Εισαγωγή δεδομένων, κειμένου ή τύπων με τη λειτουργία IF του Excel

Η συνάρτηση IF προσθέτει τη λήψη αποφάσεων σε υπολογιστικά φύλλα του Excel ελέγχοντας μια συγκεκριμένη προϋπόθεση για να δείτε αν είναι αληθής ή ψευδής. Εάν η συνθήκη είναι αληθής, η λειτουργία θα πραγματοποιήσει μία ενέργεια. Αν η κατάσταση είναι ψευδής, θα προβεί σε διαφορετική ενέργεια. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη λειτουργία IF παρακάτω.

Εκτέλεση υπολογισμού και εισαγωγής δεδομένων με τη λειτουργία IF

Εισαγωγή υπολογισμών ή αριθμών με τη λειτουργία IF. © Ted French

Η σύνταξη μιας συνάρτησης αναφέρεται στη διάταξη της λειτουργίας και περιλαμβάνει το όνομα, τις αγκύλες και τα επιχειρήματα της συνάρτησης.

Η σύνταξη της συνάρτησης είναι:

= IF (λογική δοκιμή, τιμή εάν είναι αληθής, τιμή αν είναι ψευδής)

Η λογική δοκιμή είναι πάντα μια σύγκριση μεταξύ δύο τιμών. Οι χειριστές σύγκρισης χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για να δουν αν η πρώτη τιμή είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από τη δεύτερη ή ίση με αυτή.

Για παράδειγμα, στην εικόνα εδώ, η λογική δοκιμή συγκρίνει τα κέρδη ενός υπαλλήλου που βρίσκονται στη στήλη Β για να διαπιστωθεί αν είναι μεγαλύτερα από τα $ 30,000.00.

= IF (Β2> 30000, Β2 * 1%, 300)

Μόλις η λειτουργία προσδιορίσει εάν η λογική δοκιμασία είναι αληθής ή ψευδής, πραγματοποιεί μία από τις δύο ενέργειες που καθορίζονται από την τιμή εάν είναι αληθής και τιμή αν τα ψευδείς παραστάσεις.

Οι τύποι ενεργειών που μπορεί να εκτελέσει η λειτουργία περιλαμβάνουν:

Εκτέλεση υπολογισμού με τη λειτουργία IF

Η συνάρτηση IF μπορεί να εκτελεί διαφορετικούς υπολογισμούς ανάλογα με το αν η λειτουργία επιστρέφει μια πραγματική τιμή ή όχι.

Στην παραπάνω εικόνα, ένας τύπος χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό ενός ποσού έκπτωσης που βασίζεται στα κέρδη των εργαζομένων.

= IF (Β2> 30000, Β2 * 1%, 300)

Ο συντελεστής έκπτωσης υπολογίζεται χρησιμοποιώντας έναν τύπο που εισάγεται ως τιμή, εάν είναι αληθινό επιχείρημα. Ο τύπος πολλαπλασιάζει τα κέρδη που βρίσκονται στη στήλη Β κατά 1%, αν τα έσοδα του εργαζόμενου υπερβαίνουν τα $ 30,000.00.

Εισαγωγή δεδομένων με τη λειτουργία IF

Η λειτουργία IF μπορεί επίσης να ρυθμιστεί για την εισαγωγή αριθμητικών δεδομένων σε ένα κύτταρο-στόχο. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε άλλους υπολογισμούς.

Στο παραπάνω παράδειγμα, εάν τα κέρδη ενός υπαλλήλου είναι μικρότερα από 30.000,00 δολάρια, η τιμή αν υπάρχει ψευδές επιχείρημα έχει οριστεί για να εισαχθεί ένα κατ 'αποκοπή ποσό των 300,00 δολαρίων για την έκπτωση αντί για τον υπολογισμό.

Σημείωση: Ούτε το σύμβολο του δολαρίου ούτε ο διαχωριστής με κόμματα εισάγονται με τους αριθμούς 30000 ή 300 στη λειτουργία. Η εισαγωγή ενός ή και των δύο δημιουργεί σφάλματα στον τύπο.

Προβολή δηλώσεων κειμένου ή απουσίας κελιών κενών με τη λειτουργία IF του Excel

Εισαγωγή κειμένου ή απουσία κελιών κενών με τη λειτουργία IF. © Ted French

Εμφάνιση λέξεων ή δηλώσεων κειμένου με τη λειτουργία IF

Έχοντας το κείμενο που εμφανίζεται από μια λειτουργία IF αντί του αριθμού μπορεί να διευκολύνει την εύρεση και ανάγνωση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στο φύλλο εργασίας.

Στο παραπάνω παράδειγμα, η λειτουργία IF είναι εγκατεστημένη για να ελέγξει αν οι μαθητές που λαμβάνουν ένα κουίζ γεωγραφίας εντοπίζουν σωστά τις πρωτεύουσες για διάφορες τοποθεσίες στο Νότιο Ειρηνικό.

Η λογική δοκιμασία της συνάρτησης IF συγκρίνει τις απαντήσεις των μαθητών στη στήλη Β με την σωστή απάντηση που υπάρχει στο ίδιο το επιχείρημα.

Αν η απάντηση του μαθητή συμφωνεί με το όνομα που έχει εισαχθεί στο λογικό κείμενο, η λέξη Correct εμφανίζεται στη στήλη C. Εάν το όνομα δεν ταιριάζει, το κελί παραμένει κενό.

= IF (B2 = "Wellington", "Correct", "")

Για να χρησιμοποιήσετε απλές λέξεις ή δηλώσεις κειμένου σε μια λειτουργία IF, κάθε καταχώρηση πρέπει να περικλείεται σε εισαγωγικά, όπως:

Αφήνοντας τα κελιά κενά

Όπως φαίνεται για την τιμή αν υπάρχει ψευδές επιχείρημα στο παραπάνω παράδειγμα, τα κελιά παραμένουν κενά εισάγοντας ένα ζεύγος κενών εισαγωγικών ( "" ).