Προσδιορίστε την έκδοση του DirectX και το μοντέλο Shader

Μια συντεχνία για την εύρεση της έκδοσης DirectX και του μοντέλου Shader που εκτελείται στον υπολογιστή σας.

Το Microsoft DirectX, γνωστό και ως DirectX, είναι ένα σύνολο API που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη και προγραμματισμό βιντεοπαιχνιδιών σε λειτουργικά συστήματα της Microsoft (Windows και Xbox). Παρουσιάστηκε το 1995, λίγο μετά την κυκλοφορία των Windows 95, από τότε έχει συνδυαστεί σε κάθε έκδοση των Windows από τα Windows 98.

Με την κυκλοφορία του DirectX 12 το 2015 η Microsoft εισήγαγε μια σειρά από νέες δυνατότητες προγραμματισμού, όπως API χαμηλού επιπέδου που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να ελέγχουν περισσότερο τις εντολές που αποστέλλονται στη μονάδα επεξεργασίας γραφικών. Τα API του DirectX 12 θα χρησιμοποιηθούν επίσης στην ανάπτυξη παιχνιδιών Xbox One και Windows Phone εκτός από τα Windows 10 .

Από την έκδοση των καρτών γραφικών DirectX 8.0 χρησιμοποιήθηκαν προγράμματα / οδηγίες γνωστές ως Shader Μοντέλα για να βοηθήσουν στην ερμηνεία οδηγιών σχετικά με τον τρόπο απόδοσης των γραφικών που αποστέλλονται από την CPU στην κάρτα γραφικών. Πολλά νέα παιχνίδια για υπολογιστές εμφανίζουν όλο και περισσότερες εκδόσεις Shader Model στις απαιτήσεις του συστήματός τους.

Ωστόσο, αυτές οι εκδοχές shader συνδέονται με την έκδοση του DirectX που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια συνδέεται στη συνέχεια με την κάρτα γραφικών σας. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει να προσδιορίσει αν το σύστημά σας μπορεί να χειριστεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο shader ή όχι.

Πώς να καθορίσετε την έκδοση του DirectX που έχετε;

  1. Κάντε κλικ στο μενού "Έναρξη" και, στη συνέχεια, στο "Εκτέλεση".
  2. Στο πλαίσιο "Εκτέλεση" πληκτρολογήστε "dxdiag" (χωρίς τα εισαγωγικά) και κάντε κλικ στο "Ok". Αυτό θα ανοίξει το Εργαλείο διάγνωσης του DirectX.
  3. Στην καρτέλα Συστήματος, που βρίσκεται κάτω από την επικεφαλίδα "Πληροφορίες συστήματος", θα πρέπει να εμφανίζεται μια "έκδοση DirectX".
  4. Ταιριάξτε την έκδοση του DirectX με την έκδοση Shader που αναφέρεται παρακάτω.

Μόλις προσδιορίσετε την έκδοση του DirectX που εκτελείται στον υπολογιστή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω πίνακα για να καθορίσετε ποια έκδοση του μοντέλου Shader υποστηρίζεται.

Εκδόσεις μοντέλου DirectX και Shader

* Δεν διατίθεται για λειτουργικό σύστημα Windows XP
† Δεν διατίθεται για τα Windows XP, Vista (και Win 7 πριν από το SP1)
‡ Windows 8.1, RT, Server 2012 R2
** Windows 10 και Xbox One

Σημειώστε ότι οι εκδόσεις DirectX πριν από το DirectX 8.0 δεν υποστηρίζουν μοντέλα shader

Οι εκδόσεις του DirectX που αναλύονται εδώ ξεκινούν με το DirectX έκδοση 8.0. Οι εκδόσεις του DirectX πριν από την έκδοση 8.0 κυκλοφόρησαν κυρίως για την υποστήριξη των Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT 4.0 και Windows 2000.

Οι εκδόσεις DirectX 1.0 έως 8.0a ήταν συμβατές με τα Windows 95. Τα Windows 98 / Me περιλάμβαναν υποστήριξη μέσω του DirectX έκδοση 9.0. Όλες οι παλαιότερες εκδόσεις του DirectX είναι διαθέσιμες σε διάφορες τοποθεσίες τρίτων και αν εγκαταστήσετε παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Windows, μπορεί να σας βοηθήσουν να τρέξετε πρωτότυπα αρχεία / δίσκους παιχνιδιών.

Μία σύσταση προτού εγκαταστήσετε μια νεότερη έκδοση του DirectX είναι να βεβαιωθείτε ότι η κάρτα γραφικών σας υποστηρίζει αυτή την έκδοση του DirectX.

Τι Παιχνίδια υποστηρίζουν το DirectX 12;

Τα περισσότερα παιχνίδια PC που αναπτύχθηκαν πριν από την κυκλοφορία του DirectX 12 αναπτύχθηκαν πιθανότατα χρησιμοποιώντας και την προηγούμενη έκδοση του DirectX. Αυτά τα παιχνίδια θα είναι συμβατά σε υπολογιστές με εγκατεστημένο DirectX 12 λόγω της συμβατότητας προς τα πίσω.

Αν τυχαίνει ότι το παιχνίδι σας δεν είναι συμβατό με μια νέα έκδοση του DirectX, κυρίως παιχνίδια που εκτελούνται σε DirectX 9 ή παλιότερα, η Microsoft παρέχει DirectX End-User Runtime που θα διορθώσει πολλά σφάλματα χρόνου εκτέλεσης με εγκατεστημένα DLL από τις παλαιότερες εκδόσεις του DirectX.

Πώς να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του DirectX;

Η εγκατάσταση της πιο πρόσφατης έκδοσης του DirectX είναι απαραίτητη μόνο όταν προσπαθείτε να παίξετε ένα παιχνίδι που έχει αναπτυχθεί με αυτή την τελευταία έκδοση. Η Microsoft έχει κάνει πολύ εύκολο να παραμείνει ενημερωμένος και μπορεί να ενημερωθεί μέσω του τυπικού Windows Update και μέσω χειροκίνητης λήψης και εγκατάστασης. Από την έκδοση του DirectX 11.2 για Windows 8.1, ωστόσο, το DirectX 11.2 δεν είναι πλέον διαθέσιμο ως αυτόνομη λήψη / εγκατάσταση και πρέπει να μεταφορτωθεί μέσω του Windows Update.

Εκτός από το Windows Update, τα περισσότερα παιχνίδια θα ελέγξουν το σύστημά σας κατά την εγκατάσταση, για να διαπιστώσουν εάν πληρούν τις απαιτήσεις του DirectX, αν δεν το ζητήσετε να κάνετε λήψη και εγκατάσταση προτού εγκαταστήσετε το παιχνίδι.