Τι είναι το Folksonomy;

Μια λαϊκονομία είναι ένα σύστημα ταξινόμησης που καθορίζεται από τους καθημερινούς ανθρώπους. Είναι σαν ταξινομία, μόνο με "λαούς". Για να κατανοήσουμε περαιτέρω αυτό, ας καταλάβουμε πρώτα τι είναι μια ταξινομία.

Μια ταξινόμηση είναι ένα σχέδιο για την οργάνωση και ταξινόμηση πληροφοριών, αντικειμένων, μορφών ζωής και άλλων αντικειμένων. Το πεδίο της βιολογίας είναι γνωστό για την ανάπτυξη μιας εκτεταμένης ταξινόμησης. Για παράδειγμα, ο σκαθαίος σκαθάρι θα ανήκε σε μια ταξονομία:

Ή αν χρησιμοποιήσετε επιστημονική ορολογία, θα φαινόταν περισσότερο:

Χρησιμοποιώντας μια ταξινομία όπως αυτή επιτρέπει στους βιολόγους να γνωρίζουν με ακρίβεια ποιο σφάλμα εννοείτε όταν το ονομάζετε και τους επιτρέπει να ψάξουν για σχετικά σφάλματα και ζώα. Ομοίως, το δεκαδικό σύστημα Dewey είναι μια ταξινόμηση πληροφοριών. Οι αριθμοί στο σύστημα Dewey αρχίζουν γενικά και γίνονται πιο συγκεκριμένοι, διαιρώντας κάθε θέμα σε δέκα υποκατηγορίες. Ένα βιβλίο σχετικά με τους σκαθάρια θα ταξινομούσε με αυτόν τον τρόπο:

Και ούτω καθεξής. Ο Dewey είναι το πιο γνωστό σύστημα ταξινόμησης πληροφοριών, αλλά δεν είναι η μοναδική ταξινομική βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου διαθέτει για παράδειγμα ένα ξεχωριστό σύστημα και πολλές εξειδικευμένες βιβλιοθήκες χρησιμοποιούν τη δική τους ταξινόμηση.

Οι ταξινομίες είναι χρήσιμες, αλλά τελικά είναι αυθαίρετοι δείκτες που οι άνθρωποι εισάγουν για να κατανοήσουν τον κόσμο, που μας φέρνει σε μια folksonomy. Ενώ οι ταξινομίες δημιουργούνται από ειδικούς και είναι πολύ δύσκαμπτες στα ταξινομητικά τους σχέδια (μια πεταλούδα δεν είναι στην ίδια οικογένεια με ένα σκαθάρι, δεν είναι σκώρος και το σχήμα της πτέρυγας είναι πιο σημαντικό για την ταξινόμηση μιας πεταλούδας από το χρώμα), μια folksonomy είναι δημιουργήθηκε από τους απλούς ανθρώπους και μπορεί να είναι πολύ ευέλικτη.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ταξινομήσετε ένα σκαθάρι κοπριάς ως ένα σφάλμα, ένα έντομο, ένα ανατριχιαστικό-crawly, ή ένα scarab. Μπορείτε να ομαδοποιήσετε τα "σφάλματα" σε κατηγορίες που δαγκώνουν ή δεν δαγκώνουν ή σε γεωγραφική θέση. Όλα αυτά είναι αποδεκτά στη λαϊκονομία, ακόμα κι αν δεν θα λειτουργούσαν μέσα σε ένα σύστημα ταξινόμησης.

Μια άλλη λέξη για folksonomy είναι tagging.

Στην οργάνωση folksonomy, βασίζεστε σε αυτή την προσωπική ετικέτα για να οργανώσετε τις πληροφορίες. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να επισημάνουν τις φωτογραφίες τους σε άλμπουμ φωτογραφιών με ονόματα ατόμων στη φωτογραφία, τον τόπο λήψης της φωτογραφίας, την ευκαιρία της φωτογραφίας ή τη συναισθηματική διάθεση των ατόμων στη φωτογραφία. Το Pinterest χρησιμοποιεί οργάνωση φολικονομίας επειδή οι χρήστες προσαρμόζουν τους σελιδοδείκτες τους σε πίνακες που ονομάζονται από το χρήστη για να τα οργανώσουν.

Γιατί η Google ενδιαφέρεται για τη λαϊκονομία; Εκτός από κάποια ταξινόμηση των χρηστών σε εργαλεία όπως τα Google Photos και το Blogger, η έννοια είναι σημαντική για τη δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης που καταλαβαίνει πώς σκέφτονται οι άνθρωποι. Με την προσθήκη ετικέτας σε μια φωτογραφία ή σε κάποια άλλη πληροφορία, δίνουμε στην Google και σε άλλες μηχανές αναζήτησης πληροφορίες για τις εσωτερικές ταξινομίες μας.

Επίσης γνωστό ως tagging, κοινωνικό bookmarking