Ποιο είναι καλύτερο: Flash ή κινούμενα GIF;

Μια σύγκριση της τεχνολογίας Flash και GIF και μελλοντική διαθεσιμότητα

Το ερώτημα εάν το Flash είναι καλύτερο από ένα κινούμενο GIF μοιάζει με το να ρωτάς αν μια μονάδα δίσκου USB είναι καλύτερη από μια δισκέτα. Και οι δύο έχουν τους σκοπούς τους και και οι δύο μπορούν να είναι χρήσιμοι - ακόμη και αν κάποιος είναι λίγο περιορισμένος και ξεπερασμένος και ο άλλος θα σταματήσει το 2020.

Η άνοδος και η πτώση του φλας

Η Adobe εισήγαγε το Flash το 1996 για να προάγει τη διαδραστικότητα, να προσφέρει υψηλής ποιότητας κινούμενα σχέδια και να βελτιώσει την επιφάνεια εργασίας και, τελικά, τις κινητές εφαρμογές. Αρκετές βιομηχανίες έχουν δημιουργηθεί γύρω από την τεχνολογία Flash στους τομείς του βίντεο, του τυχερού παιχνιδιού και της εκπαίδευσης. Ωστόσο, τα νεότερα ανοιχτά πρότυπα, όπως το HTML5 και το WebGL, προσφέρουν τώρα πολλές από τις ίδιες δυνατότητες που προσφέρουν τα πρόσθετα όταν αυτά παρέχονται και τα προγράμματα περιήγησης ενσωματώνουν λειτουργίες που εισάγονται από το Flash.

Ως αποτέλεσμα, η Adobe ανακοίνωσε ότι αποσύρει το Flash στο τέλος του 2020. Αυτό δίνει στους δημιουργούς περιεχομένου χρόνο να μεταφέρουν το υπάρχον περιεχόμενο Flash τους σε νέες ανοιχτές μορφές.

Η απίθανη μακροβιότητα του GIF

Τα GIF είναι τα σύντομα, κινούμενα βίντεο που βλέπετε παντού στον ιστό. Τα GIF δείχνουν την ηλικία τους - υποστηρίζουν μόνο 256 χρώματα - αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τα κινούμενα GIF από την ανάληψη του διαδικτύου. Παρόλο που εφευρέθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 και πολλές μορφές παρέχουν υψηλότερη ποιότητα, αυτά τα σιωπηλά γραφικά που χρονολογούνται από το βρόχο, τραβούν το μάτι και τονώσουν τις φαντασίες των surfers του διαδικτύου.

Flash vs. GIF

Αυτή είναι μόνο μια βασική επισκόπηση, αλλά καταδεικνύει γιατί ο καθένας είχε τις χρήσεις του. Είναι το Flash καλύτερο από ένα κινούμενο GIF; Δεν είναι απαραιτήτως, αλλά είναι πιο προηγμένο και έχει περισσότερα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το Flash εισέρχεται στο τέλος του κύκλου ζωής του. Πόσο χρόνο θέλετε να επενδύσετε στην τεχνολογία που δεν θα είναι πολύ περισσότερο; Φαίνεται ότι τα GIFs θα είναι γύρω για λίγο περισσότερο. Παρά τους περιορισμούς της μορφής, μερικές φορές λιγότερο είναι περισσότερο.