Γιατί οι μαύρες μπάρες εξακολουθούν να είναι ορατές σε HD ή 4K Ultra HD TV;

Υπάρχει ένας καλός λόγος που μπορεί να δείτε μαύρες γραμμές στην οθόνη της τηλεόρασής σας

Κατά την προβολή θεατρικών ταινιών στην τηλεόρασή σας HDTV ή στην τηλεόραση 4K Ultra HD - εξακολουθείτε να βλέπετε μαύρες γραμμές στην κορυφή και στο κάτω μέρος ορισμένων εικόνων, παρόλο που η τηλεόρασή σας έχει αναλογία διαστάσεων 16x9.

Ορισμός αναλογίας πλευρών 16x9

Ο όρος 16x9 σημαίνει ότι η οθόνη της τηλεόρασης είναι 16 μονάδες πλάτος οριζόντια και 9 μονάδες ψηλά κάθετα. Αυτή η αναλογία εκφράζεται επίσης ως 1,78: 1.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος του διαγωνίου οθόνης, ο λόγος οριζόντιου πλάτους και κατακόρυφου ύψους (Aspect Ratio) είναι σταθερός για τις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας και τις τηλεοράσεις 4K Ultra HD. Για χρήσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να καθορίσετε το πλάτος της οριζόντιας οθόνης σε σχέση με το ύψος της οθόνης σε οποιαδήποτε τηλεόραση 16x9, με βάση το μέγεθος διαγωνίου οθόνης της, παρέχεται από τους GlobalRPH και τους Εμφυτευτικούς Πολέμους.

Αναλογία και τι βλέπετε στην οθόνη της τηλεόρασής σας

Ο λόγος που καταλήγετε να βλέπετε μαύρες ράβδους σε ορισμένες τηλεοράσεις και περιεχόμενο ταινιών είναι ότι πολλές ταινίες ήταν και έγιναν σε ευρύτερους λόγους από 16x9.

Για παράδειγμα, ο αρχικός προγραμματισμός HDTV πραγματοποιείται σε αναλογία 16x9 (1,78), που ταιριάζει στις διαστάσεις των σημερινών LCD (LED / LCD) , Plasma και OLED HDTVs και τηλεοράσεων 4K Ultra HD. Ωστόσο, πολλές θεατρικά παραγόμενες ταινίες κατασκευάζονται είτε σε αναλογία διαστάσεων 1,85 ή 2,35, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη από τις αναλογίες διαστάσεων 16x9 (1,78) των HD / 4K Ultra HDTVs. Έτσι, όταν προβάλλετε αυτές τις ταινίες σε τηλεόραση HDTV ή 4K Ultra HD (εάν παρουσιάζεται στην αρχική αναλογία θεατρικών διαστάσεων) - θα δείτε μαύρες γραμμές στην οθόνη τηλεόρασης 16x9.

Οι αναλογίες διαστάσεων μπορεί να διαφέρουν από ταινία σε ταινία ή πρόγραμμα για προγραμματισμό. Εάν παρακολουθείτε DVD ή Blu-ray Disc - η αναλογία διαστάσεων που εμφανίζεται στην ετικέτα της συσκευασίας θα καθορίσει πώς φαίνεται στην τηλεόρασή σας.

Για παράδειγμα, αν η ταινία είναι καταχωρημένη ως 1.78: 1 - τότε θα γεμίσει σωστά ολόκληρη την οθόνη.

Εάν ο λόγος πλευρών παρατίθεται ως 1,85: 1, τότε θα παρατηρήσετε μικρές μαύρες γραμμές στο επάνω και το κάτω μέρος της οθόνης.

Αν ο λόγος πλευρών είναι 2.35: 1 ή 2.40: 1, ο οποίος είναι κοινός για μεγάλες ταινίες υπερπαραγωγής και επικών ταινιών, θα δείτε μεγάλες μαύρες γραμμές στην κορυφή και στο κάτω μέρος της εικόνας.

Από την άλλη πλευρά, αν διαθέτετε δίσκο Blu-ray ή DVD με παλαιότερη κλασική ταινία και η αναλογία εμφανίζεται ως 1,33: 1 ή "Αναλογία Ακαδημίας" τότε θα δείτε μαύρες γραμμές στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά της εικόνας , αντί για το πάνω και το κάτω μέρος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ταινίες έγιναν πριν από την κοινή χρήση των ευρυγώνων αναλογιών ή αρχικά κινηματογραφήθηκαν για τηλεόραση πριν χρησιμοποιηθεί η τηλεόραση HDTV (αυτές οι παλιές αναλογικές τηλεοράσεις είχαν αναλογία πλευρών 4x3, που είναι πιο "κολακευτική").

Το κύριο πράγμα που πρέπει να ανησυχείτε δεν είναι εάν η εικόνα που εμφανίζεται γεμίζει την οθόνη, αλλά ότι βλέπετε τα πάντα στην εικόνα που είχε αρχικά κινηματογραφηθεί. Η δυνατότητα προβολής ολόκληρης της εικόνας ως κινηματογραφικής ταινίας είναι σίγουρα το πιο σημαντικό ζήτημα, αντί να ανησυχείτε για το πόσο παχύ είναι οι μαύρες γραμμές, ειδικά αν βλέπετε την εικόνα σε μια οθόνη προβολής, η οποία είναι μια μεγάλη εικόνα, για να ξεκινήσετε με .

Από την άλλη πλευρά, όταν βλέπετε μια τυπική εικόνα 4x3 σε ένα σύνολο 16x9, θα δείτε μαύρες ή γκρι γραμμές στην αριστερή και δεξιά πλευρά της οθόνης, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πλήρωση του χώρου. Ωστόσο, μπορείτε να τεντώσετε την εικόνα για να γεμίσετε το διάστημα, αλλά θα παραμορφώσετε τις αναλογίες της εικόνας 4x3 κάνοντας έτσι αντικείμενα που εμφανίζονται ευρύτερα οριζόντια. Για άλλη μια φορά, το σημαντικό ζήτημα είναι ότι μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εικόνα και όχι αν η εικόνα γεμίζει ολόκληρη την οθόνη.

Η κατώτατη γραμμή

Ο τρόπος να δούμε το θέμα "μαύρο μπαρ" είναι ότι η οθόνη της τηλεόρασης παρέχει μια επιφάνεια πάνω στην οποία βλέπετε εικόνες. Ανάλογα με τον τρόπο μορφοποίησης των εικόνων, ολόκληρη η εικόνα μπορεί να γεμίσει ή να μην γεμίσει ολόκληρη την επιφάνεια της οθόνης. Ωστόσο, η επιφάνεια οθόνης σε μια τηλεόραση 16x9 είναι σε θέση να φιλοξενήσει περισσότερες παραλλαγές στον λόγο διαστάσεων εικόνας ρεαλιστικά από τις παλαιότερες αναλογικές τηλεοράσεις 4x3.