Οι 9 μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις στην ιστορία του iPhone

Εννέα ζητήματα σημείου ανάφλεξης-και ένα που ήταν ψευδής συναγερμός

Η Apple είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο - και το iPhone το πιο επιτυχημένο προϊόν της . Παρά όλη αυτή την επιτυχία, η εταιρεία έχει υποστεί το δίκαιο μερίδιο της διαμάχης. Από την επίμονη άρνηση αναγνώρισης των προβλημάτων στην εκτέλεση των προωθήσεων, ορισμένες από τις ενέργειες της Apple που σχετίζονται με το iPhone έχουν προκαλέσει διαμάχη και απογοήτευση στους χρήστες της. Αυτό το άρθρο κοιτάει πίσω σε 9 από τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις στην ιστορία του iPhone από το παλαιότερο στο πιο πρόσφατο - και αυτό που δεν ήταν η διαμάχη που έγινε.

01 από 10

Η μείωση τιμής iPhone τιμωρεί τους πρώτους αγοραστές

Μια απότομη μείωση των τιμών στο αρχικό iPhone εξόργισε τους πρώτους υιοθετώντες. image copyright Apple Inc.

Όταν το αρχικό iPhone κυκλοφόρησε, ήρθε με την τότε έντονη τιμή των US $ 599 (φυσικά, τώρα το κόστος του iPhone X κοστίζει πάνω από $ 1.000 και $ 599 φαίνεται φθηνό!). Παρά το κόστος αυτό, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν ευτυχείς να πληρώσουν για να πάρουν το πρώτο smartphone της Apple αμέσως. Φανταστείτε την έκπληξή τους όταν μόλις 3 μήνες μετά την απελευθέρωση του iPhone, η Apple κόψει την τιμή στα 399 δολάρια.

Περιττό να πούμε ότι οι πρώτοι υποστηρικτές του iPhone αισθάνονταν ότι τιμωρούνταν επειδή βοήθησαν την Apple να επιτύχει και να πλημμυρίσει τότε τα εισερχόμενα διευθύνων σύμβουλος του Steve Jobs με παράπονα.

Η συνέχεια
Τελικά, η Apple αποκόμισε και έδωσε σε όλους τους πρώτους αγοραστές iPhone ένα δάνειο αξίας 100 δολαρίων κατά την Apple Store. Δεν είναι τόσο ωραίο όσο η εξοικονόμηση 200 δολαρίων, αλλά οι πρώτοι αγοραστές αισθάνονταν πολύτιμοι και το ζήτημα έσπασε.

02 από 10

Δεν υποστηρίζεται το Flash;

Κάποιοι δήλωσαν ότι η έλλειψη Flash έκανε το iPhone ατελές. iPhone πνευματικά δικαιώματα Apple Inc? Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας Adobe Inc.

Το άλλο σημαντικό σημείο ανάφλεξης για τις επικρίσεις κατά τις πρώτες ημέρες του iPhone ήταν η απόφαση της Apple να μην υποστηρίζει Flash στο smartphone. Εκείνη την εποχή, η τεχνολογία Flash της Adobe - ένα εργαλείο πολυμέσων που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ιστότοπων, παιχνιδιών και ροής ήχου και βίντεο - ήταν μια από τις πιο πανταχού παρούσες τεχνολογίες στο Διαδίκτυο. Κάτι σαν το 98% των προγραμμάτων περιήγησης είχε εγκατασταθεί.

Η Apple ισχυρίστηκε ότι το Flash ήταν υπεύθυνο για συντριβές του προγράμματος περιήγησης και κακή διάρκεια ζωής της μπαταρίας και δεν θέλησε να σέβει το iPhone με αυτά τα προβλήματα. Οι κριτικοί χρέωσαν ότι το iPhone ήταν επομένως περιορισμένο και έκοψε τους χρήστες μακριά από τα μεγάλα κομμάτια του ιστού.

Η συνέχεια
Χρειάστηκε λίγος χρόνος, αλλά αποδείχθηκε ότι η Apple είχε δίκιο: το Flash είναι τώρα μια σχεδόν νεκρή τεχνολογία. Χάρη σε μεγάλο βαθμό στην στάση της Apple εναντίον της, το Flash έχει αντικατασταθεί από βίντεο HTML5, H.264 και άλλες πιο ανοιχτές μορφές που λειτουργούν καλά σε κινητές συσκευές. Η Adobe σταμάτησε την ανάπτυξη του Flash για κινητές συσκευές το 2012.

03 από 10

Τα iOS 6 Maps εξέρχονται από το κομμάτι

Ο κόσμος έμοιαζε πολύ περίεργος στις πρώτες εκδόσεις των Χαρτών της Apple.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ της Apple και της Google έφτασε σε ένα σημείο πυρετού γύρω από το 2012, το έτος που κυκλοφόρησε το iOS 6 . Αυτή η αντιπαλότητα οδήγησε την Apple να σταματήσει την προ-εγκατάσταση κάποιων εφαρμογών που λειτουργούν με το Google στο iPhone, συμπεριλαμβανομένων των Χαρτών Google.

Η Apple ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Maps από το σπίτι της με iOS 6 και ήταν καταστροφή.

Οι χάρτες της Apple είχαν μολυνθεί από ενημερωμένες πληροφορίες, λανθασμένες οδηγίες, μικρότερο σύνολο χαρακτηριστικών από τους Χάρτες Google και - όπως φαίνεται στο στιγμιότυπο οθόνης - κάποιες βαθιά περίεργες απόψεις πόλεων και ορόσημων.

Τα προβλήματα με τους Χάρτες ήταν τόσο σοβαρά ώστε το θέμα έγινε αστείο και οδήγησε την Apple να δημοσιεύσει συγγνώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο επικεφαλής της iOS Scott Forstall αρνήθηκε να υπογράψει την επιστολή συγνώμης, ο CEO Tim Cook τον απολύθηκε και υπέγραψε την ίδια την επιστολή.

Η συνέχεια
Από τότε, οι Χάρτες της Apple έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε όλες σχεδόν τις πτυχές. Αν και εξακολουθεί να μην ταιριάζει με τους Χάρτες Google, είναι αρκετά κοντά για τα περισσότερα άτομα που χρησιμοποιούνται ευρέως.

04 από 10

Αντένγκαγκ και η λαβή του θανάτου

"Μην το κρατάτε έτσι" δεν ήταν μια καλή λύση για τα προβλήματα της κεραίας του iPhone 4. image copyright Apple Inc.

"Μην το κρατάτε έτσι" δεν είναι μια πολύ φιλική προς τον πελάτη απάντηση στις καταγγελίες ότι το νέο iPhone δεν λειτουργεί σωστά όταν κρατήθηκε με κάποιο τρόπο. Αλλά αυτό ήταν ακριβώς το μήνυμα του Steve Jobs το 2010, όταν οι χρήστες άρχισαν να διαμαρτύρονται για μια "πρόσφυση στο θάνατο" που προκάλεσε την αποδυνάμωση ή την αποτυχία των συνδέσεων ασύρματου δικτύου όταν κάνατε με κάποιο τρόπο το νέο iPhone 4 .

Ακόμα κι αν τα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η κάλυψη της κεραίας του τηλεφώνου με το χέρι σας θα μπορούσε να μειώσει το σήμα, η Apple ήταν σταθερή που δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Μετά από πολλή έρευνα και συζήτηση, η Apple παρέδωσε και συμφώνησε ότι η κατοχή του iPhone 4 με κάποιο τρόπο ήταν πράγματι ένα πρόβλημα.

Η συνέχεια
Μετά την ανάκαμψη, η Apple παρείχε δωρεάν περιπτώσεις στους ιδιοκτήτες του iPhone 4. Η τοποθέτηση μιας θήκης μεταξύ της κεραίας και του χεριού ήταν αρκετή για να λύσει το πρόβλημα . Η Apple επεσήμανε (σωστά) ότι πολλά smartphones είχαν το ίδιο πρόβλημα, αλλά άλλαξε ακόμα τον σχεδιασμό της κεραίας, έτσι ώστε το πρόβλημα να μην ήταν ποτέ τόσο σοβαρό.

05 από 10

Κακές συνθήκες εργασίας στην Κίνα

Η Apple πυρπολήθηκε για τις συνθήκες των εργοστασίων των συνεργατών της. Alberto Incrocci / Getty Images

Μια πιο σκοτεινή πλευρά του iPhone ξεκίνησε να αναδύεται το 2010, όταν οι αναφορές έπεσαν από την Κίνα για κακές συνθήκες σε εργοστάσια που ανήκαν στην Foxconn, η εταιρεία που χρησιμοποιεί η Apple για να κατασκευάσει πολλά από τα προϊόντα της εκεί. Οι αναφορές ήταν συγκλονιστικές: χαμηλοί μισθοί, εξαιρετικά μακρές βάρδιες, εκρήξεις και ακόμη και εξάνθημα με περισσότερες από δώδεκα εργατικές αυτοκτονίες.

Η εστίαση στις ηθικές συνέπειες των iPhones και iPods, καθώς και στην ευθύνη της Apple ως μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο, έγινε έντονη και άρχισε να καταστρέφει την εικόνα της Apple ως προοδευτική εταιρεία.

Η συνέχεια
Σε απάντηση στις κατηγορίες, η Apple εφάρμοσε μια ευρεία μεταρρύθμιση των επιχειρηματικών πρακτικών των προμηθευτών της. Αυτές οι νέες πολιτικές - μεταξύ των πιο αυστηρών και διαφανών στην τεχνολογική βιομηχανία - βοήθησαν την Apple να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για τα κτίρια των ανθρώπων τις συσκευές της και να εξαλείψει μερικά από τα πιο περίεργα ζητήματα.

06 από 10

Το χαμένο iPhone 4

Το "χαμένο" iPhone προκάλεσε πολλή κατάπληξη. Nathan ALLIARD / Photononstop / Getty Images

Λίγους μήνες πριν το iPhone 4 κυκλοφόρησε το 2010, ο ιστοχώρος τεχνολογίας Gizmodo δημοσίευσε μια ιστορία που περιγράφει λεπτομερώς τι ισχυρίστηκε ότι ήταν ένα ανέκδοτο πρωτότυπο του τηλεφώνου. Η Apple αρνήθηκε αρχικά ότι αυτό που είχε το Gizmodo ήταν ένα iPhone 4, αλλά τελικά επιβεβαίωσε ότι η έκθεση ήταν αλήθεια. Τότε τα πράγματα έγιναν ενδιαφέροντα.

Καθώς η ιστορία προχώρησε, κατέστη σαφές ότι η Gizmodo είχε αγοράσει το "χαμένο" iPhone από κάποιον που είχε βρει το iPhone όταν ένας υπάλληλος της Apple την άφησε σε ένα μπαρ. Και αυτό συνέβη όταν συμμετείχαν η αστυνομία, η ομάδα ασφάλειας της Apple και πολλοί σχολιαστές (για όλες τις ανατροπές, διαβάστε το The Saga of the Lost iPhone 4 ).

Η συνέχεια
Η Apple πήρε το πρωτότυπο της πίσω, αλλά όχι πριν Gizmodo αποκάλυψε τα περισσότερα από τα μυστικά του iPhone 4. Για αρκετό καιρό, οι υπάλληλοι της Gizmodo αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις γύρω από το περιστατικό. Η υπόθεση τελικά επιλύθηκε τον Οκτώβριο του 2011, όταν ορισμένοι υπάλληλοι συμφώνησαν σε μια μικρή πρόστιμο και κοινοτική υπηρεσία για τους ρόλους τους στο περιστατικό.

07 από 10

Το ανεπιθύμητο άλμπουμ U2

Ένα δωρεάν άλμπουμ U2 ήταν μια ανεπιθύμητη εισβολή στη βιβλιοθήκη iTunes πολλών ανθρώπων. image copyright U2

Όλοι τους αρέσουν δωρεάν, έτσι; Όχι όταν το δωρεάν περιλαμβάνει μια γιγαντιαία εταιρεία και μια γιγαντιαία μπάντα συνδυάζονται για να βάλουν κάτι στο τηλέφωνό σας δεν περιμένατε.

Μαζί με την κυκλοφορία της σειράς iPhone 6, η Apple έκανε μια συμφωνία με την U2 για να κυκλοφορήσει το τελευταίο της άλμπουμ, "Songs of Innocence", δωρεάν για κάθε χρήστη του iTunes. Με αυτόν τον τρόπο, η Apple πρόσθεσε απλώς το λεύκωμα στο ιστορικό αγοράς κάθε χρήστη.

Ακούγεται δροσερό, εκτός από το γεγονός ότι για κάποιους χρήστες αυτό σήμαινε ότι το άλμπουμ κατεβήφηκε αυτόματα στο iPhone ή στον υπολογιστή τους, χωρίς καμία προειδοποίηση ή την άδειά τους. Η πράξη, που προορίζεται από την Apple για να είναι δώρο, κατέληξε να νιώθει ανατριχιαστικός και αμήχανος.

Η συνέχεια
Η κριτική της κίνησης έγινε τόσο δυνατά τόσο γρήγορα που μόλις λίγες μέρες αργότερα η Apple κυκλοφόρησε ένα εργαλείο για να βοηθήσει τους χρήστες να αφαιρέσουν το άλμπουμ από τις βιβλιοθήκες τους. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Apple χρησιμοποιεί ξανά αυτό το είδος προώθησης χωρίς μερικές σημαντικές αλλαγές.

08 από 10

iOS 8.0.1 Ενημέρωση τηλεφώνων τούβλων

Το iOS 8.0.1 έστρεψε μερικά iPhone. Michael Wildsmith / Getty Images

Μόλις μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της iOS 8 από την Apple τον Σεπτέμβριο του 2014, η εταιρεία εξέδωσε ένα μικρό update-iOS 8.0.1-design για να διορθώσει κάποια σφάλματα και να εισαγάγει μερικά νέα χαρακτηριστικά. Αυτό που έλαβαν οι χρήστες που εγκατέστησαν το iOS 8.0.1 ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ένα σφάλμα στην ενημερωμένη έκδοση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα με τα τηλέφωνα στα οποία έχει εγκατασταθεί, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής της πρόσβασης σε κυψελοειδή δίκτυα (π.χ. χωρίς τηλεφωνικές κλήσεις ή ασύρματα δεδομένα) ή με τη χρήση του σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID . Αυτό ήταν ιδιαίτερα κακές ειδήσεις επειδή οι άνθρωποι που μόλις αγόρασαν νέα μοντέλα iPhone 6 το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαν τώρα συσκευές που δεν λειτουργούσαν.

Η συνέχεια
Η Apple αναγνώρισε το πρόβλημα σχεδόν αμέσως και απέσυρε την ενημέρωση από το Internet-αλλά όχι πριν περίπου 40.000 άτομα την εγκατέστησαν. Η εταιρεία παρείχε ένα μέσο για την κατάργηση του λογισμικού και, λίγες μέρες αργότερα, κυκλοφόρησε iOS 8.0.2, μια ενημέρωση που έφερε τα ίδια διορθώσεις σφαλμάτων και νέες λειτουργίες χωρίς τα προβλήματα. Με την απάντηση της ίδιας ημέρας, η Apple απέδειξε ότι είχε μάθει πολλά από τις ημέρες της πρώτης έκπτωσης αγοραστή και της Antennagate.

09 από 10

Η Apple παραδέχεται να επιβραδύνει τα παλιά τηλέφωνα

πιστωτική εικόνα: Tim Robberts / DigitalVision / Getty Images

Για χρόνια, ένας αστικός μύθος ισχυρίστηκε ότι η Apple επιβράδυνε τα παλιά iPhones όταν κυκλοφόρησαν νέα μοντέλα για να ενισχύσουν τις πωλήσεις των νέων μοντέλων. Οι σκεπτικιστές και οι υπερασπιστές της Apple απέρριψαν αυτούς τους ισχυρισμούς ως γνωστική προκατάληψη και ανόητο.

Και τότε η Apple αναγνώρισε ότι ήταν αλήθεια.

Στα τέλη του 2017, η Apple δήλωσε ότι οι ενημερώσεις του iOS επιβραδύνουν την απόδοση σε παλαιότερα τηλέφωνα. Η εταιρεία δήλωσε ότι αυτό έγινε με γνώμονα την παροχή καλύτερης εμπειρίας χρήστη, χωρίς να πωλούν περισσότερα τηλέφωνα. Η επιβράδυνση των παλαιότερων τηλεφώνων σχεδιάστηκε για να αποφευχθεί η σύγκρουση που θα μπορούσε να προκληθεί από τις μπαταρίες να εξασθενίζουν με την πάροδο του χρόνου.

Η συνέχεια
Αυτή η ιστορία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η Apple αντιμετωπίζει επί του παρόντος αγωγές κατηγορίας για την αποζημίωση ζημιών εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η εταιρεία προσφέρει μια απότομη έκπτωση στην αντικατάσταση μπαταριών για τα παλαιότερα μοντέλα. Η τοποθέτηση μιας νέας μπαταρίας σε παλαιότερα μοντέλα θα πρέπει να τα επιταχύνει ξανά.

10 από 10

Ένα που δεν ήταν μια διαμάχη: Bendgate

Οι αναφορές των καταναλωτών "Bendgate" έδειξαν ότι οι ισχυρισμοί είχαν υπερβολική εμφάνιση. Εκθέσεις καταναλωτών

Μόλις μια εβδομάδα μετά την έναρξη των πωλήσεων των iPhone 6 και 6 Plus , άρχισαν να αναδύονται αναφορές στο διαδίκτυο ότι το πολύ μεγάλο 6 Plus υπέστη ελάττωμα στο οποίο η κατοικία του λυγίστηκε σοβαρά και με τρόπο που δεν μπορούσε να επισκευαστεί. Η Antennagate αναφέρθηκε και οι παρατηρητές εικάζουν ότι η Apple είχε ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα κατασκευής στα χέρια της: Bendgate.

Εισαγάγετε τις Αναφορές Καταναλωτών, η οργάνωση της οποίας η δοκιμή βοήθησε να επιβεβαιωθεί ότι το Antennagate ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα. Οι εκθέσεις των καταναλωτών πραγματοποίησαν μια σειρά προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων στο iPhone 6 και 6 Plus και διαπίστωσαν ότι οι ισχυρισμοί ότι το τηλέφωνο θα μπορούσε να λυγίσει εύκολα ήταν αβάσιμοι. Οποιοδήποτε τηλέφωνο μπορεί να λυγίσει, φυσικά, αλλά η σειρά 6 της σειράς iPhone απαιτούσε μεγάλη δύναμη πριν εμφανιστούν οποιαδήποτε προβλήματα.

Έτσι, αξίζει να θυμηθούμε: Η Apple είναι ένας μεγάλος στόχος και οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ένα όνομα για τον εαυτό τους επιτιθέμενοι - αλλά αυτό δεν κάνει τις αξιώσεις τους αλήθεια. Είναι πάντα έξυπνο να είσαι σκεπτικός.