Αποθηκευμένη αποθήκευση δικτύου - NAS - Εισαγωγή στο NAS

Αρκετές νέες μέθοδοι αξιοποίησης δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών για την αποθήκευση δεδομένων προέκυψαν τα τελευταία χρόνια. Μια δημοφιλής προσέγγιση, Network Attached Storage (NAS), επιτρέπει σε σπίτια και επιχειρήσεις να αποθηκεύουν και να ανακτούν μεγάλα ποσά δεδομένων πιο οικονομικά από ποτέ.

Ιστορικό

Ιστορικά, οι δισκέτες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για να μοιράζονται αρχεία δεδομένων, αλλά σήμερα οι ανάγκες αποθήκευσης του μέσου προσώπου υπερβαίνουν κατά πολύ την ικανότητα των δισκετών. Οι επιχειρήσεις διατηρούν πλέον όλο και μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρονικών εγγράφων και συνόλων παρουσίασης συμπεριλαμβανομένων των βίντεο κλιπ. Οι χρήστες οικιακών υπολογιστών, με την εμφάνιση μουσικών αρχείων MP3 και εικόνων JPEG που έχουν σαρωθεί από φωτογραφίες, απαιτούν επίσης μεγαλύτερη και πιο άνετη αποθήκευση.

Οι κεντρικοί διακομιστές αρχείων χρησιμοποιούν βασικές τεχνολογίες δικτύωσης πελατών / διακομιστών για την επίλυση αυτών των προβλημάτων αποθήκευσης δεδομένων. Στην απλούστερη μορφή του, ένας διακομιστής αρχείων αποτελείται από υλικό υπολογιστή ή σταθμού εργασίας που εκτελεί ένα λειτουργικό σύστημα δικτύου (NOS) που υποστηρίζει ελεγχόμενη κοινή χρήση αρχείων (όπως το Novell NetWare, το UNIX® ή τα Microsoft Windows). Οι σκληροί δίσκοι που είναι εγκατεστημένοι στον διακομιστή παρέχουν gigabytes χώρου ανά δίσκο και οι μονάδες ταινίας που είναι προσαρτημένες σε αυτούς τους διακομιστές μπορούν να επεκτείνουν αυτή την ικανότητα ακόμη περισσότερο.

Οι διακομιστές αρχείων διαθέτουν μεγάλη επιτυχία, αλλά πολλά σπίτια, ομάδες εργασίας και μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αφιέρωση ενός υπολογιστή γενικής χρήσης σε σχετικά απλές εργασίες αποθήκευσης δεδομένων. Πληκτρολογήστε NAS.

Τι είναι το NAS;

Το NAS αμφισβητεί την παραδοσιακή προσέγγιση του διακομιστή αρχείων δημιουργώντας συστήματα ειδικά σχεδιασμένα για αποθήκευση δεδομένων. Αντί να ξεκινάμε με έναν υπολογιστή γενικής χρήσης και να διαμορφώνουμε ή να αφαιρούμε τα χαρακτηριστικά από αυτή τη βάση, τα σχέδια NAS αρχίζουν με τα εξαρτήματα γυμνού οστού που είναι απαραίτητα για να υποστηρίξουν τις μεταφορές αρχείων και να προσθέσουν χαρακτηριστικά "από κάτω προς τα πάνω".

Όπως συμβαίνει με τους παραδοσιακούς διακομιστές αρχείων, το NAS ακολουθεί σχεδιασμό πελάτη / διακομιστή. Μια ενιαία συσκευή υλικού, που ονομάζεται συχνά το πλαίσιο NAS ή το κεφάλι NAS, λειτουργεί ως διασύνδεση μεταξύ του NAS και των πελατών του δικτύου. Αυτές οι συσκευές NAS δεν απαιτούν οθόνη, πληκτρολόγιο ή ποντίκι. Γενικά εκτελούν ένα ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα και όχι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα. Ένας ή περισσότεροι δίσκοι (και ενδεχομένως κασέτες) μπορούν να συνδεθούν σε πολλά συστήματα NAS για να αυξήσουν τη συνολική χωρητικότητα. Ωστόσο, οι πελάτες συνδέονται πάντοτε με την κεφαλή NAS, παρά με τις μεμονωμένες συσκευές αποθήκευσης.

Οι πελάτες συνήθως έχουν πρόσβαση σε ένα NAS μέσω σύνδεσης Ethernet . Το NAS εμφανίζεται στο δίκτυο ως ένας "κόμβος" που είναι η διεύθυνση IP της συσκευής κεφαλής.

Ένα NAS μπορεί να αποθηκεύσει οποιαδήποτε δεδομένα εμφανίζονται με τη μορφή αρχείων, όπως κουτιά email, περιεχόμενο Web, απομακρυσμένα αντίγραφα ασφαλείας, κ.ο.κ. Συνολικά, οι χρήσεις ενός NAS είναι παράλληλες με εκείνες των παραδοσιακών διακομιστών αρχείων.

Τα συστήματα NAS επιδιώκουν την αξιόπιστη λειτουργία και την εύκολη διαχείριση. Συχνά περιλαμβάνουν ενσωματωμένες λειτουργίες όπως ποσοστώσεις χώρου στο δίσκο, ασφαλή έλεγχο ταυτότητας ή αυτόματη αποστολή ειδοποιήσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε περίπτωση που εντοπιστεί σφάλμα.

Πρωτόκολλα NAS

Η επικοινωνία με κεφαλή NAS εμφανίζεται μέσω TCP / IP. Πιο συγκεκριμένα, οι πελάτες χρησιμοποιούν οποιοδήποτε από τα πολλά πρωτόκολλα υψηλότερου επιπέδου (πρωτόκολλα εφαρμογής ή επτά στρώματα στο μοντέλο OSI ) που είναι ενσωματωμένα στο TCP / IP.

Τα δύο πρωτόκολλα εφαρμογής που συνηθέστερα συνδέονται με το NAS είναι το Sun File System System (NFS) και το Κοινό σύστημα αρχείων Internet (CIFS). Τόσο το NFS όσο και το CIFS λειτουργούν με τρόπο πελάτη / διακομιστή. Και οι δύο προηγούνται της σύγχρονης NAS από πολλά χρόνια? οι πρωτότυπες εργασίες για τα πρωτόκολλα αυτά έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1980.

Το NFS αναπτύχθηκε αρχικά για την κοινή χρήση αρχείων μεταξύ συστημάτων UNIX σε ένα τοπικό δίκτυο . Η υποστήριξη για το NFS σύντομα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει συστήματα που δεν είναι UNIX. Ωστόσο, οι περισσότεροι πελάτες NFS σήμερα είναι υπολογιστές που εκτελούν κάποια γεύση του λειτουργικού συστήματος UNIX.

Το CIFS ήταν παλαιότερα γνωστό ως Server Message Block (SMB). Η SMB αναπτύχθηκε από την IBM και τη Microsoft για να υποστηρίξει την κοινή χρήση αρχείων στο DOS. Καθώς το πρωτόκολλο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στα Windows, το όνομα άλλαξε σε CIFS. Αυτό το ίδιο πρωτόκολλο εμφανίζεται σήμερα στα συστήματα UNIX ως μέρος του πακέτου Samba .

Πολλά συστήματα NAS υποστηρίζουν επίσης πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου (HTTP). Οι πελάτες μπορούν συχνά να κατεβάζουν αρχεία στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού τους από ένα NAS που υποστηρίζει HTTP. Τα συστήματα NAS χρησιμοποιούν επίσης κοινώς HTTP ως πρωτόκολλο πρόσβασης για διαδικτυακές διεπαφές χρήστη που βασίζονται στο Web.