Ανασκόπηση ψηφιακού σε αναλογικό μετατροπέα μουσικής Fidelity V90-DAC

Μια υπο-$ 300 DAC που κάνει όλα αυτά; Σχεδόν.

Φαίνεται πως κάθε δύο χρόνια, οι ψηφιακοί-αναλογικοί μετατροπείς περνούν από μια επανάσταση. Πριν από δύο χρόνια προστέθηκαν όλα τα USB. Στο Rocky Mountain Audio Fest του έτους, είδαμε όλο και περισσότερους DAC - ακόμα και έναν για λιγότερο από $ 400 - προσθέτοντας αναπαραγωγή υψηλής ευκρίνειας Direct Stream Digital (DSD). Τι έπεται? Ίσως HDMI . Με τόσο μεγάλες αλλαγές, μπορείτε να κάνετε μια καλή υπόθεση μόνο για να αγοράσετε κάτι καλό και οικονομικό αντί να ξοδέψετε μια περιουσία που κυνηγάει κάθε νέο χαρακτηριστικό. Εκεί έρχεται το V90-DAC.

Η Musical Fidelity δημιούργησε το V90-DAC των 299 δολαρίων ως τμήμα της σειράς V90, ένα τρίο των χαμηλού κόστους και χωρίς φτερά εξαρτημάτων που έχουν σχεδιαστεί για audiophiles που είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν κάτι παραπάνω για κάτι καλό αλλά δεν θέλουν να ξοδέψουν κάθε τελευταίο δολάριο για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Ο πίσω πίνακας διαθέτει τέσσερις ψηφιακές εισόδους: ασύγχρονο USB, ομοαξονικό RCA και δύο οπτικά Toslink. Οι έξοδοι είναι σε στερεοφωνικές υποδοχές RCA. Ο μπροστινός πίνακας διαθέτει μόνο διακόπτες ισχύος και εισόδου.

Λοιπόν, τι λείπει; Δύο πράγματα. Μία, η είσοδος USB δέχεται ψηφιακά σήματα μέχρι ανάλυση 24 bit / 96 kilohertz. δεν θα δεχτεί 192-kilohertz high-res ήχο, αλλά πολλά DAC σε αυτό το εύρος τιμών δεν θα. Μπορείτε να εκτελέσετε 24/192 μέσα από την είσοδο του coax, αλλά αν τραβάτε αυτά τα αρχεία από έναν υπολογιστή, θα χρειαστείτε έναν προσαρμογέα USB-to-coax. Το V90-DAC κάνει upsample τα πάντα σε 24/192, αν και. Και αν έχετε 24/192 αρχεία στον υπολογιστή σας, θα τα παίξει ακόμα, αλλά ο υπολογιστής θα τα μετατρέψει σε 24/96. Επίσης, το V90-DAC δεν διαθέτει υποδοχή ακουστικών, κάτι που μπορεί ή δεν μπορεί να θέλετε, αλλά βρίσκεται σε πολλές DAC αυτές τις μέρες.

Χαρακτηριστικά

• Ασύγχρονη θύρα USB, ομοαξονικό RCA και 2 εισόδους Toslink
• Στερεοφωνική έξοδος RCA
• Αποδέχεται σήματα έως και 24/192 ανάλυση μέσω ομοαξονικού
• Αποδέχεται σήματα μέχρι την ανάλυση 24/96 μέσω USB
• Διαστάσεις: 1,9 x 6,7 x 4 in / 47 x 170 x 102 mm
• Βάρος: 1,3 lb / 0,6 kg

Ρύθμιση / Εργονομία

Τίποτα δεν αξίζει να σημειωθεί εδώ. Συνδέστε το παρεχόμενο τροφοδοτικό, συνδέστε το ψηφιακό σας υλικό, συνδέστε το V90-DAC με τον προενισχυτή ή τον δέκτη σας και συνδέστε το. Οι φορητοί υπολογιστές HP, IBM και Toshiba που χρησιμοποίησα με το V90-DAC το αναγνώρισαν γρήγορα.

Μου άρεσε η απλότητα της ύπαρξης ενός διακόπτη επιλογής εισόδου αντί του κουμπιού που χρησιμοποιούν πολλοί DAC για να μετακινηθούν στις εισόδους. Αλλά εύχομαι ο V90-DAC να έχει μια μπροστινή είσοδο USB για να διευκολύνει τη σύνδεση του φορητού υπολογιστή μου.

Εκτέλεση

Για μερικές εβδομάδες, χρησιμοποίησα το V90-DAC από μόνος μου ως την κύρια ψηφιακή πηγή στο σύστημά μου, συνδέοντάς την με τη φορητή συσκευή Blu-ray της Panasonic και τον φορητό υπολογιστή Toshiba που χρησιμοποιώ για το μεγαλύτερο μέρος της αναπαραγωγής μου. Χρησιμοποίησα τον ενσωματωμένο ενισχυτή μου Krell S-300i και δύο σετ ηχείων: το Revel Performa3 F206 και τα B10 CM10.

Όταν έβαλα το V90-DAC στη θέση του DAC μόνο για το Firestone Audio ILTW USB (το οποίο δεν φαίνεται πλέον διαθέσιμο, αλλά νομίζω ότι κοστίζει περίπου $ 399), δεν μπορώ να πω ότι παρατήρησα κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στον ήχο χαρακτήρας. Αλλά το σύστημα ακούγεται πραγματικά καλό.

Παρατήρησα όλα τα συνηθισμένα λεπτομερή στοιχεία που ψάχνω όταν ελέγχονταν τα ηχητικά ηλεκτρονικά. Τα ζωντανά, ανήσυχα όργανα κρουστών στο "τραγούδι τρεξίματος" του Holly Cole έτρεχαν σε όλη την αίθουσα και έτρεχαν πολύ αριστερά από το αριστερό ηχείο και στα δεξιά του δεξιού ηχείου. Οι καστανιέτες στο "Sentenza del Cuore: Allegro" του The Coryells φάνηκαν να προέρχονται από περίπου 25 πόδια πίσω από τα ηχεία. Ακριβώς όπως υποτίθεται ότι όλα.

Έτσι, για λίγο, άφησα το V90-DAC στο σύστημά μου, απολαμβάνοντας ό, τι έπαιζα μέσα από αυτό, από τον δίσκο Guitar Tour CD του Vibraphonist προς τον Pacific Rim, ο οποίος μεταδόθηκε από το Vudu σε τυχαίες τηλεοπτικές εκπομπές που διαδόθηκαν από το Amazon Instant Video.

Ναι, το V90-DAC ακούγεται ωραία, αλλά πόσο ωραία; Για να μάθετε, έκανα μια τυφλή δοκιμασία, χρησιμοποιώντας τον προσαρμογέα τυφλών δοκιμών που έχω δημιουργήσει. Συγκρίνω το V90-DAC με το ILTW του Firestone Audio και το DAC του Moon 100A του Simaudio. (αρχικά $ 649, τώρα $ 399). Συγκρίνω επίσης το V90-DAC με την αναλογική έξοδο της συσκευής αναπαραγωγής Blu-ray Panasonic. Όλες αυτές οι δοκιμές ήταν τυφλές - ήξερα μόνο ότι έπαιζα DAC # 1, # 2 ή # 3, και μόνο αργότερα κατάλαβα ποια ήταν ποια. Όλα τα επίπεδα αντιστοιχούν σε 0,1 dB χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια στάθμης του διακόπτη.

Όλα τα αυτόνομα DAC ακούγονται καλά. Για τα πρώτα τραγούδια που έπαιξα, δεν μπορούσα να ακούσω μια αξιοσημείωτη διαφορά κατά τη μετάβαση από το ένα στο άλλο. (Αυτό χρησιμοποιούσε αρχεία 16-bit / 44.1-kilohertz σχισμένα από το CD.) Αλλά μετά από μερικές περικοπές, άρχισα να παρατηρώ ότι ένας από αυτούς ακουγόταν πιο ομαλός στη μεσαία γραμμή, με λιγότερη λιτότητα ή τραχιά ποιότητα στις φωνές. Ένας άλλος ακούγεται πολύ παρόμοιος αλλά απλά ένας μικρός ομαλός στο μέσον Ο τρίτος ήταν πολύ λιγότερο ομαλός. στα αυτιά μου, φάνηκε να δίνει στις φωνές μια ελαφρώς ακατέργαστη ποιότητα, κάπως ανεπαρκής σε λεπτομέρειες και "αέρα".

Ποια ποια ήταν ποια; Αποδεικνύει ότι το V90-DAC κτύπησε το 100D μόνο λίγο, ενώ και οι δύο ακουγόταν καλύτερα από το ILTW.

Σε σύγκριση με το ενσωματωμένο DAC στο Panasonic Blu-ray player - το οποίο, πρέπει να πω, δεν ήταν καθόλου κακό - ο V90-DAC έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ειδικά στα πρίμα και το ανώτερο μεσαίο τμήμα, κάνοντας το Blu-ray ο ήχος DAC του παίκτη ήταν λίγο θαμπά σε σύγκριση ακόμα και όταν χρησιμοποίησα τα πιο ζωντανά ηχεία B & W.

Πριν ολοκληρώσω, πρέπει να επισημάνω ότι οι διαφορές μεταξύ των καλοφτιαγμένων μετατροπέων ψηφιακού σε αναλογικό είναι σπάνια δραματικές, αλλά είναι εκεί και αν ο ήχος είναι πολύ σημαντικός για εσάς, νομίζω ότι αξίζει να επενδύσουμε λίγα χρήματα για την αναβάθμιση από το DAC που είναι ενσωματωμένο στον υπολογιστή, το CD, το DVD ή το Blu-ray player σε μια καλή DAC χαμηλού κόστους, όπως το V90-DAC.

Θα σημειώσω επίσης ότι εάν έχετε κάποιες ιδέες σχετικά με τη χρήση ενός V90-DAC με δέκτη A / V, θα συνιστούσατε να τις ξεχάσετε. Παρόλο που υπάρχουν κάποιοι δέκτες A / V με δυνατότητα πραγματικής αναλογικής παράκαμψης, οι περισσότεροι ψηφιοποιούν όλα τα αναλογικά σήματα ήχου που έρχονται σε αυτά. Είναι καλύτερο να συνδέσετε τη συσκευή πηγής απευθείας στον δέκτη μέσω ψηφιακής σύνδεσης από ότι θα κάνατε μετατρέποντας το σήμα σε αναλογικό με το V90-DAC, στη συνέχεια μετατρέποντάς το πίσω στο ψηφιακό πάλι μέσα στον δέκτη.

Μετρήσεις

Επίσης, πήρα την ευκαιρία να τρέξω μερικές γρήγορες εργαστηριακές μετρήσεις στο V90-DAC, χρησιμοποιώντας τον αναλυτή Audio Precision System One Dual Domain. Εδώ είναι τα αποτελέσματα. Εκτός αν σημειώθηκε, όλες οι μετρήσεις λήφθηκαν σε 1 kHz.

Απόκριση συχνότητας: -0,05 dB @ 20 Hz, -0,30 dB @ 20 kHz
Αναλογία σήματος προς θόρυβο: -112,8 dB μη σταθμισμένο
Ακτινοβολία: -99,9 dB LR και RL
Μέγιστη ισχύς: 2,15 volts RMS
THD + θόρυβος, μέγιστη ισχύς: 0.008%

Κανένα από αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλό όσο οι προδιαγραφές του κατασκευαστή, αλλά αρκετά κοντά, δεδομένου ότι δεν πραγματοποιώ πολλές εξωτερικές πηγές ήχου και δεν έχω τον τελευταίο και σπουδαιότερο εξοπλισμό για αυτό.

Τελική λήψη

Το V90-DAC είναι ένα πολύ ωραίο DAC για την τιμή του, ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε πραγματικό ήχο στερεοφωνικού ήχου από μια μαζική αγορά Blu-ray player, δορυφορικό δέκτη ή καλωδιακό κιβώτιο ή φορητό υπολογιστή.

Εάν χρησιμοποιείτε, για παράδειγμα, την έξοδο ακουστικών του υπολογιστή σας για σύνδεση με το στερεοφωνικό σας σύστημα ή εάν χρησιμοποιείτε συσκευή αναπαραγωγής DVD ή Blu-ray για την αναπαραγωγή CD, θα συνιστούσα το V90-DAC ως εύκολο, χαμηλού κόστους και εξαιρετικά ηχητικό τρόπο για την αναβάθμιση του συστήματός σας.