Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν από την αγορά ενός ποντικιού υπολογιστή

Χρησιμοποιώντας το ποντίκι που συνοδεύει τον υπολογιστή σας, μοιάζει πολύ με τη χρήση των μικρών λευκών ακουστικών που συνοδεύουν το iPod σας - παίρνει τη δουλειά, αλλά μπορείτε να το κάνετε πολύ καλύτερα. Δεδομένου ότι το ποντίκι είναι γενικά το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο περιφερειακό υπολογιστή, είναι σοφό να περάσετε λίγο χρόνο για να ερευνήσετε τι χρειάζεστε.

Ενσύρματο ή όχι;

Είτε θέλετε να πάρετε ένα ασύρματο ποντίκι είναι πραγματικά μια προσωπική προτίμηση. Με ένα ασύρματο ποντίκι, δεν κινδυνεύετε να μπερδέψετε το καλώδιο σας, αλλά διατρέχετε τον κίνδυνο να εξαντληθούν οι μπαταρίες σε ακατάλληλο χρόνο. Ορισμένα ασύρματα ποντίκια έρχονται με αποβάθρες φόρτισης, έτσι ώστε να μην ανησυχείτε για την αγορά αυτών των AAA, παρόλο που εξακολουθείτε να πρέπει να θυμάστε να βάλετε το ποντίκι στην αποβάθρα ή στο σταθμό. Άλλα ποντίκια μπορεί να έρχονται με διακόπτη on / off για τη διατήρηση της ισχύος. όπως με τον σταθμό σύνδεσης, αυτό είναι χρήσιμο μόνο αν θυμάστε να τον απενεργοποιήσετε όταν τελειώσετε τη χρήση του.

Όταν πρόκειται για αυτούς τους ασύρματους δέκτες, μερικοί έρχονται με νανο δέκτες που κάθονται στο ίδιο επίπεδο με τη θύρα USB. Άλλοι έρχονται με μεγαλύτερους ασύρματους δέκτες που εκτείνονται λίγα εκατοστά από το λιμάνι. Όπως μπορείτε να μαντέψετε, πληρώνετε συνήθως υψηλότερη τιμή για το νανο δέκτη, αλλά ίσως να είναι η καλύτερη σας αγορά εάν είστε συχνός ταξιδιώτης. Με ένα ενσύρματο ποντίκι, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για τις μπαταρίες ή τους δέκτες επειδή θα τραβήξτε την τροφοδοσία από τη θύρα USB (ή PS2). Το μειονέκτημα αυτού, ωστόσο, είναι ότι είστε κυριολεκτικά δεμένοι στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να μετακινηθείτε μόνο όσο το μήκος του καλωδίου είναι μεγάλο.

Laser ή οπτική;

Οι ποντικοί λειτουργούν παρακολουθώντας σε "κουκκίδες ανά ίντσα" (ή dpi ). Ένα οπτικό ποντίκι μπορεί να παρακολουθεί μεταξύ 400 και 800 dpi, ενώ ένα ποντίκι λέιζερ μπορεί γενικά να παρακολουθεί πάνω από 2.000 dpi. Μην αφήνετε τους υψηλότερους αριθμούς dpi να σας ξεγελάσουν. Ο καθημερινός μου ποντικός συνήθως δεν θα απαιτεί μια τέτοια ακριβή παρακολούθηση και θα πάρει με μια χαρά με ένα οπτικό ποντίκι. (Κάποιοι βρίσκουν ακόμη και την υπερβολική ακρίβεια ενοχλητική.) Οι παίκτες και οι σχεδιαστές γραφικών, ωστόσο, χαιρετίζουν συχνά την πρόσθετη ευαισθησία.

Εργονομία

Ίσως η πιο κρίσιμη πτυχή οποιουδήποτε περιφερειακού υπολογιστή είναι η ευκολία χρήσης του, και όταν πρόκειται για ποντίκια, η άνεση είναι βασιλιάς. Τα εργονομικά σε ποντίκια είναι σημαντικά επειδή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων τραυματισμών από άγχος. Ωστόσο, η εργονομία δεν είναι ένα χαρακτηριστικό ενός μεγέθους, και μόνο επειδή ένας κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι η συσκευή του είναι εργονομική, δεν το κάνει αυτό.

Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε αν ένα ποντίκι είναι άνετο είναι να το χρησιμοποιήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα περισσότερα ποντίκια στο κατάστημα είναι γεμάτα πολύ καλά. Όπως συμβαίνει με όλα τα περιφερειακά υπολογιστών, ερευνήστε τη συσκευή σας πριν την αγοράσετε. Εάν το ποντίκι δεν θα χρησιμοποιηθεί για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, μπορείτε να αφήσετε την αισθητική να ζυγίζει περισσότερο στην απόφασή σας αν θέλετε. Οι γραφίστες, οι PC gamers και άλλοι μακροπρόθεσμοι χρήστες, ωστόσο, θα πρέπει να επιμείνουν σε αυτό που είναι άνετο και όχι στο όμορφο.

Πλήρης ή ταξινομημένη

Αυτή η κατηγορία είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Παρόλο που δεν υπάρχουν καθολικά μεγέθη μεταξύ των κατασκευαστών, πολλά ποντίκια έρχονται σε δύο διαφορετικά μεγέθη: πλήρη ή ταξιδεύουν. Ακόμα κι αν ποτέ δεν σκοπεύετε να αφαιρέσετε το ποντίκι σας από το σπίτι του, τα ποντίκια ταξιδιού μπορούν συχνά να είναι πιο άνετα για άτομα με μικρότερα χέρια. Ομοίως, ένας πολεμιστής ποδηλάτου μπορεί να θέλει να κολλήσει με μια συσκευή πλήρους μεγέθους επειδή τα άσχημα προσαρμοσμένα ποντίκια μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία.

Προγραμματιζόμενα κουμπιά

Όλοι γνωρίζουν τα κουμπιά αριστερά και δεξί κλικ, καθώς και τον τροχό κύλισης στη μέση. Αλλά πολλά ποντίκια έρχονται επίσης με πρόσθετα κουμπιά που βρίσκονται συνήθως στο πλάι της συσκευής. Αυτά μπορούν να προγραμματιστούν για συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως το κουμπί "Επιστροφή" στο πρόγραμμα περιήγησης στο Internet. Εάν δουλεύετε με συνέπεια στα ίδια προγράμματα, αυτά μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα και συνήθως είναι εύκολο να τα εγκαταστήσετε.