Δεν είναι το ίδιο: ο αόρατος ιστός και ο σκοτεινός ιστός

Παρακολουθήσατε πρόσφατα τις ειδήσεις, την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή ή μια ταινία επιτυχίας και άκουγαν τους όρους " Dark Web ", " Invisible Web " ή "Deep Web"; Αυτά είναι θέματα που αναφέρουν πολύ πρόσφατα, και πολλοί άνθρωποι είναι περίεργοι γι 'αυτούς - και δικαίως! Δυστυχώς, η λαϊκή κουλτούρα για το αντίθετο, αυτοί οι όροι δεν είναι εναλλάξιμοι, και σημαίνουν πολύ διαφορετικά πράγματα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Invisible Web και του Dark Web, καθώς και ένας όρος που ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ πριν - το Surface Web.

Διαφορετικά επίπεδα & # 34; στον Ιστό

Είναι ίσως καλύτερο να ξεκινήσετε εξηγώντας ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετά «στρώματα», έτσι να πουν, του Ιστού: το Surface Web, ο Αόρατος Ιστός και το Dark Web. Ο ιστός που συνηθίσαμε όλοι - αυτός που προσφέρει τις αγαπημένες μας αθλητικές ιστοσελίδες, ειδήσεις κουτσομπολιού, ηλεκτρονικά περιοδικά κλπ. - που είναι κοινώς γνωστή ως Surface Web. Ο επιφανειακός ιστός περιλαμβάνει οποιοδήποτε περιεχόμενο που μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί ή να ευρετηριαστεί από τις μηχανές αναζήτησης.

Ο αόρατος ιστός

Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο σε ό, τι περιλαμβάνουν οι μηχανές αναζήτησης στα ευρετήρια τους. Εκεί μπαίνει ο όρος "αόρατος ιστός". Ο όρος "αόρατος ιστός" αναφέρεται κυρίως στο τεράστιο αποθετήριο πληροφοριών που οι μηχανές αναζήτησης και οι κατάλογοι δεν έχουν άμεση πρόσβαση και δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογό τους, όπως βάσεις δεδομένων, βιβλιοθήκες και αρχεία δικαστηρίων.

Σε αντίθεση με τις σελίδες του ορατού ή επιφανειακού ιστού (δηλαδή του ιστού στον οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση από μηχανές αναζήτησης και καταλόγους), οι πληροφορίες σε βάσεις δεδομένων είναι γενικά απρόσιτες για τις αράχνες λογισμικού και τα προγράμματα ανίχνευσης που δημιουργούν ευρετήρια μηχανών αναζήτησης. Δεν υπάρχει γενικά τίποτα κακό εδώ και υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί παράγοντες για το γιατί ένας ιστότοπος δεν θα συμπεριληφθεί σε ένα ευρετήριο μηχανών αναζήτησης, αλλά βασικά απλώς βράζουν προς τα τεχνικά εμπόδια ή / και τις εσκεμμένες αποφάσεις του ιδιοκτήτη του ιστότοπου (s) να αποκλείσει τις σελίδες τους από τις αράχνες μηχανών αναζήτησης.

Για παράδειγμα, οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες που απαιτούν κωδικούς πρόσβασης για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες τους δεν θα συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, καθώς και σελίδες που βασίζονται σε δέσμες ενεργειών, οι οποίες δεν διαβάζονται εύκολα από τις αράχνες μηχανών αναζήτησης. Υπάρχουν επίσης πραγματικά μεγάλες βάσεις δεδομένων, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές. οτιδήποτε από τη NASA, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων, την Αμερικανική Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση σε βάσεις δεδομένων όπως η LexisNexis, οι οποίες απαιτούν αμοιβή για αναζήτηση.

Πώς αποκτάτε πρόσβαση στον αόρατο ιστό;

Κάποτε ήταν δύσκολο να φτάσουν αυτές οι σελίδες, αλλά με την πάροδο των ετών, οι μηχανές αναζήτησης έχουν πάρει αρκετά εξελιγμένες και περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο το περιεχόμενο που ήταν δύσκολο να βρεθεί στα ευρετήρια τους. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές, πολλές σελίδες που δεν το κάνουν σε μηχανές αναζήτησης για οποιονδήποτε λόγο. μπορείτε ακόμα να τα βρείτε απευθείας εάν ξέρετε πώς. Βασικά, μπορείτε να "παγιδευτείτε", έτσι να μιλήσετε, στις μηχανές αναζήτησης για να ασκηθείτε σε βάσεις δεδομένων για να βρείτε αυτές τις σελίδες. Για παράδειγμα, αν κάνατε αναζήτηση για "καιρός" και "βάση δεδομένων", θα έρθετε με κάποιες πολύ συναρπαστικές πληροφορίες. Από αυτό το αρχικό ερώτημα αναζήτησης, μπορείτε να ανατρέξετε στο ευρετήριο της βάσης δεδομένων για να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Έτσι, η διαφορά μεταξύ του Dark Web και του αόρατου ιστού είναι ....

Τώρα μπορούμε τελικά να φτάσουμε σε αυτό που ο Dark Web - γνωστός και ως DarkNet - είναι πραγματικά. Αν ο επιφανειακός ιστός είναι βασικά οτιδήποτε προσφέρει μια μηχανή αναζήτησης στο ευρετήριό του και ο αόρατος ιστός - ο οποίος, παρεμπιπτόντως, εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 500 φορές μεγαλύτερος από τον επιφανειακό ιστό - είναι βασικά πληροφορία που μια μηχανή αναζήτησης δεν δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στον δείκτη του, τότε το Dark Web είναι ένα σχετικά μικρό τμήμα του Αόρατου ή Deep Web, το οποίο έχει πολλά διαφορετικά πράγματα που συμβαίνουν, οτιδήποτε από τη διακίνηση ναρκωτικών έως τη δολοφονία για ανθρώπους που αναζητούν να μοιράζονται πληροφορίες με ασφάλεια σε ένα μη ασφαλές περιβάλλον ή πολιτισμό, με πλήρη ελευθερία από τη λογοκρισία. με άλλα λόγια, δεν είναι όλα κακά πράγματα που συμβαίνουν εκεί.

Ενδιαφέρουσες; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για το Dark Web εδώ ή ανατρέξτε στον τελευταίο αυτό οδηγό του αόρατου ιστού για να πάρετε μια επισκόπηση βαθιάς κατάδυσης για το πώς όλα αυτά ταιριάζουν μαζί.