Προσαρμόστε την επιφάνεια εργασίας του διαφωτισμού - Μέρος 3 - Οθόνες

Εισαγωγή

Καλώς ήρθατε στο μέρος 3 αυτής της σειράς που δείχνει πώς μπορείτε να προσαρμόσετε το Περιβάλλον του Διαφωτισμού.

Εάν χάσατε τα πρώτα δύο μέρη θα τα βρείτε εδώ:

Το Μέρος 1 κάλυψε την αλλαγή ταπετσαρίας της επιφάνειας εργασίας, αλλάζοντας τα θέματα της εφαρμογής και την εγκατάσταση νέων θεμάτων επιφάνειας εργασίας. Μέρος 2 καλύπτει την προσαρμογή των εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης ενός μενού αγαπημένων, ρύθμιση προεπιλεγμένων εφαρμογών για συγκεκριμένους τύπους αρχείων και εκκίνηση εφαρμογών κατά την εκκίνηση.

Αυτή τη φορά θα σας δείξω πώς να ορίσετε τον αριθμό των εικονικών επιτραπέζιων υπολογιστών, πώς να προσαρμόσετε την οθόνη κλειδώματος και πώς να ρυθμίσετε πότε και πώς η οθόνη σβήνει όταν ο υπολογιστής δεν είναι σε χρήση.

Εικονικοί επιτραπέζιοι υπολογιστές

Από προεπιλογή, υπάρχουν 4 εικονικές υπολογιστές που έχουν ρυθμιστεί κατά τη χρήση του Διαφωτισμού στο Bodhi Linux . Μπορείτε να ρυθμίσετε αυτόν τον αριθμό σε 144. (Αν και δεν μπορώ να φανταστώ γιατί θα χρειαστείτε 144 επιτραπέζιους υπολογιστές).

Για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις εικονικής επιφάνειας εργασίας, κάντε αριστερό κλικ στην επιφάνεια εργασίας και επιλέξτε "Ρυθμίσεις -> Πίνακας ρυθμίσεων" από το μενού. Κάντε κλικ στο εικονίδιο "Οθόνες" στην κορυφή του πίνακα ρυθμίσεων και, στη συνέχεια, επιλέξτε "Εικονικοί επιτραπέζιοι υπολογιστές".

Θα δείτε τους 4 επιτραπέζιους υπολογιστές σε ένα πλέγμα 2 x 2. Υπάρχουν ρυθμιστικά ολίσθησης στο δεξιό και το κάτω μέρος των επιτραπέζιων υπολογιστών. Μετακινήστε το ρυθμιστικό προς τα επάνω στη δεξιά πλευρά για να ρυθμίσετε τον αριθμό των κατακόρυφων επιφανειών και μετακινήστε το ρυθμιστικό στο κάτω μέρος για να ρυθμίσετε τον αριθμό των οριζόντιων επιφανειών. Για παραδείγματα, εάν θέλετε ένα πλέγμα 3 x 2 να ολισθήσει η κάτω διαφάνεια μέχρι να εμφανιστεί ο αριθμός 3.

Υπάρχουν λίγες άλλες διαθέσιμες επιλογές σε αυτήν την οθόνη. Το "κτύπημα κατά τη μεταφορά αντικειμένων κοντά στην άκρη της οθόνης", όταν είναι επιλεγμένο, θα εμφανίσει την επόμενη επιφάνεια εργασίας, εάν σύρετε ένα στοιχείο στην άκρη της οθόνης. Το "περιτύλιγμα των επιτραπέζιων υπολογιστών γύρω από το πτερύγιο" μετακινεί την τελευταία επιφάνεια εργασίας στην πρώτη θέση και την πρώτη στην δεύτερη και ούτω καθεξής. Οι ενέργειες αναστροφής βασίζονται στις ενεργοποιημένες ρυθμίσεις ανίχνευσης άκρων. Αυτό θα καλυφθεί σε ένα μεταγενέστερο άρθρο αυτής της σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Κάθε εικονική επιφάνεια εργασίας μπορεί να έχει τη δική της εικόνα ταπετσαρίας. Απλά κάντε κλικ στην εικόνα της επιφάνειας εργασίας που θέλετε να αλλάξετε και αυτό θα εμφανίσει μια οθόνη "Desk Settings". Μπορείτε να δώσετε σε κάθε επιφάνεια εργασίας ένα όνομα και να ορίσετε την εικόνα ταπετσαρίας. Για να ορίσετε την ταπετσαρία, κάντε κλικ στο κουμπί "set" και μεταβείτε στην εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Η οθόνη εικονικής επιφάνειας εργασίας διαθέτει δύο καρτέλες. Η προεπιλογή είναι αυτή που σας επιτρέπει να ορίσετε τον αριθμό των επιτραπέζιων υπολογιστών και έχει τον τίτλο "Επιτραπέζιοι υπολογιστές". Το άλλο λέγεται "Flip Animation". Αν κάνετε κλικ στην καρτέλα "Flip Animation" μπορείτε να επιλέξετε ένα ωραίο εφέ που θα εμφανιστεί όταν μετακινηθείτε σε άλλη επιφάνεια εργασίας.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

Ρυθμίσεις κλειδώματος οθόνης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ρυθμίσετε τον τρόπο και τον χρόνο κλειδώματος της οθόνης σας όταν χρησιμοποιείτε το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του Enlightenment. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τι συμβαίνει όταν κλειδώνει η οθόνη και τι πρέπει να κάνετε για να ξεκλειδώσετε την οθόνη.

Για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις κλειδώματος οθόνης, επιλέξτε "Κλείδωμα οθόνης" από τον πίνακα ρυθμίσεων.

Το παράθυρο ρυθμίσεων οθόνης κλειδώματος έχει έναν αριθμό καρτελών:

Η καρτέλα κλειδώματος σάς επιτρέπει να ορίσετε αν η οθόνη κλειδώματος εμφανίζεται κατά την εκκίνηση ή όχι και αν εμφανίζεται όταν αναστέλλετε (κλείστε το καπάκι φορητού υπολογιστή, κ.λπ.).

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε διάφορες μεθόδους για να ξεκλειδώσετε την οθόνη. Η προεπιλεγμένη επιλογή είναι ο κωδικός πρόσβασης του χρήστη, αλλά μπορείτε επίσης να ορίσετε έναν προσωπικό κωδικό πρόσβασης ή έναν αριθμό PIN. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε κλικ στο κατάλληλο κουμπί επιλογής και να δώσετε τον κωδικό πρόσβασης ή τον αριθμό PIN που απαιτείται για να ξεκλειδώσετε το σύστημα. Προσωπικά σας συνιστώ να αφήσετε αυτό το μόνο.

Η καρτέλα "Διάταξη πληκτρολογίου" σας επιτρέπει να επιλέξετε το πληκτρολόγιο που θα χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή κωδικών πρόσβασης. Θα υπάρχει μια λίστα με όλες τις διαθέσιμες διατάξεις πληκτρολογίου σας. Επιλέξτε αυτό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κάντε κλικ στην επιλογή εφαρμογή.

Η καρτέλα "Είσοδος" σας επιτρέπει να επιλέξετε την οθόνη στην οποία εμφανίζεται το πλαίσιο σύνδεσης. Αυτό εξαρτάται από τη δημιουργία πολλαπλών οθονών. Οι διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνουν την τρέχουσα οθόνη, όλες τις οθόνες και τον αριθμό οθόνης. Αν επιλέξετε τον αριθμό της οθόνης, μπορείτε να μετακινήσετε ένα ρυθμιστικό για να επιλέξετε την οθόνη που εμφανίζεται το πλαίσιο σύνδεσης.

Η καρτέλα "Χρονοδιακόπτες" σάς επιτρέπει να ορίσετε πόσο καιρό μετά την εμφάνιση της προφύλαξης οθόνης ότι το σύστημα κλειδώνει. Από προεπιλογή, αυτό είναι στιγμιαίο. Έτσι, εάν η προφύλαξη οθόνης σας έχει ρυθμιστεί να εισέλθει μετά από ένα λεπτό, τότε αμέσως μόλις εμφανιστεί η προφύλαξη οθόνης, το σύστημα θα κλειδώσει. Μπορείτε να μετακινήσετε το ρυθμιστικό για να ρυθμίσετε αυτή τη φορά.

Η άλλη επιλογή της καρτέλας χρονοδιακόπτη σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε πόσες ώρες το σύστημα κλειδώνει αυτόματα. Για παράδειγμα, αν ρυθμίσετε το ρυθμιστικό σε 5 λεπτά τότε το σύστημά σας θα κλειδώσει μετά από 5 λεπτά αδράνειας.

Εάν παρακολουθείτε μια ταινία στον υπολογιστή σας, τότε θα θέλετε το σύστημα να εισέλθει στη λειτουργία παρουσίασης έτσι ώστε η οθόνη να παραμείνει αναμμένη. Η καρτέλα "Κατάσταση παρουσίασης" σάς επιτρέπει να καθορίσετε πόσο καιρό το σύστημα πρέπει να είναι ανενεργό πριν εμφανιστεί ένα μήνυμα που σας ρωτάει αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία παρουσίασης.

Η καρτέλα Ταπετσαρία σας επιτρέπει να ορίσετε ταπετσαρία για την οθόνη κλειδώματος. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την ταπετσαρία για το θέμα, την τρέχουσα ταπετσαρία ή μια προσαρμοσμένη ταπετσαρία (τη δική σας εικόνα). Για να ορίσετε τη δική σας εικόνα, κάντε κλικ στην επιλογή "προσαρμοσμένη", κάντε κλικ στο πλαίσιο εικόνας και μεταβείτε στην εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Οθόνη Blanking

Οι ρυθμίσεις κενού οθόνης καθορίζουν τον τρόπο και την ώρα που η οθόνη σας παραλείπει κενή.

Για να ρυθμίσετε τις ρυθμίσεις σάρωσης οθόνης, επιλέξτε "Blanking οθόνης" από τον πίνακα ρυθμίσεων.

Η εφαρμογή λήψης οθόνης έχει τρεις καρτέλες:

Από την καρτέλα "Blanking" μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία "blanking screen". Μπορείτε να καθορίσετε το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να παραμείνει κενή η οθόνη, μετατοπίζοντας το ρυθμιστικό στον αριθμό των λεπτών δραστηριότητας που πρέπει να υπάρχει πριν η οθόνη σβήσει.

Άλλες επιλογές στην οθόνη κενού σας επιτρέπουν να καθορίσετε αν το σύστημα αναστέλλεται όταν η οθόνη σβήσει και εάν το σύστημα αναστέλλεται ακόμη και όταν υπάρχει τροφοδοσία εναλλασσόμενου ρεύματος (δηλαδή είναι συνδεδεμένο).

Αν ρυθμίσετε το σύστημα να τεθεί σε αναστολή, τότε υπάρχει ένα slider που σας επιτρέπει να καθορίσετε το χρονικό διάστημα πριν ανασταλεί το σύστημα.

Τέλος, μπορείτε επίσης να καθορίσετε εάν θα εμφανιστούν κενά για εφαρμογές πλήρους οθόνης. Σε γενικές γραμμές, αν παρακολουθείτε ένα βίντεο σε ένα πλήρες παράθυρο, δεν θα θέλετε να σταματήσει το σύστημα.

Η καρτέλα wakeups έχει μερικές επιλογές που σας επιτρέπουν να καθορίσετε πότε το σύστημα ξυπνάει αυτόματα, όπως όταν υπάρχει μια ειδοποίηση ή μια επείγουσα ενέργεια όπως χαμηλή ισχύς.

Η ρύθμιση "Λειτουργία παρουσίασης" είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται για το κλείδωμα της οθόνης και σας επιτρέπει να καθορίσετε πόσο καιρό το σύστημα είναι αδρανές πριν εμφανιστεί ένα μήνυμα που υποδηλώνει τη μετάβαση στη λειτουργία παρουσίασης. Θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία παρουσίασης εάν παρακολουθείτε ταινίες ή παρουσιάζετε μια παρουσίαση.

Περίληψη

Αυτό συμβαίνει για το μέρος 3. Το τμήμα του οδηγού θα καλύπτει ρυθμίσεις παραθύρων, γλώσσας και μενού.

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε όταν υπάρχουν νέα μέρη σε αυτή τη σειρά ή μάλιστα σχετικά με άλλα άρθρα, παρακαλούμε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το περιβάλλον του Enlightenment Desktop, γιατί να μην εγκαταστήσετε το Bodhi Linux ακολουθώντας αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα .

Έχετε δει τα πρόσφατα σεμινάρια BASH: