Τι είναι κοντά στο Field Communications;

Νέο σύστημα μετάδοσης δεδομένων μικρής εμβέλειας για κινητές συσκευές και υπολογιστές

NFC ή Near Field Communications είναι μια νέα τεχνολογία που έχει κάνει τον τρόπο της σε μια σειρά συσκευών ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, αλλά μέχρι το CES 2012, όχι κάτι που θα τεθεί σε φορητό υπολογιστή. Με αρκετές εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών που ανακοινώνουν τη συμπερίληψη της τεχνολογίας στους υπολογιστές τους, τώρα είναι μια καλή στιγμή να εξετάσουμε ακριβώς αυτό είναι αυτό και γιατί οι καταναλωτές μπορεί να θέλουν να έχουν αυτή την τεχνολογία. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο θα δώσει στους καταναλωτές μια ιδέα για το πώς μπορεί να τους είναι χρήσιμο στο εγγύς μέλλον.

Μια επέκταση στην RFID

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανώς εξοικειωμένοι με την αναγνώριση RFID ή ραδιοσυχνότητας. Πρόκειται για μια μορφή παθητικής επικοινωνίας όπου ένα ραδιοφωνικό πεδίο μικρής εμβέλειας μπορεί να ενεργοποιήσει ένα τσιπ RFID για να εκδώσει ένα σύντομο ραδιοσήμα. Αυτό επιτρέπει στη συσκευή ανάγνωσης να χρησιμοποιεί το σήμα RFID για να εντοπίσει ένα άτομο ή ένα αντικείμενο. Η πιο συνηθισμένη χρήση για αυτό είναι τα σήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται από πολλές εταιρείες και εκδηλώσεις. Αυτή η ταυτότητα συνδέεται σε μια βάση δεδομένων με τα επίπεδα πρόσβασης κάποιου. Ο αναγνώστης μπορεί τότε να ελέγξει το αναγνωριστικό έναντι της βάσης δεδομένων για να επαληθεύσει εάν ο χρήστης πρέπει να έχει πρόσβαση ή όχι. Έχει γίνει πολύ δημοφιλής πρόσφατα με τα video games όπως το Skylanders και το Disney Infinity που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τα στοιχεία του παιχνιδιού.

Παρόλο που αυτό είναι καλό για πολλές βασικές ιδέες, όπως σταθμούς ασφαλείας ή για την ταυτοποίηση προϊόντων μέσα σε μια αποθήκη, εξακολουθεί να υπάρχει μόνο σύστημα μονής όψης. Θα ήταν πολύ πιο επωφελές αν μπορούσε να αναπτυχθεί ένα σύστημα για γρήγορη και εύκολη μετάδοση μεταξύ δύο συσκευών. Για παράδειγμα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, αν ο σαρωτής ενημερώσει επίσης τις αποστάσεις ασφαλείας σε ένα σήμα ασφαλείας. Αυτό είναι όπου η αρχική ανάπτυξη των προτύπων NFC προέρχεται από.

Ενεργός έναντι παθητικού NFC

Τώρα στο παράδειγμα RFID παραπάνω, αναφέρθηκε μια παθητική λειτουργία. Αυτό συνέβη επειδή η ετικέτα RFID δεν είχε καμία ισχύ και βασίστηκε στο πεδίο RF του σαρωτή για να ενεργοποιήσει και να μεταδώσει τα δεδομένα του. Το NFC διαθέτει επίσης ένα παρόμοιο σύστημα, όπου μια συσκευή μπορεί να είναι ενεργή έτσι ώστε να τροφοδοτείται με ενέργεια και να παράγει ραδιόφωνο ή παθητική και πρέπει να βασίζεται σε μια ενεργή συσκευή για την ισχύ της. Οι περισσότερες συσκευές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης θα χρησιμοποιούν αυτόματα τις ενεργές λειτουργίες καθώς είναι σχεδιασμένες να τροφοδοτούνται και να δημιουργούν ένα πεδίο. Τώρα, είναι πιθανό οι περιφερειακές συσκευές να χρησιμοποιήσουν μια παθητική λειτουργία για να αλληλεπιδράσουν με έναν υπολογιστή. Προφανώς, τουλάχιστον μία συσκευή σε μια επικοινωνία NFC πρέπει να είναι ενεργή διαφορετικά, δεν θα υπάρξει σήμα για μετάδοση μεταξύ των δύο.

Μερικές πιθανές χρήσεις του NFC σε φορητούς υπολογιστές

Το NFC έχει δύο σημαντικά οφέλη για τις συσκευές υπολογιστών. Η πρώτη και πιο πιθανή κατάσταση θα είναι ο γρήγορος συγχρονισμός δεδομένων μεταξύ συσκευών. Για παράδειγμα, εάν διαθέτετε ένα smartphone και ένα φορητό υπολογιστή, μπορείτε γρήγορα να περάσετε τις δύο συσκευές κοντά μεταξύ τους, ώστε πληροφορίες επικοινωνίας και ημερολογίου να μπορούν να συγχρονιστούν μεταξύ των δύο. Αυτός ο τύπος κοινής χρήσης υλοποιήθηκε με τις συσκευές WebOS της HP, όπως το TouchPad, για την εύκολη κοινή χρήση ιστοσελίδων και άλλων δεδομένων, αλλά χρησιμοποίησε πραγματικά τις επικοινωνίες Bluetooth. Αναμείνετε αυτό για να καταλήξετε τελικά σε περισσότερες συσκευές καθώς γίνεται πιο διαδεδομένη.

Η άλλη χρήση για το NFC που πιθανόν να καταστεί υπολογιστές είναι για συστήματα πληρωμών. Υπάρχει ήδη ένας μεγάλος αριθμός συσκευών smartphone που την εφαρμόζουν. Το Apple Pay χρησιμοποιείται με τα πιο πρόσφατα iPhones της Apple, ενώ τα τηλέφωνα Android μπορούν να χρησιμοποιούν το Google Wallet ή το Samsung Pay . Όταν χρησιμοποιείται συσκευή NFC με συμβατό λογισμικό πληρωμής σε σταθμό πληρωμών σε αυτόματο μηχάνημα αυτόματης πώλησης, ταμειακή μηχανή ή άλλη τέτοια συσκευή, μπορεί απλώς να μεταφερθεί από τον παραλήπτη και οι πληρωμές επιτρέπονται και διαβιβάζονται. Τώρα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί φορητός υπολογιστής εξοπλισμένος με NFC, ώστε να επιτρέπεται η χρήση αυτού του ίδιου συστήματος πληρωμών με έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου. Σίγουρα, εξοικονομεί χρόνο για τους καταναλωτές, αν δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν όλες τις λεπτομέρειες για μια πιστωτική κάρτα ή διευθύνσεις.

NFC εναντίον Bluetooth

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται γιατί θα χρειαζόταν ένα νέο σύστημα μετάδοσης μικρής απόστασης όταν το σύστημα Bluetooth υπάρχει ήδη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το σύστημα Bluetooth δεν λειτουργεί επίσης στην περίπτωση αυτή. Πρώτα απ 'όλα, και οι δύο συσκευές πρέπει να έχουν μια ενεργή μορφή μετάδοσης. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συσκευές θα πρέπει να τροφοδοτούνται. Δεύτερον, οι συσκευές Bluetooth πρέπει να συνδεθούν για να επικοινωνήσουν. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολη για δύο συσκευές τη γρήγορη και εύκολη μετάδοση δεδομένων.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το εύρος. Το NFC χρησιμοποιεί ένα πολύ μικρό εύρος που συνήθως δεν εκτείνεται περισσότερο από λίγα εκατοστά από τον δέκτη. Αυτό βοηθά να διατηρηθεί η κατανάλωση ρεύματος πολύ χαμηλή και επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια, καθώς είναι πιο δύσκολο για έναν τρίτο σαρωτή να προσπαθήσει να υποκλέψει τα δεδομένα. Το Bluetooth, ενώ εξακολουθεί να είναι μικρής εμβέλειας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εύρη μέχρι και τριάντα πόδια. Αυτό απαιτεί πολύ περισσότερη ισχύ για τη μετάδοση των ραδιοσημάτων σε αυτές τις αποστάσεις και αυξάνει τις πιθανότητες ενός σαρωτή τρίτου μέρους.

Τέλος, υπάρχει το ραδιοφάσμα που χρησιμοποιούν οι δύο. Το Bluetooth μεταδίδει στο δημόσιο και πολύ γεμάτο φάσμα 2.4GHz. Αυτό μοιράζεται με πράγματα όπως Wi-Fi, ασύρματα τηλέφωνα, οθόνες μωρών και πολλά άλλα. Εάν μια περιοχή είναι κορεσμένη με μεγάλο αριθμό αυτών των συσκευών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μετάδοσης. Το NFC χρησιμοποιεί μια πολύ διαφορετική ραδιοφωνική συχνότητα και χρησιμοποιεί τέτοια μικρά πεδία ώστε η παρεμβολή να μην είναι πιθανό να αποτελεί πρόβλημα.

Πρέπει να πάρετε έναν φορητό υπολογιστή με το NFC;

Σε αυτό το σημείο, το NFC βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια χρήσης. Είναι όλο και πιο συνηθισμένο με τα smartphones και πιθανότατα θα κάνει το δρόμο του σε περισσότερα δισκία από ό, τι κάνει τα φορητούς υπολογιστές πλήρους μεγέθους ή τους επιτραπέζιους υπολογιστές. Στην πραγματικότητα, μόνο τα συστήματα υπολογιστών υψηλής τεχνολογίας θα υιοθετήσουν πιθανώς το υλικό στην αρχή. Μέχρι να αρχίσουν να χρησιμοποιούν περισσότερα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και υπάρχουν πιο τυποποιημένες υλοποιήσεις λογισμικού για να κάνουν χρήση της τεχνολογίας, δεν αξίζει να πληρώσετε επιπλέον πριμοδοτήσεις για την τεχνολογία. Στην πραγματικότητα, θα ήθελα μόνο να συστήσω επενδύσεις στην τεχνολογία μέσα σε έναν υπολογιστή εάν έχετε ήδη μια συσκευή όπως το smartphone που θα το χρησιμοποιήσει. Μετά από όλα, το NFC θα είναι πιθανότατα κάτι που μπορεί εύκολα να προστεθεί σε ένα σύστημα υπολογιστή μέσω μικρών περιφερειακών USB.