Ταινίες που επανάπτυξαν το γραφικό υπολογιστή

Μέρος 1 - Tron στο Τιτανικό

Αυτές τις μέρες, οι θεαματικές ακολουθίες εφέ που παράγονται από υπολογιστή είναι συνήθης σε όλα, από ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού έως τηλεόρασης, παιχνίδια, ακόμα και εμπορική διαφήμιση. Αλλά αυτό δεν ήταν πάντα η περίπτωση-πριν τα 3D γραφικά υπολογιστών γίνει ο κανόνας, ο κόσμος ήταν ένα ελαφρώς πιο σαθρό μέρος. Οι αλλοδαποί ήταν κατασκευασμένοι από πλαστικό αντί για εικονοστοιχεία. Ο Σούπερμαν χρειάστηκε καλώδια για να πετάξει. Οι ζωές δημιουργήθηκαν με μολύβια και πινέλα.

Μας άρεσε ο παλιός τρόπος - υπάρχουν μερικά εκπληκτικά παραδείγματα «πρακτικών» οπτικών εφέ στην ιστορία της ταινίας. Star Wars , 2001: Μια διαστημική οδύσσεια , Blade Runner . Heck, ακόμη και η Ημέρα της Ανεξαρτησίας χρησιμοποίησε φυσικά μοντέλα για πολλές λήψεις.

Αλλά μας αρέσει περισσότερο ο νέος τρόπος. Οι Blockbusters φαίνονται καλύτερα από ποτέ, χάρη σε έναν ταλαντούχο στρατό 3D μοντέλων, animators, τεχνικούς rendering και αποθήκες γεμάτους υπολογιστές που κάνουν όλα τα μαθηματικά.

Εδώ είναι η λίστα μας με δέκα ταινίες που επανάσταση στον τρόπο που σκεφτόμαστε τα οπτικά εφέ στην ταινία. Από το Tron μέχρι, κάθε μία από αυτές τις ταινίες πήρε αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν εφικτό και μας έδωσε κάτι περισσότερο.

01 από 05

Tron (1982)

Walt Disney Productions / Buena Vista Διανομή

Ο Tron δεν ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη ταινία, ούτε ήταν ιδιαίτερα σπουδαία. Υπάρχουν πολύ καλύτερα παραδείγματα επιστημονικής φαντασίας για να βγουν από τις αρχές της δεκαετίας του '80, αλλά το 1982 μόνο ο Tron ανταγωνιζόταν τα κλασικά είδη Blade Runner και ET

Αλλά είναι αξιοσημείωτο, και έχει τη μεγάλη διάκριση να είναι η πρώτη ταινία που χαρακτηρίζει τα ηλεκτρονικά οπτικά εφέ σε οποιοδήποτε αξιοσημείωτο βαθμό. Το κεντρικό τετράγωνο του Tron είναι μια απίστευτα μοναδική απεικόνιση του "πλέγματος", ενός λογισμικού που παράγεται από υπολογιστή και αντιπροσωπεύει την εσωτερική λειτουργία ενός λειτουργικού συστήματος.

Η ταινία δεν έχει μεγάλη ηλικία, ειδικά σε σχέση με τον ορίζοντα του Λος Άντζελες που δημιουργήθηκε για το Blade Runner (που μοιάζει αριστοτεχνικό ακόμα και σήμερα). Αλλά όταν εξετάζετε το γεγονός ότι υπάρχει σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία μεταξύ αυτής της ταινίας και της επόμενης στη λίστα, τα εικονογραφήματα που χρονολογούνται είναι εύκολα συγχωρεμένα.

Οποιοσδήποτε γραφικός υπολογιστής 3D θα πρέπει να δει Tron τουλάχιστον μία φορά, αν και μόνο για μια ματιά στις ταπεινές αρχές του κλάδου. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Tron αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό για το Oscar του Visual Effects του 1982 επειδή τα εικονικά αποτελέσματα θεωρήθηκαν εξαπάτηση. Αγαπάτε το ή το μισείτε, δεν μπορείτε να υποστηρίξετε ότι δεν ήταν καινοτόμο.

02 του 05

Εξολοθρευτής 2: Ημέρα κρίσης (1991)

Πνευματικά δικαιώματα © 1991 TriStar

Ο Terminator 2 είναι μια από τις ταινίες ορόσημων που βοήθησαν να ανοίξουν τα floodgates, επιτρέποντας τελικά την 3D βιομηχανία γραφικών υπολογιστών να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Η Ημέρα της Κρίσης χαρακτήρισε τον πρώτο κύριο χαρακτήρα που δημιουργήθηκε από τον υπολογιστή που εμφανίστηκε ποτέ σε μια ταινία, το τρομερό T-1000. Αλλά η ομάδα του James Cameron δεν σταμάτησε εκεί. Ο ψηφιακός Τερμινιώτης όχι μόνο εμφανίστηκε, αλλά μεταμορφώθηκε, αναγεννούσε τα μέρη του σώματος και μετατράπηκε ακόμη και σε υγρό μέταλλο που έμοιαζε με υδράργυρο και έβγαζε μικρές ρωγμές και διαβεβαίωσε τους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου ότι δεν ήταν ασφαλείς οπουδήποτε .

Ο τερματοφύλακας ήταν θρυλικός. Είναι εύκολα η πρώτη ή η δεύτερη καλύτερη ταινία από έναν από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους του Χόλιγουντ, και αυτό που είναι ακόμη καλύτερο είναι ότι σε αντίθεση με τον Tron , αυτή η ταινία εξακολουθεί να φαίνεται αρκετά κακή. Από την άποψη των σύγχρονων οπτικών εφέ, υπάρχουν όλα όσα συνέβησαν πριν από τον Terminator 2, και όλα όσα συνέβησαν μετά από αυτό.

03 του 05

Jurassic Park (1993)

Πνευματικά δικαιώματα © 1993 Universal Pictures

Αν και τα οπτικά εφέ του Jurassic Park ήταν σε μεγάλο βαθμό animatronic, για περίπου 14 λεπτά το κοινό αντιμετώπισε την πρώτη εμφάνισή του από φωτορεαλιστικά, δημιουργούμενα από υπολογιστή πλάσματα σε μια ταινία μεγάλου μήκους - και τι ήταν 14 λεπτά!

Ακόμα και δεκαοκτώ χρόνια αργότερα εξακολουθώ να κρύο σκέφτομαι τους δύο Velociraptors που καταδιώκουν τα παιδιά μέσα από μια εγκαταλελειμμένη κουζίνα - ήταν ταυτόχρονα τρομακτικό και συγκινητικό βλέποντας τους δυο δεινόσαυρους να κάνουν πράγματα που ένα από τα animatronics του Stan Winston δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει.

Τελικά, το T-Rex του Winston έκανε γεύμα από τους δύο Raptors, αλλά ο δάσκαλος των πρακτικών αποτελεσμάτων ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από τα γραφικά υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν στο Jurassic Park και συνέχισε να συνθέτει τα εφέ Digital Studio με τον James Cameron. Όπως το Terminator 2, το Jurassic Park αποτέλεσε σημείο καμπής στα γραφικά του υπολογιστή επειδή άρχισε να ανοίγει τα μάτια των σκηνοθετών στις δυνατότητες της CG, προκαλώντας πολλούς σκηνοθέτες να ξαναρευνήσουν τα έργα που προηγουμένως ήταν αδύνατο να κινηματογραφήσουν.

04 του 05

Toy Story (1995)

Πνευματικά δικαιώματα © 1995 Pixar Animation Studios

Αυτή η ταινία μπορεί να είναι η πιο επίκαιρη σε ολόκληρη τη λίστα. Σκεφτείτε τη βιομηχανία κινούμενων σχεδίων πριν και μετά την Toy Story - υπάρχει κάποια πιθανότητα ότι τα πράγματα θα είναι όπως συμβαίνει σήμερα εάν αυτή η ταινία δεν υπήρχε;

Το 3D Animation Computer σίγουρα θα είχε κατακτήσει τελικά, αλλά ο John Lasseter & Co. κατέλαβε τη σκηνή με μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, wowing ακροατήρια και να δείξει στον κόσμο τι ήταν δυνατό με τη βοήθεια του animation υπολογιστή. Η απίστευτη επιτυχία της Toy Story ώθησε μια ενδεχόμενη φρενίτιδα της 3D κινούμενης εικόνας που ποτέ δεν είχε τελειώσει. Η μορφή παραμένει τόσο δημοφιλής σήμερα, όπως ήταν πριν από δέκα χρόνια, και δεν φαίνεται να χάνει ατμό.

Θα ήταν αρκετό για το Toy Story να έχει στηριχτεί σε τεχνικές δάφνες του, αλλά αυτό δεν είναι ο τρόπος Pixar. Ξεκινώντας μια σειρά κρίσιμων και εμπορικών επιτυχιών, η Toy Story τσιμπούσε την Pixar ως έναν από τους κορυφαίους αφηγητές της βιομηχανίας και ήταν το πρώτο βήμα για την καθιέρωση των πιο άψογων δίσκων που έχουν βγει από ένα σύγχρονο στούντιο.

05 του 05

Τιτανικός (1997)

Πνευματικά δικαιώματα © 1997 Paramount Pictures

Σχεδόν έφυγα από τον κατάλογο του Τιτανικού από φόβο μήπως ο Τζέιμς Κάμερον πάει πολύ χρόνο στο προσκήνιο. Σκεφτόμουν ότι η Τέλεια Θύελλα θα ήταν μια ενδιαφέρουσα επιλογή, επειδή οι φωτορεαλιστικές προσομοιώσεις ρευστού που χαρακτήριζαν ήταν αρκετά αιχμηρές για το διάστημα.

Αλλά τότε θυμήθηκα την τελευταία μισή ώρα του Τιτανικού . Το κατάστρωμα ανεβαίνει, το πλοίο βιδώνει όρθια, πετώντας εκατοντάδες επιβαίνοντες στον υπολογιστή επιβάτες στον παγωμένο Ατλαντικό. Εκατοντάδες ακόμα, οι περισσότεροι από αυτούς ψηφιακά αποδίδονται, προσκολλώνται στα κιγκλιδώματα καθώς αντιμετωπίζουμε μια εναέρια θέα που κοιτάζει κάτω από το μήκος του κακοδιατηρημένου πλοίου καθώς βυθίζεται προς τη θάλασσα.

Αυτή η σκηνή δεν ήταν μόνο αιχμή - ήταν εικονική. Περισσότεροι άνθρωποι είδαν τον Τιτανικό από οποιονδήποτε άλλον κινηματογράφο στην ιστορία και παρόλο που το ρεκόρ του box office έχει ξεκουραστεί, οι πωλήσεις εισιτηρίων του Titanic δεν έχουν προσεγγιστεί ακόμα. Η Τέλεια Θύελλα μπορεί να έχει παρουσιάσει μια πιο προηγμένη προσομοίωση των ωκεανών, αλλά υπήρχε και CG νερό στον Τιτανικό - τρία χρόνια νωρίτερα, σκεφτείτε.

Ελέγξτε τις τελευταίες πέντε μετά το άλμα: 10 ταινίες που επανάπτυξαν το γραφικό υπολογιστή - Μέρος 2