Πώς να δοκιμάσετε έναν ύποπτο σύνδεσμο χωρίς να τον κάνετε κλικ

Η σύνδεση αυτή φαίνεται λίγο περίεργη; Εδώ είναι πώς να το πω

Έχετε άγχος κλικ; Είναι αυτό το συναίσθημα που έχετε ακριβώς προτού να κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο που φαίνεται λίγο ψάρια. Σκεφτείτε τον εαυτό σας, θα πάρω έναν ιό κάνοντας κλικ σε αυτό; Μερικές φορές το κάνετε κλικ, μερικές φορές δεν το κάνετε.

Υπάρχουν τυχόν προειδοποιητικά σημάδια που ενδέχεται να σας εξηγήσουν ότι ένας σύνδεσμος μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή σας ή να σας στείλει σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού "ψαρέματος";

Οι παρακάτω ενότητες θα σας βοηθήσουν να μάθετε να εντοπίζετε κακόβουλους συνδέσμους και να δείτε κάποια εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε την ασφάλεια ενός συνδέσμου χωρίς να το επισκεφθείτε.

Ο σύνδεσμος είναι ένας συντομευμένος σύνδεσμος

Οι υπηρεσίες σύντομων συνδέσεων, όπως το bitly και άλλες, είναι δημοφιλείς επιλογές για όσους προσπαθούν να χωρέσουν ένα σύνδεσμο στα όρια μιας δημοσίευσης Twitter. Δυστυχώς, η συντόμευση συνδέσεων είναι επίσης μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι διανομείς κακόβουλων προγραμμάτων και οι phishers για να αποκρύψουν τους πραγματικούς προορισμούς των συνδέσεών τους.

Προφανώς, εάν μια σύνδεση είναι συντομευμένη, δεν μπορείτε να διαπιστώσετε εάν είναι κακό ή καλό απλά κοιτάζοντας το, αλλά υπάρχουν εργαλεία που θα σας επιτρέψουν να δείτε τον πραγματικό προορισμό ενός σύντομου συνδέσμου χωρίς να το κάνετε κάνοντας κλικ. Ανατρέξτε στο άρθρο μας σχετικά με τους κινδύνους των σύντομων συνδέσεων για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο προβολής του προορισμού σύντομης σύνδεσης.

Ο σύνδεσμος σας έφτασε σε ένα ανεπιθύμητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Εάν λάβατε ανεπιθύμητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποτίθεται ότι προέρχεται από την τράπεζά σας ζητώντας σας να "επαληθεύσετε τις πληροφορίες σας", τότε πιθανότατα είστε ο στόχος μιας επίθεσης phishing.

Ακόμα κι αν ο σύνδεσμος προς την τράπεζά σας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο φαίνεται νόμιμος, δεν πρέπει να το κάνετε κλικ, καθώς θα μπορούσε να είναι ένας σύνδεσμος ηλεκτρονικού "ψαρέματος". Πάντα πηγαίνετε στον ιστότοπο της τράπεζάς σας εισάγοντας τη διεύθυνσή τους απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης ή μέσω ενός σελιδοδείκτη που δημιουργήσατε. Ποτέ μην εμπιστεύεστε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα κειμένου, αναδυόμενα παράθυρα κ.λπ.

Ο Σύνδεσμος έχει μια δέσμη περίεργων χαρακτήρων σε αυτό

Πολλές φορές, οι διανομείς hackers και κακόβουλου λογισμικού θα προσπαθήσουν να αποκρύψουν τον προορισμό ιστότοπων κακόβουλου λογισμικού ή ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) χρησιμοποιώντας τη γνωστή ως κωδικοποίηση URL. Για παράδειγμα, το γράμμα "Α" που έχει κωδικοποιηθεί με URL θα μεταφραστεί στο "% 41".

Χρησιμοποιώντας την κωδικοποίηση, οι διανομείς hackers και κακόβουλου λογισμικού μπορούν να αποκρύψουν προορισμούς, εντολές και άλλα άσχημα πράγματα μέσα σε έναν σύνδεσμο, ώστε να μην μπορείτε να τα διαβάσετε (εκτός αν έχετε ένα εργαλείο αποκωδικοποίησης διευθύνσεων URL ή πίνακα μεταφράσεων εύχρηστο). Κατώτατη γραμμή: αν δείτε στη σελίδα URL ένα σωρό σύμβολα "%", προσοχή.

Πώς να ελέγξετε έναν ύποπτο σύνδεσμο χωρίς να τον κάνετε κλικ

Εντάξει, σας δείξαμε πώς μπορείτε να εντοπίσετε έναν σύνδεσμο που μπορεί να είναι ύποπτος, αλλά πώς μπορείτε να δείτε ένα σύνδεσμο για να μάθετε εάν είναι επικίνδυνο χωρίς να το κάνετε κάνοντας κλικ; Σημειώστε αυτές τις επόμενες ενότητες.

Επεκτείνετε τους συντομευμένους συνδέσμους

Μπορείτε να επεκτείνετε ένα σύντομο σύνδεσμο χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία όπως το CheckShortURL ή φορτώνοντας ένα plug-in του προγράμματος περιήγησης που θα σας δείξει τον προορισμό μιας σύντομης σύνδεσης κάνοντας δεξί κλικ στον σύντομο σύνδεσμο. Μερικοί ιστότοποι συνδέσμων συνδέσμων θα φτάσουν το επιπλέον μίλι και θα σας ενημερώσουν εάν ο σύνδεσμος βρίσκεται σε μια λίστα με γνωστούς "κακούς ιστότοπους".

Σάρωση του συνδέσμου με σαρωτή συνδέσμων

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία για να ελέγξετε την ασφάλεια ενός συνδέσμου, πριν κάνετε κλικ σε αυτό για να επισκεφθείτε την τοποθεσία. Το Norton SafeWeb, το URLVoid, το ScanURL και άλλοι προσφέρουν διαφορετικούς βαθμούς ελέγχου ασφάλειας σύνδεσης.

Ενεργοποιήστε την επιλογή "σε πραγματικό χρόνο" ή "ενεργή" σάρωση στο λογισμικό Antimalware

Προκειμένου να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού προτού μολύνει τον υπολογιστή σας, θα πρέπει να επωφεληθείτε από όλες τις επιλογές σάρωσης "ενεργού" ή "σε πραγματικό χρόνο" που παρέχονται από το λογισμικό αντιμετώπισης αντιμονοτήτων. Μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερους πόρους του συστήματος για να ενεργοποιήσει αυτήν την επιλογή, αλλά είναι καλύτερα να πιάσετε κακόβουλο λογισμικό ενώ προσπαθεί να εισέλθει στο σύστημά σας και όχι αφού ο υπολογιστής σας έχει ήδη μολυνθεί.

Διατηρείτε το Λογισμικό Antimalware / Antivirus σας ενημερωμένο

Αν το λογισμικό αντιμετώπισης ιών / λογισμικού αντιμετώπισης ιών δεν διαθέτει τους πιο πρόσφατους ορισμούς ιών, δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσει τις τελευταίες απειλές στο φυσικό περιβάλλον που ενδέχεται να μολύνουν το μηχάνημά σας. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό σας έχει ρυθμιστεί για αυτόματη ενημέρωση σε τακτική βάση και ελέγξτε την ημερομηνία της τελευταίας ενημερωμένης έκδοσης για να βεβαιωθείτε ότι πραγματοποιούνται πραγματικές ενημερώσεις.

Εξετάστε το ενδεχόμενο προσθήκης μιας δεύτερης γνώμης σαρωτή κακόβουλου λογισμικού

Μια δεύτερη άποψη σαρωτή κακόβουλου λογισμικού μπορεί να προσφέρει μια δεύτερη γραμμή υπεράσπισης αν το πρωτότυπο antivirus σας αποτύχει να ανιχνεύσει μια απειλή (αυτό συμβαίνει συχνότερα από ό, τι νομίζετε). Υπάρχουν μερικοί εξαιρετικοί διαθέσιμοι σαρωτές δεύτερης άποψης όπως MalwareBytes και Hitman Pro. Ανατρέξτε στο άρθρο μας σχετικά με τους Secondware Scanners Malware για περισσότερες πληροφορίες.