Μάθετε περισσότερα για το πρωτόκολλο πρόσβασης απλού αντικειμένου (SOAP)

Τι είναι το SOAP; Το XML SOAP είναι μια γλώσσα που επιτρέπει σε ένα πρόγραμμα που εκτελείται σε ένα λειτουργικό σύστημα να επικοινωνεί με άλλο πρόγραμμα σε άλλο λειτουργικό σύστημα μέσω του Διαδικτύου.

Μια ομάδα προμηθευτών από τη Microsoft, την IBM, το Lotus και άλλους, δημιούργησε ένα πρωτόκολλο που βασίζεται σε XML που σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε εφαρμογές ή αντικείμενα μέσα σε μια εφαρμογή στο Διαδίκτυο. Το SOAP κωδικοποιεί την πρακτική της χρήσης XML και HTTP για την επίκληση μεθόδων σε δίκτυα και πλατφόρμες υπολογιστών.

Με κατανεμημένες εφαρμογές πληροφορικής και διαδικτύου, ένα αίτημα για μια εφαρμογή προέρχεται από έναν υπολογιστή (ο "πελάτης") και μεταδίδεται μέσω Internet σε έναν άλλο υπολογιστή (το "διακομιστή"). Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό, αλλά το SOAP κάνει εύκολη τη χρήση XML και HTTP - τα οποία είναι ήδη τυποποιημένες μορφές ιστού.

Εφαρμογές ιστού και SOAP

Οι εφαρμογές Web είναι όπου το SOAP έρχεται πραγματικά στη δική του. Όταν προβάλλετε μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού για να ερωτήσετε έναν διακομιστή ιστού και να προβάλετε μια ιστοσελίδα. Με το SOAP, θα χρησιμοποιούσατε την εφαρμογή υπολογιστή-πελάτη για να ερωτήσετε έναν διακομιστή και να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό με τυποποιημένες ιστοσελίδες ή HTML.

Για παράδειγμα

Αυτήν τη στιγμή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική τραπεζική για να αποκτήσετε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας. Η τράπεζά μου έχει τις ακόλουθες επιλογές:

Ενώ αυτή η τράπεζα έχει αυτές τις τρεις αιτήσεις, είναι όλες ως επί το πλείστον ξεχωριστές. Έτσι, αν πάω στο τραπεζικό τμήμα δεν μπορώ να μεταφέρω κεφάλαια από τον λογαριασμό μου ταμιευτηρίου στην πιστωτική μου κάρτα και δεν μπορώ να δω τα υπόλοιπα του λογαριασμού μου ενώ βρίσκομαι στο τμήμα πληρωμής λογαριασμού στο διαδίκτυο.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους χωρίζονται αυτές οι τρεις λειτουργίες είναι επειδή κατοικούν σε διαφορετικές μηχανές. Δηλαδή. το πρόγραμμα που εκτελεί τον λογαριασμό πληρωμής μέσω διαδικτύου είναι ένας διακομιστής υπολογιστή, ενώ οι εφαρμογές πληρωμής με πιστωτικές κάρτες και λογαριασμούς είναι σε άλλους διακομιστές. Με το SOAP, αυτό δεν έχει σημασία. Ίσως να έχετε μια μέθοδο Java που παίρνει ένα υπόλοιπο λογαριασμού που ονομάζεται getAccount.

Με τις τυπικές εφαρμογές που βασίζονται στον ιστό, αυτή η μέθοδος είναι διαθέσιμη μόνο στα προγράμματα που την καλούν και βρίσκονται στον ίδιο διακομιστή. Χρησιμοποιώντας SOAP, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτή τη μέθοδο μέσω του Internet μέσω HTTP και XML.

Πώς χρησιμοποιείται το SOAP

Υπάρχουν πολλές πιθανές εφαρμογές για SOAP, εδώ είναι μόνο ένα ζευγάρι:

Ένα πράγμα που πρέπει να εξετάσετε όταν εξετάζετε την υλοποίηση του SOAP στο διακομιστή επιχείρησής σας είναι ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να κάνετε το ίδιο πράγμα που κάνει το SOAP. Αλλά το όφελος που θα κερδίσετε από τη χρήση του SOAP είναι η απλότητα του. Το SOAP είναι απλώς XML και HTTP συνδυασμένο για την αποστολή και τη λήψη μηνυμάτων μέσω του Διαδικτύου. Δεν περιορίζεται από τη γλώσσα εφαρμογής (Java, C #, Perl) ή την πλατφόρμα (Windows, UNIX, Mac) και αυτό το καθιστά πολύ πιο ευπροσάρμοστο από άλλες λύσεις.