Ταινίες στην ή Σχετικά με την Ιρλανδία και την Ιρλανδία

Έχω βρει μια λίστα με δέκα ταινίες για τους Ιρλανδούς που μου άρεσε. Νομίζω ότι όλες αυτές οι ταινίες αξίζουν να δουν και όλοι να αυξήσουν την κατανόησή μας για το τι σημαίνει να είσαι Ιρλανδός.

Εδώ είναι η λίστα μου:

Οι στάχτες της Άντζελας (1999)
"Χειρότερη από τη συνηθισμένη δυστυχισμένη παιδική ηλικία είναι η άθλια παιδική ηλικία στην Ιρλανδία, και ακόμα χειρότερη είναι η άθλια ιρλανδική καθολική παιδική ηλικία". Λέει λοιπόν η φωνητική αφήγηση σε αυτή την ταινία προσαρμογή των μνημείων φήμης του Frank McCourt σχετικά με την ανάπτυξη φτωχών στο Limerick τη δεκαετία του 1930 και του '40. Η ταινία εντοπίζει την πρώτη κοινωνία του Φρανκ, την πρώτη δουλειά και την πρώτη σεξουαλική εμπειρία και τελειώνει με τον 19χρονο Φρανκ φτάνοντας στο Άγαλμα της Ελευθερίας. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο για αυτή την ταινία είναι η αίσθηση της μελαγχολίας που χάνεται με αισιοδοξία.

Κύκλος Φίλων (1995)
Η Minnie Driver είναι μαγευτική ως Benny, μια πνευματική, αλλά μάλλον απλή, νέα γυναίκα που δεν θέλει να μείνει στο ιρλανδικό χωριό της για το υπόλοιπο της ζωής της. Καταφέρνει να πάει στο κολέγιο στο Δουβλίνο, όπου ερωτεύεται τον όμορφο Jack (Chris O'Donnell). Πρόκειται για μια γλυκόπικρη ταινία που πιστεύω ότι καταγράφει πώς πρέπει να αισθανόταν να γερνάει στη δεκαετία του 1950.

Οι δεσμεύσεις (1991)
Μια ομάδα νεαρών ανδρών από την φτωχότερη περιοχή του Βόρειου Δουβλίνου σχηματίζουν μια μπάντα που παίζει μουσική ψυχής. Η ταινία ακολουθεί τα σκαμπανεβάσματα της μπάντας καθώς πηγαίνουν από το gig μέχρι το gig, εκτελώντας τη δική τους έκδοση αριθμών όπως "Mustang Sally" και "Try a Little Tenderness". Δεν υπάρχει εδώ αρκετή πλοκή, αλλά βρήκα το διάλογο, τους χαρακτήρες, την ενέργεια και τη μουσική ακαταμάχητη.

Το παιχνίδι κλαίει (1992)
Ενώ φυλάσσεται ένας βρετανός στρατιώτης που ονομάστηκε Jody ο οποίος έχει ληφθεί όμηρος, ο εθελοντής του IRA Fergus τον κάνει φίλο. Όταν σκοτωθεί η Τζόι, ο Φέργκις ακολουθεί τον έρωτα του στρατιώτη Ντιλ και το ζευγάρι σύντομα ανακαλύπτει ότι προσελκύονται σεξουαλικά ο ένας στον άλλο. Ο Jaye Davidson δημιουργεί έναν αξέχαστο χαρακτήρα, όπως ο ευάλωτος Dil ("Είμαι δυνατός, αγαπητός, αλλά ποτέ φτηνός"), και πραγματικά απολάμβανα τις απροσδόκητες ανατροπές αυτής της εξαιρετικά πρωτότυπης ταινίας, η οποία προτάθηκε για έξι βραβεία της Ακαδημίας.

Ακούστε το τραγούδι μου (1991)
Ο διευθυντής του huckster ενός καταδυόμενου νυχτερινού κέντρου του Λίβερπουλ έχει μειωθεί σε παραπλανητικά διαφημιστικά πράγματα όπως το "Franc Cinatra" για να παραμείνει οικονομικά στη ζωή. Συνειδητοποιώντας ότι πρέπει να κλείσει μια κλήρωση box-office για να διασώσει την αποτυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα, ταξιδεύει στην Ιρλανδία για να στρατολογήσει έναν θρυλικό Ιρλανδό τενόρο που εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα για να αποφύγει τους βρετανούς φορολογούμενους. Αυτή είναι μια μικρή ταινία για να είναι σίγουρη, αλλά στον τρόπο σκέψης μου γοητεία και το πνεύμα της κάνουν ασυνήθιστα διασκεδαστικό.

Στο όνομα του πατέρα (1993)
Αυτή η ταινία βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που άρχισε το 1974, όταν μια βόμβα του IRA εξερράγη στην Αγγλία, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους. Σύντομα ο Gerry Conlon, ένας μικρός κλέφτης από το Μπέλφαστ, καταδικάστηκε για το βομβαρδισμό. Αρκετοί φίλοι και συγγενείς της Conlon, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του, φυλακίστηκαν επίσης. Αλλά μετά από να πεθάνει πίσω από τα μπαρ για 14 χρόνια, ο Conlon και ο πατέρας του είχαν απαλλαγεί πλήρως και απελευθερώθηκαν. Η ιστορία της αποζημίωσης της δικαιοσύνης είναι καλά λεγόμενη σε αυτή την ταινία, αλλά νομίζω ότι το καλύτερο πράγμα για την ταινία είναι ο εκλεκτός τρόπος που αναπτύσσεται η σχέση μεταξύ γιου και πατέρα κατά τη διάρκεια των ετών τους στη φυλακή.

Michael Collins (1996)
Ο Liam Neeson αστειεύεται ως χαρακτήρας τίτλου σε αυτό το biopic για τον ιρλανδικό λαϊκό ήρωα που οδήγησε τον αγώνα κατά της βρετανικής κυριαρχίας πριν από περίπου 80 χρόνια. Αρχικά ο ρόλος του Collins στον IRA ήταν ως «υπουργός για το τρέξιμο όπλων, τη ληστεία και το αιματηρό μακελειό», αλλά έπεσε τελικά από την αιματοχυσία και διαπραγματεύτηκε μια διευθέτηση. Ο συμβιβασμός είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση του Ιρλανδικού Ελεύθερου Κράτους, αλλά άφησε τη Βόρεια Ιρλανδία κάτω από τους Βρετανούς. Η ερμηνεία της ταινίας της ιρλανδικής ιστορίας είναι ενδιαφέρουσα και εντυπωσιάστηκα ότι η ταινία δεν αποφεύγει να παρουσιάζει αντιπαραθέσεις που εξακολουθούν να αντηχούν σήμερα.

Το αριστερό πόδι μου (1989)
Ο Daniel Day-Lewis κέρδισε το Όσκαρ για τον Καλύτερο Ηθοποιό για την απεικόνισή του σε αυτό το biopic του Christy Brown, ο οποίος γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση σε μια φτωχή αλλά αγαπημένη ιρλανδική οικογένεια. Παρόλο που το μόνο κίνημα που μπορούσε να ελέγξει ο Brown ήταν στο αριστερό του πόδι, ανέπτυξε ωστόσο έναν αναγνωρισμένο ζωγράφο και συγγραφέα. Ωστόσο, ο Μπράουν προφανώς δεν ήταν ένας αρραβωνιαστικός άνθρωπος, και η ταινία τον απεικονίζει ως ένα κακοσχηματισμένο, χειραγωγικό, μπερδεμένο φλύαρο. Αλλά η ταινία περιέχει μόνο τις σωστές πινελιές ζεστασιάς και χιούμορ, και για μένα αυτοί οι μετασχηματισμοί βλέπουν αυτή την μάλλον επίπονη ιστορία σε μια πολύ συγκινητική εμπειρία.

Ο ήσυχος άνθρωπος (1952)
Ο John Wayne και ο Maureen O'Hara πρωταγωνιστούν σε αυτή την υπέροχη ρομαντική κωμωδία που προτάθηκε για επτά βραβεία. Ο Wayne απεικονίζει έναν συνταξιούχο Αμερικανό μπόξερ που έρχεται στην Ιρλανδία, όπου βλέπει μια όμορφη νεαρή γυναίκα ξυπόλητος, τροφοδοτώντας πρόβατα σε ένα βοσκότοπο. Έτσι ξεκινάει μια θυελλώδης θρησκεία - ένα είδος ιρλανδικού μανία του σκλάβου . Η αγαπημένη μου σκηνή είναι όπου ένα τοπικό κάτοικο εισέρχεται στο εξοχικό σπίτι όπου το ζευγάρι έχει μόλις περάσει τη νύχτα του γάμου τους. Περπατάει μέσα από τη θρυμματισμένη πόρτα του υπνοδωματίου και βρίσκει το κρεβάτι σπασμένο, οπότε αναφωνεί: "Οφειλός! Ομηρικός!"

Το μυστικό του Roan Inish (1994)
Η Φιόνα είναι ένα κορίτσι δέκα ετών που έχει σταλεί για να ζήσει με τους παππούδες της στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας. Εκεί ακούει τον περίεργο μύθο ότι ένας από τους πρόγονοί της παντρεύτηκε ένα αγόρι, ένα πλάσμα που είναι μέρος της γυναίκας, σφραγίδα μέρους. Στη συνέχεια, η Fiona σκέφτεται ότι βλέπει τι μπορεί να είναι ο μικρότερος αδελφός της, ο οποίος εξαφανίστηκε χρόνια πριν, σε μια κούνια που μεταφέρεται μέσα από το νερό με σφραγίδες. Η ιστορία ξεδιπλώνεται από εκεί καθώς το κορίτσι αρπάζει αυτά τα μυστήρια. Αυτός είναι ένας μαγικός μύθος που φωτογραφίζεται με εκπληκτική ομορφιά και είναι μία από τις λίγες ταινίες που γνωρίζω ότι πραγματικά μπορεί να απολαύσει ολόκληρη η οικογένεια.