Τι είναι το Παιχνίδι Πλατφόρμας;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το είδος πλατφόρμας παιχνιδιών

Μια πλατφόρμα είναι ένα βιντεοπαιχνίδι στο οποίο το παιχνίδι παίζει έντονα γύρω από τους παίκτες που ελέγχουν έναν χαρακτήρα που τρέχει και πηδάει σε πλατφόρμες, δάπεδα, περβάζια, σκάλες ή άλλα αντικείμενα που απεικονίζονται σε μια μονή οθόνη ή οθόνη κύλισης (οριζόντια ή κάθετη). Συχνά χαρακτηρίζεται ως υπο-είδος παιχνιδιού δράσης .

Τα πρώτα παιχνίδια πλατφόρμας αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 καθιστώντας το ένα από τα πρώτα είδη παιχνιδιών βιντεοπαιχνιδιών να υπάρχουν, αλλά ο όρος παιχνίδι πλατφόρμας ή πλατφόρμας δεν χρησιμοποιήθηκε μέχρι κάποια χρόνια αργότερα για να περιγράψει τα παιχνίδια.

Πολλοί ιστορικοί παιχνιδιών και οπαδοί θεωρούν την απελευθέρωση του Space Panic το 1980 ως το πρώτο αληθινό παιχνίδι πλατφόρμας, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η απελευθέρωση του Donkey Kong της Nintendo το 1981 είναι η πρώτη. Ενώ συζητήθηκε ποιο παιχνίδι ξεκίνησε πραγματικά το είδος της πλατφόρμας, είναι σαφές ότι πρώιμοι κλασικοί όπως Donkey Kong, Space Panic και Mario Bros ήταν πολύ επιρροή και όλοι είχαν ένα χέρι στη διαμόρφωση του είδους.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένα από τα πρώτα και πιο δημοφιλή είδη παιχνιδιών βίντεο, είναι επίσης ένα από τα είδη που συνδυάζουν στοιχεία από άλλο είδος, όπως ισοπέδωση και ικανότητες χαρακτήρων που μπορούν να βρεθούν σε παιχνίδια ρόλων . Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα όπου το παιχνίδι πλατφόρμας περιέχει στοιχεία και από άλλα είδη.

Μονωμένες πλατφόρμες οθόνης

Τα παιχνίδια μιας πλατφόρμας οθόνης, όπως υποδηλώνει το όνομα, παίζονται σε μια ενιαία οθόνη παιχνιδιών και περιέχουν συνήθως εμπόδια που ο παίκτης πρέπει να αποφύγει και έναν στόχο τον οποίο προσπαθεί να ολοκληρώσει. Το καλύτερο παράδειγμα ενός παιχνιδιού πλατφόρμας είναι το Donkey Kong , όπου ο Mario ταξιδεύει πάνω και κάτω πλατφόρμες χάλυβα παρακάμπτουμε και πηδούν τα βαρέλια που πέφτουν πάνω του.

Μόλις ολοκληρωθεί ο στόχος της ενιαίας οθόνης, ο παίκτης μεταβαίνει σε διαφορετική οθόνη ή παραμένει στην ίδια οθόνη, αλλά και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος και οι στόχοι για την επόμενη οθόνη συνήθως γίνονται πιο προκλητικοί. Άλλο γνωστό παιχνίδι πλατφόρμας μίας οθόνης περιλαμβάνει Burgertime, Action Lift και Miner 2049er.

Πλατφόρμες πλευρικής και κάθετης κύλισης

Τα πλαϊνά και κάθετα παιχνίδια πλατφόρμας κύλισης μπορούν να αναγνωριστούν από την οθόνη κύλισης του παιχνιδιού και το φόντο που κινείται κατά μήκος καθώς ο παίκτης κινείται προς την μία άκρη της οθόνης παιχνιδιού. Πολλά από αυτά τα παιχνίδια πλατφόρμας κύλισης μπορούν επίσης να χαρακτηρίζονται από πολλαπλά επίπεδα. Οι παίκτες θα ταξιδέψουν στην οθόνη συλλέγοντας αντικείμενα, νικώντας τους εχθρούς και ολοκληρώνοντας διάφορους στόχους έως ότου ολοκληρωθεί το επίπεδο.

Αφού ολοκληρωθούν, θα προχωρήσουν στο επόμενο, συνήθως πιο δύσκολο επίπεδο και θα συνεχίσουν. Πολλά από αυτά τα παιχνίδια πλατφόρμας έχουν επίσης κάθε τέλος επίπεδο σε έναν αγώνα αφεντικό, αυτά τα αφεντικά πρέπει να νικήσει πριν από την προώθηση στο επόμενο επίπεδο ή την οθόνη. Μερικά παραδείγματα αυτών των παιχνιδιών πλατφόρμας κύλισης περιλαμβάνουν παιχνίδια κλασικών όπως το Super Mario Bros , το Castlevania, το Sonic the Hedgehog και το Pitfall!

Απόρριψη και αναγέννηση

Καθώς τα γραφικά έχουν γίνει πιο προηγμένα και τα βιντεοπαιχνίδια είναι γενικά πιο περίπλοκα, η δημοτικότητα του είδους πλατφόρμας έχει μειωθεί σημαντικά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο Gamasutra για την ανάπτυξη των βιντεοπαιχνιδιών, τα παιχνίδια πλατφόρμας αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% της αγοράς των βιντεοπαιχνιδιών από το 2002, ενώ αποτελούσαν περισσότερο από το 15% της αγοράς στο αποκορύφωμά τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε αναβίωση της δημοτικότητας των παιχνιδιών πλατφόρμας.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στη δημοτικότητα των παιχνιδιών πλατφόρμας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, όπως το νέο Super Mario Bros Wii και τα κλασικά πακέτα παιχνιδιών και κονσόλες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια, αλλά οφείλονται κυρίως στα κινητά τηλέφωνα. Τα καταστήματα εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, όπως οι χρήστες του Google Play για χρήστες Android , είναι γεμάτα με χιλιάδες διαφορετικούς τύπους παιχνιδιών πλατφόρμας και τα παιχνίδια αυτά έχουν εισαγάγει μια νέα γενιά παικτών στο είδος μέσω της επανέκδοσης παλαιότερων παιχνιδιών και νέων πρωτότυπων παιχνιδιών.

Η λίστα μου με τα κορυφαία πλατφορμιστές του Freeware περιλαμβάνει μερικές κλασικές αναδιαμορφώσεις καθώς και πρωτότυπους τίτλους PC όπως το Cave Story , το Spleklunky και το Icy Tower που μπορείτε να κατεβάσετε και να παίξετε στον υπολογιστή σας δωρεάν.

Εκτός από τα πολλά παιχνίδια δωρεάν πλατφόρμας που διατίθενται για τον υπολογιστή, υπήρξε μια αναβίωση του είδους πλατφόρμας σε κινητές συσκευές όπως iPhones, iPads και άλλα tablet / τηλέφωνα. Δημοφιλή παιχνίδια πλατφόρμα iOS περιλαμβάνουν Sonic CD, Rolando 2: αναζήτηση για τη χρυσή ορχιδέα και League of Evil για να αναφέρουμε μερικά.