Τι είναι ένα αρχείο TEX;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία TEX

Ένα αρχείο με την επέκταση του αρχείου TEX είναι πιθανότατα ένα αρχείο LaTeX Source Document που δημιουργήθηκε από το LaTeX που χρησιμοποιείται για να καθορίσει τη δομή ενός βιβλίου ή άλλου εγγράφου, όπως το αν θα γίνει σε μορφή αρχείου, μορφής επιστολής κ.λπ.

LaTeX Source Τα αρχεία εγγράφων είναι απλό κείμενο και μπορεί να περιλαμβάνουν όχι μόνο χαρακτήρες κειμένου, αλλά και σύμβολα και μαθηματικές εκφράσεις.

Ένα αρχείο TEX μπορεί να είναι ένα αρχείο υφής. Αυτές είναι εικόνες που ορισμένα βιντεοπαιχνίδια χρησιμοποιούν για να αποθηκεύουν την υφή αντικειμένων έτσι ώστε να εμφανίζονται διαφορετικά από άλλα αντικείμενα 2D ή 3D. Το Dead Rising 2 και το Serious Sam είναι δύο παραδείγματα βιντεοπαιχνιδιών που χρησιμοποιούν αρχεία TEX.

Σημείωση: Μπορεί να είναι εύκολο να συγχέεται ένα αρχείο TEX με ένα "αρχείο κειμένου", αλλά δεν είναι απαραίτητα το ίδιο πράγμα. Δείτε την ενότητα στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας για περισσότερες πληροφορίες.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο TEX

LaTeX Source Τα αρχεία εγγράφων που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου TEX μπορούν να προβληθούν και να επεξεργαστούν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, αφού είναι απλά αρχεία απλού κειμένου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα όπως το Notepad στα Windows, το Notepad ++, το Vim κ.λπ.

Ενώ τα αρχεία TEX είναι πλήρως συμβατά με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο στο πλαίσιο ενός προγράμματος που προορίζεται ειδικά για εργασία με έγγραφα LaTeX. Σε Windows, macOS και Linux, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει TeXworks ή Texmaker. Οι χρήστες των Windows θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το LEd (LaTeX Editor) ως πρόγραμμα προβολής και επεξεργαστή αρχείων TEX ή proTeXt.

Συμβουλή: Ορισμένα αρχεία του εγγράφου LaTeX χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου LTX, αλλά μπορούν να ανοίξουν με τα ίδια προγράμματα λογισμικού που λειτουργούν με αρχεία TEX.

Τα αρχεία υφής που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου TEX μπορεί να ανοίξουν με ένα πρόγραμμα προβολής γενικών εικόνων όπως το IrfanView, αλλά ίσως χρειαστεί να μετονομάσετε το αρχείο σε κάτι που υποστηρίζει το πρόγραμμα, όπως PNG ή JPG .

Εάν ένα πρόγραμμα ανοίγματος αρχείων γενικής εικόνας δεν διαβάσει το αρχείο TEX, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πρόγραμμα που προορίζεται ειδικά για το άνοιγμα των αρχείων υφής του βιντεοπαιχνιδιού. Για παράδειγμα, τα εργαλεία Dead Rising 2 θα πρέπει να είναι σε θέση να ανοίξουν τα αρχεία TEX που χρησιμοποιούνται σε αυτό το παιχνίδι (αν και ίσως χρειαστεί να το μετονομάσετε πρώτα για να χρησιμοποιήσετε την επέκταση αρχείου .BIG έτσι ώστε το λογισμικό να το αναγνωρίσει).

Μπορεί να έχετε τύχη χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα από τον Croteam, τους δημιουργούς του Serious Same, για να ανοίξετε ένα τέτοιο αρχείο TEX.

Δεδομένου ότι ορισμένα αρχεία υφής TEX αποθηκεύονται στην μορφή αρχείου DirectDraw Surface (DDS), ένα εργαλείο όπως το XnView MP, το Windows Texture Viewer ή το GIMP ενδέχεται να ανοίξουν ένα. Λάβετε, ωστόσο, υπόψη ότι είναι πιθανό ότι αυτό θα λειτουργήσει μόνο εάν μετονομάσετε το αρχείο * .TEX ώστε να έχει την επέκταση αρχείου * .DDS, ώστε τα προγράμματα αυτά να μπορούν να αναγνωρίζουν το αρχείο.

Σημείωση: Το Windows Texture Viewer κατεβάζει ως αρχείο RAR ότι θα χρειαστεί να ανοίξει ένα πρόγραμμα εξαγωγής αρχείων όπως το 7-Zip. Για να χρησιμοποιήσετε αρχεία DDS με το GIMP απαιτείται η προσθήκη DDS.

Συμβουλή: Αν αυτά τα προγράμματα δεν λειτουργούν για να ανοίξουν το αρχείο υφής σας, ίσως να αντιμετωπίσετε ένα αρχείο Wii Texture που χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου .TEX0. Αυτά μπορούν να ανοίξουν στο BrawlBox, το οποίο είναι ένα εργαλείο που περιλαμβάνεται στο BrawlTools.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο TEX

Το CloudConvert θα πρέπει να μπορεί να μετατρέψει το TEX σε PDF αν θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο LaTeX στην πιο δημοφιλή μορφή PDF . Μπορείτε επίσης να το κάνετε με pdfTeX.

Εάν το αρχείο TEX περιλαμβάνει μια εξίσωση που θέλετε να μετατρέψετε σε PNG , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε latex2png ή iTex2Img. Και οι δύο είναι σε απευθείας σύνδεση μετατροπείς TEX που έχετε επικόλληση του κώδικα LaTeX σε ένα πλαίσιο κειμένου για να παράγει μια εικόνα που μπορείτε στη συνέχεια να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.

Το πρόγραμμα Texmaker μπορεί να μετατρέψει ένα αρχείο TEX σε μια σειρά άλλων σχετικών με TeX μορφών αρχείων όπως BIB , STY, CLS, MP, RNW και ASY.

Μπορείτε πιθανότατα να χρησιμοποιήσετε έναν από τους θεατές αρχείων υφής από πάνω για να μετατρέψετε αυτό το είδος του αρχείου TEX σε μια νέα μορφή αρχείου. Αν αυτό δεν λειτουργεί, προσπαθήστε να μετονομάσετε το αρχείο υφής σε .JPG ή .PNG και στη συνέχεια να το μετατρέψετε με έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων εικόνας .

Το αρχείο σας δεν ανοίγει ακόμα;

Πολλές μορφές αρχείων χρησιμοποιούν μερικά γράμματα για την επέκταση του αρχείου τους, οπότε είναι εύκολο να τα μπερδέψετε μεταξύ τους αν διαβάσετε εσφαλμένα την επέκταση αρχείου. Ελέγξτε ξανά το αρχείο σας για να βεβαιωθείτε ότι τελειώνει με ".TEX" και όχι κάτι παρόμοιο.

Για παράδειγμα, ίσως να έχετε ένα αρχείο απλού κειμένου που χρησιμοποιεί το επίθημα .TXT ή .TEXT και γι 'αυτό δεν θα ανοίξει με ένα πρόγραμμα που προσπαθείτε από πάνω. Τα απλά αρχεία κειμένου ανοίγουν με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, ώστε να μην μπορείτε να προσπαθήσετε να διαβάσετε ένα με πρόγραμμα προβολής εικόνων υφής, για παράδειγμα.

Το EXT είναι μια άλλη επέκταση αρχείου που θα μπορούσε εύκολα να διαβάσει εσφαλμένα ως TEX. Εάν διαθέτετε αρχείο EXT, τότε έχετε είτε ένα αρχείο επέκτασης Norton Commander είτε ένα συνημμένο γενικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κανένα από τα οποία δεν σχετίζεται με τα αρχεία LaTeX ή τα αρχεία υφής.

Αν δεν είναι ένα αρχείο TEX που έχετε, τότε ερευνήστε την επέκταση αρχείου που πρέπει να μάθετε περισσότερα για το πώς να το ανοίξετε ή να το μετατρέψετε. Εάν στην πραγματικότητα έχετε ένα αρχείο TEX που δεν ανοίγει με τα προγράμματα από τα παραπάνω, τότε χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου για να διαβάσετε το αρχείο και να δείτε αν υπάρχουν φράσεις ή λέξεις που βοηθούν να προσδιορίσετε ποια μορφή θα μπορούσε να είναι το αρχείο σας. αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το πρόγραμμα που είναι υπεύθυνο για το άνοιγμα του.