Ποιος πραγματικά εφευρέθηκε το iPod;

Η ιστορία μπορεί να τελειώσει στην Apple, αλλά ξεκινά στη δεκαετία του 1970 στην Αγγλία

Όταν ένα προϊόν γίνεται δημοφιλές και μεταβάλλεται παγκοσμίως με το iPod, οι άνθρωποι θέλουν να απαντήσουν στην ερώτηση "ποιος εφευρέθηκε το iPod;"

Αν μαντέψατε ότι η απάντηση είναι "ο Steve Jobs και μια παρέα ανθρώπων στην Apple", είστε σχεδόν εντάξει. Αλλά η απάντηση είναι επίσης πιο περίπλοκη και ενδιαφέρουσα από αυτή. Αυτό συμβαίνει επειδή το iPod, όπως και οι περισσότερες εφευρέσεις, προηγήθηκε από άλλες, παρόμοιες εφευρέσεις - ακόμα και από την δεκαετία του 1970 στην Αγγλία.

Ποιος εφεύρε το iPod στην Apple

Η Apple δεν εφευρέθηκε η ιδέα ενός ψηφιακού music player που θα μπορούσε να χωρέσει στην τσέπη σας. Στην πραγματικότητα, το iPod ήταν μακριά από το πρώτο φορητό MP3 player. Ορισμένες εταιρείες - συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Diamond, Creative Labs και Sony - πωλούσαν τα δικά τους MP3 players για λίγα χρόνια πριν το iPod debut τον Οκτώβριο του 2001.

Ενώ υπήρχαν συσκευές αναπαραγωγής MP3 πριν από το iPod, καμία από αυτές δεν ήταν μεγάλες επιτυχίες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην τιμή και στα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το Creative Labs Nomad του 1999 είχε 32 MB μνήμης (δεν είναι GB! Αυτά τα 32 MB είναι αρκετά για περίπου 1 ή 2 CD με χαμηλή ποιότητα ήχου) και κοστίζουν US $ 429.

Πέρα από αυτό, η αγορά ψηφιακής μουσικής ήταν αρκετά ανώριμη. Το 2001, δεν υπήρχε ακόμη το iTunes Store, κανένα άλλο κατάστημα λήψης όπως το eMusic , και το Napster ήταν ακόμα αρκετά καινούργιο. Μέρος του γιατί το iPod πέτυχε ήταν ότι ήταν το πρώτο προϊόν που πραγματικά έκανε τη διαδικασία φόρτωσης και ακρόασης μουσικής εύκολη και ευχάριστη.

Η ομάδα της Apple που σχεδίασε και κυκλοφόρησε το πρωτότυπο iPod τον Οκτώβριο του 2001 εργάστηκε σε αυτό για περίπου ένα χρόνο. Αυτή η ομάδα ήταν:

Πώς το iPad πήρε το όνομά του

Γνωρίζατε ότι το άτομο που έδωσε το όνομα του iPod δεν ήταν ούτε υπάλληλος της Apple; Ο Vinnie Chieco, ένας ανεξάρτητος δημιουργός, πρότεινε το όνομα iPod επειδή εμπνεύστηκε από τη γραμμή της ταινίας 2001 "Άνοιξε την πόρτα του κόλπου του Pod, HAL".

Άλλες εταιρείες που βοήθησαν στην εξόρυξη του iPod

Η Apple κατασκευάζει συχνά το υλικό και το λογισμικό της εξ ολοκλήρου στο εσωτερικό της και σπάνια συνεργάζεται με εξωτερικές εταιρείες. Αυτό δεν συνέβη κατά την ανάπτυξη του iPod.

Το iPod βασίστηκε σε ένα σχέδιο αναφοράς από μια εταιρεία που ονομάζεται PortalPlayer (η οποία από τότε απέκτησε η NVIDIA). Το PortalPlayer είχε δημιουργήσει μια πρωτότυπη συσκευή χρησιμοποιώντας ένα ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα παρόμοιο με το iPod.

Η Apple είναι ευρέως γνωστή και σεβαστή για τις απλές, διαισθητικές διεπαφές χρήστη, αλλά η Apple δεν σχεδίασε εντελώς την πρώτη διασύνδεση iPod. Αντ 'αυτού, σύναψε με μια εταιρεία που ονομάζεται Pixo (τώρα μέρος της Sun Microsystems) για τη βασική διασύνδεση. Η Apple αργότερα επεκτάθηκε σε αυτό.

Αλλά ποιος πραγματικά εφευρέθηκε το iPod;

Όπως σημειώθηκε νωρίτερα, η Apple απέχει πολύ από την πρώτη εταιρεία που πωλεί φορητό ψηφιακό music player. Αλλά θα πιστεύατε ότι η βασική ιδέα για το iPod εφευρέθηκε στην Αγγλία το 1979;

Ο Kane Kramer, ένας βρετανός εφευρέτης, ανέπτυξε και κατοχύρωσε την ιδέα ενός φορητού, πλαστικού ψηφιακού music player το 1979. Αν και κρατούσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για λίγο, δεν είχε την πολυτέλεια να ανανεώσει το παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ιδέα του. Επειδή το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είχε λήξει από τη στιγμή που οι συσκευές αναπαραγωγής MP3 έγιναν μεγάλη επιχείρηση, δεν έκανε χρήματα από την αρχική ιδέα του όταν άρχισε να εμφανίζεται στην τσέπη του καθενός στη δεκαετία του 2000.

Ενώ η Kramer δεν επωφελήθηκε ευθέως από την εφεύρεσή της, η Apple αναγνώρισε τον ρόλο του Kramer στην ανακάλυψη του iPod ως μέρος της υπεράσπισής του εναντίον μιας αγωγής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το 2008.