Ανθεκτικότητα εικόνας LCD

Μπορεί το Burn-In να συμβεί σε οθόνες LCD;

Ένα από τα προβλήματα με το παλιό CRT (σωλήνα καθοδικών ακτίνων) παρακολουθεί με την πάροδο του χρόνου ήταν μια κατάσταση που ονομάζεται εγκαύματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποτύπωση μιας εικόνας στην οθόνη που ήταν μόνιμη. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να δείτε ιδιαίτερα σε παλιά ντουλάπια παιχνιδιών arcade όπως με το Pac-Man . Προκλήθηκε από τη συνεχή εμφάνιση μιας συγκεκριμένης εικόνας στην οθόνη για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Αυτό θα προκαλούσε καταστροφή των φωσφορικών στο CRT και θα οδηγούσε στην καύση της εικόνας στην οθόνη, εξ ου και ο όρος burn-in.

Οι οθόνες LCD χρησιμοποιούν μια πολύ διαφορετική μέθοδο για την παραγωγή της εικόνας στην οθόνη και υποτίθεται ότι είναι άνοσοι σε αυτό το έγκαυμα. Αντί να χρησιμοποιούνται φώσφοροι για τη δημιουργία φωτός και χρώματος, μια οθόνη LCD έχει λευκό φως πίσω από την οθόνη και στη συνέχεια χρησιμοποιεί πολωτές και κρυστάλλους για να φιλτράρει το φως σε συγκεκριμένα χρώματα. Ενώ οι οθόνες LCD δεν είναι ευαίσθητες στο έγκαυμα - με τον ίδιο τρόπο οι οθόνες CRT, υποφέρουν από αυτό που οι κατασκευαστές θέλουν να καλέσουν την εμμονή της εικόνας.

Τι είναι η Ανθεκτικότητα της Εικόνας;

Όπως και τα εγκαύματα σε CRT , η παραμονή εικόνας στις οθόνες LCD προκαλείται από τη συνεχή εμφάνιση στατικών γραφικών στην οθόνη για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Αυτό που κάνει αυτό είναι να προκαλέσει την κρυστάλλων LCD να έχουν μια μνήμη για την τοποθεσία τους, προκειμένου να παράγουν τα χρώματα του εν λόγω γραφικού. Όταν εμφανιστεί ένα διαφορετικό χρώμα στη συγκεκριμένη θέση, το χρώμα θα είναι απενεργοποιημένο από αυτό που θα έπρεπε να είναι και αντί να έχει μια αμυδρή εικόνα από αυτό που είχε εμφανιστεί προηγουμένως.

Η επιμονή είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας των κρυστάλλων στην οθόνη. Ουσιαστικά, οι κρύσταλλοι κινούνται από μια θέση που επιτρέπει σε όλα τα φώτα να περάσουν σε ένα άλλο που δεν επιτρέπει σε κανένα. Είναι σχεδόν σαν ένα κλείστρο σε ένα παράθυρο. Όταν η οθόνη εμφανίζει μια εικόνα για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, τα κρύσταλλα μπορούν να θέλουν να μεταβούν σε μια συγκεκριμένη θέση, παρόμοια με το κλείστρο παραθύρου. Μπορεί να μετατοπίσει ένα κομμάτι για να αλλάξει το χρώμα αλλά όχι τελείως να οδηγήσει στη μετάβαση στη θέση που πραγματικά ζητείται.

Αυτό το πρόβλημα είναι πιο κοινό για στοιχεία της οθόνης που δεν αλλάζουν. Επομένως, τα στοιχεία που είναι πιθανό να δημιουργήσουν μια επίμονη εικόνα είναι η γραμμή εργασιών, τα εικονίδια επιφάνειας εργασίας και ακόμη και οι εικόνες φόντου. Όλα αυτά τείνουν να είναι στατικά στην τοποθεσία τους και θα εμφανίζονται στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόλις τοποθετηθούν άλλα γραφικά σε αυτές τις θέσεις, μπορεί να είναι πιθανό να δείτε ένα αχνό περίγραμμα ή εικόνα του προηγούμενου γραφικού.

Είναι μόνιμο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι. Οι κρύσταλλοι έχουν φυσική κατάσταση και μπορούν να μετατοπίζονται ανάλογα με την ποσότητα ρεύματος που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του επιθυμητού χρώματος. Όσο αυτά τα χρώματα μεταβάλλονται περιοδικά, οι κρύσταλλοι σε αυτό το εικονοστοιχείο θα πρέπει να κυμαίνονται αρκετά ώστε η εικόνα να μην είναι μονίμως τυπωμένη στα κρύσταλλα. Τούτου λεχθέντος, είναι πιθανό οι κρύσταλλοι να έχουν μόνιμη μνήμη αν η εικόνα της οθόνης δεν αλλάξει καθόλου και η οθόνη παραμένει συνεχώς. Είναι πολύ απίθανο για έναν καταναλωτή να το κάνει αυτό, καθώς είναι πιο πιθανό να συμβεί σε μια σταθερή οθόνη, όπως αυτές που εμφανίζονται ως πίνακες προβολής για επιχειρήσεις που δεν αλλάζουν.

Μπορεί να προληφθεί ή να διορθωθεί;

Ναι, η εμμονή των εικόνων στις οθόνες LCD μπορεί να διορθωθεί στις περισσότερες περιπτώσεις και αποτρέπεται εύκολα. Η πρόληψη της εμμονής της εικόνας μπορεί να γίνει με ορισμένες από τις ακόλουθες μεθόδους:

  1. Ρυθμίστε την οθόνη να απενεργοποιηθεί μετά από λίγα λεπτά από το χρόνο αδράνειας οθόνης κάτω από τις προτιμήσεις οθόνης και οθόνης στο λειτουργικό σύστημα. Η απενεργοποίηση της οθόνης οθόνης θα εμποδίσει την εμφάνιση μιας εικόνας στην οθόνη για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Φυσικά, αυτό θα μπορούσε να είναι ενοχλητικό για μερικούς ανθρώπους καθώς η οθόνη μπορεί να πάει περισσότερο από ό, τι επιθυμεί. Ακόμα και η ρύθμιση για να το κάνετε αυτό όταν είναι αδρανές για δεκαπέντε έως τριάντα λεπτά μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά. Αυτά μπορούν να προσαρμοστούν στις ρυθμίσεις Mac Enery Saver ή στη Διαχείριση ενέργειας των Windows.
  2. Χρησιμοποιήστε μια προφύλαξη οθόνης η οποία είτε περιστρέφεται έχει κινούμενες γραφικές εικόνες είτε είναι κενή. Αυτό επίσης εμποδίζει την εμφάνιση μιας εικόνας στην οθόνη για πολύ καιρό.
  3. Περιστρέψτε οποιεσδήποτε εικόνες φόντου στην επιφάνεια εργασίας. Οι εικόνες φόντου είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες της εμμονής της εικόνας. Με την εναλλαγή φόντου κάθε μέρα ή λίγες μέρες, θα πρέπει να μειωθεί η πιθανότητα επιμονής.
  4. Απενεργοποιήστε την οθόνη όταν το σύστημα δεν χρησιμοποιείται. Αυτό θα αποτρέψει τυχόν προβλήματα στην περίπτωση που η λειτουργία προστασίας οθόνης ή τροφοδοσίας ενέργειας δεν καταργήσει την οθόνη και θα οδηγήσει σε μια εικόνα που κάθεται στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η χρήση αυτών των στοιχείων μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της περικοπής του προβλήματος επίμονης εικόνας σε μια οθόνη. Τι γίνεται όμως εάν η οθόνη εμφανίζει ήδη κάποια προβλήματα εμμονής στην εικόνα; Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να το διορθώσετε:

  1. Απενεργοποιήστε την οθόνη για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Μπορεί να είναι τόσο λίγες όσο αρκετές ώρες ή θα μπορούσε να είναι όσο αρκετές ημέρες.
  2. Χρησιμοποιήστε μια προφύλαξη οθόνης με περιστρεφόμενη εικόνα και εκτελέστε την για μεγάλο χρονικό διάστημα. (Αυτό γίνεται με ρύθμιση περιστροφικής προφύλαξης οθόνης και απενεργοποίηση της ρύθμισης ύπνου της οθόνης.) Η περιστρεφόμενη χρωματική παλέτα θα πρέπει να βοηθήσει στην αφαίρεση της επίμονης εικόνας, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να την αφαιρέσετε.
  3. Εκτελέστε την οθόνη με ένα ενιαίο ή με έντονο χρώμα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα προκαλέσει την επαναφορά όλων των κρυστάλλων σε μία ρύθμιση χρώματος και θα πρέπει να διαγράψει οποιαδήποτε προηγούμενη εμμονή εικόνας.

Επιστρέφοντας στην αναλογία κλείστρου παραθύρων, αυτά τα βήματα είναι πολύ παρόμοια με την ουσιαστική περιστροφή του κλείστρου παραθύρου για να το βγάλετε τελικά έτσι ώστε να μπορεί να αρθρωθεί πλήρως και πάλι για να σας δώσει οποιοδήποτε επίπεδο επιθυμητού φωτός για να περάσει.

Συμπεράσματα

Ενώ οι οθόνες LCD δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα εγγραφής που επηρέασε τα CRT, το πρόβλημα εμμονής στην εικόνα θα μπορούσε να συμβεί. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο έχει αντιμετωπίσει ποιο είναι το ζήτημα, τι το προκαλεί, πώς να το αποτρέψουμε και πώς να το διορθώσουμε. Με όλα τα προληπτικά βήματα, ο χρήστης δεν θα πρέπει ποτέ να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.