Τι είναι το Multitasking στα Smartphones;

Κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του Multitasking στο iPhone και το Android

Ένα λειτουργικό σύστημα πολλαπλών εντολών είναι αυτό που επιτρέπει σε περισσότερα από ένα προγράμματα ή εφαρμογές να τρέχουν σε αυτό ταυτόχρονα. Ζούμε την εμπειρία πολλαπλών καθηκόντων κάθε μέρα όταν χρησιμοποιούμε υπολογιστές. Εδώ είναι ένα τυπικό σενάριο: πληκτρολογείτε ένα έγγραφο επεξεργασίας κειμένου ενώ έχετε ένα αρχείο λήψης και κάποια δροσερή μουσική παίζει στο παρασκήνιο, όλα ταυτόχρονα. Αυτές είναι εφαρμογές που έχετε εκτοξεύσει, αλλά υπάρχουν και άλλες που τρέχουν στο παρασκήνιο χωρίς να γνωρίζετε. Ενεργοποιήστε τον διαχειριστή εργασιών και θα δείτε.

Το Multitasking απαιτεί από το λειτουργικό σύστημα να χειρίζεται προσεκτικά, ακόμη και χειρουργικά, τον τρόπο χειρισμού των οδηγιών και των διαδικασιών στον μικροεπεξεργαστή και τον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων τους στην κύρια μνήμη.

Τώρα εξετάστε το παλιό σας κινητό τηλέφωνο. Θα μπορούσατε να κάνετε μόνο ένα πράγμα κάθε φορά σε αυτό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λειτουργικό σύστημα που εκτελείται σε αυτό δεν υποστηρίζει το multitasking. Το multitasking έχει έρθει σε smartphones , ειδικά στο iPhone (στο iOS μάλλον) και το Android, αλλά δεν λειτουργεί ακριβώς όπως με τους υπολογιστές.

Πολυεπεξεργασία σε Smartphones

Εδώ, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Οι εφαρμογές σε smartphones (που αναφέρονται ως επί το πλείστον σε iOS και Android ) που λέγεται ότι εκτελούνται στο παρασκήνιο, δεν εμφανίζουν πάντοτε κατ 'ανάγκη πολυπροσαρμογές. Μπορούν, στην πραγματικότητα, να βρίσκονται σε τρία κράτη: τρέξιμο, αναστολή (ύπνο) και κλειστά. Ναι, ορισμένες εφαρμογές είναι κλειστές, λόγω κάποιων προβλημάτων κάπου. Πιθανότατα δεν θα πάρετε μια υπόδειξη σε αυτό και να ανακαλύψετε το γεγονός μόνο όταν θέλετε να ξαναρχίσει η εφαρμογή ξανά, επειδή είναι το λειτουργικό σύστημα που διαχειρίζεται να multitask, δεν σας δίνει πολύ έλεγχο.

Όταν μια εφαρμογή βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας, βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και έχετε να την αντιμετωπίσετε. Όταν εκτελείται μια εφαρμογή, λειτουργεί πολύ ή λιγότερο σαν να κάνουν εφαρμογές σε υπολογιστές, δηλαδή οι εντολές της εκτελούνται από τον επεξεργαστή και παίρνει χώρο στη μνήμη. Αν πρόκειται για εφαρμογή δικτύου, μπορεί να λάβει και να στείλει δεδομένα.

Τις περισσότερες φορές, οι εφαρμογές σε smartphones βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής (ύπνου). Αυτό σημαίνει ότι είναι κατεψυγμένα, όταν φύγετε - η εφαρμογή δεν εκτελείται πλέον στον επεξεργαστή και ο τόπος που καταλαμβάνει στη μνήμη ανακτηθεί εάν υπάρχει έλλειψη χώρου μνήμης λόγω της λειτουργίας άλλων εφαρμογών. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δεδομένα που τηρεί στη μνήμη αποθηκεύονται προσωρινά σε δευτερεύουσα αποθήκευση (κάρτα SD ή εκτεταμένη μνήμη του τηλεφώνου - που θα ήταν ανάλογη με τον σκληρό δίσκο σε έναν υπολογιστή). Στη συνέχεια, όταν συνεχίζετε την εφαρμογή, σας φέρνει ακριβώς εκεί που έχετε αφήσει, αναπρογραμματίζοντας τις οδηγίες που θα εκτελέσει ο επεξεργαστής και επαναφέροντας τα δεδομένα αδρανοποίησης από τη δευτερεύουσα αποθήκευση στην κύρια μνήμη.

Πολυλειτουργικότητα και διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Μια εφαρμογή ύπνου δεν καταναλώνει ενέργεια επεξεργαστή, δεν έχει μνήμη και δεν δέχεται σύνδεση - είναι αδρανής. Έτσι, δεν καταναλώνει πρόσθετη ισχύ μπαταρίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες εφαρμογές για smartphones υιοθετούν τη λειτουργία ύπνου ενώ ζητούνται να τρέχουν στο παρασκήνιο. Εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας. Ωστόσο, οι εφαρμογές που απαιτούν συνεχή σύνδεση, όπως οι εφαρμογές VoIP, θα πρέπει να διατηρούνται σε κατάσταση λειτουργίας, καθιστώντας τη θυσία της μπαταρίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εάν αποστέλλονται στον ύπνο, οι συνδέσεις θα απορριφθούν, οι κλήσεις θα απορριφθούν και οι καλούντες θα ειδοποιηθούν ότι ο καλών είναι απρόσιτος, για παράδειγμα. Έτσι, κάποιες εφαρμογές πρέπει να εκτελούνται στο παρασκήνιο, πραγματοποιώντας πραγματικό multitasking, όπως εφαρμογές μουσικής, εφαρμογές που σχετίζονται με την τοποθεσία, εφαρμογές που σχετίζονται με το δίκτυο, εφαρμογές push notifications και ειδικά εφαρμογές VoIP .

Πολυεπεξεργασία στο iPhone και το iPad

Ξεκίνησε στο iOS με την έκδοση 4. Μπορείτε να αφήσετε την τρέχουσα εφαρμογή και να μεταβείτε σε μια εφαρμογή φόντου πηγαίνοντας πίσω στην αρχική οθόνη. Παρατηρήστε ότι είναι διαφορετικό από το κλείσιμο μιας εφαρμογής. Εάν θέλετε να συνεχίσετε με μια εφαρμογή στο παρασκήνιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Επεξεργαστή εφαρμογών, κάνοντας διπλό κλικ στο κουμπί Αρχική σελίδα. Αυτό θα φέρει την εστίαση στη σειρά των εικονιδίων στο κάτω μέρος της οθόνης, θα θολώνει ή θα αποχρωματίζει το υπόλοιπο περιεχόμενο της οθόνης. Τα εικονίδια που εμφανίζονται είναι αυτά που «έχουν ανοιχτεί». Στη συνέχεια, μπορείτε να περάσετε το δάχτυλό σας για να τρέξετε ολόκληρη τη λίστα και να επιλέξετε οποιεσδήποτε από αυτές.

Το iOS χρησιμοποιεί επίσης ειδοποίηση ώθησης, η οποία είναι ουσιαστικά ένας μηχανισμός που δέχεται να εισάγει σήματα από διακομιστές για να ανοίξει εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο. Οι εφαρμογές που ακούνε ειδοποίηση ώθησης δεν μπορούν να πάνε να κοιμηθούν εντελώς, αλλά πρέπει να παραμείνουν στην τρέχουσα κατάσταση να ακούνε εισερχόμενα μηνύματα. Μπορείτε να επιλέξετε να "σκοτώνουν" τις εφαρμογές στο παρασκήνιο χρησιμοποιώντας το μακρύ πάτημα.

Πολυεπεξεργασία στο Android

Στις εκδόσεις του Android πριν από το Ice Cream Sandwich 4.0, πατώντας το κουμπί Home φέρνει μια τρέχουσα εφαρμογή στο παρασκήνιο και πατώντας πατημένο το κουμπί home θα εμφανιστεί μια λίστα με εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα. Το Ice Cream Sandwich 4.0 αλλάζει τα πράγματα λίγο. Υπάρχει μια εμφανής πρόσφατη λίστα εφαρμογών που σας δίνει την εντύπωση ότι διαχειρίζεστε τις εφαρμογές, πράγμα που δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά είναι ωραίο. Δεν εκτελούνται όλες οι εφαρμογές στην πρόσφατη λίστα - κάποιοι κοιμούνται και μερικές είναι ήδη νεκροί. Πατώντας και επιλέγοντας μια εφαρμογή στη λίστα θα μπορούσε να ξεφύγει από μια ήδη τρέχουσα κατάσταση (η οποία είναι κάπως σπάνια για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω) ή να ξυπνήσετε από την κατάσταση ύπνου ή να φορτώσετε ξανά την εφαρμογή.

Εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για πολυεπεξεργασία

Τώρα που τα smartphones υποστηρίζουν το multitasking, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, ορισμένες εφαρμογές σχεδιάζονται επίσης για να λειτουργούν ειδικά σε ένα περιβάλλον πολλαπλών εργασιών. Ένα παράδειγμα είναι το Skype για iOS, το οποίο έχει νέες δυνατότητες για τον χειρισμό των ειδοποιήσεων και παραμένει ενεργό στο παρασκήνιο ενώ χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την μπαταρία. Το Skype είναι μια εφαρμογή VoIP που επιτρέπει κλήσεις φωνής και βίντεο και ως εκ τούτου πρέπει να παραμείνει ενεργή πάντα για καλύτερη εμπειρία χρήστη, ακριβώς όπως το κινητό σας τηλέφωνο ακούει μόνιμα σήματα από εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα κειμένου.

Μερικοί παραπαίοι χρήστες θέλουν να απενεργοποιήσουν το multitasking στις συσκευές τους, πιθανώς επειδή βρίσκουν ότι εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο επιβραδύνουν τις μηχανές τους και καταναλώνουν διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Είναι δυνατό, αλλά τα λειτουργικά συστήματα δεν δίνουν πραγματικά επιλογές για να το κάνουν αυτό. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τρόπους που συγκεντρώθηκαν στο πίσω μέρος του δρόμου. Για το iOS, υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, τα οποία δεν είναι για όλους και τα οποία δεν θα προτείνω προσωπικά. Μπορεί ακόμη και να χρειαστεί jailbreaking το τηλέφωνο.