Πώς να γράψετε μια σελίδα Wikipedia

Τι πρέπει να ξέρετε για τη δημιουργία του πρώτου άρθρου Wikipedia

Οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου γνωρίζουν ότι η Wikipedia είναι μία από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες ιστοσελίδες στον κόσμο που επισκέπτονται για να πάρουν ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα που μπορεί να φανταστεί και συχνά κατατάσσεται στην πρώτη σελίδα του Google για όλα τα είδη διαφορετικών ερωτήματα αναζήτησης. Ίσως το πιο εκπληκτικό μέρος για το Wikipedia είναι ότι όλες οι πληροφορίες του είναι crowdsourced, ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει και όλα γράφονται από ανθρώπους όπως εσύ.

Συνιστάται: How-Old.net είναι ένας ιστότοπος που μπορεί να μαντέψει την ηλικία σας

Πίσω από το διαδίκτυο και η Wikipedia ήταν τέτοιοι κύριοι πόροι, θα έπαιρναν τακτικές εγκυκλοπαίδειες ετησίως ή και περισσότερο για να παράγουν ενημερωμένες καταχωρήσεις και να βγαίνουν με νέες εκδόσεις, αλλά η Wikipedia θα έχει ενημερωμένες πληροφορίες ή μια ολοκαίνουργια καταχώρηση μόλις κάποιος πάρει το χρόνο να γράψει ένας. Και με ό, τι συλλαμβάνει το μάτι του κοινού, αυτό είναι συνήθως αρκετά γρήγορο.

Αν έχετε τις γνώσεις για να μοιραστείτε ένα συγκεκριμένο θέμα, αλλά παρατηρήστε ότι δεν υπάρχει ακόμη σελίδα Wikipedia για αυτό, θα μπορούσατε να το ξεκινήσετε. Δείτε πώς να το κάνετε.

  1. Πηγαίνετε στο Wikipedia.org και συνδεθείτε στο λογαριασμό σας. Αν δεν έχετε ακόμα λογαριασμό στη Wikipedia, κάντε κλικ στην επιλογή Δημιουργία λογαριασμού στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας για να εισαγάγετε κάποιες λεπτομέρειες και να ρυθμίσετε το λογαριασμό σας.
  2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει μια καλή έρευνα για το άρθρο που θέλετε να γράψετε επειδή ένα άρθρο της Wikipedia χωρίς τόνο αναφορών είναι μόλις ένα άρθρο της Wikipedia καθόλου. Φυσικά, εάν δεν έχετε ελέγξει εάν υπάρχει στην Wikipedia πρώτα, θα πρέπει σίγουρα να το κάνετε αυτό προτού χάσετε χρόνο δημιουργώντας ένα νέο για το ίδιο θέμα (το οποίο ασφαλώς θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργησή του).
  3. Κάντε μια λεπτομερή ανάγνωση σχετικά με τους πόρους της Wikipedia σχετικά με τη συμβολή στη Wikipedia και τη σύνταξη του πρώτου σας άρθρου. Περιηγηθείτε σε κάθε τμήμα που παρέχεται στον πίνακα περιεχομένων για να βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με όλες τις οδηγίες δημοσίευσης της Wikipedia. Αυτό είναι σημαντικό για να διασφαλίσετε ότι η Wikipedia σας δεν έχει σημαντικά προβλήματα και δεν καταργείται αφού έχετε κάνει τόσο σκληρή δουλειά για να την δημοσιεύσετε.
  4. Χρησιμοποιήστε τον Οδηγό άρθρου της Wikipedia για να γράψετε και να υποβάλετε το πρώτο άρθρο. Αυτό το εργαλείο θα σας μεταφέρει σε όλα τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να συμμορφωθείτε με τις οδηγίες της Wikipedia και παίρνει όλες τις εικασίες από τη δημοσίευση. Κάντε κλικ στο μπλε κουμπί με την ένδειξη "Γράψτε ένα άρθρο τώρα (για νέους χρήστες)" ή εναλλακτικά μπορείτε να υποβάλετε ένα αίτημα για κάποιον άλλο να γράψει ένα άρθρο σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα.

Συνιστάται: Πώς να ελέγξετε αν μια ιστοσελίδα είναι κάτω

Μόλις ακολουθήσετε όλα τα βήματα που δίνονται από τον Οδηγό άρθρου, θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει την πρώτη σας σελίδα - αλλά θα απέχει πολύ από το να γίνει. Στην πραγματικότητα, τα άρθρα Wikipedia δεν γίνονται ποτέ, αφού όλα απαιτούν αρκετές επεξεργασίες προτού φτάσουν ακόμη και να εμφανιστούν εντελώς ολοκληρωμένα.

Καθώς συνεχίζετε να επεκτείνετε την έρευνά σας στο θέμα σας και να συλλέγετε περισσότερες πηγές πληροφοριών, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες ενημερώσεις στο άρθρο σας. Ένα τακτικό πρόγραμμα ενημέρωσης θα διασφαλίσει ότι η σελίδα σας θα πετύχει καλά και άλλοι χρήστες θα εκτιμήσουν τη συνεισφορά σας.

Η Wikipedia συνιστά να ελέγξετε τον πόρο του για τη σύνταξη καλύτερων άρθρων για να σας βοηθήσει να κάνετε βελτιώσεις σε αυτό. Θα πρέπει επίσης να ρίξετε μια ματιά στην εισαγωγή της Wikipedia για τη μεταφόρτωση εικόνων εάν θέλετε να τις ενσωματώσετε στη σελίδα σας.

Για περισσότερους πόρους Wikipedia, πρέπει σίγουρα να προσθέσετε σελιδοδείκτη στη σελίδα βοήθειας της Wikipedia. Εκεί, θα βρείτε συνδέσμους σε όλα τα είδη των θεμάτων που σχετίζονται με το χρήστη και ενδέχεται να σας βοηθήσουν.

Συνιστώμενη:

Πώς να επεξεργαστείτε περιεχόμενο Wikipedia

Ενημερώθηκε από: Elise Moreau