Είναι το DTS MDA το μέλλον του ήχου;

01 από 04

DTS Multi-Dimensional Audio Demoed ... Για πραγματικό

QSC

Αρκετές εταιρείες πιέζουν την ιδέα των συστημάτων surround ήχου με περισσότερα από 7.1 κανάλια ήχου, γνωστά και ως εμβληματικοί ήχοι. Μπορεί να έχετε ακούσει πολλά σχετικά με - και μάλλον ακούγεται - το Dolby Atmos, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε περίπου 100 ταινίες και έχει εγκατασταθεί σε περισσότερα από 300 θέατρα παγκοσμίως. Υπάρχει επίσης το σύστημα Barco Auro-3D, το οποίο, από το 2014, έχει περίπου 150 θέατρα και έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 30 ταινίες. Πίσω από τις σκηνές στην κοινότητα παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, όμως, μια κοινοπραξία εταιρειών pro audio, συντονισμένη σε μεγάλο βαθμό από τον ανταγωνισμό Dolby DTS, πιέζει μια διαφορετική ιδέα: Πολυδιάστατη ήχου ή MDA.

Το DTS πραγματοποίησε demos σε ειδικά διαμορφωμένο θέατρο στην περιοχή του Λος Άντζελες.

Ευτυχώς, τυχαίνει να ζήσω μέσα σε μια ώρα με το αυτοκίνητο εκείνο το θέατρο και ήμουν σε θέση να πάρω ένα εκτεταμένο demo MDA, νωρίς το πρωί πριν το θέαμα άνοιξε. Συνήθως αφήνω την κάλυψη του περιβάλλοντος-ήχου στο Expert Home Theater Expert Robert Silva, αλλά επειδή ο βυθιστικός ήχος σχεδόν σίγουρα θα επηρεάσει στερεοφωνικά συστήματα κάποια μέρα, σκέφτηκα ότι θα πάρω την ευκαιρία να ακούσω τι MDA μπορεί να κάνει.

Ακολουθήστε μαζί μου και θα σας εξηγήσω πώς λειτουργεί το MDA ... και τι ακουγόταν.

02 από 04

MDA: Πώς λειτουργεί

QSC

Εμπειρογνώμονας Home Theater Robert Silva έχει ήδη εξηγήσει MDA σε βάθος , αλλά εδώ είναι τα βασικά. Με σύστημα 7.1 καναλιών σε οικιακό κινηματογράφο ή εμπορικό κινηματογράφο, έχετε εμπρός αριστερό, κεντρικό και δεξιό ηχείο. δύο πλευρικά ηχεία surround. δύο πίσω ηχεία surround. και ένα ή περισσότερα υπογούφερ. Ορισμένοι δέκτες ήχου / βίντεο μπορούν να εκτοξεύσουν έως και 9,1 ή 11,1, προσθέτοντας ηχεία με ύψος μπροστά και / ή ένα επιπλέον ζεύγος ηχείων μεταξύ των εμπρός αριστερού / δεξιού και πλευρικού ηχείου, χρησιμοποιώντας είτε Dolby Pro Logic IIz , Audyssey DSX ή DTS Neo: X επεξεργασίας για την εξαγωγή των επιπλέον καναλιών.

Τα βυθιστικά συστήματα κάνουν αυτό το βήμα παραπέρα προσθέτοντας ηχεία στο ανώτατο όριο για να παρέχουν πιο περιβάλλουσα και ρεαλιστικά εφέ surround. Μπορούν επίσης να προσθέσουν περισσότερα ηχεία στο μπροστινό αριστερό, στο κέντρο και στο δεξί ηχείο ήδη πίσω από την οθόνη και επιπλέον surround ηχεία σε συστοιχίες τοποθετημένες πάνω από τις υπάρχουσες συστοιχίες. Αυτά τα ηχεία μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα, ώστε να μπορεί να απομονωθεί ένα ηχητικό εφέ σε ένα συγκεκριμένο ηχείο. Ή ένα εφέ πανοραμικής κίνησης μπορεί να ταξιδεύει ομαλά και σταθερά γύρω από το θέατρο, μετακινώντας μεταξύ, για παράδειγμα, 16 ή 20 ξεχωριστά ηχεία surround αντί των τεσσάρων ομιλητών όπως στο 7.1.

Το Dolby Atmos είναι, στην ουσία, μια δέσμη πρόσθετων διαύλων μεταμοσχευμένων σε ένα συμβατικό σύστημα 7.1. Τα ηχεία μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ομάδες όπως στο 7.1, ή μεμονωμένα για πιο συγκλονιστικά εφέ, ενώ υπάρχουν και δύο σειρές οροφών ηχείων.

Η MDA μπορεί να απευθυνθεί σε όλα τα ίδια ηχεία και πολλά άλλα - η επίδειξη που έχω ακούσει χρησιμοποιεί τρεις σειρές ηχείων στην οροφή, καθώς και δύο επιπλέον συστοιχίες ομιλητών ύψους των πλευρικών surround ηχείων που βρίσκονται πάνω από τα συμβατικά τοποθετημένα πλευρικά περιβλήματα, καθώς και επιπλέον αριστερά, στα ηχεία ύψους στο επάνω μέρος της οθόνης.

Ο John Kellogg, Διευθύνων Σύμβουλος της DTS για την Εταιρική Στρατηγική και Ανάπτυξη, επεσήμανε: "Δεν προτείνουμε να χρειάζεστε όλους αυτούς τους ομιλητές για το μαγευτικό κινηματογράφο. Αυτή η εγκατάσταση ήταν πραγματικά μαζί ως εργαστήριο, ώστε να μπορούμε να δοκιμάσουμε και να επιδείξουμε πολλούς συνδυασμούς ομιλητών. Αυτή η εγκατάσταση περιλαμβάνει διαμορφώσεις ηχείων που υπάρχουν σήμερα στους κινηματογράφους και αυτές που έρχονται στο μέλλον. Αλλά βεβαίως η χρήση τους είναι πραγματικά διασκεδαστική. "

Η βασική τεχνική διαφορά με το MDA είναι περισσότερο ένας τρόπος σκέψης για το μίγμα και το ηχητικό πεδίο ήχου.

Το MDA είναι αυτό που ονομάζεται "βασισμένο σε αντικείμενα" ηχητικό σύστημα. Κάθε bit του διαλόγου, κάθε ηχητικό εφέ, κάθε απόσπασμα μουσικής ήχου και ακόμη και κάθε όργανο σε ένα μείγμα soundtrack, θεωρείται ως ένα "ακουστικό" αντικείμενο. Αντί να εγγράφετε ήχους σε ένα συγκεκριμένο κανάλι ή ομάδα καναλιών - για παράδειγμα, μια στερεοφωνική εγγραφή δύο καναλιών ή μια πολυκαναλική ηχητική λωρίδα 5.1 ή 7.1 καναλιών, όλα εξάγονται ως μέρος ενός αρχείου MDA. Το αρχείο περιλαμβάνει μεταδεδομένα που αντιστοιχούν μια συγκεκριμένη συντεταγμένη ή φυσική θέση σε κάθε ηχητικό ή ακουστικό αντικείμενο. καθώς και τον χρόνο εμφάνισης του ήχου και την ένταση στην οποία παίζει.

"Τα ηχεία γίνονται περισσότερο σαν εικονοκύτταρα απ 'ότι τα κανάλια," είπε ο Kellogg.

Η MDA μπορεί να "χαρτογραφήσει" τους εν λόγω φορείς σε οποιαδήποτε σειρά ηχείων, από δεκάδες ομιλητές σε έναν εμπορικό κινηματογράφο μέχρι και δύο, για παράδειγμα, σε μια τηλεόραση. (Φυσικά, όλες οι τεχνολογίες surround του Dolby, συμπεριλαμβανομένου του Atmos, περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να μειωθούν σε μόλις δύο κανάλια.) Όταν εγκαθίσταται ένα σύστημα MDA, ένας τεχνικός τροφοδοτεί πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των ηχείων σε αυτό το συγκεκριμένο δωμάτιο στο σύστημα και το λογισμικό αποδόμησης δείχνει πώς να χρησιμοποιήσετε τη συστοιχία για την καλύτερη αναπαραγωγή κάθε ήχου. Για παράδειγμα, αν υποτίθεται ότι ένα εφέ surround προέρχεται από, για παράδειγμα, 40 βαθμούς πάνω από εσάς και 80 μοίρες προς τα δεξιά, ίσως να μην υπάρχει ηχείο ακριβώς στο σημείο αυτό, αλλά το MDA μπορεί να δημιουργήσει τη φανταστική εικόνα ενός ηχείου σε εκείνο το σημείο διοχετεύοντας σωστά το σωστό μείγμα ήχου στα ηχεία που βρίσκονται πλησιέστερα σε αυτό το σημείο.

Από επιχειρηματική άποψη, η MDA είναι επίσης πολύ διαφορετική από την Atmos. Το σύστημα και το πρόγραμμα Atmos είναι ιδιόκτητο και κυβερνάται από τον Dolby. Η MDA, αντιθέτως, είναι μια ανοιχτή μορφή που αντικατοπτρίζει τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών του κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων των DTS, QSC, Doremi, USL (Ultra-Stereo Laboratories), Auro Technologies και Barco, καθώς και μερικά στούντιο και εκθέτες.

(Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσω αποκήρυξη: εργάστηκα για την Dolby από το 2000 έως το 2002, αλλά δεν είχα καμία οικονομική σύνδεση με την εταιρεία από τότε που έγραψα μια λευκή βίβλο για την DTS πέρυσι για μια μη σχετιζόμενη τεχνολογία. και δεν έχουν καμία πρόθεση να συνεργαστούν με τις δύο εταιρείες.Δεν έχω την βαθιά γνώση των βιομηχανιών παραγωγής ταινιών και εκθέσεων που θα έπρεπε να κάνουν μια ενημερωμένη πρόβλεψη για το μέλλον ενός από τα συστήματα αυτά και ειλικρινά, δεν με νοιάζει, γράφω μόνο για ένα δροσερό demo που είδα.)

03 του 04

MDA: Το εργαλείο

QSC

Ο μηχανικός πωλήσεων του κινηματογράφου QSC, Paul Brink, ήταν έτοιμος να με οδηγήσει σε όλη την αλυσίδα σήματος μέχρι τον θάλαμο προβολής του ειδικά εξοπλισμένου θεάτρου. Ο πυρήνας του συστήματος είναι ένας ψηφιακός επεξεργαστής σήματος QSC Q-Sys Core 500i, ο οποίος έχει την ικανότητα να χειρίζεται έως και 128 εισόδους και 128 εξόδους. Το Core 500i λαμβάνει ψηφιακό ήχο και μεταδεδομένα από τον διακομιστή Doremi που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή της ταινίας από τους σκληρούς δίσκους που παρέχονται από τα κινηματογραφικά στούντιο. Ο πυρήνας 500i συνδέεται με 27 ενισχυτές QSC DCA-1622 μέσω πέντε πλαισίων Q-Sys I / O, τα οποία είναι ουσιαστικά δικτυωμένα ψηφιακά-αναλογικά μετατροπείς. Μπορείτε να δείτε όλα αυτά τα στοιχεία σε κοντινή απόσταση στην επόμενη σελίδα.

Αυτό το σύστημα τροφοδοτεί 48 κανάλια ήχου και ένα κανάλι υπογούφερ που τροφοδοτεί επτά υπογούφερ. Όπως εξήγησα προηγουμένως, ο πίνακας στο θέατρο περιελάμβανε:

1) Αριστερά, κεντρικά και δεξιά ηχεία πίσω από την οθόνη
2) Αριστερά, κεντρικά και δεξιά ηχεία πάνω από την οθόνη
3) Τρεις σειρές ομιλητών οροφής που κινούνται εμπρός και πίσω
4) Surround ηχεία που τρέχουν γύρω από τους πλευρικούς και τους πίσω τοίχους
5) Μια δεύτερη υψηλότερη σειρά surround ηχείων σε κάθε πλευρικό τοίχο που βρίσκεται περίπου 6 πόδια πάνω από τον κύριο πίνακα.

Προφανώς, το κόστος ενός τέτοιου πίνακα μπορεί να είναι υψηλό, και η εγκατάσταση - ειδικά των ηχείων οροφής - είναι δαπανηρή. "Τα ικρίματα έπρεπε να ανεγερθούν και να υποχωρηθούν 15 φορές για να τοποθετήσουν τα ηχεία στο ταβάνι επάνω εκεί", δήλωσε ο Kellogg. "Όμως, δεν χρειάζεται να είναι τόσο περίπλοκο, μπορεί να είναι οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει το θέατρο.Σε ένα θέατρο όπου δεν είναι πρακτικό να μπαίνεις σε πλήρεις συστοιχίες οροφής, συνιστούμε συνήθως δύο κοντά στο μέτωπο, δύο κοντά στην πλάτη και ένα στο κέντρο της οροφής. Θεωρούμε ότι αυτό είναι κρίσιμο για να σας δώσουμε αυτό το αποτέλεσμα της «φωνής του Θεού».

Ένα από τα πιο ωραία πράγματα για το demo ήταν ότι ο Brink το έλεγξε όλα από τον φορητό υπολογιστή του ενώ καθόταν στο θέατρο μαζί μου και θα μπορούσε να αναμορφώσει το σύστημα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτή η δυνατότητα του επέτρεψε να μου δώσει το πλήρες εφέ MDA με όλα τα ηχεία και στη συνέχεια να διαμορφώσω τον ήχο σε διαφορετικές ρυθμίσεις ηχείων σε θέσεις παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται συνήθως για Atmos και Auro-3D, καθώς και για το πρότυπο 7.1.

04 του 04

MDA: Η εμπειρία

QSC

Το υλικό για το demo ήταν το 10-λεπτό Sci-Fi σύντομο Τηλεσκόπιο , το οποίο μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο της ταινίας ή να παρακολουθήσετε στο YouTube (αλλά μόνο στο 2.0, όχι στο 48.1). Για το demo, δημιουργήθηκε ένα ειδικό μείγμα MDA, με τα ηχητικά εφέ που υπάρχουν ως αντικειμενοφόρα αντικείμενα και το QSC Core 500i που αποφασίζει ποια ηχεία ή ηχεία να κατευθύνουν τα ηχητικά αντικείμενα. Μέσω του φορητού υπολογιστή του, ο Brink μπόρεσε να χαρτογραφήσει τα αντικείμενα στις διαφορετικές διαμορφώσεις συστοιχιών που συζητήσαμε προηγουμένως.

Το μείγμα ακουγόταν καλό σε όλες τις διάφορες συστοιχίες, ακόμα και στο 7.1, και ο θεμελιώδης χαρακτήρας του ήχου δεν άλλαζε. Αυτό που άλλαξε ήταν η αίσθηση της περιπλάνησης. Ακριβώς όπως οι άμεσες συγκρίσεις με τα 5.1 και 7.1 αποκαλύπτουν τους περιορισμούς των στερεοφωνικών, οι άμεσες συγκρίσεις του MDA με τις άλλες διαμορφώσεις αποκάλυψαν τους περιορισμούς τους.

Το τηλεσκόπιο πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου στην καμπίνα ενός μικροσκοπικού διαστημοπλοίου, και αυτό, με έκπληξη, έδειξε την MDA σε πλήρη ισχύ. Όταν το πλοίο δεν στρεβλώνει μέσα από το διάστημα, τα ηχητικά εφέ είναι ως επί το πλείστον μικρά bleeps και bloops και bums από όλα τα μηχανήματα γύρω από την καμπίνα. Με την MDA, πήρα απλά μια πιο ολοκληρωμένη και απρόσκοπτη αίσθηση περισυλλογής απ 'ότι πήρα με τα άλλα εμβυθιστικά σχήματα και ένα πολύ πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα από ό, τι άκουσα από το 7.1.

Κάθε φορά που το πλοίο στρεβλώνεται σε μια νέα θέση, τα εφέ εμπρός-πίσω-swooshing ήταν ουσιαστικά ομαλότερα με το MDA και τον Atmos και λόγω της επιπλέον συστοιχίας ανώτατων ορίων άκουσα περισσότερη διαφοροποίηση σε αυτά τα αποτελέσματα.

Με βάση αυτό το demo, τουλάχιστον, MDA μου ακούγεται σαν το πιο προηγμένο πράγμα που πηγαίνει στον ήχο. Αλλά φυσικά, είμαι βέβαιος ότι τα ηχητικά εφέ ήταν αναμεμειγμένα για να αναδείξουν MDA. Εναπόκειται στους μηχανικούς μίξης να κάνουν χρήση αυτής της πρόσθετης δυνατότητας. Για να έχει το MDA πλεονέκτημα για τον ήχο σε πραγματικές εφαρμογές, οι μηχανικοί μίξης θα πρέπει να έχουν το χρόνο, τον προϋπολογισμό και την επιθυμία να δημιουργήσουν μίγματα που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές του.

Τι σημαίνει αυτό για οικιακά συστήματα ήχου ; Από το 2014, δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για αυτό, τουλάχιστον ένα DTS δεν είναι πρόθυμο να συζητήσει. Αλλά με τις φήμες που φέρουν για την εκτόξευση δεκτών A / V με δυνατότητα Atmos, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η DTS δεν έχει στο μυαλό της την εγχώρια αγορά.