στη δομή του συστήματος αρχείων καθώς προσθέτετε και αφαιρείτε αρχεία. Αυτά τα κενά διαστήματα καθιστούν το σκληρό σας δίσκο να διαρκέσει περισσότερο για να σκέφτεται, γεγονός που με τη σειρά του αναγκάζει αρχεία, φακέλους και προγράμματα να ανοίξουν αργά.

Υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία defrag μπορείτε να κατεβάσετε για να το κάνετε αυτό αλλά μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο στα Windows .

Κατάργηση ιών, κακόβουλου λογισμικού, λογισμικού υποκλοπής spyware, Adware κ.λπ.

Κάθε υπολογιστής με Windows είναι ευάλωτος σε κακόβουλο λογισμικό, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μολυνθεί ποτέ εάν χρησιμοποιείτε τακτικά προγράμματα κατά του κακόβουλου λογισμικού.

Μόλις ο ιός είναι στον υπολογιστή, συνήθως αποθηκεύεται στη μνήμη του συστήματος, hogging πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα νόμιμα προγράμματα, επιβραδύνοντας έτσι τα πάντα κάτω. Ορισμένα κακόβουλα προγράμματα εμφανίζουν αναδυόμενα παράθυρα ή σας παραπλανούν για να αγοράσουν το "πρόγραμμα προστασίας από ιούς", τα οποία είναι ακόμη περισσότεροι λόγοι για να τα καταργήσετε.

Θα πρέπει να σαρώσετε περιοδικά τον υπολογιστή σας για κακόβουλο λογισμικό για να απαλλαγείτε από αυτά τα ενοχλητικά γουρουνάκια μνήμης.

Επίλυση σφαλμάτων συστήματος των Windows

Εγκαταστήστε και απεγκαταστήστε λογισμικό και ενημερώσεις των Windows, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης, αναγκάζοντας τον υπολογιστή σας να κλείσει αμέσως και άλλα πράγματα μπορεί να προκαλέσουν σφάλματα στα αρχεία συστήματος των Windows.

Αυτά τα σφάλματα μπορούν να προκαλέσουν τα πράγματα για να κλειδώσουν, να σταματήσουν τις εγκαταστάσεις και τις ενημερώσεις, και γενικά να αποτρέψουν την εμπειρία ενός ομαλού υπολογιστή.

Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να χρησιμοποιήσετε το SFC / Scannow για να επιδιορθώσετε τα αρχεία συστήματος των Windows για να διορθώσετε τυχόν σφάλματα που ενδέχεται να επιβραδύνουν τον υπολογιστή σας.

Προσαρμογή των οπτικών εφέ

Τα Windows παρέχουν μια σειρά από ενδιαφέροντα οπτικά εφέ, όπως κινούμενα παράθυρα και ξεθωριασμένα μενού. Είναι καλό να έχετε ενεργοποιήσει, αλλά μόνο εάν έχετε αρκετή μνήμη.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτά τα οπτικά εφέ για να επιταχύνετε τα πράγματα λίγο.

Καθαρίστε, αντικαταστήστε ή αναβαθμίστε το υλικό σας

Παρόλο που τα προβλήματα λογισμικού είναι η αιτία πολλών αργών υπολογιστών, μπορείτε να φτάσετε μέχρι πολύ πριν να χρειαστεί να απευθυνθείτε στα εξαρτήματα υλικού.

Για παράδειγμα, εάν ο υπολογιστής σας δεν σας επιτρέπει να ανοίξετε περισσότερα από ένα ζευγάρι προγράμματα ταυτόχρονα ή δεν σας επιτρέπει να παρακολουθήσετε ταινίες HD, μπορεί να έχετε πολύ λίγη μνήμη RAM ή μια σπασμένη / ξεπερασμένη κάρτα γραφικών . Μπορεί επίσης να έχετε μόνο βρώμικο υλικό.

Είναι σοφό να καθαρίζετε περιοδικά τα φυσικά μέρη του υλικού σας. Με την πάροδο του χρόνου, και κυρίως λόγω ορισμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι ανεμιστήρες και άλλα αντικείμενα κάτω από την περίπτωση μπορούν να συγκεντρώσουν συστάδες βρωμιάς ή τρίχας, πράγμα που τους κάνει να εργάζονται σε υπερβολική ταχύτητα για να λειτουργούν κανονικά. Καθαρίστε τα πάντα πριν αγοράσετε νέο υλικό - είναι πιθανό να είναι πάρα πολύ βρώμικα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα πληροφοριών συστήματος για να δείτε τις προδιαγραφές του υλικού σας. Αυτά τα εργαλεία είναι χρήσιμα αν σκοπεύετε να αντικαταστήσετε το υλικό έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ανοίξετε τον υπολογιστή σας μόνο για να ελέγξετε τα πράγματα.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να έχετε 4 GB μνήμης RAM, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο πληροφοριών συστήματος για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε μόνο 2 GB (και τι είδους έχετε), ώστε να μπορείτε να αγοράσετε περισσότερα.

Επανεγκαταστήστε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα των Windows

Η πιο δραστική λύση για την επιτάχυνση του υπολογιστή σας είναι να διαγράψετε όλο το λογισμικό και τα αρχεία, να αφαιρέσετε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα των Windows και να ξεκινήσετε από το μηδέν. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με μια καθαρή εγκατάσταση των Windows .

Το μεγάλο πράγμα για να γίνει αυτό είναι ότι έχετε ουσιαστικά έναν νέο υπολογιστή, χωρίς το κόστος του λογισμικού και των αλλαγών στο μητρώο και σφαλμάτων που δεν γνωρίζετε καν ότι είχατε. Ωστόσο, πρέπει πραγματικά να σκεφτείτε περισσότερο από δύο φορές για να το κάνετε αυτό επειδή είναι μη αναστρέψιμο και είναι μία από τις τελευταίες αποφάσεις που μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε τον υπολογιστή σας.

Σημαντικό: Η επανεγκατάσταση των Windows είναι μια μόνιμη λύση, οπότε φροντίστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας και να καταγράψετε όλα τα προγράμματα που θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα επανεγκαταστήσετε.