Τι είναι το Clickbait;

Αυτό το άρθρο θα λιώσει την καρδιά σας και τον εγκέφαλό σας (εντάξει, όχι πραγματικά)

Τι είναι το clickbait; Το Clickbait ορίζεται από τη Wikipedia ως "περιεχόμενο ιστού που αποσκοπεί στη δημιουργία εσόδων από διαφήμιση μέσω διαδικτύου, ιδιαίτερα σε βάρος της ποιότητας ή της ακρίβειας, βασιζόμενος σε τίτλους με εντυπωσιακούς τίτλους για να προσελκύσει click-throughs και να ενθαρρύνει τη διαβίβαση του υλικού μέσω διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων. επιδιώκουν συνήθως να εκμεταλλευτούν το «χάσμα περιέργειας», παρέχοντας επαρκείς πληροφορίες για να κάνουν τον αναγνώστη περίεργο, αλλά όχι αρκετό για να ικανοποιήσει την περιέργειά του χωρίς να κάνει κλικ στο συνδεδεμένο περιεχόμενο ».

Οι τεχνικές clickbaiting μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για καλούς όσο και για κακό σκοπό. Από την καλή πλευρά, έχετε την προώθηση ποιοτικού περιεχομένου σε ένα μεγάλο ακροατήριο. Στη μέση, έχετε την ιογενή προώθηση μέσου περιεχομένου με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία εσόδων. Τέλος, στη "σκοτεινή πλευρά" του φάσματος, έχετε clickbaiting με σκοπό την προώθηση κακόβουλων συνδέσεων με κακόβουλο λογισμικό, ιστότοπους ηλεκτρονικού "ψαρέματος", απάτες κ.λπ.

Οι χάκερ και οι απατεώνες θέλουν να φτάσουν στο ευρύτερο δυνατό κοινό, όπως και οι διαφημιζόμενοι. Εάν μπορούν να σας κάνουν να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο, μπορούν δυνητικά να σας εξαπατήσουν να εγκαταστήσετε κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Θα μπορούσαν επίσης να σας στείλουν σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) ή σε οποιονδήποτε άλλο αριθμό ιστότοπων που σχετίζονται με απάτη.

Όπως και οι παραδοσιακοί διαφημιζόμενοι έχουν κίνητρα κυκλοφορίας και προγράμματα μάρκετινγκ θυγατρικών, οι κακοί έχουν παρόμοια, αν και πιο απειλητικά συστήματα κινήτρων, γνωστά ως Malware Affiliate Marketing Programs, όπου οι χάκερ και οι απατεώνες πληρώνουν άλλους χάκερ και απατεώνες για να μολύνουν τους υπολογιστές με malware, scareware, rootkits, κλπ. Ανατρέξτε στο άρθρο μας σχετικά με το Shadowy World of Malware Affiliate Marketing για μια σε βάθος ματιά σε αυτό το θέμα.

Πώς μπορείτε να πείτε το καλό κλικ από τον κακό κλικ; Η απάντηση θα φυσήξει το μυαλό σας! (απλά να γελάσω, αυτό το τελευταίο μέρος ήταν μόνο εγώ προσπαθώ το χέρι μου στο clickbaiting)

1. Είναι ο Clickbait που προωθεί κάτι που ακούγεται πολύ καλό για να είναι αλήθεια;

Εάν ένας απατεώνας χρησιμοποιεί μεθόδους Clickbait για να προωθήσει μια απάτη, το clickbait συνήθως αναφέρει μια συμφωνία που ακούγεται πολύ καλή για να είναι αλήθεια. Αυτό θα πρέπει να είναι μια κόκκινη σημαία για να μείνετε μακριά. Ένα παράδειγμα μιας επικεφαλίδας clickbait που σχετίζεται με την απάτη μπορεί να είναι: "Είναι η τιμή αυτού του PS4 ένα glitch, ή είναι για πραγματικό; Order One πριν συνειδητοποιήσουν τι έχουν κάνει!"

Ο σύνδεσμος στον οποίο κάνετε κλικ θα σας οδηγήσει σε κάποια σκιερή ψεύτικη ιστοσελίδα λιανικής πώλησης όπου οι πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας θα κλαπεί καθώς προσπαθήσατε να αγοράσετε ένα PS4 σε κάποια τρελή χαμηλή τιμή που μόλις χρησιμοποιήθηκε για να σας δελεάσει στο site.

2. Η μυρωδιά του Clickbait Phishy;

Εάν ένας Phisher προσπαθεί να σας ανακατευθύνει στο δικτυακό τους τόπο για να προσπαθήσει να κλέψει τα προσωπικά σας στοιχεία, τότε πιθανότατα θα κάνει την ιστορία του clickbait να σχετίζεται με τον στόχο του phishing site. Μπορεί να πει κάτι όπως "Όταν βλέπετε τι αυτή η τράπεζα έκαναν στους πελάτες τους, θα θελήσετε να πάρετε όλα τα χρήματά σας και να τρέξετε!"

Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να παρέχουν έναν σύνδεσμο σε αυτό που φαίνεται να είναι η σελίδα σύνδεσης της τράπεζας, αλλά είναι ένας ιστότοπος που έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώνει τα διαπιστευτήρια του τραπεζικού λογαριασμού σας ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία.

3. Η σύνδεση σας ζητά να εγκαταστήσετε κάτι για να δείτε ένα βίντεο που αναφέρεται στην επικεφαλίδα Clickbait;

Μια από τις κλασικές τεχνικές clickbait που χρησιμοποιούνται από τους απατεώνες και τους χάκερς είναι να ισχυριστεί ότι ο σύνδεσμος είναι σε κάποιο βίντεο ενός γνωστού διασημότητας που κάνει κάτι σκανδαλώδες. Το clickbait θα υποσχεθεί μια πληρωμή με τη μορφή ενός βίντεο. Ένα παράδειγμα θα ήταν "Όταν βλέπετε τι κάνει ο άνθρωπος σε αυτό το αυτοκίνητο, θα Gasp !!"

Όταν κάνετε κλικ στην ιστορία, θα ειδοποιηθείτε ότι θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια ειδική εφαρμογή "Video Viewer" ή "Video codec" ή κάτι παρόμοιο για να παρακολουθήσετε το βίντεο.

Στη συνέχεια, η σελίδα που θα σας προμηθεύσει θα προσφέρει την εγκατάσταση για εσάς ή θα σας κατευθύνει στο πρόγραμμα εγκατάστασης, το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι ένα πακέτο κακόβουλου λογισμικού που καταλήγετε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας με την ελπίδα ότι θα μπορέσετε να δείτε το υποσχεμένο βίντεο. Δυστυχώς, ήταν πραγματικά μια μεγάλη απάτη γιατί πραγματικά δεν υπήρχε σκανδαλώδες βίντεο, ήταν όλα απλά ένα παιχνίδι για να παίξει στην περιέργειά σας και να σας κάνει να εγκαταστήσετε κακόβουλο λογισμικό ή να δημιουργήσει κίνηση για το πρόγραμμα μάρκετινγκ θυγατρικών ότι ο απατεώνας ή ο χάκερ λαμβάνει χρήματα από .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποφυγή απάτης όπως αυτές, δείτε το άρθρο μας: Πώς να αποδείξετε τον εγκέφαλό σας