Πώς να αναφέρετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" στο Outlook.com

Μια μικρή προσοχή πηγαίνει πολύ μακριά κατά την προβολή ύποπτων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Μια απάτη ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) είναι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται νόμιμο, αλλά είναι μια προσπάθεια απόκτησης των προσωπικών σας πληροφοριών. Προσπαθεί να σας ξεγελάσει να πιστέψετε ότι είναι από μια αξιόπιστη εταιρεία που χρειάζεται κάποια προσωπικά στοιχεία - τον αριθμό λογαριασμού σας, το όνομα χρήστη, τον κωδικό PIN ή τον κωδικό πρόσβασης, για παράδειγμα. Εάν παρέχετε οποιαδήποτε από αυτές τις πληροφορίες, ενδέχεται να δώσετε κατά λάθος πρόσβαση σε έναν χάκερ στον τραπεζικό σας λογαριασμό, σε πληροφορίες πιστωτικής κάρτας ή σε κωδικούς πρόσβασης ιστότοπου. Αν το αναγνωρίσετε για την απειλή που υπάρχει, μην κάνετε κλικ σε τίποτα στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναφέρετε το στη Microsoft για να βεβαιωθείτε ότι το ίδιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν εξαπατά άλλους παραλήπτες.

Στο Outlook.com , μπορείτε να αναφέρετε ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) και να αναλάβετε δράση από την ομάδα του Outlook.com για να προστατεύσετε εσάς και άλλους χρήστες από αυτά.

Αναφορά μηνύματος ηλεκτρονικού "ψαρέματος" στο Outlook.com

Για να αναφέρετε στη Microsoft ότι λάβατε ένα μήνυμα στο Outlook.com που προσπαθεί να εξαπατήσει τους αναγνώστες να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία, ονόματα χρηστών, κωδικούς πρόσβασης ή οικονομικές και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες:

  1. Ανοίξτε το μήνυμα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" που θέλετε να αναφέρετε στο Outlook.com.
  2. Κάντε κλικ στο κάτω βέλος δίπλα στην επιλογή " Κατάχρηση" στη γραμμή εργαλείων του Outlook.com.
  3. Επιλέξτε Scam απάτη από το αναπτυσσόμενο μενού που εμφανίζεται.

Αν λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάποιου ατόμου που κανονικά εμπιστεύεστε και υποψιάζεστε ότι ο λογαριασμός του έχει παραβιαστεί, επιλέξτε Ο φίλος μου έχει παραβιαστεί! από το αναπτυσσόμενο μενού. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" ( spam) , επιλέγοντας το ανεπιθύμητο από το αναπτυσσόμενο μενού.

Σημείωση : Η επισήμανση ενός μηνύματος ως ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing ) δεν εμποδίζει τη δημιουργία πρόσθετων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από αυτόν τον αποστολέα Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αποκλείσετε τον αποστολέα, τον οποίο κάνετε προσθέτοντας τον αποστολέα στη λίστα αποκλεισμένων αποστολέων .

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από απάτες ηλεκτρονικού "ψαρέματος"

Οι αξιόπιστες επιχειρήσεις, οι τράπεζες, οι ιστότοποι και άλλες οντότητες δεν θα σας ζητήσουν να υποβάλετε τα προσωπικά σας στοιχεία ηλεκτρονικά. Εάν λάβετε ένα τέτοιο αίτημα και δεν είστε βέβαιοι εάν είναι νόμιμο, επικοινωνήστε με τον αποστολέα τηλεφωνικά για να δείτε εάν η εταιρεία έστειλε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ορισμένες απόπειρες ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι ερασιτεχνικές και γεμάτες με σπασμένη γραμματική και ορθογραφικά λάθη, έτσι ώστε να είναι εύκολο να εντοπιστούν. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά περιέχουν σχεδόν ταυτόσημα αντίγραφα οικείων ιστότοπων, όπως είναι η τράπεζά σας, για να σας απαλλάξουν να συμμορφωθούν με την αίτηση παροχής πληροφοριών.

Τα βήματα ασφάλειας της κοινής λογικής περιλαμβάνουν:

Να είστε ιδιαίτερα ύποπτοι για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με γραμμές θέματος και περιεχόμενο που περιλαμβάνει:

Η κατάχρηση δεν είναι η ίδια με αυτή του phishing

Δεδομένου ότι είναι καταστρεπτική και επικίνδυνη καθώς πέφτει για ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ηλεκτρονικού "ψαρέματος", δεν είναι το ίδιο με την κατάχρηση. Εάν κάποιος γνωρίζετε ότι σας παρενοχλεί ή αν απειλείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καλέστε αμέσως την τοπική υπηρεσία επιβολής του νόμου.

Εάν κάποιος σας στέλνει εικόνες παιδικής πορνογραφίας ή παιδικής εκμετάλλευσης, υποδηλώνει εσείς ή επιχειρεί να σας εμπλέξει σε οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα, διαβιβάστε ολόκληρο το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως συνημμένο στο abuse@outlook.com. Συμπεριλάβετε πληροφορίες για το πόσες φορές έχετε λάβει μηνύματα από τον αποστολέα και τη σχέση σας (αν υπάρχει).

Η Microsoft διατηρεί έναν ιστότοπο ασφάλειας και ασφάλειας με πολλές πληροφορίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας στο διαδίκτυο. Είναι γεμάτο με πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προστασίας της φήμης και των χρημάτων σας στο διαδίκτυο, μαζί με συμβουλές για την προσοχή κατά τη διαμόρφωση των online σχέσεων.