Τι είναι το καλώδιο καλώδιο RCA;

Τα καλώδια RCA ήταν γύρω από τη δεκαετία του '50

Εάν έχετε συνδέσει ποτέ μια συσκευή αναπαραγωγής CD ή VCR στην τηλεόρασή σας, πιθανώς χρησιμοποιείτε καλώδιο RCA. Ένα απλό καλώδιο RCA έχει τρία έγχρωμα καλώδια που εκτείνονται από το ένα άκρο ενός καλωδίου που συνδέεται με τρεις αντίστοιχες κεφαλές στο πίσω μέρος μιας τηλεόρασης ή προβολέα. Η υποδοχή RCA ονομάζεται για το Radio Corporation της Αμερικής, το οποίο το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1940 για να συνδέσει τους φωνογράφους με ενισχυτές. Έχει εισαχθεί δημοφιλής χρήση στο σπίτι στη δεκαετία του '50 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα. Οι δύο συνηθέστεροι τύποι καλωδίων RCA είναι σύνθετο βίντεο και συνιστώσα.

Καλώδια σύνθετου βίντεο RCA

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στα σύνθετα καλώδια RCA είναι συνήθως κόκκινα και λευκά ή μαύρα για τα δεξιά και τα αριστερά κανάλια ήχου και το κίτρινο για σύνθετο βίντεο . Το σύνθετο βίντεο είναι αναλογικό ή μη ψηφιακό και μεταφέρει όλα τα δεδομένα βίντεο σε ένα σήμα. Επειδή το αναλογικό βίντεο αποτελείται από τρία ξεχωριστά σήματα για να ξεκινήσει, η συμπίεση τους σε ένα σήμα μειώνει την ποιότητα κάπως.

Τα σύνθετα σήματα βίντεο τυπικά αποτελούνται από σήματα βίντεο τυπικής ευκρίνειας PAL 480 NTSC / 576i. Το σύνθετο βίντεο δεν έχει σχεδιαστεί για χρήση σε αναλογικά ή ψηφιακά σήματα υψηλής ευκρίνειας.

Καλώδια συνιστωσών

Τα καλώδια συνιστωσών είναι πιο εξελιγμένα καλώδια που μερικές φορές χρησιμοποιούνται σε τηλεοράσεις HD. Τα καλώδια συνιστωσών έχουν τρεις τηλεοπτικές γραμμές που συνήθως έχουν χρώμα κόκκινο, πράσινο και μπλε και δύο γραμμές ήχου χρώματος κόκκινου και λευκού ή μαύρου. Οι δύο κόκκινες γραμμές έχουν συνήθως ένα πρόσθετο χρώμα που προστίθεται για να τις διακρίνουν.

Τα καλώδια RCA του Component διαθέτουν πολύ υψηλότερες αναλύσεις από τα καλώδια σύνθετου βίντεο: 480p, 576p, 720p, 1080p και ακόμη υψηλότερα.

Χρήσεις για καλώδια RCA

Παρόλο που ένα καλώδιο HDMI είναι ένας πιο σύγχρονος τρόπος σύνδεσης των συσκευών, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες χρήσης καλωδίων RCA.

Ένα καλώδιο RCA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση διάφορων συσκευών ήχου και εικόνας, όπως βιντεοκάμερες με τηλεοράσεις ή στερεοφωνικά με ηχεία. Οι περισσότερες βιντεοκάμερες υψηλής απόδοσης έχουν και τις τρεις υποδοχές RCA, έτσι ώστε το σήμα που εισέρχεται ή εξέρχεται από τη βιντεοκάμερα να περνάει από τρία ξεχωριστά κανάλια - ένα βίντεο και δύο ήχους - με αποτέλεσμα μεταφορά υψηλής ποιότητας. Οι βιντεοκάμερες χαμηλότερου σημείου, ωστόσο, έχουν συνήθως μόνο ένα βύσμα, που ονομάζεται στερεοφωνικό βύσμα, το οποίο συνδυάζει και τα τρία κανάλια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεταφορές χαμηλότερης ποιότητας επειδή το σήμα συμπιέζεται σε ένα κανάλι. Και στις δύο περιπτώσεις, τα καλώδια RCA μεταδίδουν αναλογικά ή μη ψηφιακά σήματα. Εξαιτίας αυτού, δεν μπορούν να συνδεθούν απευθείας σε υπολογιστή ή άλλη ψηφιακή συσκευή. Τα καλώδια RCA συνδέουν ενισχυτές σε όλα τα είδη συσκευών.

Ποιότητα των καλωδίων RCA

Αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα, την τιμή και την απόδοση των καλωδίων RCA: