Το Γλωσσάριο Web 2.0

Λίστα ορισμών όρων Web 2.0

Όπως και κάθε καυτή τάση, το Web 2.0 έχει φέρει μαζί του μια πληθώρα λέξεων-κλειδιών και φρασεολογίας που οι άνθρωποι «γνωρίζουν» επιτρέπουν ελεύθερα να στάζουν από τα χείλη τους, ενώ οι άνθρωποι που δεν ξέρουν σκέφτονται, «Huh;».

Μετά από όλα, εάν έβαζα geotagged το τιτίβισμα μου, τι έκανα ακριβώς; Διαβάστε παρακάτω και μάθετε.

Το Γλωσσάριο Web 2.0

AJAX / XML . Αυτοί είναι όροι που περιγράφουν τη μεθοδολογία και την τεχνολογία που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία σελίδων Web 2.0. Το AJAX σημαίνει Ασύγχρονη Java και XML και χρησιμοποιείται για να κάνει τις ιστοσελίδες πιο ευαίσθητες αποφεύγοντας την ανάγκη φόρτωσης της σελίδας κάθε φορά που χρειάζονται νέες πληροφορίες. XML, που σημαίνει Extensible Markup Language, χρησιμοποιείται για να κάνει την ιστοσελίδα πιο διαδραστική.

"Οτιδήποτε" 2.0 . Δεδομένου ότι το Web 2.0 έγινε λέξη-κλειδί, έχει γίνει δημοφιλές να προσθέσετε "2.0" στο τέλος των κοινών όρων κατά την περιγραφή ενός ιστότοπου. Για παράδειγμα, το makeover της WhiteHouse.gov ονομάζεται "Government 2.0" επειδή βάζει ένα πρόσωπο Web 2.0 σε κυβερνητικό ιστότοπο.

Avatar . Η οπτική (συχνά χαρτογραφική) αναπαράσταση ενός ατόμου σε έναν εικονικό κόσμο ή σε ένα εικονικό δωμάτιο συνομιλίας.

Blog / Δίκτυο Blog / Blogosphere . Ένα blog, το οποίο είναι σύντομο για το web log, είναι μια σειρά άρθρων που συνήθως γράφονται με ελαφρώς ανεπίσημο τόνο. Ενώ πολλά blogs είναι ηλεκτρονικά προσωπικά περιοδικά, τα ιστολόγια καλύπτουν το πλήρες φάσμα από προσωπικές σε ειδήσεις σε επιχειρήσεις με θέμα που κυμαίνεται από προσωπικό σε σοβαρό έως χιουμοριστικό από δημιουργικό. Ένα δίκτυο ιστολογίου είναι μια σειρά από ιστολόγια που φιλοξενούνται από τον ίδιο ιστότοπο ή εταιρεία, ενώ η μπλογκόσφαιρα αναφέρεται σε όλα τα ιστολόγια μέσω του Διαδικτύου, ανεξάρτητα από το αν είναι ένα μεμονωμένο ιστολόγιο ή μέρος ενός ιστολογίου.

CAPTCHA . Αυτό αναφέρεται σε αυτά τα τρελά γράμματα και αριθμούς που πρέπει να αποκρυπτογραφήσετε και να πληκτρολογήσετε όταν συμπληρώνετε μια φόρμα στο διαδίκτυο. Είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται για να ελέγξετε εάν είστε ή όχι άνθρωπος και χρησιμοποιείται για την αποτροπή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Διαβάστε περισσότερα για το CAPTCHA .

Cloud / Cloud Computing . Το Διαδίκτυο αναφέρεται μερικές φορές ως το "σύννεφο". Το Cloud Computing αναφέρεται στην πρόσφατη τάση χρήσης του Διαδικτύου ως πλατφόρμα εφαρμογών, όπως η χρήση μιας online έκδοσης επεξεργαστή κειμένου σε αντίθεση με τη χρήση επεξεργαστή κειμένου που είναι εγκατεστημένος στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Αναφέρεται επίσης στη χρήση του Διαδικτύου ως υπηρεσίας, όπως η αποθήκευση όλων των φωτογραφιών σας στο διαδίκτυο στο Flickr αντί να τους κρατάτε στο σκληρό σας δίσκο. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το Cloud Computing .

Enterprise 2.0 . Αυτό αναφέρεται στη διαδικασία λήψης εργαλείων και ιδεών του Web 2.0 και στην εισαγωγή τους στο χώρο εργασίας, όπως η δημιουργία ενός επιχειρηματικού wiki για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών συναντήσεων ή η χρήση ενός εσωτερικού ιστολογίου σε αντίθεση με την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Διαβάστε περισσότερα για την Enterprise 2.0

Γεωγραφική σήμανση . Η διαδικασία για τη συμπερίληψη πληροφοριών τοποθεσίας, όπως η λήψη της τοποθεσίας μιας φωτογραφίας ή η χρήση του GPS ενός κινητού τηλεφώνου για να 'geotag' όπου ήσαστε όταν κάνατε μια ενημέρωση στο blog σας ή σε ένα site κοινωνικής δικτύωσης.

Linkbait . Η διαδικασία δημιουργίας δυνητικά περιεχομένου ιών με ελπίδες για την απόκτηση μεγάλου αριθμού εισερχόμενων συνδέσεων. Για παράδειγμα, γράφοντας ένα σατιρικό άρθρο σχετικά με μια τρέχουσα εκδήλωση με την ελπίδα να προσελκύσει πολλή προσοχή. Μια αρνητική πτυχή του συνδέσμου δολώματος εσκεμμένα λέει κάτι δημοφιλές με την ελπίδα να δημιουργηθεί μια ανακατεύθυνση ή να δημιουργηθεί ένας υπερ-προκλητικός τίτλος σε ένα άρθρο.

Link Farm . Πολλές μηχανές αναζήτησης δίνουν βάρος στον αριθμό των εισερχόμενων συνδέσεων σε μια ιστοσελίδα για να καθορίσουν την ποιότητα μιας σελίδας. Link αγροκτήματα είναι ιστοσελίδες γεμάτες με συνδέσμους με τις ελπίδες της αύξησης της μηχανής αναζήτησης κατάταξη των σελίδων προορισμού. Οι περισσότερες σύγχρονες μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, τείνουν να αναγνωρίζουν τις συνδέσεις των αγροκτημάτων και να αγνοούν τους δεσμούς που παράγονται.

Mobile 2.0 . Αυτό αναφέρεται στην τάση των ιστότοπων που αναγνωρίζουν τις κινητές συσκευές και χρησιμοποιούν τις ειδικές λειτουργίες τους, όπως το Facebook γνωρίζοντας ότι έχετε συνδεθεί με το smartphone σας και χρησιμοποιώντας το GPS για να εντοπίσετε το πού βρίσκεστε. Διαβάστε περισσότερα για το Mobile 2.0 .

Γραφείο 2.0 . Ένα πρόωρο όρο που έχει χάσει το έδαφος για «cloud computing», το Office 2.0 αναφέρεται στην τάση της λήψης εφαρμογών γραφείου και της μετατροπής τους σε εφαρμογές ιστού, όπως online εκδόσεις επεξεργαστών κειμένου ή υπολογιστικών φύλλων. Ελέγξτε μια λίστα εφαρμογών του Office 2.0 .

Προσαρμοσμένες αρχικές σελίδες / Προσαρμοσμένες αρχικές σελίδες . Μια ιστοσελίδα που είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμη, που συχνά διαθέτει ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων και τη δυνατότητα προσθήκης γραφικών στοιχείων και έχει σχεδιαστεί για να γίνει η σελίδα "home" του προγράμματος περιήγησης στον ιστό σας. Εξαιρετικά παραδείγματα εξατομικευμένων σελίδων εκκίνησης είναι τα iGoogle και MyYahoo.

Podcast . Η διανομή του ήχου και του βίντεο "εμφανίζεται" στο διαδίκτυο, όπως ένα βίντεο βίντεο ή μια ραδιοφωνική εκπομπή στο Διαδίκτυο. Όπως τα blogs, μπορούν να κυμαίνονται σε θέμα από προσωπικό σε επαγγελματικό και σοβαρό να διασκεδαστικό.

RSS / Web Feeds . Το Really Simple Syndication (RSS) είναι ένα σύστημα μεταφοράς άρθρων μέσω του Διαδικτύου. Μια τροφοδοσία RSS (που μερικές φορές απλά ονομάζεται «ροή διαδικτύου») περιέχει είτε πλήρη είτε συνοπτικά άρθρα χωρίς το χνούδι που περιέχεται στον ιστότοπο. Αυτές οι ροές μπορούν να διαβαστούν από άλλους ιστότοπους ή από αναγνώστες RSS.

Αναγνώστης RSS / Αναγνώστης ειδήσεων . Το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για την ανάγνωση μιας ροής RSS. Οι συσκευές ανάγνωσης RSS σάς επιτρέπουν να συγκεντρώνετε πολλές τροφές ιστού και να τις διαβάζετε από ένα μοναδικό μέρος στον ιστό. Υπάρχουν και αναγνώστες RSS online και offline. Ένας οδηγός για αναγνώστες RSS .

Σημασιολογικό Δίκτυο . Αυτό αναφέρεται στην ιδέα ενός ιστού ικανού να συλλέγει το θέμα των ιστοσελίδων χωρίς να βασίζεται σε φράσεις-κλειδιά μέσα στο περιεχόμενο. Στην ουσία, είναι η διαδικασία της διδασκαλίας ενός υπολογιστή να «διαβάσει» τη σελίδα. Διαβάστε περισσότερα για τον Σημασιολογικό Ιστό .

SEO . Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός δικτυακού τόπου και η δημιουργία περιεχομένου με τέτοιο τρόπο ώστε οι μηχανές αναζήτησης να ταξινομούν τις ιστοσελίδες υψηλότερες στις καταχωρίσεις τους.

Κοινωνικό σελιδοδείκτη . Παρόμοια με τους σελιδοδείκτες του φυλλομετρητή ιστοσελίδων, το κοινωνικό bookmarking αποθηκεύει τις επιμέρους σελίδες σε απευθείας σύνδεση και σας επιτρέπει να τις «επισημάνετε» Για όσους αγαπούν να προσθέτουν συχνά σελιδοδείκτες σε ιστοσελίδες, αυτό μπορεί να προσφέρει έναν ευκολότερο τρόπο για την οργάνωση των σελιδοδεικτών.

Κοινωνική δικτύωση . Η διαδικασία οικοδόμησης των διαδικτυακών κοινοτήτων, συχνά επιτυγχάνεται τόσο μέσω των «ομάδων» όσο και των «λιστών φίλων» που επιτρέπουν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση στους ιστοτόπους. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την κοινωνική δικτύωση .

Κοινωνικά μέσα . Οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία ιστού που χρησιμοποιεί φιλοσοφία «κοινωνική» ή «Web 2.0». Αυτό περιλαμβάνει blogs, κοινωνικά δίκτυα, κοινωνικές ειδήσεις, wikis, κλπ.

Κοινωνικά νέα . Ένα υποσύνολο κοινωνικών bookmarking που επικεντρώνεται σε άρθρα ειδήσεων και blog posts και χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό ψηφοφορίας για να ταξινομήσει το περιεχόμενο.

Ετικέτα / ετικέτα σύννεφο . Μια «ετικέτα» είναι μια περιγραφική λέξη-κλειδί ή φράση που χρησιμοποιείται συχνά για να κατηγοριοποιήσει ένα κομμάτι περιεχομένου. Για παράδειγμα, ένα άρθρο σχετικά με το World of Warcraft μπορεί να έχει τις ετικέτες "World of Warcraft" και "MMORPG", επειδή αυτές οι ετικέτες κατηγοριοποιούν με ακρίβεια το αντικείμενο του άρθρου. Ένα σύννεφο ετικέτας είναι μια οπτική αναπαράσταση ετικετών, συνήθως με τις πιο δημοφιλείς ετικέτες που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη γραμματοσειρά.

Trackback . Ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για ένα blog για να αναγνωρίζει αυτόματα όταν ένα άλλο ιστολόγιο συνδέεται με ένα άρθρο, συνήθως δημιουργώντας μια λίστα με τις συνδέσεις "trackback" στο κάτω μέρος του άρθρου. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς τα trackbacks τροφοδοτούν τον κοινωνικό ιστό .

Twitter / Tweet . Το Twitter είναι μια υπηρεσία μικρο-blogging που επιτρέπει στους χρήστες να πληκτρολογούν σύντομα μηνύματα ή ενημερώσεις κατάστασης που μπορούν να διαβαστούν από άτομα που τους ακολουθούν. Ένα μεμονωμένο μήνυμα ή ενημέρωση κατάστασης αναφέρεται συχνά ως ένα "tweet". Μάθετε περισσότερα σχετικά με το Twitter .

Ιογενής . Η ψηφιακή εκδοχή των λαϊκών, «ιογενή» αναφέρεται στη διαδικασία ενός άρθρου, βίντεο ή podcast να γίνει δημοφιλές με τη μετάβαση από άτομο σε άτομο ή να ανέλθει στην κορυφή των λιστών δημοτικότητας σε ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Web 2.0 . Παρόλο που δεν υπάρχει καθορισμένος ορισμός του Web 2.0, αναφέρεται γενικά στη χρήση του ιστού ως πιο κοινωνική πλατφόρμα όπου συμμετέχουν οι χρήστες δημιουργώντας το δικό τους περιεχόμενο παράλληλα με το περιεχόμενο που παρέχεται από τους ιστότοπους. Διαβάστε περισσότερα για το Web 2.0 .

Web Mashup . Η πιο πρόσφατη τάση του ιστού είναι το «άνοιγμα» των ιστότοπων, επιτρέποντας σε άλλες ιστοσελίδες να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες τους. Αυτό επιτρέπει να συνδυάζονται πληροφορίες από πολλούς ιστότοπους για δημιουργικό αποτέλεσμα, όπως οι πληροφορίες από το Twitter και τους Χάρτες Google που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια οπτική αναπαράσταση των «tweets» που προέρχονται από όλο τον χάρτη. Δείτε τα καλύτερα mashups στον ιστό .

Webcast . Μια εκπομπή που γίνεται μέσω του ιστού και χρησιμοποιεί τόσο ηχητικά όσο και οπτικά εφέ. Για παράδειγμα, μια κλήση διάσκεψης με βάση το διαδίκτυο που στέλνει μια παρουσίαση με διαγράμματα και γραφήματα για να προχωρήσει παράλληλα με την ομιλία. Οι εκπομπές μέσω διαδικτύου είναι συχνά διαδραστικές.

Widgets / Gadgets . Ένα γραφικό στοιχείο είναι ένα μικρό κομμάτι μεταφερόμενου κώδικα, για παράδειγμα, μια αριθμομηχανή ή μια αντίστροφη μέτρηση στην απελευθέρωση μιας ταινίας. Τα widgets μπορούν να τοποθετηθούν σε ιστότοπους όπως ένα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης, μια προσαρμοσμένη αρχική σελίδα ή ένα blog. Η λέξη «gadget» συχνά χρησιμοποιείται για να παραπέμπει σε ένα γραφικό στοιχείο που έχει σχεδιαστεί για έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, όπως τα gadget iGoogle.

Wiki / Wiki Farm . Ένα wiki είναι ένας ιστότοπος που έχει σχεδιαστεί για πολλούς ανθρώπους να συνεργάζονται προσθέτοντας και επεξεργάζοντας περιεχόμενο. Η Wikipedia είναι ένα παράδειγμα ενός wiki. Ένα wiki farm είναι μια συλλογή ατομικών wikis, που συνήθως φιλοξενείται από τον ίδιο ιστότοπο. Περιηγηθείτε σε μια λίστα με wikis ανά κατηγορία .