Τι είναι η αντιγήρανση;

Ορισμός της απολύμανσης στα τυχερά παιχνίδια

Η αλλοίωση στις εικόνες μπορεί να περιγραφεί ως γραμμές βαθμίδας σκαλοπατιών ή ακανόνιστες άκρες (δηλαδή, jaggies ) που βρίσκονται συχνά σε οθόνες χαμηλότερης ανάλυσης. Οι jaggies παρατηρούνται επειδή η οθόνη ή άλλη συσκευή εξόδου δεν χρησιμοποιεί αρκετά υψηλή ανάλυση για να δείξει την ομαλή γραμμή.

Η ανίχνευση, λοιπόν, είναι μια τεχνολογία που προσπαθεί να επιλύσει την ψευδαίσθηση που βρίσκεται στην εικόνα (ή ακόμα και σε δείγματα ήχου).

Ενδέχεται να βρείτε την επιλογή για την κατάργηση αλλιώσεως αν κοιτάξετε τις ρυθμίσεις ενός βιντεοπαιχνιδιού. Ορισμένες επιλογές ενδέχεται να περιλαμβάνουν 4x, 8x και 16x, αν και είναι δυνατές οι 128x με προηγμένες διαμορφώσεις υλικού.

Σημείωση: Η αντιδιαβροχή θεωρείται συχνά ως αντικατάσταση ή ΑΑ , και μερικές φορές ονομάζεται υπερδειγματοληψία .

Πώς λειτουργεί η απολύμανση;

Βλέπουμε ομαλές καμπύλες και γραμμές στον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, κατά την απόδοση εικόνων για προβολή σε μια οθόνη, αναλύονται σε μικροσκοπικά τετραγωνικά στοιχεία που ονομάζονται εικονοστοιχεία. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα γραμμές και ακμές που συχνά εμφανίζονται οδοντωτές.

Η αντισύλληψη μειώνει αυτό το πρόβλημα εφαρμόζοντας μια συγκεκριμένη τεχνική για να εξομαλύνει τις άκρες για μια καλύτερη συνολική εικόνα. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ελαφρώς θολώνει τις άκρες μέχρι να φανεί ότι χάνουν την οδοντωτή ποιότητα. Με τη δειγματοληψία pixels γύρω από τις άκρες, antialiasing ρυθμίζει το χρώμα των γύρω pixels, αναμειγνύοντας μακριά την οδοντωτή εμφάνιση.

Παρόλο που η ανάμειξη των εικονοστοιχείων αφαιρεί τις αιχμηρές άκρες, το αποτέλεσμα της αντιδιαβροχής μπορεί να κάνει τα pixels fuzzler.

Τύποι επιλογών κατά της εξουδετέρωσης

Εδώ είναι μερικοί διαφορετικοί τύποι τεχνικών antialiasing:

Αντιστοίχηση Supersample (SSAA): Η διαδικασία SSAA παίρνει εικόνες υψηλής ανάλυσης και υποδειγματοληψίες στο απαραίτητο μέγεθος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ πιο ομαλή άκρη, αλλά η υπερδειγματοληψία απαιτεί περισσότερους πόρους υλικού από μια κάρτα γραφικών, όπως πρόσθετη μνήμη βίντεο. Το SSAA δεν χρησιμοποιείται πια λόγω της απαιτούμενης ισχύος.

Πολλαπλή δειγματοληψία πολλαπλών δειγμάτων (MSAA): Η διαδικασία δειγματοληψίας MSAA απαιτεί λιγότερους πόρους, υπερδειγματοποιώντας μόνο τμήματα της εικόνας, ιδιαίτερα πολυγώνια. Αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο εντατική. Δυστυχώς, το MSAA δεν έχει καλές επιδόσεις με αλφα / διαφανή υφή και επειδή δεν δοκιμάζει ολόκληρη τη σκηνή, μπορεί να μειωθεί η ποιότητα της εικόνας.

Adaptive Antialiasing: Η Adaptive Antialiasing είναι μια επέκταση του MSAA που λειτουργεί καλύτερα με αλφα / διαφανή υφή αλλά δεν καταλαμβάνει το εύρος ζώνης και τους πόρους μιας κάρτας γραφικών με τον τρόπο που κάνει την υπερδειγματοληψία.

Κάλυψη δειγματοληψίας Antialiasing (CSAA): Αναπτύχθηκε από τη NVIDIA, η CSAA παράγει αποτελέσματα παρόμοια με τα MSAA υψηλότερης ποιότητας, με μικρό κόστος απόδοσης έναντι του τυπικού MSAA.

Enhanced Quality Antialiasing (EQAA): Αναπτύχθηκε από την AMD για τις κάρτες γραφικών Radeon, το EQAA είναι παρόμοιο με το CSAA και προσφέρει υψηλότερη ποιότητα αντιπαράθεσης έναντι MSAA με μικρό αντίκτυπο στις επιδόσεις και χωρίς αυξημένες απαιτήσεις μνήμης βίντεο.

Γρήγορη κατά προσέγγιση αντισύλληψη (FXAA): Η FXAA είναι μια βελτίωση στον MSAA που είναι πολύ γρηγορότερη με μικρότερο κόστος απόδοσης υλικού. Επιπλέον, εξομαλύνει τις άκρες σε ολόκληρη την εικόνα. Ωστόσο, οι εικόνες με αντιστάθμιση FXAA μπορεί να εμφανιστούν λίγο πιο θολή, κάτι που δεν είναι χρήσιμο εάν αναζητάτε γραφικά γραφικά.

Προσωρινή αντιδιαβροχή (TXAA): Η TXAA είναι μια νεότερη διαδικασία αντιδιαβροχής που παράγει βελτιωμένα αποτελέσματα έναντι του FXAA ενσωματώνοντας πολλές διαφορετικές τεχνικές εξομάλυνσης, αλλά με ένα ελαφρώς υψηλότερο κόστος απόδοσης. Αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί σε όλες τις κάρτες γραφικών.

Τρόπος ρύθμισης της αντισύλληψης

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μερικά παιχνίδια προσφέρουν μια επιλογή στις ρυθμίσεις βίντεο, για να ρυθμίσετε την αντιστάθμιση. Άλλοι μπορεί να προσφέρουν μόνο μερικές επιλογές ή ίσως να μην σας δώσουν την επιλογή να αλλάξετε καθόλου την απαλοιφή.

Μπορεί επίσης να είστε σε θέση να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις antialiasing μέσω του πίνακα ελέγχου της κάρτας οθόνης σας. Μερικοί από τους οδηγούς συσκευών ενδέχεται να σας παρέχουν άλλες επιλογές antialiasing που δεν αναφέρονται σε αυτή τη σελίδα.

Συνήθως μπορείτε να επιλέξετε να έχετε ρυθμίσεις που δεν είναι απαραίτητες για την εφαρμογή, έτσι ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές επιλογές για διαφορετικά παιχνίδια ή μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς την απολύμανση.

Ποια ρύθμιση Antialiasing είναι η καλύτερη;

Αυτό δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις παιχνιδιών και καρτών γραφικών για να δείτε ποιες επιλογές επιθυμείτε.

Εάν διαπιστώσετε ότι η απόδοση μειώνεται ουσιαστικά, όπως μειωμένα ποσοστά καρέ ή δυσκολία φόρτωσης υφής, μειώστε τις ρυθμίσεις ποιότητας ή δοκιμάστε λιγότερο μειωμένη κατανάλωση πόρων.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι η επιλογή μιας ρύθμισης κατά της παλινδρόμησης δεν είναι τόσο απαραίτητη όσο κάποτε, επειδή οι κάρτες γραφικών συνεχίζουν να αποδίδουν καλύτερα και οι νεώτερες οθόνες έχουν ψηφίσματα που εξαλείφουν την πιο αντιληπτή ψευδαίσθηση.