Ένας οδηγός για την αφαίρεση μοτίβα Moire και ελαττώματα από τις σαρωμένες φωτογραφίες

Η σάρωση φωτογραφιών από βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες συχνά έχει ως αποτέλεσμα μια ανόητη παρεμβολή που ονομάζεται μοτίβο moire. Εάν ο σαρωτής σας δεν προσφέρει διαγραφή, δεν είναι πολύ δύσκολο να καταργήσετε τον εαυτό σας.

Ποιο είναι λοιπόν το moire pattern; Αν παρατηρήσετε μια κυματισμό στο μοτίβο ενός μεταξιού φόρεμα ή ύφασμα που είναι moire. Μια άλλη εκδοχή ενός Moire είναι ένα που όλοι έχουμε συναντήσει βλέποντας τηλεόραση. Έρχεται ο Πωλητής Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων στο κοστούμι ελέγχου και φαντάζει ξαφνικά η οθόνη της τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει όταν τα πρότυπα συγκρούονται. Αυτό εξηγεί γιατί ποτέ δεν βλέπετε έναν οικοδεσπότη τηλεόρασης ή μια άγκυρα ειδήσεων που φορούσε οποιοδήποτε υλικό με σχέδια.

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η σάρωση μιας εκτυπωμένης φωτογραφίας από ένα περιοδικό ή εφημερίδα. Αν και δεν μπορείτε να το δείτε, αυτή η φωτογραφία αποτελείται από ένα μοτίβο κουκκίδων και ο σαρωτής σας θα δει αυτό το μοτίβο, ακόμα κι αν δεν μπορείτε. Αφού σαρώσετε μια εικόνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Adobe Photoshop για να αφαιρέσετε ή να μειώσετε το moire.

Δυσκολία: Μέσος όρος

Χρόνος που απαιτείται: 5 λεπτά

Εδώ είναι πώς:

  1. Σάρωση της εικόνας σε ανάλυση περίπου 150-200% υψηλότερη από ό, τι χρειάζεστε για την τελική έξοδο. ( Απλά να γνωρίζετε ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα τεράστιο μέγεθος αρχείου, ειδικά αν πρόκειται να εκτυπωθεί η εικόνα .) Εάν έχετε παραδώσει μια σαρωμένη εικόνα που περιέχει το moire, παραλείψτε αυτό το βήμα.
  2. Διπλασιάστε το επίπεδο και επιλέξτε την περιοχή της εικόνας με το μοτίβο moire.
  3. Μεταβείτε στο στοιχείο Φίλτρο > Θόρυβος > Μεσαία .
  4. Χρησιμοποιήστε ακτίνα μεταξύ 1-3. Τυπικά, όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα της πηγής, τόσο χαμηλότερη είναι η ακτίνα. Χρησιμοποιήστε τη δική σας κρίση, αλλά πιθανόν να διαπιστώσετε ότι 3 δουλεύουν καλά για εφημερίδες, 2 για περιοδικά και 1 για βιβλία.
  5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μεγεθύνει τη μεγέθυνση κατά 100% και εφαρμόζετε ένα μικρό Gaussian θόλωμα 2-3 pixel χρησιμοποιώντας Filter > Blur > Gaussian Blur .
  6. Μεταβείτε στο στοιχείο Φίλτρο > Ευκρίνεια > Αφαίρεση μάσκας .
  7. Οι ακριβείς ρυθμίσεις θα εξαρτηθούν από την ανάλυση εικόνας, αλλά αυτές οι ρυθμίσεις είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης: Ποσότητα 50-100% , ακτίνα 1-3 pixels , κατώφλι 1-5 . Χρησιμοποιήστε το μάτι σας ως τελικό δικαστή.
  8. Με τη νέα επιλεγμένη στρώση μειώστε το αποτέλεσμα μειώνοντας την αδιαφάνεια του σε 0 και στη συνέχεια αυξάνοντας την αδιαφάνεια έως ότου εξαφανιστεί το μοτίβο στην υποκείμενη εικόνα.
  1. Επιλέξτε Εικόνα > Μέγεθος εικόνας και μειώστε την ανάλυση της εικόνας.

Συμβουλές:

  1. Εάν εξακολουθείτε να βλέπετε ένα μοτίβο μετά την εφαρμογή του φίλτρου μεσαίου μεγέθους, δοκιμάστε μια ελαφριά γκασουσιανή θαμπάδα πριν από την αναδειγματοληψία. Απλώς εφαρμόστε θόλωση για να μειώσετε το μοτίβο.
  2. Εάν παρατηρήσετε halos ή λάμψεις στην εικόνα μετά τη χρήση της Unsharp Mask, μεταβείτε στο Edi t> Fade . Χρήση ρυθμίσεων: 50% αδιαφάνεια , Λειτουργία φωτεινότητας . (Δεν διατίθεται στο Photoshop Elements .)

Μια άλλη γρήγορη προσέγγιση:

Θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου ένα μοτίβο moire θα εμφανιστεί σε μια φωτογραφία. Αυτό είναι πολύ κοινό σε ρούχα που περιέχουν ένα μοτίβο. Εδώ μπορείτε να το διορθώσετε:

  1. Ανοίξτε την εικόνα και προσθέστε ένα νέο στρώμα.
  2. Επιλέξτε το εργαλείο σταγονόμετρου και επιλέξτε το χρώμα του υφάσματος , όχι το μοτίβο.
  3. Αλλαγή στο εργαλείο πινέλου και βαφή πάνω από το στοιχείο με το moire.
  4. Με το νέο επίπεδο που επιλέξατε ρυθμίστε τη λειτουργία Blend σε χρώμα .